Eklem Yaralanmaları ve Hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bedendeki iki yada daha çok kemiğin birleştiği yer eklem olarak adlandırılır, Bir eklem bir çok bölümden oluşur. Bu eklemlerin yaralanma ve hastalanması hareketlerimizin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Eklem yaralanmaları ve hastalığı olan ROMATİZMA (ARTRİT)hakkında neler biliyoruz?

Eklem yaralanmaları
Eklem yaralanmaları farklı derecelerde bozunlara yol açar. Bilekler,dizler, omuzlar ve parmaklarda görülen burkulmalar kemikte kırıklara neden olmadan bağları uzatan yada koparan apansız b bir uzama hareketi yada gerilerek bükülme sonucu ortaya çıkarlar. Önceleri keskin bir ağrı vardır bunu izleyen dönemde yavaş yavaş gelişen bir şişlik ve morarma görülür.

BURKULMA olaylarında iyileşme 8-10 günde gerçekleşir. Alçıya alınması gereken daha ciddi burkulmalarda ve koparak ayrılmış bağların iyileşme sürece dahada uzun olabilir. Novokainli yada hidrokortizonlu ilaçlar uygulanması şişliği giderici maddeler sürülmesi ağrıyı hafifleterek iyileşme sürecini hızlandırır.

ÇIKIK: Eklem yüzeylerinin sürekli ve anormal yer değiştirmesidir. Çıkıklar sonradan olabileceği gibi doğuştanda olabilir. Sonradan olma çıkıklar genellikle kaza bir çarpma düşme vakalarında tüm eklemlerde görülebilir. Özellikle görülme sıklı açısından bakarsak omuz, dirsek, bilek, diz kapağı, başparmak kalça ve çene olarak sayabiliriz. Yeni oluşan bir çıkıkta ağrı çok şiddetlidir. Hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu mevcut duruma gelmiştir.

Yapılan klinik inceleme sonrası çıkık yerine getirilip alçı yada bandajla sabitleştirilir. Yeni oluşan bir çıkık durumunda iyileşme kolaydır fakat eskiden olmuş bir çıkık ağrısız ama belli bir hareket kısıtlılığı vardır. buna ayrıca kas körelmeside eşlik eder. Doğuştan çıkık dediğimiz an akla ilk gelen kalça çıkıklığıdır. Tek yada çift yanlı olabilen bu çıkıklar doğumda en alt düzeydedir asıl çıkık yürüme dönemine geçiş yapıldığında oluşur.

MENÜSKÜS: Bir diğer eklem yaralanmasıda menüsküstür bu durum özellikle sporcularda görülsede spor yapmayan insanlardada görülebilmektedir. çatlaklar yırtıklar da ekleme hasar veren diğer hastalıklardır.

EKLEM İLTİHABI ARTRİT
Eklem iltihapları eklemlerde süreğen iltihaplı bozunlardır. Her yaşta gelişerek bir çok eklemi etkileyebilir. Genellikle ateş yükselmesiyle gelişir eklem zarını, kıkırdağı, kemiği etkileyip büyük biçim bozukluklarına neden olur. Uygun tedaviyle hasta iyileşir fakat tekrarlamalarda görülebilir. Bu hastalığın başlıca tehlikesi kalp kapağı hastalığına neden olmasıdır.

İltihaplı olmayan eklem romatizması (artroz) biçim bozukluklarına yol açan süreğen bir romatizmadır. Kişilerde kıkırdak bozunları ve ek kemik oluşumlarıyla ortaya çıkar. Özellikle dizlerde, kalçada, omurlarda ve ellere yerleşir. Romatizma tedavisi uzun süreye yayılır ama başarı sağlar.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Septik Artrit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Septik artrit genelde eklemin bakterilere bağlı enfekte olmasıdır. Bilindiği üzere iltihaplı romatizmal hastalıklarda eklemlerde iltihaplanma olmaktadır.

Septik artrit nedir.jpg

Septik artrit nedir, hangi bulgularla seyreder?


Septik Artrit Nedir?

Septik artrit; ağrılı, eklemlerde şişme ve ödemle seyreden bir durumdur. Septik artrit’e bir eklem enfeksiyonu neden olur. Bu enfeksiyon sebebi genellikle bakterilerdir. Bakteriler farklı yollarla eklem içine gelerek enfeksiyon yapabilirler. Çoğu zaman, bakteriler vücudun başka bir yerinden kan yoluyla eklemlere ulaşırlar. Septik artrit bazen eklem hasarı ve uzun vadeli ortak sorunlara yol açar.

Septik Artrit belirtileri nelerdir?

Semptomlar genellikle aniden başlar ve şunları içerebilir:

Eklem ağrısı
Şişme
Eklem çevresindeki ısı artışı
Eklem hareketlerinde zorlanma
Ateş

Septik artrit genellikle sadece 1 eklemi etkiler, ama bazen birden fazla eklemi de etkileyebilir. Sık tutulan eklemler diz, bilek, ayak bileği ve kalçadır.

Septik Artrit tanısı için bir tetkik var mı?

Evet. Septik artrit için yapılan başlıca testler şunlardır:

Eklem sıvısı örneği: Doktorunuz ödem olan kısımdan sıvı örneği alarak bunu inceler

Kan testleri: Enfeksiyonun durumunu kontrol etmek için

Röntgen

Septik Artrit nasıl tedavi edilir?

Septik artrit tedavisi birkaç tedavi yöntemini birlikte içerir:

Antibiyotikler - Bu ilaçlar enfeksiyona neden olan mikropları öldürür.

Eklem sıvısı boşaltma – Doktorlar çoğu zaman sıvısıyı bir iğne ve şırınga kullanarak boşaltabilir. Ama bazen sıvısının boşalması için ameliyat yapmak gerekebilir. Eklem sıvısı sürekli dolmaya devam ederse, birden fazla defa drene etmek gerekebilir.

Doktorunuz ayrıca size bir fizyoterapist (egzersiz uzmanı) ile çalışmanızı önerebilir. Fiziksel terapist eklem problemlerini önlemek için size egzersizler gösterebilir.

Makale: Dr. Kaya AKAN
 
Tekerlekli Sandalye
Üst