Düz Tabanlık ( Pes Planus )

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Ayağın iç tarafındaki açıklığı aşağı bakan kavsin düzleşmesiyle, ayak tabanının tümüyle yere basması haline düztabanlık denilmektedir. Tabandaki bu çöküklük doğuştan olabileceği gibi, sonradan da kazanılmış olabilir. Raşitizm, ayağa gelen darbeler, ayak kemiklerindeki eklem iltihapları, ayaklara fazla yük binmesi taban çöküklüğünü sonradan oluşturan nedenlerdir. Tabanın çökmesi hiçbir belirtiye ve rahatsızlığa neden olmayacağı gibi, kendine özgü bazı yakınma ve işaretler de yaratabilir. Ayakta durmayla ağrı olabilir. Bu ağrı genellikle diz, kalça ve bele yansır. Baldır kaslarında sertlikler olur. Ayak bileği hareketlerinde sınırlamalar, tabanında nasırlar olabilir. Topuk kemiği dışa doğru yatabilir. Ayakkabı pençesinin iç kısımları ve topuklar zamanından Önce aşınır. Hafif vakalarda, ayak kaslarını kuvvetlendirecek hareketler yararlıdır. İlerlemiş vakalarda ortopedik ayakkabılar kulanümalıdır. İleri derecede şekil bozukluğu olan ayaklar için cerrahi girişimler düşünülebilir..
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Düz Tabanlık

Ayağın uzunlamasına ve enine olmak üzere iki kavsi vardır. İnsan yere topuk, 1.metatars ve 5.metatars olmak üzere üç noktadan basar. Bu kavislerin kaybolduğu duruma kısaca düztabanlık diyoruz.


images.jpeg
Ayağın uzunlamasına kavsini kemik yapılar, plantar ligamentöz yapılar ve posterior tibial kas grubu oluşturur.
Yeni doğanda ayak tabanında ayağın uzun kavsine yakın lokalizasyonlu yağ yastıkçığı vardır. Bu nedenle yeni doğanda fizyolojik düztabanlık görüntüsü vardır.

Doğumsal ve edinsel olmak üzere iki gruba ayırabiliriz:

1-Doğumsal: Bunlardan doğumsal vertikal talus ve tarsal koalisyon ciddi deformitelerdir.

2-Edinsel: Travmatik, paralitik, spastik ve statik tipte olur.

Bunlardan flaks pesplanovalgus üzerinde durmak gerekir. Çünkü bu, deformitelerin büyük çoğunluğunu oluşturur. Yürüme başlangıcında tanınır. Topuk valgus pozisyonundadır. Ayak medial kavsi düzleşmiştir. Bağ gevşekliği, kas zayıflığı, şişmanlık sebep olarak sayılabilir. Muayene ile tanı kolayca konur, genellikle hastanın yakınması yoktur. Ağrı mevcutsa ayırıcı tanı yapılmalı ve özellikle yürüme şekline dikkat edilmelidir. Ayak medial kavsi düzleşmiş ve kaybolmuştur, ön ayak abdüksiyonda ve topuk valgustadır. Röntgen tetkiklerinde kemiksel koalisyona dikkat edilmelidir. Ayrıcı tanı, doğumsal düztabanlık, fizyolojik pes valgus ve paralitik pes planovalgus arasında yapılmalıdır.

TEDAVİ
Yumuşak pes planovalgusta çocuğun ailesi prognozun iyi olduğu ve spontan seyir konusunda bilgilendirilmelidir.


Yalın ayak yürüme ve ayak jimnastiği (özellikle bir şey yakalama, pürüzlü zeminde yürüme).

Tabanlıklar ve ayakkabılar: Tabanlık medialde supinasyon desteği sağlamalı, ayakkabı topuğu kavramalıdır.

Cerrahi Tedavi: Uzun süre tıbbi tedavinin başarısız kaldığı, belirgin klinik ve patolojik değişikliklere, yüklenmeye bağlık şiddetli ağrıların mevcut olduğu olgularda uygulanır. Yumuşak doku ve kemiksel ameliyatlar 8 yaşından sonra uygulanmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst