Düşük emekli maaşına itiraz?

Arkadaşlar 2016 10 28 tarihinde vergi indirimi icin vergidairesine muracat ettim beni hastaneye sevk ettiler hastaneye gider gitmez elime bir iki yaprak kagit verip doktorlari dolas dediler ( cok sasli odugumu düşünüyorum ) neyse gereken doktorlari dolastim genel cerrah bana puan verecegini söylemişti heyet günü geldediler heyete girdim iki dakika sonrada cik dediler ciktim bir kacgun sonrada tekrar hastaneye gittim gozun aydin raporun cikti gonderdik dediler kac aldim dedim 72 deyince dedimki bunda bir yanlislik var kim puan vermedi dedim genel cerahi vermedigini ogremdim itiraz edince al evraklari git bakalim verecekmi dediler bende gittim doktorun yanina hocam bana puan verecektiniz hatta buraya not yazmıştiniz dedim elimdeki evraki bakip dogru bu benim yazim dedi ve puan cetveline bakarak hepsini yazdi benim 72 olan rapor 89 cikmis oldu bu seferde elden yazi yazip vergi dairesine gonderdiler ve beklemeye basladim 27 12 2016 tarihinde evrak elime gecti gelen rapor 90 olarak onaylanmis ( gene sans ) ve 2 1 2017 tarihinde ssk müdürlüğüne gittim vergi indirim var 1996 ssk başlangıçim var 4020 günün var ama ? vergidairesine yazi yazip cevaplan masi gerektigini soylediler elime evrak verdiler vergidairesine gotur dediler gittim hemem yazinin cevabini yazdilar birgun sonrada tekrar ssk gittim ve tekrar beklemeye basladim sonuc ssk dan gelen kagitta emekli oldugum ikinci aydan itibaren maaşım belli oldu 862 ytl yüzde 90 engelli maaşı bu arkadaşlar itiraz etmeyi dunusuyorum ama nasil olacagini arastiritorum bilen varsa paylasirsaniz iyi olur herkese saglikli gunler
 
Merhaba, düşük bağlanan emekli maaşı için itiraz edebilirsiniz. Maaş bağlanırken bağlanacak maaşın ne kadar olacağına ortalama aylık kazanç ve ABO (aylık bağlama oranı) bakılarak hesaplama yapılır. Ve engelli emekliliğinde engellinin ABO oranı yüksek tutulur. Düşük bir ihtimal ama belki ABO oranında bir yanlışlık yapılmış olabilir.
Bir dilekçe yazarak SGK ya itirazda bulunabilirsiniz.
 
Merhaba Soyhan,
Aslında Halil'in de dediği gibi yanlış bağlanmış olması ihtimali her zaman vardır. Ama düşük ihtimaldir.
2008 Ekim'den sonra yürürlüğe giren 5510 sayılı kanundan sonra Hükümet SGK'nın açıklarını kapatmak için emekli aylıklarının hesaplanmasında farklılığa gitmiştir. Bunun anlamını şöyle açıklayabiliriz: Ekim 2008'den sonra işe başlayanların emekli aylıkları kademe kademe düşürülecek ve en nihayetinde bunlar(Böyle kişiler) 65 yaşında artık emekli olacaklarında o günün asgari ücretinin %35 ' i kadar emekli maaşı alacaklar. Bu ise bu günün parasıyla 621 lira gibi bir rakama karşılık geliyor.
 
Selamlar,

Emekli maaşı hesaplanırken sözkonusu olan iki kriter var ve ikincisi yani dönem olarak 2008 den önce ssk lı olanlar için çarklar geri işliyor. Konuyla ilgili çok fazla detay var ama kısaca düşük emekli maaşının bağlanmış olmasının asıl sebebi 2008 öncesi ve 2008 sonrası şeklinde yani şanslı ve şanssız grupda diyebiliriz buna.

Sosyal Güvenlik Uzmanı sevgili hocam Resul Kurt'un deyişiyle tersine işleyen bir mantık doğrultusunda 2008 öncesi ilk defa sigortalı işe başlayanların ileride bağlanacak olan emekli maaşları gün sayısı arttıkça düşüyor ve ne kadar fazla prim gün sayısı o kadar düşük maaş saçmalığı uygulamaya geçiyor. Sizinkisi de öyle ben konunun uzmanı değilim ama 2012 yılında emekli olduğumda oldukça düşük bağlanan emekli maaşı karşısında şok olmuştum. Şimdi aynı durumla karşılaştığınız için size daha fazla yardımcı olmak umudumla aşağıdaki yazıyı eklemek istedim;


Emeklilik tarihi, 4/a yani eski adıyla SSK’lılar için işe giriş tarihine göre kademeli olarak belirleniyor. Yine emekli aylığının hesaplanmasında da sigortalıların ödedikleri prim tutarları esas alınarak hesaplanıyor.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Çalışanların en çok merak ettikleri soruların başında, ne zaman emekli olacakları veya ne kadar maaş alacakları yönünde bilgi talepleri geliyor. Emeklilik tarihi, 4/a yani eski adıyla SSK’lılar için işe giriş tarihine göre kademeli olarak belirleniyor. Yine emekli aylığının hesaplanmasında da sigortalıların ödedikleri prim tutarları esas alınarak hesaplanıyor.

İlk defa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanların emekli aylıkları tüm sigorta statüsü için eşit biçimde hesaplanıyor. 5510 sayılı Kanuna göre, sigortalının çalışma hayatı boyu ödediği primler, enflasyon ve büyüme hızı dikkate alınarak güncelleniyor. Ortalama güncel prim matrahı da her 360 gün prim için yüzde 2 aylık bağlama oranı ile çarpılarak yaşlılık aylığı belirleniyor. Örneğin; otuz tam yıl yani 10.800 gün prim ödeyip güncellenmiş prim matrahı 10.000 TL olan kişiye 10.000 TL’nin yüzde 60’ı oranında yani 6.000 TL maaş hesaplanır. Bu maaş ayrıca emekli zam oranı nispetinde artırılarak ödeniyor.

Henüz Sosyal Güvenlik Reformu sonrası yeni sigortalı olup, emekli olanlar olmadığı için aylık böyle kolay hesaplanmıyor.

İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanların emekli aylıklarının hesaplanma biçimi emeklilik statüsüne göre farklılık gösteriyor. Sigortalının birden fazla statüde prim ödemesi varsa primi ödenen son yedi yıl-2.520 gün prime bakılıyor. Hangi statünün primi fazlaysa fazla olan bu statüden emekli maaşı bağlanıyor.

Son yedi yıl primlerin fazlası SSK statüsünde geçmiş ise üç farklı dönem için üç farklı emekli maaşı hesaplanarak ilgili dönemlerdeki prim gün sayısına oranlanıyor. Sonrasında bu üç kısmi maaş birleştiriliyor.

2000 yılı öncesi için gösterge yöntemine göre aylık hesap ediliyor. 2000 yılından önce en az 10 yıl prim ödenmişse son 10 yılın ortalaması, 10 yıldan az prim ödenmişse ödenen primlerin yıllık ortalaması bulunuyor. Bulunan ortalama yıllık kazanca karşılık gelen üst gösterge rakamı aylık bağlama oranı ve memur maaş katsayısı ile çarpılıyor. Ortalama yıllık kazanç tutarı üst göstergede yer almıyorsa bu kez prim ödenen son 5 senenin ortalaması bulunarak bu kez gösterge rakamı tespit ediliyor.

Her durumda hesaplanan aylık 1999/Aralık ayındaki memur maaş katsayısı olan 12.000 TL’nin en düşük gösterge olan 9475 rakamı çarpımının yüzde 70’inden yani 79,59 TL’den az olamıyor. Hesaplanan aylık günümüze kadar enflasyon oranı ve büyüme hızı dikkate alınarak taşınıyor.

Ocak/2000-Eylül/2008 arası için ödenen primler her yıl için enflasyon ve büyüme hızı dikkate alınarak 2008 yılına taşınıyor. Sonrasında güncellenmiş bu kazançlar dikkate alınarak ortalama yıllık kazancın 12’de biri ile aylık bağlama oranı çarpılarak emekli aylığı tespit ediliyor.

Ekim-2008 tarihinden itibaren ise güncellenmiş ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranı çarpılıyor.

Bu yöntemle hesaplanan SSK aylığı, önce ilgili dönem gün sayıları ile oranlanıp sonra birleştirilip Ocak emekli zammı kadar artırılıp ödeniyor.

Örneğin; bir sigortalı, 3600 gün asgariden 2000 yılı öncesi için, 3000 gün Ocak/2000-Eylül/2008 arası için asgari ücretin iki katı üzerinden, Ekim/2008 tarihinden itibaren de 2400 gün asgari ücretin üç katı üzerinden prim ödeyip bu ay emeklilik müracaatında bulunsa kendisine bağlanacak aylık aşağıdaki gibi hesaplanıyor:

2000 yılı öncesi 3600 gün prim için hesaplanan aylık 34,56 TL olup günümüzdeki karşılığı 639,40 TL,

Ocak/2000-Eylül/2008 arası 3000 gün prim için hesaplanan aylık 289,38 TL olup günümüzdeki karşılığı 633,46 TL,

Ekim/2008 tarihinden itibaren 2400 gün prim için hesaplanan güncel aylık 531,32 TL olacaktır.


Bu üç kısmı aylık toplamı olan 1.804,15 TL Ocak/2017 emekli zam oranı olan yüzde 4,73 oranında artırılarak sigortalıya 1.889,49 TL maaş ödemesi yapılacaktır. Bu maaşa ayrıca yüzde 4 oranında yani 75,58 TL ek ödeme eklenir. Sonuçta sigortalının cebine giren maaş toplamı 1.965,07 TL olacaktır.

Sonuç olarak, ödenen primler bir bütündür. Sadece son 1-2 yılda tavan matraha yakın ödeme yapmak emekli maaşını 2-3 katına çıkartmaz. Yüksek emekli maaşı için prim ödeme dönemlerinin tamamı için yüksekten prim ödenmiş olması gerekir. Günümüzdeki asgari ücretin tavanını dikkate aldığımızda 40 sene tavandan prim ödeyen 10.665 TL emekli maaşı alabilir. 40 sene asgariden prim ödeyen ise 1.422 TL emekli maaşı alır. Dolayısıyla primi yüksek olan yüksek düşük olan düşük emekli maaşı alır.
 
'' Sonuç ssk dan gelen kağıttta emekli olduğum ikinci aydan itibaren maaşım belli oldu 862 tl yüzde 90 engelli maaşı bu arkadaşlar itiraz etmeyi düşünüyorum ''

Sizin durumunuza gelecek olursak bana göre çalışmış olduğunuz yıllar süresince sizin adınıza ödenen prim muhtemelen asgari ücret üstünden ödendiğinden emekli aylığınız düşük. Ancak yine de hesaplamayla ilgili en ufak bir şüpheniz varsa, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı başvuru yaparak, aylık hesabınızda yanlışlık olup olmadığını sorduğunuzda, gerekli kontroller yapılır ve tarafınıza bilgi verilir.

Bununla birlikte şahsi düşüncem; 862 tl emekli maaşı günümüz şartlarında oldukça düşük bir emekli maaşı olsa da itirazınız farklı bir sonuç doğurmayacaktır ve siz bağlanan maaşın düşüklüğünden dolayı iş yaşamında aktif olarak yeralmaya devam edeceksiniz. En doğrusu da bu olur düşüncesindeyim ama tabii ki sağlık koşullarınız elverdiği sürece...
 
Arkadaşlar ilginizden dolayi sonsuz teşekkürler sonuç olarak gittim itiraz etmeyi düşündüğüm söyledim oradaki arkadaş birşey deyismiyecegini söyledi yanliz böyle bir siteden bahsedince site olarak baş bakanliga toplu şekilde bu maaş larin cok düşük oldugunu yazin yüz yüz başarılı olursunuz dedi ben taşın altina elimi koymaya hazirim

GT-I9100 cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
bencede arkadaşlar tum engellı arkadaslar engellı emeklı maaslarının duzelmesı konusunda BİMER e yazalım nedersınız bende hazırım
 
Geri
Üst