Emekli Sandığı ikinci kez yeni rapor istiyor

Selamlar arkadaşlar;

Aranıza yeni katıldım, hem engelliliğe hem de forumunuz üyeliğine.

Toplam 25 hizmet yılı olan devlet memuruyum. Geçirdiğim kalp rahatsızlığı ve uzun yıllardır çektiğim hiper tansiyon hastalığından dolayı toplam %43 özür oranı ile, 2013 yılında, sürekli ibareli engelli raporu aldım. Bu rapora istinaden vergi indirimi için başvurdum ve rapor oranı değişmeden vergi indirimine de hak kazandım.

2 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Emekli Sandığına engelli emekliliği için başvurdum (emeklilik için hizmet yılım tamam maalesef yaş beklemek durumundaydım). Emekli Sandığı Sağlık Kurulu'nda, Özürlü Raporumda hipertansiyon hastalığımın derecesini belirleyecek olan komplikasyonun belirtilmediği gerekçesi ile "Eğitim Araştırma Hastanelerinden ya da Üniversite Hastanesinden" detayların belirtildiği yeni bir rapor almam istendi. Bunun üzerine Özürlü Raporu aldığım aynı hastaneden, Sağlık Kurulunun istediği detayları belirten yeni bir "Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu" aldım. Fakat hastanede raporu daktilo eden memurun hatası yüzünden (Hipertansif kelimesini okuyamayıp Hipertrofik olarak yazdığı için) Sağlık Kurulu özür oranımı %40'ın altına düşürerek başvurumu geri çevirdi.

Özür oranının kelime hatası yüzünden düşürüldüğünü tespit ettim ve ilgili hastanede Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporunu düzelttirerek, durumu açıklayan bir dilekçe ile emeklilik için tekrar başvurdum.

Emekli Sandığı Sağlık Kurulu bu sefer "Resmi bir Üniversite Hastanesi"nde yeniden muayene edilerek yeni bir Sağlık Kurulu Raporu alınmasını istemiş.

İlk ve acil olarak öğrenmek istediğim; Sağlık Kurulu, ilk aldığım özürlü raporunu da sayarsak, 3. bir rapor isteme hakkına sahip mi? Birde "Resmi Bir Üniversite Hastanesi" derken, engelli raporu vermeye yetkili üniversite hastanelerinin belirtildiği yönetmelikte özel üniversite hastaneleri de var, acaba onları kabul etmeyecek mi (örneğin; Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi)?

Bu konuda tecrübe ve görüşlerinize acilen ihtiyacım var, şimdiden hepinize teşekkürler.

Ayrıca, Engelli Memur Emekliliği hakkında tecrübelerimi/yaşadıklarımı isteyen arkadaşlarla paylaşabilirim, umarım ki benim yaşadığım güçlükleri yaşamadan kısa sürede amaçlarına ulaşabilirler.

Sağlıcakla.
 
Merhabalar,
Kurul 3. raporu isteyebilir. Belliki ordaki kelime hatasından şubhelenmiş olmalılar. Rapor vermeye yetkili -özel, üni, veya devlet- tüm hastanalerin raporu kabul görür.
Bu arada engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaz.
 
Cevabınız için teşekkürler.

Akşam öğrendim durumu panikledim resmen 7 aydır uğraşıyorum, Ankara'da olmama (bir çok yazışmayı elden takip etme imkanım olmasına) rağmen bu kadar uzaması bezdirdi artık. İsteyebilir belki ama resmen bu işlemler amacın "üzüm yemek değil, bağcı dövmek" olduğunu düşündürmeye başladı.

Umarım bu seferki rapordan sonra işlemler biter de emekli olabilirim. Emekli Sandığının Sağlık Kurulu özellikle "resmi bir üniversite hastanesi" tabirini kullanmış o yüzden tereddüt ettim. Ama işi şansa bırakmayıp yine Gazi'den veya Hacettepe'den falan almalı raporu.

Belki sırası değil ama bu arada da bir çok devlet memuru arkadaş engelli emekliliği için başvuruyu nereye yapacağını, nereden başlayacağını bilmiyor, ona açıklık getireyim:

En az %40 engelli oranı olan arkadaşlar, çalıştıkları kuruma, 5510 sayılı Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin 6 ncı fıkrası'ndan yararlanarak emekli olmak istediklerini belirtir dilekçe ile başvuracaklar. Dilekçe ekinde özür oranını belirten raporun aslı olmak zorunda. Kurumların bir çoğunda bu haktan haberi olan personel bulunmuyor, söz konusu kanunun geçici maddesini belirteceksiniz ki dilekçenizi kabul ettirebilesiniz :)

Ondan sonra Emekli Sandığı Sağlık Kurulu'nun insafına kalmışsınız, vırtın belirtildiği "yeni bir rapor" cırtın belirtildiği "yeni bir rapor" yok olmadı "başka bir hastaneden alınmış yeni bir rapor" uğraşmaya da hazır olacaklar. Bende memurum ama bu kadar da olmaz, İşini hakkıyla yapmayan/yapamayan insanlar yüzünden ne engeller çıkıyor vatandaşın önüne. Her şeyi anlıyorum da bir de demezler mi "zamanında adam gibi incelenmediği için ne ayyaşlar emekli oldu da bu kurumdan emekli maaşı alıyor" sanki önceden bu hak vardı da sayısız emekli olan var bu şekilde. Hem o şekilde istismar edildiyse bile benim suçum ne? Resmen elimdeki rapora "sahte" bana da "kanunu suistimal etemeye çalışan suçlu" muamelesi yapıyorlar. Allah o şekilde dalavere yapanlarıda, onların yüzünden gerçekten hak sahibi olanlara suçlu muamelesi yapanları da bildiği gibi yapsın, ne diyeyim başka.

Herkese selamlar saygılar, sağlıcakla.
 
Biz bilmiyoruz ama kurum personel işlerine bakanlar hiç bilmiyor malülen emeklilik dışında hiçbir şeyi kabul etmiyorlar.Öyle böyle verdim bakalım ben de dilekçemi kurumuma şimdi sgk da neler olacak bakalım.Sizin işte gelişme var mı ?Serdar1.
 
Elif Hanım, ben uzun uğraşlardan sonra bayağı bir çözdüm prosedürü :) Daha durun, kurumunuzda "öyle bir emeklilik yok" engelini aşacaksınız :) Dilekçenizi kabul ettirebildiğinize göre sanırım onu aştınız, yok hala oradaysanız "5510 sayılı Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin 6 ncı fıkrası"nı açıp okutacaksınız. mecbur kabul edecekler.

Ondan sonrası için kafanızı kurcalayan bir şey olursa bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım size.

Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah, kolay gelsin.
 
dilekçemi detaylı hazırladım ama yine de anlatamadım dilekçemle beraber gönderdiler sgk ne yapması gerektiğini bilir artık.sgk dan görüş alacağız dediler ona göre işlem yapacaklarmış.şimdi sgk da e-devlete baktım detay gözükmüyor.sizin yazınız ne kadar zamanda geri kuruma geldi ?
 
Kurumunuzun bilmemesinden kaynaklanıyor. SGK'ya gönderdilerse mesele yok.

Sizin durumunuz hakkında ayrıntıları bilmediğim için kesin bir şey söyleyemem ama bana cevap yaklaşık 2 ay sonra ev adresime geldi, engelli raporumda belirtilmeyen bir detay yüzünden "yetkili bir hastaneden alınacak yeni bir raporun Emekli Sandığı Sağlık Kurulun'a sunulması" diye. Sanırım sizin de cevabınız 2 aya yakın bir zaman alacaktır. Umarım ilk cevabınız olumlu gelirde işleriniz fazla uzamaz.
 
657 ye tabi memurum sonradan kaza sonucu engelli oldum %65 engelli raporum var bastonla yürüyorum t8 den felç geçirdim.Vergi dairesinden de engelli indirimi alıyorum onay var yani.ancak ben malülen değil de kademeli emeklilik istedim fakat %60 üstünde olduğu için sgk malülen emekli edebilir deniyor dilekçemi özellikle o doğrultuda yazdım şimdi sgk da.25/08/2014 de girdi görünüyor evrak ama detay yok henüz.
 
Geçmiş olsun diyeyim önce.

%60 üzeri olduğu için malulen emekli etmeleri söz konusu olabilir doğru söylüyorlar. Fakat Emekli Sandığı Sağlık kurulu oranı düşürebilir, toplam hizmet yılınız 18 yılın üzerindeyse düşürmeleri sorun olmaz (%40'ın altına düşürebileceklerini sanmıyorum) mecburen 5510'a göre emekli etmek zorunda kalacaklar. Fakat yinede yeni rapor (dayanaklarının da bulunduğu) isteyebilirler, ona hazırlıklı olun. Benim edindiğim izlenimim bu kanunu suistimal eden çok olmuş, o yüzden bize eziyet gelen rapor tekrarı olayı maalesef ortaya çıkıyor.

Dediğim gibi, hakkınızda hayırlısı olsun inşallah.
 
vergi dairesinde artırmışlardı oranımı orada da 8 ay bekledim sonuç gelsin diye ,tam bir işkence.hizmet yılım 18 yıl 4 ay.evrak takipte tc numaramla girince evrak bulunamadı diyor e -devlette görünüyor ama detay girince bulunamadı diyor bir de evrak 25 de ellerine geçmiş 29 da işleme konmuş niye bu kadar gün bekletirler bilmem.
 
Vergi dairesinde çok beklemişsiniz, gerçi orada daha fazla sıra oluyor sağlık kurulunda, işçisi de memuru da aynı yerden değerlendirildiği için olsa gerek.

SGK'nın evrak takibinden bizim işlemler görülmüyor, ancak e-devlette görünüyor. 25'inde ellerine geçmiş dediğiniz sizin kurumdan çıkış tarihi büyük ihtimal, 29'u onların ellerine geçişidir. Detay göremeyeceksiniz zaten, ben hiç göremedim :) Bundan sonraki göreceğiniz tarih emekli sandığından sağlık kuruluna gittiği tarih olacaktır muhtemelen. Ondan sonra da sağlık kurulundan çıkıp emekli sandığına geldiği tarihi göreceksiniz. sonra da emekli sandığı size yazacak ki onu muhtemelen göremeyeceksiniz. Normalde orada göreceğiniz tarihler bu sıralamada oluyor ama bazen bütün giriş çıkışlar orada görülmeye biliyor da. yani oradaki tarihlere o kadar itibar etmeyin. Siz 2 ayı göze alında erken olursa bahtınıza :)
 
e-devlette de öylece duruyor hiç kıpırtı yok:))ellerine geçtikten 4 gün sonra işleme koymuşlar bunu öğrendik ama devamı gelmedi acele etmemin sebebi de çocuğumu devlet kreşine verdim bu sene 15.de açılıyor ve çocuğa başka bakacak kimse yok ,bu kadar uzun süreceğini bilseydim bir kaç ay öncesinden yapardım ama sırf yazıyı işleme koymak 4 gün almış.Neyse bekleyeceğiz artık ama ne kadarlık bir süre normal ne kadarlık bir süreden sonra arkasına düşmek lazım bilemiyor insan çünkü sonuç beklerken sonradan bir öğreniyorsunuz ki abuk sabuk bir sebepten dolayı bekliyorsunuz.
 
Moralinizi bozmak gibi olmasın ama ben 2 Ocak^tan bu yana uğraşıyorum ve hala başladığım yerdeyim. Aynen sizin gibi beklemedeyim. Konuyu açtığım ilk mesajı tekrar okuyun dilerseniz, yapılanları "kısaca" anlattım :) Umarım size de "yeni rapor" diye tutturmazlar. Öyle derlerse de bana ulaşın yeni raporda dikkat etmeniz gerekenleri belirteyim en azından 3. rapora gerek kalmaz belki.

Çocuğunuz için bakıcı vs. gerekiyorsa ayarlamaya çalışın, daha da uzaması ihtimali var çünkü.
 
Selamlar arkadaşlar;

Aranıza yeni katıldım, hem engelliliğe hem de forumunuz üyeliğine.

Toplam 25 hizmet yılı olan devlet memuruyum. Geçirdiğim kalp rahatsızlığı ve uzun yıllardır çektiğim hiper tansiyon hastalığından dolayı toplam %43 özür oranı ile, 2013 yılında, sürekli ibareli engelli raporu aldım. Bu rapora istinaden vergi indirimi için başvurdum ve rapor oranı değişmeden vergi indirimine de hak kazandım.

2 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Emekli Sandığına engelli emekliliği için başvurdum (emeklilik için hizmet yılım tamam maalesef yaş beklemek durumundaydım). Emekli Sandığı Sağlık Kurulu'nda, Özürlü Raporumda hipertansiyon hastalığımın derecesini belirleyecek olan komplikasyonun belirtilmediği gerekçesi ile "Eğitim Araştırma Hastanelerinden ya da Üniversite Hastanesinden" detayların belirtildiği yeni bir rapor almam istendi. Bunun üzerine Özürlü Raporu aldığım aynı hastaneden, Sağlık Kurulunun istediği detayları belirten yeni bir "Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu" aldım. Fakat hastanede raporu daktilo eden memurun hatası yüzünden (Hipertansif kelimesini okuyamayıp Hipertrofik olarak yazdığı için) Sağlık Kurulu özür oranımı %40'ın altına düşürerek başvurumu geri çevirdi.

Özür oranının kelime hatası yüzünden düşürüldüğünü tespit ettim ve ilgili hastanede Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporunu düzelttirerek, durumu açıklayan bir dilekçe ile emeklilik için tekrar başvurdum.

Emekli Sandığı Sağlık Kurulu bu sefer "Resmi bir Üniversite Hastanesi"nde yeniden muayene edilerek yeni bir Sağlık Kurulu Raporu alınmasını istemiş.

İlk ve acil olarak öğrenmek istediğim; Sağlık Kurulu, ilk aldığım özürlü raporunu da sayarsak, 3. bir rapor isteme hakkına sahip mi? Birde "Resmi Bir Üniversite Hastanesi" derken, engelli raporu vermeye yetkili üniversite hastanelerinin belirtildiği yönetmelikte özel üniversite hastaneleri de var, acaba onları kabul etmeyecek mi (örneğin; Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi)?

Bu konuda tecrübe ve görüşlerinize acilen ihtiyacım var, şimdiden hepinize teşekkürler.

Ayrıca, Engelli Memur Emekliliği hakkında tecrübelerimi/yaşadıklarımı isteyen arkadaşlarla paylaşabilirim, umarım ki benim yaşadığım güçlükleri yaşamadan kısa sürede amaçlarına ulaşabilirler.

Sağlıcakla.

bu konuda bilgi alabilir miyim yani emeklilik işlemleri nasıl başlatılmalı dilekçe ve dilekçe eklei çalıştığımız kuruma nasıl verilmeli
 
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.

Kurumunuzun personel şubesine müracaat edeceksiniz, tabi silsileyi biliyorsunuzdur, kendi şubenize "5510 sayılı Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin 6 ncı fıkrası"dan yararlanarak emekli olmak istediğinize dair dilekçe veriyorsunuz, şubeniz personele havale ediyor. Dilekçeniz ekine Sağlık Kurulu raporunuzun "aslını" ekliyorsunuz. Personel Genel Müdürlüğünüz imzasıyla Emekli Sandığı'na dilekçenizle birlikte eklerini de iletiyor. Ondan sonra top Emekli Sandığı Sağlık Kurulu'nda.

Bu arada büyük ihtimal kurumunuz personel şubesi "öyle bir emeklilik yok" diyecek :) Sizde 5510 sayılı Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin 6 ncı fıkrasını internetten bir çıktı alıp göstererek ikna etmeye çalışın, daha olmazsa "siz Emekli Sandığına dilekçemde belirttiğim şekilde yazıp gönderin, onlar biliyor uygulamayı" diyin.

Bu arada cevabım geç kaldığı için özür dilerim, iki gündür internete girememiştim. Başka sorularınız olursa daha güncel cevap vermeye çalışırım. Şimdiden kolay gelsin.
 
Ben de aynen Serdar beyin dediği gibi yaptım baktım anlamıyorlar anlatamıyorum -sen benim dilekçemi de sgk ya gönder onlar bilir dedim :)öyle de gitti evrak.Yoksa bunlara laf anlatmak öldürür adam ıaraştırma zahmetine de girmiyorlar götürdüğün hazır yazıyı da okumuyorlar.
 
sayın serdar1 cevabınızı hayli geç okudum ilginize teşekkür ederim. "Dilekçe ekine sağlık kurulu raporunu ekliyorsunuz" şeklinde belirtmişsiniz sağlık kurulu raporu dediğimizde alacağımız rapor engelli raporu demek mi?
 
sayın serdar1 cevabınızı hayli geç okudum ilginize teşekkür ederim. "Dilekçe ekine sağlık kurulu raporunu ekliyorsunuz" şeklinde belirtmişsiniz sağlık kurulu raporu dediğimizde alacağımız rapor engelli raporu demek mi?

Evet Cenk Bey, yetkili bir hastaneden alınan "Engelli Sağlık Kurulu Raporu"nun "aslını" ekliyorsunuz. Bu seferde ben cevaplamak için geç kaldım kusura bakmayın :)
 
Geri
Üst