Dul Ve Yetim Aylığı Bağlanması İçin Gerekli Belgeler

F

Fırtına

Guest
Halk arasında "dul" veya "yetim" aylığı diye bilinen "ölüm aylığı" alma şartları, yetim aylığının hangi hallerde kesileceği, dul aylığının hangi durumlarda bağlanıp kesileceğine dair geniş bilgileri sizler için derledik.

1. Görevde veya açıkta iken vefat edenlerin dul ve yetimlerinin yapacağı işlemler;

  • a) Vefat edenin son olarak görev yaptığı kurum aracılığı ile dul ve yetimlerin aylık taleplerine ilişkin dilekçe ve aşağıda belirtilen aylık bağlama belgelerinin,
  • b) Vefat edenin bütün hizmetlerini gösterir hizmet belgesinin,
  • c) Görevden ayrıldığı yıldan kesilen kesenek ve karşılıkları gösterir listenin, Sandığımıza ulaştırılması gerekmektedir.

2. Emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylığı almakta iken ölenlerin dul ve yetimlerinin yapacağı işlemler;

  • a) Sandığımızdan aylık almakta olan emeklinin vefat ettiğini bildirir bir dilekçe ile aylık bağlanacak dul ve yetimlerin aşağıda belirtilen aylık bağlama belgeleri ile birlikte Sandığımıza müracaatları gerekmektedir.
  • b) Vefat edenin aylığa müstehak dul ve yetimi bulunmuyor ise kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneğinin ve vefat edene ait özel belge ve sağlık karnesinin dilekçe ekinde gönderilmesi gerekmektedir.

3. Dul ve yetimlerden istenilecek belgeler;

  • a) Kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği, (Eşin ölümüyle dul kalan yetimlerden eş ve anne veya babasının kayıtlı olduğu ilgili nüfus idaresinden alınacak olan vukuatlı nüfus kayıt örnekleri)
  • b) http://www.emekli.gov.tr/BasvuruForm_KimArsBlg.pdf internet adresimizden temin edilerek Nüfus kayıt örneğine uygun olarak doldurulacak kimlik araştırma belgesi, (Belgede yer alan bölümlerin çizgi (-) çekilmeden ve boş bırakılmadan yazı ile açık ifade kullanılarak cevap verilmesi gerekmektedir.)
  • c) 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını geçmemiş erkek yetimlerden öğrenime devam edenlerden ilgili okul idaresinden alınacak olan tasdikli öğrenim belgesi aslı,
  • d) Aylık bağlanacaklara ait 3'er adet fotoğraf,
  • e) Emekli iken ölenlere ait özel belge ve sağlık karnelerinin iadesi,
  • f) Erkek yetimlerden 18 yaşını doldurup da öğrenime devam etmeyenlerden ortaöğretimde 20 yaşına kadar, yükseköğretimde 25 yaşına kadar malül olanlar için tam teşekküllü devlet hastanesinden resimli ve onaylı olarak alınacak sağlık kurulu raporu aslı, (müracaat tarihinden itibaren son iki yıl içerisinde alınmış olan sağlık kurulu raporları geçerlidir) Bu durumda olanlardan kayyum ve vasi tayini edilenlerden kayyum ve vasi ilamları,
  • g) Yine bu durumda olanlardan bağlı bulundukları il veya ilçe idare kurulunca düzenlenecek muhtaçlık belgesi ile mahalle muhtarınca onaylanacak mal bildirim belgesi,
  • h) Sandığımıza gönderilecek belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylanmış örneği (fotokopi veya faks olmaması)
  • ı) Vefat edenin annesi, bekar, dul veya boşanmış ise müracaatı ile birlikte (a), (b), (d) ve (g) şıklarında belirtilen belgelerin düzenlenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir,
  • j) Vefat edenin babasının aylık talebinde bulunması halinde, (a), (b), (d) ve (g) şıklarında belirtilen belgelerin düzenlenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir. Ancak, baba 65 yaşından küçük ise istenilen belgelere ek olarak tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınacak olan, çalışarak hayatını kazanıp-kazanamayacağını belirtir sağlık kurulu raporunun aslı istenilmektedir.

NOT; Belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylanmış suretlerinin gönderilmesi gerekmekte olup, faks veya yalnızca fotokopi şeklindeki belgeler esas alınarak işlem yapılmamaktadır.

Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir;

  • Eş = % 75,
  • Çalışan ya da Emekli aylığı alan eş = % 50,
  • Eş, bir yetim = % 60 - % 30,
  • Eş, iki yetim = % 50 - % 25, % 25,
  • Tek yetim = % 50 İki yetim = % 40, % 40,
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
F

Fırtına

Guest
Yetim aylığı ne zaman bağlanır, ne zaman kesilir.?

I- GİRİŞ;

Sosyal güvenlik literatüründe ölen sigortalının kızının veya oğlunun müteveffa kişi üzerinden aldıkları aylığa “yetim aylığı” denilmektedir. Birçok gencimize sosyal güvenlik kanunları kapsamında bağlanan yetim aylığı önemli bir sosyal yardım ve güvence durumundadır. Çalışma ve iş hayatımızda, ölen müteveffa kişi üzerinden geride kalan hak sahibi durumundaki kız ve erkek çocuklarına bağlanan yetim aylıklarının sigortalı olarak çalışmaya başladıkları takdirde kesileceğine dair yaygın bir kanaat bulunmaktadır.

Konu hakkında sosyal güvenlik hafızamızda genel olarak yer tutmuş olan söz konusu kanaat genel olarak doğru olmakla birlikte, bu durumun yani yetim aylığı alan bütün çocukların her türlü çalışmaya başlaması halinde aylığının kesilmesi gerektiği kuralının bazı istisnaları vardır. Bu çalışmamızda, önce yetim aylığı alan kız ve erkek çocukların aylıklarının genel olarak hangi şartlarda kesilebileceğine ilişkin açıklamalarda bulunduktan sonra, yetim aylığı alırken hangi tür sigortalı çalışmalara başlanıldığında bağlanan aylıkların kesilmemesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulunacağız.

II- YETİM AYLIĞI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER;

Yetim aylığının hangi kanun hükümlerine göre bağlanacağı, ölen kişinin ölüm tarihine göre belirlenmektedir. Buna göre, 1 Ekim 2008’den önce ölen kişilerin hak sahiplerine 1 Ekim 2008’den önce yürürlükte bulunan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre yetim aylığı bağlanacaktır. 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008’den sonra ölen kişilerin hak sahiplerine ise, 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yetim aylığı bağlanmaktadır. Dolaysıyla bu makale çalışmamızda kız ve erkek çocukların yetim aylıklarının kesilmesine ilişkin şartları açıklarken paylaşacağımız bilgiler, 5510 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde olacaktır.

Kız ve erkek çocuklarına Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kapsamında 1 Ekim 2008’den önce bağlanılan yetim aylıklarının kesilmesi, eski (mülga) Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mevzuatlarındaki hükümlere göre yapılmaktadır. Dolayısıyla, 1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alan kişilerin aylıklarının arttırılması, azaltılması, kesilmesi ve yeniden bağlanmasında (ilk defa bağlanmasında değil) eski (mülga) Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mevzuatlarına göre işlem yapılması gerekmektedir. Bu ifadelerimiz, 5510 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesi hükümleriyle de sabit bulunmaktadır.

1 Ekim 2008’den sonra ölen müteveffa kişilerin hak sahiplerine bağlanan yetim aylıklarının kesilmesi ise, sosyal güvenlik sistemine 1 Ekim 2008’den önce veya sonra hangi sigortalılık statüsünde (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) girerse girsin, 5510 sayılı Kanun hükümleri esas alınarak buna göre yetim aylıkları kesilecektir.

III- MALUL OLMAYIP YETİM AYLIĞI ALAN KIZ ÇOCUKLARIN AYLIKLARININ KESİLME ŞARTLARI;

5510 sayılı Kanun’un 35. maddesinde; “…Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 34. maddede belirtilen şartların ortadan kalktığı tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir…” hükümleri bulunmaktadır. Kanun metnindeki bu hükümlere göre, 5510 sayılı Kanun’un 34. maddesi hükümlerini dikkate alarak, malul olmayan kız çocuklarına bağlanan yetim aylığının hangi koşullarda kesilebileceğini açıklamaya çalışalım;

Malul olmayan kız çocuklarına bağlanan yetim aylıkları, kız çocuklarının sosyal güvenlikli olarak çalışmaya başlamaları halinde, evlenmeleri halinde ya da eşinden boşandığı halde boşandığı eşiyle birlikte yaşadıklarının SGK tarafından tespit edilmesi halinde kesilmektedir. Görüldüğü üzere, malul olmayan kız çocuklarına bağlanan yetim aylıklarının kesilmesinde belli yaşlara kadar öğrenci olma ya da belli yaş koşullarına sahip olma gibi nitelikler aranılmamaktadır.

IV- MALUL OLMAYIP YETİM AYLIĞI ALAN ERKEK ÇOCUKLARIN AYLIKLARININ KESİLME ŞARTLARI;

5510 sayılı Kanun’un 34. maddesi hükümlerine göre, malul olmayan erkek çocuklara bağlanan yetim aylıkları; sosyal güvenlikli olarak çalışmaya başlamaları halinde, hiçbir öğrenimi olmayan çocuklar 18 yaşını doldurduğunda, orta öğrenim mezunu olan çocuklar 20 yaşını doldurduğunda, yüksek öğrenim mezunu olan çocuklar ise 25 yaşını doldurduğunda kesilmektedir.

Sosyal güvenlik hukukunda, lise mezunu olmak orta öğrenim olarak kabul edilirken, iki yıllık meslek yüksek okulu, fakülte, yüksek lisans ve doktora mezunu olmak ise yüksek öğrenim olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, malul olmayan erkek öğrencilerin, üstte saydığımız okulları bitirdiklerinde yaşlarını doldurmaları beklenilmeden yetim aylıklarının kesilmesi gerekmektedir. Malul olmayan erkek çocukların yetim aylıkları evlenmeleri halinde kesilmemektedir.

