Emekli olmuş birinin EPSS ile atanması?

Arkadaşlar daha önce sormuştum ve sevindirici bir cevapta almıştım.Engelli emekliyim,2014 tercih kılavuzunu okudum emeklinin kesinlikle atanamayacağı yazıyor.İnternette ve gurupta bazı arkadaşlarda maaşı iptal ettirirse atanabileceğini söylüyor.Kime ananacağımı şaşırdım...
 
Selamlar,

Aslında mantık olarak bu sorunun yanıtını siz de biraz detaylı düşününce verebilirsiniz. Düşünün EKPSS sınavı zaten engelliler için özel olarak düzenlenmiş bir sınav olup amaç; Bu sınav sonucunda hiç bir geliri olmayan engellileri kamuda bulunan açık kadrolara yerleştirmek ve dolayısıyla onların emekli olmalarını sağlayarak bir anlamda Sosyal Güvenceye kavuşturmak değil midir??? Hal böyle iken zaten devlet tarafından emekliliği hakketmiş bir engellinin yeniden kamuya atanarak hem mevcut malulen emekli maaşından faydalanması hemde yeniden kamuda çalışarak kendisine yeni bir gelir elde etmesi ne derece adildir???

Kendi düşüncemi bir kenara bırakıp bu konuda netten bulduğum yazıyı paylaşarak size yardımcı olabilmeyi umuyorum. Son karar sizin..

Emekli, Malulen Emekli, Özürlü Emeklisi emekli olduğunda tekrardan göreve dönebilirler mi?

Bu sorununun cevabını, 2005 yılında düzenlenmiş olan 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü açıklamıştır.

5335 sayılı Kanun Madde 30:

Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine göre 1.1.2005 tarihinden önce alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz.

Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri;

a) Cumhurbaşkanlığına seçilenler,

b) Dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar,

c) Yasama Organı üyeliğine seçilenler,

d) Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,

e) Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,

f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),

g) Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,

h) Özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,

i) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar,

Hakkında uygulanmaz.

30. maddenin açıklaması:

1- Emekli, Özürlü Emeklisi memurlar yeniden göreve atanamıyorlar. Danıştay: Emekli olan yeniden memur olarak atanamaz - Memurlar.Net

adresimizde Danıştay tarafından verilen kararın yorumuna bakılabilir. Bu karar aşağıda belirttiğimiz istisnaları kapsamamaktadır.

Yalnızca;

Cumhurbaşkanı tarafından atananlar,

Başbakan tarafından atananlar,

Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler,

Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler

Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar,

Emekli olsalar bile yeniden göreve atanabiliyorlar.

Bu durumda ataması yapılacakların dışında, diğer emekli veya yaşlılık aylığı alanlar Genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamıyorlar.

Malulen Emekli memurun Madde 30 kapsamında olamayacağını değerlendirmekteyiz. Malulen emeklinin tekrardan göreve dönebilmesi için yeni görevini yapabileceğine dair bir sağlık kurulu raporunun olması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu izin verdiği durumda, ilgili Kurumda kabul ederse yeniden memur olabilir.

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 98 hükmü;

Madde 98: Emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı alanların; kurumlarda emeklilik hakkı tanınan vazifelere tayin edilebilmeleri için tayin edilecekleri vazifelere ait yaş hadlerini doldurmamış olmaları ve malullerin, malullüklerinin bu vazifeleri yapmağa mani olmadığının sağlık kurulunca tasdik edilecek raporla belirtilmesi şarttır.

SONUÇ; Özürlülük nedeniyle emekli olanlar, hizmet ve yaş koşullarını tamamlayarak emekli olanlar gibi 5335 sayılı Kanun Madde 30 kapsamında tekrardan memurluğa alınamayacaklarını değerlendirmekteyiz.
 
Sevgili Ali Kardeş,
Ben bu sorunuzu cevaplamıştım daha evvel.
Siz emekliliğinizi iptal ettirdikten sonra artık emekli olmamış olursunuz ve atanırsınız.
Zaten ben de size göreve başlamadan önce emekli maaşınızı kestirmenizi salık vermiştim.
Mesele inanın atanmak değil; atandıktan sonra çalışmakta.
Horoz'un çok olduğu yerde:
1-Sabah geç,
2-Yumurta az,
3-Kavga çok olurmuş.
Daha evvel verdiğim cevabı yapıştırıyorum.
Maddi kazancınız çalışmaktan dolayı yıpranacağınızdan daha fazla olacaksa kestirirsiniz maaşınızı.
Saygılar.

1- Eğer çalışmak istiyorsanız Göreve başlayacağınız (yani atandınız bir kuruma, işe başlamak için kararnameniz vesair ile çalışacağınız yerin müdürlüğüne gittiğiniz) gün öncesinde SGK İl müdürlüğüne elinizdeki atama evraklarının bir fotokopisini dilekçenize iliştirip emekli maaşınızın kesilmesi konulu bir dilekçe verirsiniz. Böylece maddi bir kayba uğramadan çalışmaya başlarsınız.
2- Öğretmenlik mezunuysanız(?) emekli maaşınız kesilmeden ücretli öğretmenlik yapabilirsiniz ama aksi durumlarda maaşınızı kestirmeden kamuda çalışmaya başlarsanız SGK durumu tespit ettikten sonra size verdiği maaşları (faiziyle) geri almak yoluna gidecektir.

http://engelliler.gen.tr/f124/emekli-olan-biri-ekpssde-atanir-mi-28697/#post131384
 
Eğer benim yazdığım gibi bir imkan olmasa idi ''emeklileri sınava sokmazlardı.''
Madem sınavı kazandınız işe başlamadan önce emekli maaşınızı kestirir, kamuya atanırsınız.
 
Sınavı kazandınız işe başlamadan önce emekli maaşınızı kestirir, kamuya atanırsınız. işte doğru yanıt bu. Demek almakta olduğunuz malulen emekli maaşınızı kestirdiğiniz ( emekliliğinizi iptal ettirdiğiniz) zaman atamanız gerçekleşiyor. Aslında bu yanıt sayesinde bende bir arkadaşımla girmiş olduğum iddiayı kazanmış oldum :)

Teşekkürler...
 
:) Haydi o zaman hakkınızda en hayırlısı neyse o olsun. Atandıktan sonra bizlere müjde vermeyi de unutmayın olur mu?
 
Geri
Üst