Emekli olan mı bekleyen mi daha yüksek maaş alır?

Gazoz Agacı

Moderator
Bir sigortalı emekli olma şartları sağlanmış yani sigortalılık süresi ve prim gün sayısı oluşmuş, emeklilik yaşı da tamamlanmış ise emekli olması kendisi için en doğru tercih olacaktır. Çünkü emekli maaşının artması adına emekli olunmayan her ay, vazgeçilip alınmayan bir maaş anlamına gelmektedir.

112012.jpg
Örneğin; geçen yıl hesaplanan maaşı 3.000 TL olan sigortalının maaşı tavandan prim ödese bir yılda en fazla 150 TL artışla 3.150 TL olur. Oysa bir yıl emekli olmamakla, yılın ikinci dönemi için uygulanacak zam oranını da dikkate aldığımızda vazgeçtiği maaş tutarı 37.100 TL civarında olacaktır. Maaşın 150 TL artması adına alınmayan 37.100 TL kaybın giderilmesi de çok güç. Bunun için her zaman emekli olma şartlarını sağlayanların emekli olmasını tavsiye ediyoruz. Kaldı ki, kişinin emekli olduktan sonra da destek primine tabi çalışması mümkün ve emeklinin sigorta primi yarı yarıya düşük olduğu için emekli işçinin buradan da yaklaşık ücretinin yüzde 6’sı oranında ilave bir kazancı olacaktır.

Geçen yıl emekliliği gelenlere özellikle yılbaşından önce emekli olmalarını tavsiye etmiştik. Çünkü geçen yıl emekli olanlar Ocak zammına ilave 100 TL seyyanen zam aldı ve zamlı maaş Temmuz zammıyla ikinci defa artırıldı.

Bu sene emekli olanlar, emekli olmayıp ta SGK sitesinden emekli maaşı hesaplatanlar, 100 TL seyyanen zamdan yararlanılmadığı için bu senenin Ocak zammından yararlanamamıştır.

Bu ay açıklanan Nisan enflasyon oranı yüzde 1.31 ve dört aylık değişim yüzde 5.71 oldu. Bu dört aylık orana önümüzdeki iki ayın enflasyon oranı eklenecek ve 2017-Temmuz emekli zam oranı belli olacak. Bunun yüzde 6’ları aşacağı beklenmekte.

Yeri gelmişken bir doğru bilinen yanlışı da şöyle; Bir kimsenin yılın ilk altı ayında emekli olmasıyla yılın ikinci altı ayında emekli olması arasında fark olmaz. Şöyle ki; yılın ilk altı ayında emekli olanın hesaplanan maaşı 2017-Ocak zammı kadar artırılır. Bağlanan bu emekli maaşı 2017-Temmuz döneminde zam oranı kadar yükseltilir.

Aynı şekilde yılın ikinci döneminde emekli olanın hesaplanan maaşına hem 2017-Ocak zammı hem 2017-Temmuz zammı yansıtılır. Yani Ocak ve Temmuz zammından tüm emekliler ve emekli olacaklar yararlanır. Bu nedenle bazı okurlarımız Haziran sonuna kadar emekli olmayı düşünüyor ama Haziran değil de Temmuz ayında emekli olmanın şöyle bir avantajı olmakta. Temmuz ayında kıdem tazminat tavanı artıyor. Bu nedenle yüksek ücretlilerin Haziran ayı değil de Temmuz ayından itibaren emekli olmaları, kıdem tazminatını daha fazla alma adına avantaj oluyor. Brüt ücreti 4.425 TL altında olanların, emeklilik için Temmuz ayını beklemelerine gerek yok. Çünkü kıdem tazminatları değişmeyecek ancak bir aylık maaştan mahrum kalacaklar.

Okuyanlara tavsiyem, emekli olmayı geciktirmemesi, mümkün olan en kısa sürede emeklilik dilekçesi vermesidir.

Hayırlı emeklilikler dileğimle...
 

Ekli dosyalar

  • 112012.jpg
    112012.jpg
    28.6 KB · Görüntüleme: 135
Fazla prim ödeyince emekli olduğunda daha fazla maaş alacağını düşünenler dikkat!


Emekliliği yaklaşanlar daha fazla maaş alabilmek için çeşitli yollar deniyor. En çok tercih edilen ise prim arttırma yolu. Fakat prim günü çok da önemli değil!

115004.jpg


Emeklilik tarihi gelenler biraz daha çalışıp primlerini artırma yoluna gidiyor. Ancak prim gününden çok adınıza ödenen miktar önemli. Emeklilik her zaman daha kazançlı.

Emekli maaşlarının hesaplama yöntemleri ve aylık bağlama oranlarındaki farklılıklar çalışanların da kafasını karıştırıyor. Özellikle 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş çalışanların emeklilik maaşı hesabında üç farklı dönem alınıyor ve ayrı ayrı hesaplama yapılıyor. Emekli maaşını artıran en önemli kriter ise aldığımız brüt ücretler. Dolayısıyla emeklilik tarihi gelen bazı çalışanlar bir süre daha çalışıp yüksekten prim ödeyerek daha yüksek maaş almaya çalışıyor.

Ancak burada elde edilen fazla gelir kaçırılan maaşlardan çok değil. O yüzden karar verirken bir kez daha düşünmenizi öneririm. İsterseniz bir örnek ile bu durumu açıklayalım...

MAAŞ NE KADAR ARTAR?

Bir çalışanın bu yıl emeklilik süresinin dolduğunu farz edelim. Bu çalışan eğer iki yıl daha yüksekten prim ödeyip sonra emekli olmayı düşünürse hesabı şöyle olacak: İki yıl en yüksekten prim ödese bile bu iki yılda maaşına eklenecek miktar 100-150 lira civarında olacak. Yani 2.500 lira maaş alacağı yerde 2.650 lira alacak. Oysa bu süre içinde yani iki yılda tam 24 maaştan vazgeçecek. Bu da toplamda 60 bin lira bir paraya tekabül ediyor.

Alacağı 150 lira farkı 60 bin liraya tamamlayabilmesi için 400 ay geçmesi gerekiyor.
 

Ekli dosyalar

  • 115004.jpg
    115004.jpg
    35.4 KB · Görüntüleme: 139
Geri
Üst