V- MALUL OLAN KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARINA BAĞLANAN YETİM AYLIĞININ KESİLME ŞARTLARI;

Ölen sigortalının kız ya da erkek çocuklarının müteveffa baba veya anaları üzerinden malul oldukları gerekçesiyle malullüklerinden yararlanarak yetim aylığı alabilmeleri için, SGK sağlık kurulunca çalışma güçlerinin en az yüzde 60 oranında yitirdiklerine karar verilmesi gerekmektedir. Malul olan kız ve erkek çocuklarına bağlanan yetim aylıkları sosyal güvenlikli olarak çalışmaya başlamaları halinde kesilmektedir. Bunun dışında malul olan kız ve erkek çocuklarına bağlanan yetim aylıkları belirli yaşları doldurmaları halinde, öğrencilik niteliklerinin sona ermesi halinde ya da evlenme gibi nedenlerle kesilemez.

VI- YETİM AYLIĞI ALAN KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARININ HANGİ TÜR ÇALIŞMAYA BAŞLARLARSA AYLIKLARININ KESİLMEYECEĞİ;

Buraya kadar ki ifade ettiklerimizden anlaşılacağı üzere, 5510 sayılı Kanun kapsamında yetim aylığı alan bütün çocukların (çocuğun malul olup olmaması ya da kız ya da erkek olup olmaması fark etmemektedir) aylıkları sosyal güvenlikli olarak çalışmaya başladıklarında kesilecektir.
Ancak, ifadelerimizde yer alan “çalışma” kavramı, yetim aylığı alan çocuğun bütün sigorta kollarına (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kolları ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları) tabi olarak çalışması şeklinde anlaşılması gerekmektedir. Bu ifadelerimizi 5510 sayılı Kanun’un 34. maddesi hükümleri teyit etmektedir.

Şöyle ki; 5510 sayılı Kanun’un 34. maddesinde yetim aylığı alan çocuklar için gerekli olan “çalışmama” koşulu belirlenirken; “b) Bu Kanun’un 5. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan…” ibarelerinin yer aldığını görüyoruz.

5510 sayılı Kanun’un 5. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri kapsamında yer alan ve yetim aylığı alan çocukların aylıklarının kesilmesini gerektirmeyen çalışmalar ise aşağıda sırasıyla yer almaktadır;

1- Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortasına tabi çalıştırılan hükümlü ve tutukluların çalışmaları,

2- Haklarında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanan kişilerin çalışmaları,

3- 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile yine iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına tabi meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrencilerin çalışmaları,

4- Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanan kursiyerlerin çalışmaları,

5- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 46. maddesine tabi olarak kısmi zamanlı (part-time) çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı asgari ücretten az olanların çalışmaları,

İşte, 5510 sayılı Kanun kapsamında yetim aylığı alırken üstte beş madde halinde belirttiğimiz şekilde çalışmaya başlayan çocukların yetim aylıklarının hiçbir şekilde kesilmemesi gerekmektedir. Çünkü, üstte beş madde halinde saydığımız çalışmalar bütün sigorta kollarına tabi olarak yürütülen ve yapılan çalışmalar değildir.

Üstte belirttiğimiz beş farklı çalışmadan herhangi birisine tabi olarak çalışmaya başlayan çocukların yetim aylıklarının kesilemeyeceğine ilişkin hükümler, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’nın 18.11.2008 tarihli ve 2008/96 sayılı Genelgesi’nin “Ölüm Sigortası” başlıklı bölümünün “F.b.2” madde numaralı alt bentlerinde de hüküm altına alınmıştır.

Yetim aylığı alan çocuklardan; bütün sigorta kollarına tabi olacak şekilde hizmet akdi ile çalışmaya başlayanların, kendi nam ve hesabına esnaf olarak çalışmaya başlayanların, tarımda kendi nam ve hesabına çalışmaya başlayanların ve kamu idarelerinde çalışmaya başlayanların aylıklarının ise zorunlu olarak kesilmesi gerekmektedir.

Yetim aylığı alan çocuklar aylık alma durumlarında meydana gelen değişikliği Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlü tutulmuşlardır. Bu nedenle, aldıkları yetim aylıklarının ileride kendilerinden yersiz ödenen aylıkların tahsili gerekçesiyle SGK tarafından faiziyle birlikte talep edilmesi gibi yasal bir işlemle karşılaşmak istemiyorlarsa, yetim aylığı alırken çalışmaya başladıklarında bu durumlarını mutlaka SGK’ya bildirmelerini önemle tavsiye ediyoruz.

VII- SONUÇ;

İnsanlarımızın sosyal güvenlik haklarını hangi şartları yerine getirdiklerinde kullanabilecekleri önemli olduğu kadar, söz konusu bu sosyal güvenlik haklarını hangi şartlarda devam ettirebilecekleri de bir o kadar önemlidir.

Şartların oluşması halinde az da olsa sürekli bir gelir niteliğinde olan yetim aylığının hangi koşulların yerine gelmesi halinde alınabileceğini ve kesilmeyeceğini bilmek oldukça önemlidir. Yetim aylığını alan çocuk kız olsun erkek olsun, malul olsun sağlıklı olsun hepsi için yetim aylığının kesilmesinin ortak koşulu aylık almaya devam ederken çalışmaya başlanılmasıdır.

Bu çalışmamızda, yetim aylığı alan ve her türlü çalışmaya başlayan bütün çocukların aylıklarının kesilmesi gerektiği şeklinde bir kuralın ve kanun hükmünün olmadığını, bunun istisnaları olduğunu ve yetim aylığı alan çocukların çalışmaları halinde hangi tür çalışmaların yetim aylıklarının kesilmesine neden olduğunu, 5510 sayılı Kanun ve 2008/96 sayılı Genelge hükümleri doğrultusunda açıklamaya çalıştık.

Buna göre özetle, yetim aylığı alan çocuklar bütün sigorta kollarına (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kolları ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları) birden çalışmaya başladıklarında aylıkları kesilmektedir. Ancak yetim aylığı alan çocuklar, yazımızın VI. bölümünde belirttiğimiz 5 farklı çalışma türünden herhangi birisine tabi olarak çalışmaya başladıklarında aylıklarının kesilmesine gerek bulunmamaktadır.


Vakkas Demir
 
F

Fırtına

Guest
Dul ve Yetim Aylıkları İle İlgili Sık Sorulan Soru ve Cevaplar!

Soru -1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Devlet memuru olarak çalışmaktayım. Dulum ve sigorta emeklisi olarak çalışan ve vefat eden babamın maaşını alabilir miyim?

Cevap -1- Devlet Memuru olarak çalışan dul bir bayan SSK emeklisi babasının ölmesi nedeniyle yetim aylığı alamazlar.

Konunun Detayı;

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 99 uncu maddesine göre;

1- Emekli, adi malullük, vazife malullüğü, dul veya yetim aylığı, son hizmet zammı alanlardan; hiçbir şarta bağlı olmaksızın emeklilik hakkı tanınan vazifelere tayin edilenlerin, aylıklarının tamamı, bu vazifelere tayinleri tarihini takip eden ay başından itibaren kesilir. Ancak hayrat hademesinin aylıkları kesilmez ve kendilerine bu hizmetlerinden dolayı son hizmet zammı da yapılmaz.

2- Vazife malullüğü aylığı alanların, varsa, harp malullüğü zammı ile Harp Okulu öğrencilerinden yetim aylığı alanların bu aylıkları kesilmez.

3- Bu vazifelerden ayrılanların kesilen aylıklarının ayrıldıkları tarihi takip eden ay başından itibaren müstahak olmaları şartıyla ödenmesine başlanır.

4- Peşin ödenen aylıklardan yukarda ki fıkra gereğince istirdadı gereken ve tayin tarihlerini takip eden ay başlarından sonraya rastlayan kısımları, Sandığın bildirimi üzerine kurumlarınca ilgililerin istihkaklarından en geç (3) ay içinde ve (3) eşit taksitte kesilmesi suretiyle tahsil olunarak Sandığa gönderilir.

5- Bu maddenin hayrat hademesi hakkındaki hükümleri dersiamlara da şamildir.

Soru -2- 26 yıllık devlet memuru iken vefat eden babamdan yetim aylığı alan kız çocuğum. 657 sayılı Kanunun 4/b maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak atamam yapıldı. Yetim aylığım kesilir mi?


Cevap -2- 5434 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmadığınız için yetim aylığınız kesilmeyecektir. Birinci soruya verilen cevap detayında da gerekli açıklama yapılmıştır.

Konunun Detayı;

5434 sayılı Kanunun 66, 67, 68 ve 99 uncu maddelerinde çok detay bilgilere yer verilmiştir.

Soru -3- Babam 6 yıllık Devlet Memuru iken vefat etti ve tarafıma kız yetim aylığı bağlandı. 657 sayılı Kanunun 4/b maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?


Cevap -3- 5510 sayılı Kanuna göre çalışmaya başladığınız tarihi takip eden ay başından itibaren aylığınız kesilir.

Konunun Detayı;

5434 sayılı Kanuna göre İştirakçilerden fiili hizmet müddetleri 10 yıl ve daha fazla olanlardan ölenlerin yetimlerine yetim aylığı bağlanmakta idi. 5510 sayılı Kanunla bu süre 5 yıla indirildiği için ve bu kapsamda aylık bağlandığından ilgili hakkında 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır.

5510 sayılı Kanunun ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması başlıklı 34 üncü maddesine göre;

Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;

a) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,

b) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,

3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının her birine % 25'i,

c) (b) bendinde belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50'si,

d) Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i,

Oranında aylık bağlanır.

Sigortalı tarafından evlât edinilmiş, tanınmış veya soy bağı düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocukları ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarıda belirtilen esaslara göre yararlanır.

Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.


SGK Rehberi
 
F

Fırtına

Guest
Bütün Yönleriyle Ölüm Aylığı ve Merak Edilen Konular.!

1- Uzun süre sigortalı tescili bulunmakla birlikte yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıların ölümü halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için aranan şartlar nelerdir?

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanuna göre 5 yıldan beri sigortalı olup en az 900 gün, 1479 sayılı Kanuna göre 5 tam yıl hizmet, 5434 sayılı Kanuna göre ise 10 tam yıl hizmet süresinin bulunması zorunluydu.

Ancak, 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanunun 32. maddesi gereği;

Ölüm aylığı;

a) En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

b) 47 nci maddede yazılı sebeplerle kazaya uğramış, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,

c) Bağlanmış bulunan malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması veya ödenmesi şarttır." şeklinde düzenlenen hüküm çerçevesinde hak sahiplerine aylık bağlanır.

Buna göre ölüm aylığı şartları;

Gerek 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce gerekse de yürürlük tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ölüm aylığı bağlanma şartları;

- 4/b ve 4/c sigortalıları için 1800 prim ödeme gün sayısı,

- 4/a sigortalıları için ise her türlü borçlanma süreleri hariç 5 yıldan beri sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme gün sayısı aranacaktır. Bu ayrım ile 4/a sigortalılarının mevcut hakları korunmuştur.

Kimlere verilir?

- Dul eşe herhangi bir şart aranmadan,

- Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;

18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,

Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının her birine,

- Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın aylık bağlanır.

Müracaat için gerekli belgeler;

Hizmet akdiyle çalışan sigortalılar;

- Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi,

- 1 adet fotoğraf,

- İl veya İlçe İdare kurullarından alınacak Muhtaçlık Belgesi (Anne-Babalar için)

- Vasi İlamı (hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda) istenir.

2- Ölüm aylığı sigortasından, sigortalının hak sahiplerine sağlanan haklar nelerdir?

5510 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde bu haklar sırasıyla aşağıdaki gibi sayılmıştır;

a) Ölüm aylığı bağlanması,

b) Ölüm toptan ödemesi yapılması,

c) Aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi,

d) Cenaze ödeneği verilmesi,

3- 01.06.1958 doğumlu olan babam 2010 Mayıs ayında vefat etti. Babamın 05.05.1990 tarihinde sigorta başlangıcı ile 1993 yılları arasında aralıklı olarak toplam 600 gün sigorta kaydı çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptığımız müracaatta ölüm aylığına hak kazanılamadığı için babam adına ödenen primler 5510 sayılı Kanunun 36. maddesi uyarınca toptan ödeme şeklinde tarafımıza ödendi. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumunda babam adına kayıtlı olan 05.05.1990 tarihli işe giriş bildirgesinin dışında 01.05.1986 tarihli bir işe girişinin daha bulunduğu, bu işe giriş bildirgesinde kimlik bilgilerinin aynı olduğu ancak, doğum yerinin farklı olarak kaydedildiği ve bu sicil numarasında da 450 gün sigorta bildirimi olduğunu tespit ettik. Bu durumda babam adına toptan ödemesi yapılarak tasfiye edilen hizmetlerinin karşılığı primlerinin yeniden ödenerek, sonradan tespit edilen sicil numarasındaki hizmetlerle birleştirilip, haksahibi olarak annem adına ölüm aylığı talebinde bulunma hakkımız var mıdır?

- Bu durumda ölüm aylığı başlanğıcı hangi tarihtir?

- Bunun için yapılması gerekenler nedir?

Tabi ki bu hak vardır;

Şöyle ki; 5510 sayılı Kanunun 17.04.2008 tarihli ve 5754 sayılı Kanunun 22. maddesi ile değişikliğe uğrayan 36. maddesinin 4. fıkrasına göre "Toptan ödeme yapılarak tasfiye edilmiş süreler, borçlanılarak veya yurt dışı hizmetleri birleştirilerek ya da sonradan hizmet tespiti nedeniyle hak kazanılan sürelerin eklenmesi suretiyle ölüm sigortasından yararlanmak için gerekli prim ödeme gün sayısının tamamlanması halinde, hak sahiplerinin yazılı isteği üzerine 31 inci maddenin ikinci fıkrasına göre ihya edilir. Yukarıdaki süreler, ihya edilen süreye ilişkin tutar dahil her türlü borçların ödendiği tarihi takip eden ay başı itibarıyla bu Kanuna göre aylık bağlanmasında dikkate alınır." denilmektedir.

Bu bağlamda babanız adına bildirimde bulunulan tasfiye edilmiş hizmetlerin primlerini yeniden ödeyerek ihyasını sağlamanız, devamında her iki sicil numarasındaki hizmetlerin bir numarada birleştirilmesini sağlayarak anneniz adına ölüm aylığı talebinde bulunmanız gerekmektedir.

Yine, ihya edilen süreye ilişkin tutar dahil her türlü borçların ödendiği tarihi takip eden ay başı itibarıyla aylık bağlanmasına hak kazanıldığından, bu tarih aylığın başlangıç tarihi olacaktır.

4- Sigortalının ölümü halinde haksahiplerine yapılan cenaze ödeneği hangi esaslara göre ve kimlere ödenir?

Ölen sigortalı ile ilgili olarak cenaze ödeneği 5510 sayılı Kanunun 37. maddesinin 3. fıkrasında; "İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir." hükmü gereğince sırasıyla belirtilen kişilere yapılır.

Cenaze ödeneğinin üçüncü fıkrada sayılanlara ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, üçüncü fıkrada belirtilen tutarı geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan ölenlerin hak sahiplerine kendi kurumları tarafından ilgili mevzuat gereği ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneği veya bu mahiyette bir ödemenin yapılması halinde, Kurum tarafından cenaze ödeneği ödenmez.

5- 2011 yılı için cenaze ödeneği tutarı ne kadardır?

2010 yılında 308 TL olan rakam % 6,40 oranında artırılarak 2011 yılı için 328 TL. olarak hesaplanmış ve bu tutar üzerinden ödenecektir.

Cenaze ödeneği için; Sigortalılık durumu 4-(a) ve 4-(b) liler için Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt belgesi ile müracaat edecekler. SGK tarafından 5 gün içinde işlemleri sonuçlandırılacaktır.

6- Cenaze ödeneği için zamanaşımı var mıdır?

Tüm ödemeler için 5510 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde yer alan;

Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malûllüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar. Kuruma müracaat etmemenin haklı bir sebebe dayandığını genel hükümlere göre ispat edenler hakkında, yukarıdaki hükümler uygulanmaz.

Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer. Bu Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız altı ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulur.

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin alacakları, hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren ise beş yıl sonunda düşer." Hükmü gereğince 5 yıl içinde alınmadığında hak ortadan kalkar. Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmemenin haklı bir sebebe dayandığını genel hükümlere göre ispat edenler hakkında, yukarıdaki 5 yıl hükümleri uygulanmaz.


SGK Rehberi
 
F

Fırtına

Guest
Dul ve yetim aylıklarına ilişkin soru ve cevaplar!

1- Soru: Eşimden SSK'dan dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?

Cevap: SSK 'dan dul aylığı alanlar, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler.

(NOT: Hizmet süresi 5 ile 10 yıl arası olanların yetimleri; aylık gelirlerinin olmaması halinde, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler. YASAL DAYANAK: 5434 sayılı Kanunun 66,67 ve 68. maddeleri.)

2- Soru: SSK emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim?

Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak, bekar veya dul olmanız gerekmektedir.

(Yasal dayanak: 5434 sayılı Kanunun 75 inci maddesi.)

3- Soru: SSK ya tabi olarak çalışıyorum. Emekli sandığından yetim aylığı alabilirmiyim?

Cevap: SSK' ya tabi çalışan yetimler, Kurumumuzdan aylık alabilirler. Ancak sağlık yardımından faydalanamazlar.

(NOT: Hizmet süresi 5 ile 10 yıl arası olanların yetimleri; aylık gelirlerinin olmaması halinde, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler. YASAL DAYANAK: 5434 Sayılı Kanunun 66,67, ve 68 inci maddeleri.)

4- Soru: 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre dul-yetim aylığı kimlere, hangi oranda bağlanır?

Cevap: Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanacak dul ve yetimler; eş (karı ve koca) ve çocuklar ile ana ve baba olarak belirlenmiştir.
Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir;

* Eş: % 75,

* Çalışan ya da emekli aylığı alan eş: % 50,

* Eş, 1 yetim: % 60 / % 30,

* Eş, 2 yetim: % 50 / % 25 / % 25,

* Tek yetim: % 50,

* 2 yetim : % 40 / % 40,

Dul ve yetimlere bağlanacak aylık miktarı, aylığa hak kazanan kişinin yaşıyor olması halinde kendisine bağlanacak aylık miktarını geçemez.

(NOT: Çalışan ya da emekli eş ibaresinden, 5510 sayılı Kanuna göre 4/c kapsamında çalışan veya bu çalışmalarından dolayı (5434 sayılı Kanun hükümlerine göre) aylık alan kişi anlaşılır. Bu kapsamdaki bir eşin aylık bağlama oranı, yetimlerin bulunması hali de dahil % 50'dir.)

5- Soru: Eşimden BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir miyim?

Cebap: Cevap BAĞ-KUR'dan dul aylığı almanız, Emekli Sandığından yetim aylığı almanıza engel değildir.

(NOT: Hizmet süresi 5 ile 10 yıl arası olanların yetimleri; aylık gelirlerinin olmaması halinde, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler. YASAL DAYANAK: 5434 sayılı Kanunun 66, 67 ve 68 inci maddeleri.)

6- Soru: Eşim 6 yıllık Devlet Memuru iken vefat etti. SSK'ya tabi çalışıyorum. 5510 sayılı Kanuna göre Emekli Sandığından dul aylığı alabilir miyim?

Cevap: Bu Kanuna göre; eşlerin çalışması, dul aylığı bağlanmasına engel bir durum olmadığından tarafınıza aylık bağlanır.

Bunun için gerekli olan belgeler şunlardır;

1- Talep Dilekçesi,

2- Kimlik Araştırma Belgesi,

3- 3 adet fotoğraf,

4- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,

Bu belgelerle birlikte;

(Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dairesi Başkanlığı Mithat Paşa Cad. No: 7 06437 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat etmeniz gerekmektedir.)

7- Soru: Emekli Sandığı Emeklisi bir bayanım. Ölen annem/babam da Emekli Sandığı Emeklisi. Her iki aylığı birlikte alabilir miyim?

Cevap: Her iki aylığı birlikte alamazsınız.Ancak yüksek olanı tercih edebilirsiniz.

(YASAL DAYANAK: 5434 sayılı Kanunun 75. maddesi.)

(Bunun için bir dilekçe ile, Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Mithat Paşa Cad. No: 7 06437 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat etmeniz gerekmektedir.)

8- Soru: Emekli Sandığından erkek yetim aylığı almaktayım.Öğrenciliğim devam ederken sigortalı olarak işe girmem halinde, aylığım kesilir mi?

Cevap: Öğrenciliği devam eden erkek yetimlerin 25 yaşına kadar aylıkları kesilmez.

9- Soru: Emekli Sandığından dul aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul aylığım kesilir mi?

Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olmanız halinde dul aylığınız kesilmeyecektir.

10- Soru: Emekli Sandığı Emeklisi iken vefat eden babamdan erkek yetim aylığı alan üniversite öğrencisiyim. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?

Cevap: Emekli Sandığı Kanununa göre; erkek yetimlere 18 yaşına kadar, öğrenci olmaları halinde orta öğretimde 20, yüksek öğretimde 25 yaşına kadar aylık bağlanmaktadır.

(Bu şartları taşımayanlara aylık bağlanabilmesi için malüllük ve muhtaçlık şartları aranmaktadır. Yetim aylığınız isteğe bağlı sigortalı olmanız halinde kesilmeyecektir.)

11- Soru: Emekli Sandığından kız yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?

Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca; isteğe bağlı sigortalı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup, bu sigortalıların yalnızca malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

12- Soru: Emekli Sandığından erkek yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?

Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca; isteğe bağlı sigortalı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup, bu sigortalıların yalnızca malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

13- Soru: Emekli Sandığından dul aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?

Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca; isteğe bağlı sigortalı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup, bu sigortalıların yalnızca malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

14- Soru: Emekli Sandığından dul aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?

Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca; isteğe bağlı sigortalı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup, bu sigortalıların yalnızca malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

15- Soru: 26 yıllık devlet memuru iken vefat eden babamdan yetim aylığı alan kız çocuğum. 657 sayılı Kanunun 4/b kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak atamam yapıldı. Yetim aylığım kesilir mi?

Cevap: Sigortalı olarak çalışmanız halinde yetim aylığınız kesilmeyecektir.

(YASAL DAYANAK: 5434 sayılı Kanunun 66, 67 ve 68 nci maddeleri.)

16- Soru: Babam 6 yıllık Devlet Memuru iken vefat etti ve tarafıma kız yetim aylığı bağlandı. 657 sayılı Kanunun 4/b kapsamında sözleşmeli öğretmen olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?

Cevap: 5510 sayılı Kanuna göre çalışmaya başladığınız tarihi takip eden ay başından itibaren aylığınız kesilir.

(YASAL DAYANAK: 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi.)

17- Soru: Emekli Sandığı Emeklisi iken vefat eden annemden kız yetim aylığı alan lise öğrencisiyim. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?

Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olmanız halinde yetim aylığınız kesilmeyecektir.

18- Soru: Emekli Sandığı emeklisi iken vefat eden kişilerin varislerine ödeme yapılabilmesi için gerekli olan belgeler nelerdir?

Cevap: İlgililerin kanuni varislerine ödeme yapılabilmesi için Kurumumuza ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır;

* Veraset ilamı (Aslı veya tasdikli örneği)

* Veraset ilamında adı geçen varislerin talep dilekçeleri,

* Veraset ve intikal vergisinden muaf veya vergisinin ödendiğine dair ilgili vergi dairesinden alınacak, resmi mühürle tasdik edilmiş belge,

19- Soru: 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre dul-yetim aylığı kimlere, hangi oranda bağlanır?

Cevap: Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanacak dul ve yetimler; eş (karı ve koca) ve çocuklar ile ana ve baba olarak belirlenmiştir.

Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir;

* Eş: % 75,

* Çalışan ya da emekli aylığı alan eş: % 50,

* Eş, 1 yetim: % 60 / % 30,

* Eş, 2 yetim: % 50 / % 25 / % 25,

* Tek yetim: % 50,

* 2 yetim: % 40 / % 40,

Dul ve yetimlere bağlanacak aylık miktarı, aylığa hak kazanan kişinin yaşıyor olması halinde kendisine bağlanacak aylık miktarını geçemez.

(NOT: Çalışan ya da emekli eş ibaresinden, 5510 sayılı Kanuna göre 4/c kapsamında çalışan veya bu çalışmalarından dolayı (5434 sayılı Kanun hükümlerine göre) aylık alan kişi anlaşılır. Bu kapsamdaki bir eşin aylık bağlama oranı, yetimlerin bulunması hali de dahil % 50'dir.)


SGK Rehberi
 

musa gezer

Üye
Üye
Katılım
Tem 2, 2019
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
slm dul denildiği an illaki kocası ölenmi yoksa ne ben bunu anlamadım teşekürler
 

Sabo34

Üye
Üye
Katılım
Ağu 10, 2022
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
2
Puanları
3
Halk arasında "dul" veya "yetim" aylığı diye bilinen "ölüm aylığı" alma şartları, yetim aylığının hangi hallerde kesileceği, dul aylığının hangi durumlarda bağlanıp kesileceğine dair geniş bilgileri sizler için derledik.

1. Görevde veya açıkta iken vefat edenlerin dul ve yetimlerinin yapacağı işlemler;

  • a) Vefat edenin son olarak görev yaptığı kurum aracılığı ile dul ve yetimlerin aylık taleplerine ilişkin dilekçe ve aşağıda belirtilen aylık bağlama belgelerinin,

  • b) Vefat edenin bütün hizmetlerini gösterir hizmet belgesinin,

  • c) Görevden ayrıldığı yıldan kesilen kesenek ve karşılıkları gösterir listenin, Sandığımıza ulaştırılması gerekmektedir.

2. Emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylığı almakta iken ölenlerin dul ve yetimlerinin yapacağı işlemler;

  • a) Sandığımızdan aylık almakta olan emeklinin vefat ettiğini bildirir bir dilekçe ile aylık bağlanacak dul ve yetimlerin aşağıda belirtilen aylık bağlama belgeleri ile birlikte Sandığımıza müracaatları gerekmektedir.

  • b) Vefat edenin aylığa müstehak dul ve yetimi bulunmuyor ise kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneğinin ve vefat edene ait özel belge ve sağlık karnesinin dilekçe ekinde gönderilmesi gerekmektedir.

3. Dul ve yetimlerden istenilecek belgeler;

  • a) Kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği, (Eşin ölümüyle dul kalan yetimlerden eş ve anne veya babasının kayıtlı olduğu ilgili nüfus idaresinden alınacak olan vukuatlı nüfus kayıt örnekleri)

  • b) http://www.emekli.gov.tr/BasvuruForm_KimArsBlg.pdf internet adresimizden temin edilerek Nüfus kayıt örneğine uygun olarak doldurulacak kimlik araştırma belgesi, (Belgede yer alan bölümlerin çizgi (-) çekilmeden ve boş bırakılmadan yazı ile açık ifade kullanılarak cevap verilmesi gerekmektedir.)

  • c) 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını geçmemiş erkek yetimlerden öğrenime devam edenlerden ilgili okul idaresinden alınacak olan tasdikli öğrenim belgesi aslı,

  • d) Aylık bağlanacaklara ait 3'er adet fotoğraf,

  • e) Emekli iken ölenlere ait özel belge ve sağlık karnelerinin iadesi,

  • f) Erkek yetimlerden 18 yaşını doldurup da öğrenime devam etmeyenlerden ortaöğretimde 20 yaşına kadar, yükseköğretimde 25 yaşına kadar malül olanlar için tam teşekküllü devlet hastanesinden resimli ve onaylı olarak alınacak sağlık kurulu raporu aslı, (müracaat tarihinden itibaren son iki yıl içerisinde alınmış olan sağlık kurulu raporları geçerlidir) Bu durumda olanlardan kayyum ve vasi tayini edilenlerden kayyum ve vasi ilamları,

  • g) Yine bu durumda olanlardan bağlı bulundukları il veya ilçe idare kurulunca düzenlenecek muhtaçlık belgesi ile mahalle muhtarınca onaylanacak mal bildirim belgesi,

  • h) Sandığımıza gönderilecek belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylanmış örneği (fotokopi veya faks olmaması)

  • ı) Vefat edenin annesi, bekar, dul veya boşanmış ise müracaatı ile birlikte (a), (b), (d) ve (g) şıklarında belirtilen belgelerin düzenlenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir,

  • j) Vefat edenin babasının aylık talebinde bulunması halinde, (a), (b), (d) ve (g) şıklarında belirtilen belgelerin düzenlenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir. Ancak, baba 65 yaşından küçük ise istenilen belgelere ek olarak tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınacak olan, çalışarak hayatını kazanıp-kazanamayacağını belirtir sağlık kurulu raporunun aslı istenilmektedir.

NOT; Belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylanmış suretlerinin gönderilmesi gerekmekte olup, faks veya yalnızca fotokopi şeklindeki belgeler esas alınarak işlem yapılmamaktadır.

Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir;

  • Eş = % 75,
  • Çalışan ya da Emekli aylığı alan eş = % 50,
  • Eş, bir yetim = % 60 - % 30,
  • Eş, iki yetim = % 50 - % 25, % 25,
  • Tek yetim = % 50 İki yetim = % 40, % 40,
Merhabalar yetim maaşı için başvuruda bulundum kabul edildi ve muhtaçlik belgesi istendi. Kendimize ait evimşz var ama gelirimiz aylık 7500 tl evde 4 kişi var.. Hane gelirine mi bakılıyor yoksa ev olduğu için red olur mu
 

msa

Üye
Üye
Katılım
Haz 11, 2021
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
1
Puanları
3
Merhabalar. Babam emekli sandığından emekli. Ablamın %95 engelli raporu var. Arabası ve bir dükkanın %50 hissesi bulunmakta.(Dükkandan 4500TL kira geliri alıyor) Yetim aylığı bağlanabilir mi?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst