Dul ve Yetim Aylığı Alanların Evlenme İkramiyesi Alma Şartları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mevcut düzenlemelere göre evlenme ikramiyesi ve 01.10.2008 tarihinden önceki durum

A) 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi devlet memurları açısından

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 90 ıncı maddesi hükmüne göre 24 aylık tutarda evlenme ikramiyesi verilmekte iken, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanunun 56/c maddesi ile yapılan değişiklik sonucunda 1/1/2000 tarihinden itibaren 12 aylık tutarda evlenme ikramiyesi verilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

Bugün için yürürlükte bulunan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 90 ıncı maddesinde;

- 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre dul veya yetim aylığı almakta olanlara almakta oldukları aylık tutarlarının oniki aylık tutarında evlenme ikramiyesi ödeneceği, belirtilmektedir.

Evlenme ikramiyesi alacak olanlar;

- Eş (karı veya koca)

- Kız çocuklar

- Anne

Olarak belirlemiştir.

Bu şekilde evlenmeleri halinde evlenme ikramiyesi ödenen kişilerin almakta oldukları dul veya yetim aylıkları kesilmektedir.

Ayrıca madde hükmü, evlenme tarihinden itibaren oniki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıklarının ödenmeyeceğini de belirtmektedir.

B) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olanların 01.10.2008 tarihinden önceki durumu

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun ek 12 nci maddesi, aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarının evlenmeleri halinde aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarının evlenme yardımı olarak verileceği, iki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmeyeceğini, belirtmektedir.

Bu şekilde evlenmeleri halinde evlenme ikramiyesi ödenen kişilerin almakta oldukları aylık ve gelirleri kesilmektedir.

C) 1479, 2925 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olarak çalışanların 01.10.2008 tarihinden önce evlenme ödeneği karşısındaki durumu

Bu kanunlarda evlenme ikramiyesi veya yardımı adı altında bir ödeme yapılacağına ilişkin hüküm bulunmadığından bu kapsamda çalışanlar evlenme ödeneği veya ikramiyesi almamaktaydı.

D) Yeni dönemde evlenme ikramiyesi (01.10.2008 tarihinden sonraki durum)

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda evlenme ikramiyesi veya evlenme yardımının, evlenme ödeneği adı altında düzenlendiği görülmektedir.

Evlenme ödeneğine ilişkin düzenleme 5510 sayılı Kanunun 37 nci maddesinde yer almış, bu düzenlemede devlet memurları açısından mevcut uygulanan hükümden farklı olarak eş (karı veya koca) ile annenin bu kapsamdan çıkarıldığı ve yalnızca kız çocuklara evlenme ödeneğinin verilmesinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır. Bu düzenleme mevcut 506 sayılı Kanun hükümlerinin uygulamasıyla paralel bir düzenleme olarak ortaya çıkmaktadır.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında bulunan, eski ifade ile Bağ-Kur'lu olanlar açısından evlenme ikramiyesinde yeni bir düzenlemenin yapıldığı görülmektedir. Mevcut düzenlemelerde Bağ-Kur'dan aylık alanlara evlenme ikramiyesi verilmemekte iken, 01.10.2008 tarihinden sonra Bağ-Kur'dan ölüm aylığı almakta olan kız çocuklarının evlenmeleri halinde evlenme ödeneği verilecektir.

5510 sayılı Kanunun 37 nci maddesinde yer alan düzenlemede; Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.

Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34 üncü maddeye göre yeniden belirlenir.

Buna göre;

- Ölüm aylığı veya gelir almakta olan kız çocuklarına aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarının evlenme ödeneği olarak verileceği,

- Aylık ve gelirlerinin kesileceği,

belirtilmektedir.

Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Bunlardan evlenme tarihinden itibaren oniki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez.

Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir.

İki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmez.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst