En zengin en yoksul arasındaki gelir farkı değişmedi

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İstatistik sevenlere ilginç gelebilecek bir haber aslında ilginçlikten çok bir hayli düşündürücü demek daha doğru olur :(

TÜİK araştırmasına göre, Türkiye'de en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı, 2012'de 8 kat oldu.

En zengin en yoksul arasındaki gelir farkı değişmedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012'de Türkiye'de en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasında 8 kat gelir farkı olduğunu açıkladı. TÜİK, "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2012" verilerini yayımladı. Buna göre, geçen yıl en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı 8 kat çıktı. Bu fark bir önceki yıl da 8 kat olmuştu.

Geçen yıl, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik son gruptakiler, toplam gelirden yüzde 46,6 pay alırken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 5,9 oldu. Hanehalkı başına düşen gelir TÜİK, Türkiye'de hanehalkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelirin 26 bin 577 lira olduğunu açıkladı.

En zengin İstanbul

Türkiye'de hanehalkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir 26 bin 577 lira iken, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelir ise 11 bin 859 lira oldu. İstanbul Bölgesi 16 bin 126 lira ile ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri en yüksek olan bölge durumunda iken, bunu, 14 bin 160 lira ortalama gelir ile Batı Anadolu Bölgesi izledi. En düşük ortalamaya sahip bölge ise 5 bin 870 lira ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Toplam gelir içinde en fazla pay, maaş-ücret gelirlerine ait

Maaş-ücret gelirleri, yüzde 46,5'lik oranla toplam gelir içerisinde en fazla paya sahip oldu. Bunu yüzde 20,4 ile müteşebbis gelirleri, yüzde 20 ile sosyal transferler takip etti. Sosyal transferlerin yüzde 92'sini emekli ve dul-yetim aylıkları oluşturdu. Emekli ve dul-yetim aylıkları toplam gelir içinde yüzde 18,4'lük paya sahip iken, diğer sosyal transferlerin payı yüzde 1,6 oldu. Müteşebbis gelirlerinin ise yüzde 66,7'si tarım-dışı sektörden oluştu.

Nüfusun yüzde 16,3'i yoksulluk sınırının altında

TÜİK araştırmasına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, nüfusun yüzde 16,3'ü yoksulluk riski altında. Kentsel ve kırsal yerler için ayrı ayrı hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel yerlerde bu oran yüzde 13,8 iken, kırsal yerlerde yüzde 16,3 oldu. Sürekli yoksulluk riski altında bulunanların oranı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan ''sürekli yoksulluk'' oranı, son yılda ve önceki 3 yıldan en az ikisinde de yoksulluk riski altında olanlar olarak tanımlanıyor. Sürekli yoksulluğun hesaplanmasında eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınıyor. Buna göre, araştırmanın hem 2011 hem de 2012 yıllarında sürekli yoksulluk riski altında olanların oranı yüzde 16 olarak hesaplandı.

Yaşam koşulları göstergelerinde iyileşme

TÜİK araştırmasına göre, kurumsal olmayan nüfusun, yüzde 60,6'sı kendilerine ait konutta oturuyor. Yüzde 40,6'sının konutunda ''sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi gibi'' sorunlar bulunuyor. Yüzde 46,6'sının oturduğu konutta ''izolasyondan dolayı ısınma sorunu'' yaşanıyor. Yüzde 61,3'ünün hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) bulunuyor. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 85,9'u ''evden uzakta bir haftalık tatili'', yüzde 61,8'i ''beklenmedik harcamalarını'' ve yüzde 78,8'i ''yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını'' ekonomik nedenlerle karşılayamıyor.

Maddi yoksunluk oranı düştü

Ciddi finansal sıkıntıyla karşı karşıya olan nüfusun oranı olarak tanımlanan ve belirlenmiş 9 maddeden en az 4 tanesini karşılayamama ya da mahrum olma durumunu tanımlayan ''maddi yoksunluk'' oranı 2011 yılında yüzde 60,4 iken, 2012 yılında yüzde 59,2 olarak hesaplandı.

******************************************

Bir ülkede zengin ve yoksul arasındaki fark tam tamına 8 misliyse o ülke henüz gelişmiş ülke olmaktan çok uzaklaşmıştır. En zengin il İstanbul denilmesinin gerçekleri nerede ? zenginse kim bunlar bir avuç ailemi? onların veliahtları mı? İstanbulda bir kişi asgari ücretin hepsini sadece 2 saatte harcayabilirken diğer tarafta bir işçi aynı İstanbulda o asgari ücreti hakedebilmek için tam tamına 22 gün çalışıyor hemde ne çalışma. Uçurum gitgide büyüyor ve bu bana göre asla bir gelişme değil aksine oldukça büyük bir gerileme :(
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,071
Tepkime Puanı
98
Puanları
48
Konuyla ilgili ne yazsam, arkadaşlar kırılmazlar diye düşündüm. şöyle dillendireyim:
Okan BAYÜLGEN bir tespit yapmıştı tv ile ilgili. 'televizyon yaşlı ve hastalar içindir, onlar iyi vakit geçirsinler, gönüllerini hoş tutsunlar minvalinde'. 'yoksa işi gücü olanların saatlerce tv başından kalkmaması zaman kaybıdır' diye. Aynen katılıyorum. ve onun bu tezinden hareketle: ihtiyacı olmayanlara bile bol bol balık dağıtıldığını düşünüyorum. ne demeli bilmem ki. Allah hepimizi balık tutmayı öğretenlerle karşılaştırsın.
Saygılar...
 

POLAT ALEMDAR

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2012
Mesajlar
184
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
...........EN zengin ile yoksul arasındakı gelir farkı hiç bi.. zaman kapanmaz..çünkü zengin gittikçe zenginliyo; fakir ise gittikçe dibe vuruyo..durum ve şekil budur..:)..Tam (da) konuylan ilgili olarak size gendimlen bi.. anektod aktarayım..ben bi haftadır nerdeyim yoktum çünkü bizim angara bebeleri aç galmışlar..(yani fakirlik).. ondan sonracığıma önce bizim gece kondunun önündeki logar kapağını söküp götürdüler..bu gün logar kapağını götüren yarın allah muhafaza bizi götürür..O DERECE YANİ..:)..SORAKİ KONU bu türk telekomun yerin altından geçen internet kablolarını kesip satıyolar..VElhasıl hikmet gece saat 1;23 suları idi beni internetten kopardı bebeler..:)YANİ diyeceğim o ki millet aç...BU yüzdende zengin ile yoksul arasındakı farkı kimse kappatamaz..BU işler böle..bu anlattıklarım bazılarına LEFONTEN den masal gibin gelecektir ama ; gerçek vede ACI hayat TAMDA BENİM anlattığım gibidir arkadaşlar..:)..saygılar..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst