Emeklilerin Ocak Ayında Alacakları Zam Hakında Detaylar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Emeklilerin aylıkları her yıl ocak ve temmuz ayında artar. Dolayısıyla, emekliler yılbaşında ve ortasında ne kadar zam alacaklarını merak ederler. Geçtiğimiz yıl 100 TL seyyanen zamla birlikte emeklilerin eline geçen rakam ciddi anlamda artmıştı. Bu yıl artış oranı az çok belli oldu. Emekli aylıkları, tam olarak TÜİK ocak ayının üçünde aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladığında ortaya çıkacak. Peki, hangi emekli ne kadar zam alacak? Memur emeklilerinin zam oranı ne olacak? Bu sorulara bugünkü yazımda cevap vereceğim.


iste_emeklilerin_2017_maas_zammi_h74027_496bc.jpg

1 Emeklilerin maaş zamları nasıl ve hangi tarihte belirleniyor?

Emeklilerin maaş zamları, hangi statüde emekli olduklarına göre belirleniyor. İşçi ve esnaf emeklilerinin, yani eski adıyla SSK’lı ve Bağ Kur’luların emekli aylıkları yılda iki kez ocak ve temmuz aylarında zamlanıyor. Bir önceki altı aylık enflasyon oranına göre belirlenen artış, emekli aylıklarının enflasyondan korunması amacıyla yapılıyor. Bu sayede, emeklinin aylığı enflasyon karşısında erimiyor.

Memur emeklilerinin, yani emekli sandığı mensuplarının aylıkları ise iki yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen oranda artıyor. Bunun yanında, toplu sözleşmede belirlenen enflasyon oranının üzerinde enflasyon gerçekleşirse memurlar enflasyon farkı da alabiliyor.

2 İşçi emeklileri 2017’de ne kadar zam alacak?

2017 yılı ocak ayında SSK ve Bağ Kur emeklileri 2016 yılının ikinci altı ayında, yani temmuz aralık ayında gerçekleşen altı aylık enflasyon oranına göre zam alacaklar. Bu oran aralık ayı enflasyonu TÜİK tarafından açıklanınca netleşecek. Ancak enflasyon tahminlerine göre işçi ve esnaf emeklilerinin 2017 yılı ocak ayındaki maaş zamları yüzde 3.73 oranında olacak. Yani, bugün itibarıyla 2 bin TL emekli aylığı olan bir işçinin maaşı ocakta 2 bin 74 TL olacak. Aynı şekilde, Bağ Kur emeklileri de altı aylık enflasyon oranında zam alacak. Artışlar sonrası en düşük SSK emeklisi maaşı 1383 TL’ye, en düşük Bağ Kur emeklisinin maaşı 1087 TL’ye yükselecek.

3 Memur emeklileri ne kadar zam alacak?

Memur emeklilerinin maaş zamları toplu sözleşmeye ile belirleniyor. 2015’te imzalanan toplu sözleşmede 2017 yılı ocak ayı için belirlenen artış oranı yüzde 3. Dolayısıyla, memur emeklisinin maaş zammı net. Memur emeklilerinin maaşı ocak ayında yüzde 3 zamlanacak. Diğer yandan, memur emeklilerinin enflasyon farkı almaları zor gözüküyor. Toplu sözleşmeye göre 2016 yılı temmuz aralık ayındaki enflasyon oranı eğer yüzde 5’in üzerinde olursa, memur emeklilerine enflasyon farkı ödenecek. Bugün itibarıyla 6 aylık enflasyonun yüzde 5’i geçmesi zor olduğu için 2017 yılında memur emeklileri enflasyon farkı alamayacak. Yüzde 3’lük artış sonrası en düşük memur emeklisi maaşı ise 1751 TL olacak.

4 Seyyanen zam bu yıl da uygulanacak mı?

2016’da bütün emeklilere seyyanen 100 TL zam uygulanmıştı. Bu sayede, emeklilerin bir nebze olsun yüzleri gülmüştü. Bu yıl ufukta seyyanen zam gözükmüyor. Dolayısıyla, emekliler yalnızca yüzde 3 ve yüzde 3.73 oranında zam alabilecek. Seyyanen zam uygulaması özellikle maaşı düşük emekliler için avantajlıydı. Ancak bu yıl seyyanen zam uygulanmayacak ve maaşlarda otomatik bir yükselme söz konusu olmayacak.

5 Yılın sonunda mı yoksa yeni yılda mı emekli olmak avantajlı?

SSK’lı çalışanlar için yıl, 1 Ocak ila 31 Aralık arasını ifade eder. 4/c statüsünde emekli olacak memurlar için yıl, 15 Ocak ila bir sonraki yılın 14 Ocak tarihleri arasıdır. 31 Aralık 2016’ya kadar emeklilik dilekçesi veren işçilere 1 Ocak 2017’den itibaren aylık bağlanır ve bu kişiler 2016 yılı emeklisi olurlar. 2016 yılında emekli olan işçilere 2016 yılı ocak ve temmuz zamları ile 100 TL seyyanen zam yansıtılır. 14 Ocak 2017 tarihine kadar emeklilik dilekçesi veren memurlar da 15 Ocak 2017’den itibaren aylık alabilirler ve 2016 emeklisi kabul edilirler. Bu kişilere de ocak ve temmuz zamları ile seyyanen 100 TL’lik zam yansıtılır.

2016 yılında seyyanen uygulanan zam bu konuda kafaları karıştırdı. Bu konuda detaylı bir hesaplama yaparak karar vermek gerekir. Ancak 2017 yılının ilk aylarında yüksekten prim yatırılırsa 2016 yılına göre bağlanacak aylıkla aradaki fark kapanacaktır. Bu nedenle, dikkatli davranarak karar vermekte fayda var. Özellikle memurlarda emeklilik kararı yalnızca aylık miktarına göre değil, çalışmaya devam edip etmemeye göre verilmelidir.

6 2017 yılında emekli olan işçiler yüksek tazminat alacak mı?

İşçilerden emekli olmaya hak kazananlar son çalıştıkları işyerindeki süre üzerinden kıdem tazminatına hak kazanırlar. Dolayısıyla, 15 yıl aynı işyerinde çalıştıktan sonra emekli olacak işçi, 15 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alır. Ancak kıdem tazminatında tavan söz konusudur. 2016 yılının ikinci altı ayı için kıdem tazminatı tavanı 4 bin 297 TL. Yani, 2016 yılında tazminata hak kazanmış bir işçiye brüt maaşı ne olursa olsun bir yıl için 4 bin 297 TL’nin üzerinde kıdem tazminatı ödenemez. Bu nedenle, brüt maaşı 4 bin 297 TL’nin üzerinde olan işçiler eğer emeklilik ile kıdem tazminatına hak kazanacak durumda iseler 2017 yılında emekli olmalılar. Bu sayede, ellerine geçecek kıdem tazminatı miktarı daha yüksek olacaktır.

7 2017 yılında emekli aylıkları artacak mı?

Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan aylık bağlama oranı her yıl için aynı şekilde hesaplanır. Çalışma süresi arttıkça aylık bağlama oranı artar. Bunun yanında, TÜFE ve büyüme hızı her yıl farklı olduğu için aylıklar güncellenirken kullanılan göstergeler değişir. 2017 yılında söz konusu göstergeler yükseleceği için aylıklar bu yeni göstergelere göre hesaplanacak. Ancak 2017 yılında prime esas kazanç tavanı yükseleceği için özellikle maaşı yüksek olan kişiler açısından emekli aylığına esas maaş artmış olacak. Bu nedenle, SGK’ya bildirilen ücret artacağı için emekli aylıkları da yükselecek. 11 bin TL ve üzerinde brüt maaşı olan kişilerin 2017 yılında da çalışmaya devam ederek emekliliği ertelemeleri emekli aylıklarının artmasına neden olacaktır.

8 Ölüm aylıklarına da zam yapılacak mı?

Emekli aylıkları ile birlikte ölüm aylıkları da 2017’de artacak. Ancak bu artış hak sahiplerinin aldığı pay oranında olacak. Yani, ölüm aylığına konu rakam artırıldıktan sonra hak sahiplerine bölüştürülecek. Dolayısıyla, ölüm aylığında yüzde 50 hak sahibi olan eş bu oranda artıştan faydalanmış olacak.

9 Emekli olduktan sonra çalışanların emekli maaşı kesiliyor mu?

Emeklilik kararı yalnızca emekli aylığının miktarına göre verilmiyor. Özellikle memurlar emeklilik kararlarını çalışmaya devam edip etmeyeceklerine göre vermeliler. Çünkü emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek kişilerin uyması gereken bazı kurallar var.

İlk olarak şunu ifade etmek gerekir ki, hangi statüde emekli olursa olsun, emeklilikten sonra 4/b’li olarak çalışmaya devam eden kişilerin sigortalı olmaları gerekmez. Dolayısıyla, bu kişiler hem emekli aylıklarını almaya, hem çalışmaya devam edebilirler.

Geçtiğimiz yıl yapılan bu değişiklik sonrası emeklilikten sonra köşede bir emlakçı dükkanı açan kişilerin SGK ile sorun yaşamasının önüne geçilmişti.

Ancak emekli olduktan sonra SSK’lı olarak çalışmaya devam eden kişiler adına işverenlerin sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekir. Yani, emekli olduktan sonra bir işverenin yanında çalışmaya başlayan kişiler hem emekli aylıklarını alıp, hem de çalışmak isterlerse sosyal güvenlik destek primi ödemek durumundalar.

Diğer yandan, emekli olduktan sonra kamuda memur olarak çalışmaya başlayacak kişilerin SGDP ödeyerek hem emekli aylıklarını almaya, hem de çalışmaya devam etmeleri mümkün olmadığı için memurların emeklilik kararını etraflıca düşünerek vermeleri gerekmekte.

Aksi takdirde yeniden memur olarak çalışmaya devam edebilecekler ancak emekli aylıklarını beraberinde alamayacaklardır.

10 SSK’lı olarak çalışmaya başlayan yetimin aylığı kesilir mi?

2008 yılında sosyal güvenlik sisteminde ciddi değişiklikler oldu. Kurumların birleşmesi ile birlikte ortaya yeni bir yapı çıktı. Ancak 1 Ekim 2008 öncesi sigortalılar hakkında halen ilgili kanunlar uygulanıyor.

Emekli Sandığı mensuplarından vefat eden kişilerin geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanması konusunda da bu eski hüküm nedeniyle sigortalı lehine uygulama söz konusu. Buna göre; memur annesi veya babasından yetim aylığı alan çocuk eğer memur değilse çalışsa bile aylık almaya devam edebilir.

Yetim çocuk evli değilse SSK’lı veya Bağ Kur’lu olarak çalışsa bile annesi veya babası üzerinden yetim aylığı almaya devam edebilir. Dolayısıyla, memur olmadan önce SSK’lı olarak girişi bulunan kişiler emekliliklerine 1.261 gün kala tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başlayıp SSK’lı olarak emekli olurlarsa, bu durumda emekli aylıkları ile birlikte yetim aylığını almaya devam edebilirler.

Bu durumdaki kişilerin söz konusu şartları değerlendirerek karar vermeleri yerinde olacaktır.
 
Son düzenleme:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Zamlar Hakkındaki Gelişmeler

Memurların ve emeklilerin 2017 yılında alacakları yeni maaşlar belli oldu. Asgari ücretliler ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak karara kilitlendi. Ancakilk sinyaller asgari ücrette ciddi artış olmayacağı yönünde

Milyonlarca kişinin gözü kulağı yeni yıldaki zamlı maaşlarda. Hem emekliler hem de çalışanlar için Ocak zam ayı olacak. 11.6 milyon emekli, 3.1 milyon memur ve 5 milyonu aşkın asgari ücretlinin maaşı Ocak'ta değişecek. Emeklilerin ve memurların yeni maaşları şekillendi; asgari ücretliler ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na kilitlendi.

İşte Ocak'ta yapılacak artışlar:

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ: Ocak'ta maaşlar, 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. Enflasyon tahminine göre, zam oranının yüzde 3.73 olması bekleniyor. Ocak zammı yüzde 3.73 olursa en düşük maaş; 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılarda bin 339 liradan bin 389 liraya, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda 798 liradan 828 liraya, Bağ- Kur esnaf emeklilerinde bin 163 liradan bin 206 liraya, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 916 liradan 950 liraya yükselecek.

MEMUR EMEKLİLERİ: Memur emeklilerine Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı ve 2016'nın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 5'i aşarsa enflasyon farkı yansıtılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 701 lira seviyesinde bulunuyor. Yüzde 3'lük zamla bu maaş, 51 lira artışla bin 752 liraya yükselecek. Enflasyon farkı oluşursa, maaş daha da artacak.

MEMURLAR: Ocak'ta memurlara, yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı ve 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon yüzde 5'i aşarsa enflasyon farkı verilecek. Yüzde 3'lük toplu sözleşme zammıyla maaşlar 76 ile 285 lira arasında artacak. Ocak'ta maaşlara yansıtılacak zamlara aile ve çocuk yardımı da eklendiğinde müsteşar maaşı 9 bin 498 liradan 9 bin 783 liraya çıkacak. 12'nci derecenin 1'inci kademesindeki hizmetlinin 2 bin 517 lira olan maaşı 2 bin 593 lira, 13'üncü derecenin 3'ündeki memurun 2 bin 678 lira olan maaşı 2 bin 758 liraya yükselecek.

ASGARİ ÜCRETLİLER: Asgari ücret de Ocak'ta zamlanacak. Asgari Ücret Komisyonu, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni ücreti belirleyecek. Türk-İş masaya halen bin 300 lira olan net asgari ücretin bin 600 liraya çıkarılması teklifiyle oturacak. Zam oranı, Aralık ayının sonuna kadar belirlenecek. Asgari ücretliler, zamlı maaşlarını Şubat'ta cebine koyacak.



MAAŞ ZAMMIYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER

Emeklilerin Ocak zamları şekillenmeye başladı. En düşük memur emeklisi maaşı bin 752 liraya çıkacak, ayrıca buna enflasyon farkı eklenmesi ihtimali de var. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise yeni maaşını öğrenmek için bu yılın ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyonu bekleyecek. Tahmini rakamlara göre; en düşük aylık esnaf emeklilerinde bin 204 liraya, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda bin 386 liraya yükselecek.



YILDA İKİ ARTIŞ

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yılın Ocak ve Temmuz dönemlerinde, bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammını belirleyecek. Bu oran da 3 Ocak'ta Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) verilerine göre; halen en düşük maaş 2000'den önce SSK'dan emekli olanlarda bin 339, sonra emekli olan SSK'lılarda 798, Bağ-Kur esnaf emeklilerinde bin 163, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 916 lira seviyesinde.

Yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde olması bekleniyor. Eğer yüzde 3.5 civarında çıkarsa; Ocak'ta en düşük maaş 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılarda bin 386, 2000'den sonrakilerde 826, Bağ- Kur esnaf emeklilerinde bin 204, Bağ- Kur tarım emeklilerinde ise 948 liraya yükselecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2017'nin ikinci zammını da Temmuz'da alacak. Bu zammın oranını da 2017'nin ilk 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon belirleyecek.

YENİ YILA YENİ MAAŞ

Memur emeklilerinin zamları, memurlarla birlikte toplu sözleşmeyle belirleniyor. Bu kapsamda Temmuz'da maaşları yüzde 5 artırılan memur emeklileri, Ocak'ta da yüzde 3 zam alacak. Ayrıca 2016'nın ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5'i aşarsa, aşan kısım da Ocak'taki zamma ilave edilecek. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 701 lira seviyesinde bulunuyor. Yüzde 3'lük zamla bu maaş, 51 lira artışla bin 752 liraya yükselecek. Eğer 2016'nın ikinci yarısından enflasyon farkı oluşursa, maaş daha da artacak.
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
gülümse hayata ben şu anda 1367 emekli alıyorum sizce nekadar olur maşım
yüzdelerden pek anlamıyorum
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
2017 Emeklli Zammı Belli Oldu

Emekli ve memurların 2017 zam oranı ve enflasyon farkı alıp alamayacakları belli oldu. 2016 yılı son altı ayına göre hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı 4,65 oldu

Türkiye İstatik Kurumu’nun açıkladığı enfeksiyona göre yaklaşık 9 milyon emeklinin maaş zammı belli oldu. Son gelen bilgilere göre; Enflasyon rakamları yıllık yüzde 8.53'e yükseldi. Enflasyon TÜFE'de yüzde 8.53, ÜFE'de yüzde 9,94 oldu.

2016 yılı enflasyon rakamları açıklandı

Haziran ayından itibaren zam oranını belirleyen rakamlar şöyle sıralandı:

Temmuz 1,16,

Ağustos -0,29,

Eylül 0,18,

Ekim 1,44,

Kasım 0,52

Aralık 1,64

MEMUR EMEKLİLERİ FARK ALAMAYACAK

Yeni Şafak'ın haberine göre, Altı aylık enflasyonun yüzde 6'nın üzerinde olması halinde memur emeklileri de enflasyon farkı alacaktı. Buna göre açıklanan rakamla memur emeklileri fark alamayacak.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SGK'dan emekli artışlarıyla ilgili duyuru

SGK'dan yapılan açıklama

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 55 inci maddesinde, gelir ve aylıkların, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirleneceği öngörülmüştür.

Buna göre, TÜİK tarafından 2016 yılı Temmuz-Aralık dönemine ilişkin TÜFE artış oranı %4,73 olarak açıklandığından, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) (SSK) ve (b) (BAĞKUR) bentleri kapsamındaki gelir ve aylıklar, 2017/Ocak-Haziran ödeme döneminde %4,73 oranında artırılarak ödenecektir. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi (Emekli Sandığı) kapsamındaki aylıklar, toplu sözleşme hükümlerine göre 2017/Ocak-Haziran ödeme döneminde %3 oranında artırılarak ödenecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

5510 SAYILI KANUNDAN ÖNCE BAĞLANANLARIN

ASGARİ /AZAMİ AYLIK SEVİYESİ (2017 OCAK)

ASGARİ AYLIK SEVİYELERİ

Aylık Türü 2002 Aralık Aylığı 2017 Ocak Aylığı 2002-2017 Nominal Artış Oranı 2002-2017 Reel Artış Oranı

SSK (İşçi) 257,1 1.402,4 445% 58,15%

SSK (Tarım) 216,3 1.371,2 534% 83,80%

Bağ-Kur (Esnaf) 148,7 1.255,8 745% 144,85%

Bağ-Kur (Tarım) 65,8 998,0 1417% 339,73%

Emekli Sandığı 376,6 1.750,1 365% 34,73%

AZAMİ AYLIK SEVİYELERİ

Aylık Türü 2002 Aralık Aylığı 2017 Ocak Aylığı 2002-2017 Nominal Artış Oranı 2002-2017 Reel Artış Oranı

SSK (İşçi) 594,0 2.687,3 332% 31%

SSK (Tarım) 297,0 1.512,9 386% 48%

Bağ-Kur (Esnaf) 659,0 2.887,0 318% 27%

Bağ-Kur (Tarım) 370,0 1.857,0 379% 46%

Emekli Sandığı 2.088,0 6.948,7 223%
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kuruşu kuruşuna emekli zamları

Geçen senenin temmuz ayında en düşük SSK emeklisinin 1288 lira olan maaşı, 2017 Ocak ayında 1350 liraya çıkacak. Enflasyon zammı vergi iadelerine de yansıyacak
Önce SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden başlayalım. Yaklaşık 12 milyon emekli, ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. Zam oranı da ocak-haziran ve temmuz-aralık olmak üzere, bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan, TÜFE'deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Buna göre, emeklilerin 2017 Ocak maaş zamlarını belirleyecek temmuz-aralık enflasyonu yüzde 4.73 olarak açıklandı. Bu da şu anlama geliyor; SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında yüzde 4.73 zam alacak.


586e573b67b0a91f70f9fc7f.jpg

VERGİ İADESİ DE ARTTI

Böylece, geçen senenin temmuz ayında en düşük SSK emeklisinin 1288 lira olan maaşı, vergi iadesi hariç 2017 Ocak ayında 1350 liraya çıkacak. Yine en düşük tarım işçisinin 910 lira olan maaşı da, 1000 liraya yaklaşacak. Yeri gelmişken kısa bir bilgi vereyim: SSK emeklileri, SSK tarım emeklileri, Bağ-Kur emeklileri, Bağ-Kur tarım emeklileri, özel sigorta emeklileri, banka emeklileri, iş kazasından dolayı aylık maaş alanlar, iş hastalıklarından dolayı aylık maaş alanlar ve iş kazası ve meslek hastalığından dolayı ölüm aylığı alanların eş, çocukları bu zamdan yararlanacak.Enflasyon zammı emeklilerin her ay aldığı vergi iadesi ya da bir başka adıyla ek ödemeye de yansıyacak. Bu da, en düşük SSK emeklisinin maaşını ortalama 50 lira, en düşük tarım işçisinin maaşını da 39 lira artıracak

SEYYANEN ZAM YOK

Bir örnekle anlatayım: 2016'nın temmuz ayında vergi iadesi hariç maaşınız 1500 liraydı. Bu yılın ocak ayında enflasyon zammı nedeniyle maaşınız 1571 liraya çıkacak. Bunun üzerine bir de yüzde 4'lük vergi iadesi alacaksınız ki, bu da 62,84 lira demektir; böylece ocak ayında elinize 1633 lira geçecek. Eminim bu satırları okuyunca emeklilerin çoğunluğu şu soruyu soracaktır; 'bu sene de seyyanen zam var mı?'. Maalesef yok. Sadece 2016'nın ocak ayında, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine bir kereye mahsus olmak üzere 100 liralık seyyanen zam yapıldı. Artık, seyyanen zam olmayacak; ta ki, hükümetin bu yönde alacağı yeni karara kadar. Böyle bir ihtimal var mı diye soracak olursanız, şimdilik yok.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ocak'ta zam Şuabat'ta promosyon

11.5 milyon emekli Ocak zammına ek olarak, Şubat'ta da banka promosyonuna kavuşacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın yeni yıla girerken verdiği promosyon müjdesinin ardından, ödemelerin Şubat'ta yapılması bekleniyor. Promosyon tutarları maaşa göre değişecek. 3 yıllık dönem için maaşı bin liranın altında olan emeklilere 300, maaşı bin ile 2 bin lira arasında olan emeklilere 375, maaşı 2 bin liranın üzerinde olan emeklilere ise 450 lira promosyon ödenecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bugün Promosyon Dönemi Başladı İşte Detaylar

Yaklaşık 11.5 milyon emekliye promosyon dönemi artık başladı. Kamu bankalarıyla anlaşma tamam. Ancak emekli maaş pastasındaki payını kaybetmek istemeyen özel bankaların da promosyon vereceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Özel bankaların bunun için hazırlıklara başladığı belirtiliyor. 450 liraya varan promosyonun, özel banka dopingiyle yükselmesi bekleniyor. İşte promosyonla ilgili bilinmesi gerekenler:

1- KİMLER YARARLANACAK?

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin tamamı promosyon kapsamında.

2- HANGİ BANKALAR VERECEK?

Şu an Çalışma Bakanlığı kamu bankalarıyla anlaşma sağlamış durumda. Yani kamu bankalarının promosyon ödemesi yapacağı kesin. Ancak özel bankaların da emekli müşterilerini kaybetmemek için promosyon hazırlıklarına başladığı belirtiliyor.

3- NE KADAR ÖDENECEK?

Maaşa göre promosyon tutarı değişecek. 3 yıllık dönem için; maaşı bin liranın altında olanlara 300 lira, maaşı bin-2 bin lira arasında olanlara 375 lira, maaşı 2 bin liranın üzerinde olanlara 450 lira ödenecek. Ayrıca; maaşın tamamının ATM'den tek seferde ücretsiz çekilebilmesi sağlanacak. Maaş hesapları için hesap işletim ücreti muafiyeti verilecek.

4- TUTAR ARTAR MI?

Belirlenen promosyon rakamları, taban tutarlar. Bankalar, bu tutarların altında promosyon ödeyemeyecek. Ancak özel bankaların da devreye girmesiyle promosyonun artması bekleniyor.

5- DUL VE YETİMLERE DE PROMOSYON VAR MI?

Vefat eden emeklilerin hak sahipleri de promosyondan yararlanacak. Emeklilerin eş ve çocukları, kendilerine bağlanan maaşa göre belirlenen promosyon tutarını alacak.

6- BANKA SEÇİMİ İÇİN SÜRE SINIRI BULUNUYOR MU?


Emekliler ve hak sahipleri, promosyon anlaşması yapılan bankalar arasından çalışacakları bankaları tercih edebilecek. Eğer bankasını değiştirmeyecekse emeklinin bir şey yapmasına gerek yok. Ancak 'Bankamı değiştireceğim' derse, 3 ay içinde kararını vermesi gerekiyor.

7- ÖDEME ALIP BANKA DEĞİŞTİREN NE OLACAK?

Promosyon ödemesini aldıktan sonra bankasını değiştirmek isteyen emekliler için uygulamanın nasıl olacağı henüz belirlenmedi. Çalışma Bakanlığı, bu konuda çalışma yapıyor.

8- ÖDEMELER NASIL OLACAK?

Promosyon ödemeleri peşin olarak gerçekleştirilecek.

9- NE ZAMAN VERİLECEK?


Ödemelerin, sistemsel geliştirmelerin tamamlanmasını takiben, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına göre belirlenecek tarihlerde Şubat'tan itibaren başlaması planlanıyor.

10- HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Promosyon için; aktif 2 adet otomatik ödeme talimatı ile birlikte, kredili mevduat hesabı veya kredi kartı ürünlerinden birinin olması şart.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst