E-reçete Başladı, Doktordan Numara Almayı Unutmayın

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Elektronik reçeteye (e-reçete) bugün geçiliyor. Hekimlerin internet ortamında yazdığı reçeteler eczanelere gönderilecek. Vatandaş da ilacını doktorun vereceği ‘e-reçete numarası’ ile alacak. Sistemin kilitlenmesi sebebiyle yaşanacak muhtemel aksaklıklara karşı Türk Eczacıları Birliği iki önemli uyarı yapıyor: “Doktorunuzdan mutlaka e-reçete kodunuzu alın. Sistem çalışmazsa kâğıt reçete geçerli ancak doktorun üzerine not düşmesi şart.”

1 Temmuz 2012’de hayata geçirilmesi planlanan ancak altyapı yetersizliği sebebiyle iki kere ertelenen e-reçete uygulaması başladı. Yeni sisteme göre istisnalar hariç tüm reçetelerin elektronik ortamda yazılması şart. Aksi durumda ilacın geri ödemesi yapılmayacak. E-reçetenin yazılmayacağı durumlar da belirlendi. Kamu kurum ve işyeri hekimlikleri, verem savaş dispanserleri, ana-çocuk sağlığı, aile planlaması, toplum sağlığı merkezleri, 112 acil sağlık hizmeti birimleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1., 2. ve 3. basamak hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler uygulamadan muaf tutuluyor. Ayrıca eczanelerde hazırlanan ‘majistral ilaç’ içeren, kişiye özel yurtdışından getirtilen ilaçları içeren, evde bakım hizmetini kapsayan reçetelerde de e-reçete kapsamı dışında.

E-reçete üzerinden ilaç yazmak için bugüne kadar 110 bin doktordan 108 bini şifre aldı. Şu ana kadar her 100 reçetenin yüzde 75’i e-reçete ile yazıldı. Bu oran 15 Ocak itibarıyla yüzde 100’e çıkacak. Söz konusu artışın MEDULA’da (hastanelerle eczaneler arasında iletişim sağlayan sistem) bazı aksaklıkları beraberinde getireceği düşünülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) konuyla ilgili tek veri toplama merkezi Ankara Mamak’ta bulunuyor. Türk Eczacıları Birliği de mevcut durumda sık sık kilitlenen MEDULA sisteminin 1,5 milyon reçetenin girişiyle işlemez hale gelebileceğinden endişeli. Son güne kadar sistemi denemeyen ve e-reçete göndermeyen hekimlerin varlığına dikkat çekiliyor. Birlik, muhtemel sıkıntılara karşı iki temel uyarı yapıyor: “Birincisi, mutlaka e-reçete kodunuzu hekiminizden alın. Bununla yetinmeyip elektronik ortamda yazılan reçetenin bilgi amaçlı çıktısını da isteyin. Sistem kilitlenirse eczanede e-reçete görülmeyebilir. İkincisi, sistem hiç açılmazsa doktorun elle yazma yetkisi var. Fakat reçeteye, ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ ibaresi kaşeyle ya da elle yazılmalı ve onaylanmalı. Bu olmazsa ilacın geri ödenemesinin yapılmayacağı unutulmamalı.”

Doktora e-imza zorunluluğu yolda

SGK, zorunlu hale gelen e-reçeteyi bir adım daha ileriye götürüyor. Şu ana kadar kurumun geçici şifresiyle reçete yazan doktorlara yakında elektronik imza (e-imza) verilecek. Şifre ile e-reçete yazma oranı günlük bir milyon 300 bine ulaştı. Şifrelerin başka kişiler tarafından kullanılmasını önlemek amacıyla 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Sağlık Bakanlığı, SGK ve TÜBİTAK, bu konuda çalışma başlattı. Kamu hekimlerinin e-imzalarını TÜBİTAK, özelde çalışan 23 bin doktorun imzasını ise 3 özel firma hazırlayacak. E-imza şartını Sağlık Bakanlığı da destekliyor. SGK, uygulamayla hekimlerin reçetelerine sahip çıkmasını istiyor. Ancak doktorlar, e-imzadan endişeli. Uygulamanın kendilerini bağlayacağını ve bazı cezalarla karşı karşıya gelebileceklerini düşünüyor.
 

nacar

Üye
Üye
Katılım
Kas 8, 2011
Mesajlar
24
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
benim bi sorum olacak mesala e reçete kodu ve çıktı ile eczaneye gidicek e reçeteyi sistem görmezse tekrar mı doktora gidilecek normal reçete almak için
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Olası bir aksilik durumunda Sistem çalışmazsa kâğıt reçete geçerli ancak doktorun üzerine not düşmesi şart. Aksi takdirde ilacın geri ödemesi yapılmıyor. Tekrar doktora gidilmesi ve reçetenin üzerine not düşülmesi gerekiyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
E-Reçete tamam, Sıra E-Sevk'te

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastaların başka illere sevklerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan veren e-Sevk uygulamasına tüm Türkiye'de başladı.



Reçetelerin elektronik ortamda yazılmasına imkan tanıyan e-Reçete uygulamasını başlatan ve bununla reçete yolsuzluğunun önüne geçmeyi amaçlayan SGK, evrakların elektronik ortamda hazırlanmasına yönelik bir diğer uygula olan e-Sevk'i de 17 Ocak'tan itibaren Türkiye genelinde hayata geçirdi.

İkamet ettikleri yerdeki sağlık kurumları tarafından tedavisi yapılamayan ve il dışına sevk edilen genel sağlık sigortalısı ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yol ve günlük giderlerine ait sevk ve tedavi belgeleri, ''hasta sevk formu'' düzenlenerek yapılıyordu.

Hastaların başka illere sevkine ilişkin belgelerin elektronik ortamda yazılmasına ilişkin çalışmaların tamamlanmasının ardından, 2012 yılının Eylül ayında Sinop, Samsun, Çankırı ve Ankara'daki bazı hastanelerde e-Sevk'in pilot uygulamasına geçildi.

Pilot uygulama kapsamında olumlu sonuçlar elde eden SGK, sevk işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan veren e-Sevk uygulamasının ülke genelindeki tüm hastanelerde başlattı.

Ancak uygulamada yaşanabilecek teknik sorunlar, hekimlerin sisteme uyum sorunları ve hastane bilgi sistemi yazılımlarında yaşanabilecek muhtemel sorunlar ve benzeri nedenlerle hasta mağduriyetleri oluşmaması için 1 Mart 2013 tarihine kadar e-Sevk yapılamama sebebi de belirtilmek şartıyla manuel sevkler de kabul edilecek. Bu tarihten sonra kağıtla yapılan sevkler, kesinlikle kabul edilmeyecek.


E-SEVK UYGULAMASI HAKKINDA DUYURU

Hastaların yerleşim yeri dışına, EK-4/A Hasta Sevk Formu kullanılarak yapılan sevklerinin, elektronik ortamda yapılabilmesine yönelik Kurumumuzca yürütülen E-Sevk uygulamasına ilişkin yazılımların tamamlanarak tüm sağlık hizmeti sunucularının kullanımına açıldığı, bu çerçevede MEDULA E-Sevk Web Servisi Kullanım Kılavuzunun T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu linki altında “E-Sevk Kullanım Kılavuzu” adı ile yayımlandığı, Kurumumuzla sözleşmeli tüm sağlık hizmeti sunucularının kendi otomasyonları içerisinde bu web servislerini en geç 17.01.2013 tarihine kadar hazırlamaları gerektiği 21.12.2012 tarihli yazımız ile duyurulmuştur.

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından, 81 il Valiliğine gönderilen 02.08.2012 tarihli yazıları ile E-Sevk uygulamasının Kurumlarına bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulması talimatlandırılmıştır.

Bu itibarla bugüne kadar pilot olarak Sinop, Samsun, Çankırı ve Ankara illerindeki bazı hastanelerde uygulanmakta olan E-Sevk işlemlerinin tüm sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda yapılması uygulaması başlatılmıştır. Ancak uygulamada yaşanabilecek teknik sorunlar, hekimlerin sisteme uyum sorunları ve hastane bilgi sistemi yazılımlarında yaşanabilecek muhtemel sorunlar ve benzeri nedenlerle hasta mağduriyetleri oluşmaması için 01.03.2013 tarihine kadar E-Sevk yapılamama sebebi de belirtilmek şartı ile manuel sevkler de kabul edilecektir.

Uygulamada karşılaşılması muhtemel sorunlarla ilgili açıklamalar ekte yer almaktadır.

Tüm ilgililere duyurulur.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
E-Sevk Nedir,Nasıl İşleyecek?

Hayatımızda Bir “E” Dönem Daha

Sosyal Güvenlik Kurumu E-Reçeteden sonra şimdi de E-Sevk uygulamasını başlattı. Sosyal Güvenlik Kurumu yerleşim yerinde tedavileri yapılamadığı için başka illere/ilçelere sevk edilen hastaların sevklerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan veren E-Sevk uygulamasını 17.01.2013 tarihinde tüm Türkiye’de başlattı.

Mevcut uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yayımlanan EK-4/A Hasta Sevk Formu ile hastaların sevk işlemi bu belge ile yapılmakta iken hasta sevk işlemlerinin bundan böyle elektronik olarak yapılma zorunluluğu getirildi. Uygulamada en çok sevk işlemlerinin yapıldığı illerde pilot olarak uygulanmış ve Sinop-Samsun ile Çankırı-Ankara arasında yapılan sevklerde uygulama test edilmiştir. Yapılan test uygulamaları sonucunda tüm ülkede uygulanmasıyla birlikte artık kağıt ortamında yapılan sevkler de tarihe karışmış olacaktır.

Manuel sevk işlemi yapılabilecek mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu, yaşanabilecek muhtemel sıkıntıları, teknik sorunları, hasta ve hekimlerin uyum sağlama süreci ve hastane sistemlerinin tam olarak entegrasyonunun tamamlanmamış olabileceğini düşünerek 01.03.2013 tarihine kadar sevk belgesi üzerinde elektronik olarak sevk yapılamama gerekçesi belirtilmek kaydıyla manuel sevk işlemine de izin vermiştir. Ancak 01.03.2013 tarihinden sonra tüm sevklerin elektronik ortamda yapılmış olma zorunluluğu getirilmiştir.

SGK’nın elektronik sevkten beklentileri neler olabilir?

Öncelikle hastaların sevk belgesindeki eksiklikler nedeniyle sosyal güvenlik il müdürlüklerinden yol ve gündelik taleplerinde yaşamış oldukları sıkıntılar da giderilmiş olacaktır. Manuel ortamda yapılan sevk belgesinin hekimler tarafından SGK’nın hastalara yol ve gündelik ödemesi yapabilmesi için aradığı nitelikte yapılmamış olması hastalar harcırahlarını talep edemiyorlardı veya paralarını eksiklikler nedeniyle alamıyorlardı. Artık her şey sistem üzerinden yapıldığı için hasta mağduriyetleri en aza indirgenmiş olacaktır.

En çok sevk işlemi yapan hastaneler ve sevk gerekçeleri daha net tespit edilecek ve Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacak veriler sayesinde Bakanlık o hastanelere ilgili branş hekim istihdamı sağlayarak hastalar yerleşim yerinde tedavi olabilme imkanına kavuşacaklar.

Usulsüz sevkler engellenerek, bu konuda yapılan istismarlar en aza indirilmiş olacaktır. En azından branş hekimlerinin kendi alanlarıyla ilgili yaptıkları sevkler takip edilerek gerekçeleri sorgulanabilecektir.

Vatandaş odaklı yönetim anlayışı gereği e-sevk uygulaması yerinde ve Kurum vizyonuna uygun bir uygulama gibi görünüyor.

Hastalara hastanelerde muayene olabilmek için sevk alma mecburiyeti mi getirildi?

Bu uygulama tamamen hastaların yerleşim yerinde tedavilerinin yapılamaması nedeniyle başka bir yere tedavi amacıyla sevk edilenlere özel bir uygulama olup, yapılan sevk karşılığında hastalar yol paraları ile SGK’nın belirlemiş olduğu gündeliklerini alabilmelerine yönelik bir uygulamadır. Eğer hastalar yol ve gündelik paralarını talep etmeyecekler ise sevk yaptırma zorunlulukları da bulunmamaktadır. Unutulmamalı ki SGK’nın yeşil kartlı hastalar olarak adlandırılan kişilere uyguladığı sevk zinciri uygulaması SUT’ta değişiklik yapılmadığı için aynen devam etmektedir.

Tüm sağlık hizmeti sunucuları sevkleri elektronik olarak yapmak zorunda mı?

Sosyal Güvenlik kurumu Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı sağlık merkezleri ve hastaneleri ile birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları olarak adlandırılan poliklinik, aile hekimleri, işyeri hekimleri gibi yerleri ilk etapta istisna kapsamına almıştır. Muhtemeldir ki yıl sonuna kadar onları da bu sistemin içine entegre edeceklerdir.

Yol ve gündelik talep edecek hastalara uyarılarımız

· Sevk yaptırdıkları zaman E-Sevk çıktısını alarak sevk edildikleri hastaneye müracaat etmeleri gerekiyor.

· SGK’nın duyurusunda da belirttiği üzere hastaların sevk edildikleri hastaneye üç işgünü içerisinde müracaat etmeleri gerekiyor.

· Hastaların sevk edildiği hastane tarafından sevk eden hastanenin sevk no’suna bağlı takip alınması zorunluluğu getirilmiş.

· Sevk elektronik yapılamamış ise sevk belgesi üzerinde gerekçesinin belirtilmiş olması gerekiyor.

· Hastalar sevk edildikleri hastanede müracaatlarını mutlaka sevk edildikleri branşa yapmak zorundalar. Aksi halde harcırahlarını alamayacaklardır.

· Tedavilerinin bitiminde e-sevk dökümanı ile bağlı oldukları sosyal güvenlik il müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

Bakalım daha hangi “E” uygulamalar hayatımızı değiştirecek.
 
K

kaderimsin..

Guest
gülümse_hayata; ablaa e-reçete başladı tamam. ama mesela dr şifre veriyor bu şifreler medikalciler de nasıl geçerli olacak? ben sordum bizde yok öyle bişey dedi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Medikalcilerle ilgili bir açıklamaya ben ulaşamadım bu konuda aydınlatıcı bir bilgi malesef verilmedi. Bu konu hakkında şu veya bu olur diyemem çünkü bende bilemiyorum.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst