Dünyaca Ünlü Türk Ressamlarindan Şeker Ahmet Paşa, Hayati ve Resimleri

  • Konuyu başlatan mavibalina2012
  • Başlangıç tarihi
M

mavibalina2012

Guest
Şeker Ahmet Paşa kimdir? Hayatı ve Eserleri

Gerçek ismi Ahmet Ali olan Şeker Ahmet Paşa 1941 senesinde İstanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya gelmiştir. İstanbul’da dünyaya geldikten sonra yine şehirde yaşamaya devam eden Şeker Ahmet Paşa 1885 yıllarında Tıbbiye Mektebi’ne tıp eğitimi almak için gitti ancak bu eğitimini yarıda bırakıp Harbiye Mektebi’ne devam etmeye karar verdi. Tıp eğitimini bitirmesinin sebebi sanata olan ilgisiydi. Harbiye Mektebi’nde sanatsal yeteneklerini geliştirmek için fırsat arayan Şeker Ahmet Paşa bir süre sonra Sultan Abdülaziz’in dikkatini çekmeyi başardı ve 1863 yıllarında Fransa’nın Paris şehrine Sultan tarafından gönderildi ve Paris’in en tanınmış resim atölyelerinde sanatını geliştirmeye başladı.

Şeker Ahmet Paşa Paris’te ki Eğitimi


Şeker Ahmet Paşa Paris’te Gerome ve Boulanger isimli resim atölyelerinde sanatını geliştirirken Corot ve Coubert gibi ün yapmış ressamları örnek almaya başladı. 1869 yılında kendisini Paris’e gönderen Sultan Abdülaziz’in karakalem portresini yaptı ve yine aynı zamanda sergi açarak diğer yağlıboya resimlerini sergileyerek mezun olmayı başardı.

Şeker Ahmet Paşa’nın Osmanlı’ya Dönüşü

1871 yıllarında Fransa’da çıkan Alman-Fransız savaşı yüzünden Osmanlı’ya dönme kararı alan Şeker Ahmet Paşa İstanbul Tıbbıye Mektebi’nde resim öğretmenliği yapmaya başladı ve öğrencileri tarafından “Şeker” lakabı aldı. Çok iyi ve yumuşak kalpli olması sebebi ile bu lakabı aldığı bilinmektedir.

Şeker Ahmet Paşa Osmanlı İmparatorluğu’nda çok büyük bir öneme sahiptir. Bunun sebebi 1973 yıllarında öğrencileri ve arkadaşlarıyla birlikte açmış oldu resim sergisidir. Osmanlı İmparatorluğu bu tür sanat ve akımları o zamanlar fazla önemsemiyordu ve genel olarak din üzerine oluşan konular Osmanlı’nın gündemindeydi. Şeker Ahmet Paşa bu akımda öncülük yapmış bir insandır ve Osmanlı’nın batılaşma örneklerinden biri olan resim sanatının önem kazanmasında öncülük yapmıştır. Tüm bu yaptıkları Padişah tarafından da desteklenmiştir ve zaten bir süre sonra kendisine Padişah yaverliği verilmiştir. 1884 yılında Tuğgeneral rütbesi aldı. O zamanlar bu rütbenin ismi Mirliva olarak geçmektedir. 1890 yılında ise Tümgeneral rütbesine yükseldi, bu rütbe imside o zamanlar Ferik olarak geçmektedir.

Şeker Ahmet Paşa’nın Vefatı


Şeker Ahmet Paşa 5 Mayıs 1907 tarihinde vefat etmiştir. Vefat etme nedeni kalp krizidir.

Şeker Ahmet Paşa’nın Eserleri

Şeker Ahmet Paşa resim yaparken insan figürlerini fazla kullanmamıştır. Genel olarak hayvan portleri veya doğa manzaraları çizmiştir. Natürmort olarak bilinen alanda ise tam bir usta olmuştur. Şeker Ahmet Paşa’nı eserlerini Sakıp Sbaancı müzesinde veya İstanbul, Ankara resim heykel müzelerinde görebilirsiniz. Şeker Ahmet Paşa’nın en önemli eserleri ise Talim Yapan Erler, Karpuzlu Natürmont, Geyikli Peyzaj, Kendi Portresi ve Bursa’da Bir Orman isimli çalışmalarıdır…

 
Tekerlekli Sandalye
Üst