Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Sürücü Belgesi (Ehliyet) Almak İçin Rapor Nereden Alınır?

Bilindiği üzere 1 Ocak 2016 itibariyle sürücü belgesi (ehliyet) alımında radikal diyeceğimiz değişiklikler oldu. Buna göre yeni ehliyet alacak olanlar için ehliyet alma şartlarında değişiklik olurken var olan ehliyetleri de değiştirmek gerekli. Bu bağlamda ehliyet değişimi ve yeni ehliyet alımında izlenecek yolları detaylı yazalım.

EHLİYET-RAPOR.jpg

Yeni Ehliyet Alacak Olanlar

Yeni ehliyet alacak olan vatandaşlar ehliyet raporu için “Aile hekimlerine” veya “Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere” başvurması gerekmektedir.
Not: Aile hekimlerince düzenlenen raporlar için ücret alınmaz.

Bunun yanı sıra internet üzerinden online randevuda alabilirsiniz. Bunun için https://surucurandevu.egm.gov.tr/ web adresine girip RANDEVU AL butonuna basmanız gerekecektir. Randevu al butonuna bastığınızda size yapmak istediğiniz işlem türü sorulacaktır.
İlk defa sürücü belgesi müracaatı, eski sürücü belgesi yenileme vb. gibi. Bakınız resim 1:

randevu-1ehliyet.jpg

Sürücü belgesi almak için aile hekimine başvuran kişide başka bir sağlık sorunu yoksa sağlık raporu işlemleri aile hekimi tarafından tamamlanır. Eğer kişide aile hekimin içinden çıkamayacağı sağlık sorunu varsa bu sefer kişi o hastalığın bulunduğu uzmanlık dalı olan bir hastaneye sevk edilir.

Ehliyet İçin Alınan Sağlık Raporu İçin Ücret Ödenir mi?

Bir üst mesajımızdan aile hekimi tarafından düzenlenen raporlar için herhangi bir ücret ödenmeyeceğini söyledik. Ancak kişi uzman hekime sevk edilirse basamağına göre kişiden şu ücretler alınır.

*Tek Hekim Sağlık Raporu: (5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul)
Devlet hastaneleri 50 TL

Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 75 TL

**Sağlık Kurulu Raporu

Devlet hastaneleri, 200 TL
Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 300 TL.

Sağlık kurulu raporu, 5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul tarafından verilmektedir. Bu rapor için yapılan tetkiklerin yanı sıra yapılacak ilave tetkiklerden de ek bir ücret talep edilmemektedir.

Sürücü Belgesi Sınıfları ve Grupları


a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları,
Bu sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerlidir. Bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir sağlık raporuyla ehliyetini yenileyecek.
b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.
Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücüleri kapsıyor. bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetlerini yenilecek.

Ehliyet Yenileme İşlemleri


Ehliyet yenileme ücreti 15 TL olarak belirlenmiştir.
Bu ücreti bankaya yatırmanız gerekiyor. ÖNEMLİ NOT: ÖDEME YAPTIĞINIZ ZAMAN VERİLEN DEKONTLARDA "TAHSİL EDİLMİŞTİR." İBARESİ OLMASINA DİKKAT EDİNİZ. YOKSA VEZNEDARA TAHSİL EDİLMİŞTİR KAŞESİ BASMASINI RİCA EDİNİZ.

Ehliyet yenileme işlemleri için ikametgahım ne olmalıdır?

İstediğiniz herhangi bir ilden veya Türkiye’nin herhangi bir ilçesinden ikametgah sıkıntısı olmaksızın başvuruda bulunma imkanınız bulunuyor. Örneğin İstanbul'da Avcılar'da oturuyorsunuz diyelim. Arnavutköy Trafik tescil şubesinden yenileme işlemlerini yapabiliyorsunuz.

Ehliyetimi illa yeni yılda değiştirmek zorunda mıyım? Belli bir süre var mı?

Hayır böyle bir zorunluluğunuz yoktur. Ehliyet değiştirme için 5 yıl süreniz var. Ehliyet belgesi değiştirme işlemi 01-01-2016'da başlayacak en son 31-12-2020 tarihine kadar ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Böylece karmaşanın önüne geçilmiş oldu.

Ehliyet yenileme için sağlık raporu şart mı? Kaç sene de bir istenecek?

Evet, ehliyet yenileme için başvuruda bulunacaksanız sağlık raporu almanız gerekecek. Ağır araç sürücüleri için 5 yılda bir, hafif araç sürücüleri için 10 yılda bir değiştirmeniz gerekecek.

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?

- Eski sürücü belgeniz
-Sürücü olur sağlık raporu
- Nufüs cüzdanı veya pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Parmak izi verilecek (Emniyette)
- Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu (15 TL)
- Kan gurubunu belgeleyen belge veya beyan(eski sürücü belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok)

Arkadaşlar aşağıdaki konudan da engelli bireylerin ehliyet değişimi işlemlerini okuyabilirsiniz.

http://engelliler.gen.tr/f18/b-sinifi-ehliyeti-b-engelliye-cevirme-29150/

Elden geldiğince yeni ehliyet alımı ve ehliyet değişimi işlemlerini derleyip toparlamaya çalıştım. Benim atladığım, sizin fark ettiğiniz bir eksiklik olursa konu altına ekleyiniz lütfen. Herkese iyi sürüşler dilerim.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst