En Fazla İşitme Engelli, Karadeniz Bölgesi'nde Doğuyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı Odyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu, Türkiye'de en fazla işitme engellinin doğduğu bölgenin, yüzde 0.45 ile Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi.

Samsun OMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Özürlü Öğrenci Birimi tarafından düzenlenen seminere katılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı Odyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu, Türkiye'de en fazla işitme engellinin doğduğu yörenin yüzde 0.45 oranı ile Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi. Kemaloğlu, bu oranların Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 0.34, Ege Bölgesi'nde yüzde 0.36, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 0.37, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 0.31, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 0.36, Marmara Bölgesi'nde yüzde 0.37 olduğunu açıkladı.

Türkiye coğrafyasının engelliler için ayrımcılığın ve dışlanmışlığın olduğu bir coğrafya olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu, "İşitme engeli, doğumsal olan engeller arasında en sık görüleni.. Ülkemizde yaklaşık olarak binde 3 civarında işitme engelli doğuyor her sene.. Bu oranın içerisinde en fazla işitme engellinin doğduğu yöre Karadeniz.. Karadeniz Bölgesi'nde ülkemizin geri kalanının yaklaşık yüzde 50 civarında fazlası kadar işitme engelli var. Diğer engel alanlarında bu kadar yüksek değil.

Onlarda fazla ama özellikle işitme engeli Karadeniz Bölgesi'nde çok fazla.. İşitme engelliler büyük oranda devletin sağladığı imkanlardan yararlanamamaktan şikayet ediyorlar. Büyük oranda eğitim olanaklarını kullanamıyorlar. İşitme engelliler toplumdan yardım alamama konusunda kendilerini istitiksel olarak anlamlı olacak derecede görme engellilerden daha kötü hissediyorlar" dedi.

OMÜ'de Özürlü Öğrenci Birimi'nin kurulduğunu belirten ve birimin çalışmaları hakkında bilgi veren OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, "Biz Özürlü Öğrenci Birimi olarak ilk işlemimiz kayıt yaptıran öğrencilerin herhangi bir engeli olup olmadığını ilk kayıt esnasında tespit etmek istiyoruz. Bu amaçla ilk defa öğrencilerin özürlülük durumlarını kayıt esnasında tespit ettik. Daha önce kayık olan öğrenciler arasında engelli durumu olanların tespitini yaptık ve eğitim donanımı ihtiyaçları da giderilmeye çalışıldı.

Amacımız engelli olan öğrencilerimizi diğer öğrencilerimizle yarışacak düzeyde donanıma sahip olmalarını sağlayacak olanakları sunmak.. Hedefimiz; üniversitemizin tüm engellilerin engel problemlerinin aşıldığı bir üniversite olmasına katkı sağlamak, öğretim üyelerimize bu konuda yeterli bilgiyi sunmak ve hassasiyetlerini geliştirmek ve kurduğumuz birimin aktif olarak çalışmasını sağlamak" diye konuştu.


medya73
 
Tekerlekli Sandalye
Üst