Düzenli yapılan smear testi rahim ağzı kanserini önlüyor.

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin Human Papilloma Virüs (HPV) olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer,, "PAP smear testi ile düzenli olarak yapılan kontroller sayesinde rahim ağzı kanseri gelişme riski de ortadan kalkıyor" dedi.

Dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü, rahim ağzı kanseri. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, ileri evreye ulaşıncaya dek herhangi bir belirti göstermeyen rahim ağzı kanserinde, hastaların büyük çoğunluğunun düzenli PAP smear testi yaptırmadığı için artık cerrahi şansın kalmadığı safhada hekime gittiklerine dikkat çekiyor. Güçer, bu nedenle hastalıktan korunmada düzenli smear testi ve HPV aşısının büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

Rahim ağzındaki anormal hücre çoğalmasıyla meydana gelen rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olarak Human Papilloma Virüs (HPV) gösteriliyor. Cinsel ilişki ve temas yoluyla bulaşan HPV'nin kuluçka süresi yaklaşık dokuz ay olmakla birlikte, virüs yıllarca sessiz kalabiliyor.

HPV'den korunmak için aşının önemli bir etken olduğunu dile getiren Doç. Dr. Güçer, "HPV aşısı canlı bir aşı olmadığı ve hepatit aşıları gibi genetik teknoloji ile hazırlandığı için birçok kişiye rahatlıkla uygulanabiliyor. Aşı üç doz olarak, altı aylık süre içinde, koldan uygulanıyor. Şu an piyasada bulunan HPV aşısı kansere sebep olan HPV tiplerinden sadece tip 16 ve 18'e karşı koruyucudur" diyor.

Kanserlerin yüzde 30'unun nedenini aşının korumadığı türden HPV tiplerinin oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Güçer, aşı olmanın kansere yakalanmama garantisi vermediğini, aşı olunsa bile düzenli PAP smear taramasının da yapılması gerektiğini vurguluyor.

HPV, penis kanserinin de nedeni

Doç. Dr. Güçer, prezervatif kullanımının, cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellese de rahim ağzı kanserinin en büyük nedeni olan HPV'den tam olarak korunma sağlamadığına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Güçer, "HPV'nin bulaşması için bir sıvı alışverişi gerekmez. Ten teması ile de bulaşabilir. HPV prezervatif tarafından kaplanmayan alanları enfekte edebilir" uyarısında bulunuyor.

HPV, rahim ağzı kanseri dışında anal kansere, baş-boyun bölgesi kanserlerine, vajen ve kadın dış genital organlarının kanserine (vulva kanserine) sebep olabiliyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uzmanlar rahim ağzı kanserinin erken evrede tedavi edilebildiğini belirtti

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Zeki Salar, rahim ağzı kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerini içeren kanser sıklığı istatistik çalışmasında, rahim ağzı kanseri ne sıklık ne de yaşamı tehdit edici özelliği ile en sık görülen ilk 10 kanser arasında olmadığını belirten Op.Dr. Salar, “Hastalık, tüm kanser türleri arasında 17’inci sırada görülmektedir” dedi.

BELİRTİ VERİYOR
Rahim ağzı kanserinin sinsi bir hastalık olduğu yönündeki bilginin yanlış olduğunu kaydeden Op.Dr.Salar, şöyle konuştu: “Kadın kanserleri arasında özellikle yumurtalık kanseri başta olmak üzere birçok türde, hastalığın ileri evrelerine kadar herhangi bir belirtiye rastlanmazken, rahim ağzı kanseri erken evrelerde belirti vermektedir. Erken evrede; anormal lekelenme tarzı vajinal kanamalar, cinsel ilişki sonrası kanamalar, kötü kokulu akıntı, et suyu kıvamında akıntı, genital kaşıntı ve yanma gibi sıklıkla görülen belirtilerle kendini gösterebilir”

NEDENİ HPV VİRÜSÜ
Toplumda genel olarak rahim ağzı kanserinin nedeninin belli olmadığı yönünde yanlış düşünceler olduğuna değinen Op. Dr. Salar, şunları söyledi:

”Günümüzde birçok kanserin asıl etkeni belli değildir. Sadece bazı faktörlerin, bazı kanserlerin ortaya çıkışını kolaylaştırdığı, süreci hızlandırıldığı bilinmektedir. Örneğin; sigara içimi akciğer kanserinde, aşırı alkol tüketimi pankreas kanserinde süreci hızlandırır. Rahim ağzı kanserinde ise diğer kanserlerden farklı olarak bir virüsün kansere neden olduğu ispatlanmıştır. Bu virüs, Human Papilloma Virüsü (HPV). HPV’nin yüzden fazla çeşidi olup tümü kansere yol açmaz. Etken olarak virüsün saptanması; kabakulak, kızamık gibi hastalıklarda olduğu gibi virüse karşı koruyucu aşı geliştirme düşüncesinin oluşmasını sağlamıştır.”

VİRÜSÜN İKİ TİPİ İÇİN AŞI
Rahim ağzı kanserinin erken evrede yakalanıp tedavi edildiğinde başarı oranının yüzde 80-85 olduğunu anlatan Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Zeki Salar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erken teşhisi çok kolay ve yine erken dönemde yapılan tedavi sonuçları son derece yüz güldürücüdür. Hastalık, günümüzde en korkutucu kanser türleri arasından çıkmış, ölümcül olmaktan çok uzaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti veren özelliğinin yanında, tanısı jinekolojik muayene ve Smear Testi ile kolaylıkla konulabilmektedir."

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV’nin 100’den fazla tipinin mevcut olduğunu anlatan Salar, sözlerine şöyle devam etti: "Günümüzde rahim ağzı kanserine yol açan iki tipine karşı koruyucu aşı geliştirilmiştir. Halen HPV’ye yönelik iki farklı aşı mevcuttur. Her ikisi de rahim ağzına sıklıkla neden olan HPV 16 ve HPV 18'e karşı koruma sağlamaktadır. Aşılar HPV’nin iki tipine karşı koruma sağlar. Ancak, bu iki virüs, rahim ağzı kanserinin oluşmasında yüzde 70 oranında sorumludur. Aşının ömür boyu koruma sağlayıp sağlamadığı kesinlik kazanmamıştır.”

Rahim ağzı kanserinde bilinen en önemli risk faktörünün HPV olduğuna dikkat çeken Op.Dr.Salar, hastaların yüzde 99.7’sinde bu virüsün saptandığını, HPV’nin cinsel yolla bulaşan en yaygın virüs olduğunu ve toplumda çok yaygın bulunduğunu sözlerine ekledi.


İHA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst