E ticaret için şahıs şirketi açsam bakım aylığı kesilir mi?

Merhaba, Annem %90 görme engelli, bakım aylığını alan babam. Ben kızı oluyorum, e ticaret işi için şahış şirketi açmayı düşünüyorum. Açma durumunda annemin bakım aylığı kesilir mi?

Merhaba, Annem %90 görme engelli, bakım aylığını alan babam. Ben kızı oluyorum, e ticaret işi için şahış şirketi açmayı düşünüyorum. Açma durumunda annemin bakım aylığı kesilir mi?
Merhaba,
Öncelikle anneniz için geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim.
Bakım aylığı, engelli bireylerin bakımını üstlenen kişilere (genellikle aile üyelerine) SGK tarafından ödenen bir mali destektir. Bu yardım, engelli bireyin bakımını kolaylaştırmak ve ailelerin maddi yükünü hafifletmek amacıyla verilir. Bakım aylığının alınabilmesi için bazı temel şartlar bulunmaktadır:
Engel Durumu: Engelli bireyin, sağlık kurulu raporuyla en az %50 engelli olduğu ve raporda “ağır engelli” ibaresinin yer aldığı belgelenmelidir. Anneniz %90 görme engelli olduğu için bu şartı fazlasıyla karşılamaktadır.
Bakım Veren Kişi: Bakım aylığı, engelli bireyin bakımını fiilen üstlenen kişiye ödenir. Sizin durumunuzda bu kişi babanızdır ve bakım aylığını o almaktadır.
Gelir Kriteri: Bakım aylığı alabilmek için hane içindeki kişi başına düşen gelirin, net asgari ücretin 2/3’ünden az olması gerekmektedir.
Bakım aylığı, hane içindeki kişi başına düşen gelirin belirli bir sınırın altında olması koşuluna bağlıdır. Bu sınır, net asgari ücretin 2/3’ü olarak hesaplanır:
  • Net asgari ücret: 22.104,67 TL
  • Gelir sınırı: 22.104,67 TL × 2/3 ≈ 14.736,45 TL
Yani, hane içindeki kişi başına düşen gelir 14.736,45 TL’nin altında ise bakım aylığı alınabilir. Eğer bu sınır aşılırsa, bakım aylığı kesilebilir.

Pratik Örnek

Diyelim ki hanenizde 3 kişi yaşıyor ve mevcut hane geliriniz (örneğin emekli maaşı gibi) 10.000 TL:
  • Toplam hane geliri: 10.000 TL
  • Kişi başına düşen gelir: 10.000 TL / 3 ≈ 3.333,33 TL
  • Sonuç: 3.333,33 TL < 14.736,45 TL → Bakım aylığı alınabilir.
Eğer siz ek bir gelir elde ederseniz (örneğin 20.000 TL):
  • Toplam hane geliri: 10.000 TL + 20.000 TL = 30.000 TL
  • Kişi başına düşen gelir: 30.000 TL / 3 = 10.000 TL
  • Sonuç: 10.000 TL < 14.736,45 TL → Bakım aylığı devam edebilir.
Ancak geliriniz daha da artarsa (örneğin 40.000 TL):
  • Toplam hane geliri: 10.000 TL + 40.000 TL = 50.000 TL
  • Kişi başına düşen gelir: 50.000 TL / 3 ≈ 16.666,67 TL
  • Sonuç: 16.666,67 TL > 14.736,45 TL → Bakım aylığı kesilebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Gelir Bildirimi: Şahıs şirketi açtığınızda, kazancınızı vergi dairesine beyan edeceksiniz. SGK, bakım aylığı değerlendirmesinde resmi kayıtları (vergi beyanları, prim ödemeleri vb.) esas alır. Bu nedenle geliriniz hane gelirine yansıyacaktır.
  • Muhtaçlık Durumu: Bakım aylığı, muhtaçlık esasına dayalıdır. Hane geliriniz artarsa ve muhtaçlık ortadan kalkarsa, SGK bu yardımı kesebilir.
  • Düzenli Gelir: E-ticaret işinizden elde edeceğiniz gelir düzenliyse, bu durum hane gelirine daha net bir şekilde yansır. Tek seferlik gelirler ise farklı değerlendirilebilir.

Üniversite öğrenci bursu kardeşim alırsa sosyal hizmetlere bildirmek zorundamiyiz resmi evraklarla evde bakım maaşını etkilermi

Geri