Enfarktüs ve Çeşitleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Herhangi bir organın kan sızıntısıyla dolması

Enfarktüs bir bölgenin besleyici atardamarlarının bir pıhtıyla tıkanmasından ve bunun atardamarın beslediği bölgenin kılcal damarlarındaki kan akımındaki yavaşlamaya, sonrada kanlanma azlığına yol açmasından sonra ortaya çıkar son olarakta doku ölümünü başlatır.

Enfarktüs bütün organlarda olabilir ( kalp, karaciğer, böbrek , dalak, akciğer bağırsak ) ama en çok ve sık rastlanılanı kalp ve akciğer enfarktüsüdür.

Akciğer enfarktüsü

Akciğer enfarktüsünün kökeninde çoğunlukla bir cerrahi girişim, bir kırık , yada bir kalp hastalığı sonrasında gelişen bir anboli vardır.

Apansız ortaya çıkan, kaygı duygusu ve solunum güçlüğünün eşlik ettiği şiddetli bir yan ağrısıyla belirti verir. Daha sonra (24-48 ) saat aralığında bu belirtiler kanlı balgam ve ateş yükselmesi olarak görülebilir.

Kalp enfarktüsü

Kalp enfarktüsüne yada kalp kası enfarktüsüne çok daha sık rastlanır. Ender olarak bir amboliye çoğunlukla kalp atardamarının apansızın tıkanmasına, buna bağlı olarakda pıhtı (tromboz) oluşmasına ve ilgili kalp kası bölümünün kanlanma azlığına bağlıdır.

Kalp kası enfarktüsü kadınlara göre erkeklerde daha sık gelişir. 40 Yaşından önce çok nadir gözükür. Hastaların yarısında görünürde bir neden olmadanda belirebilir. Diğer yarısında ise az yada çok kalp atardamarı sertliğine bağlanan belirtileri ve göğüs anjini nöbetlerini izleyerek ortaya çıkar.

Enfarktüs gece dinlenme anında yada duygusal bir sarsıntıda kızgınlık, öfke, korku bir besin zehirlenmesi sonrasındada gelişebilir. Çok şiddetli nefes almayı güçleştiren uzun süreli, çeneye, kola ve sırta yayılan bir ağrıyla kendini belli eder. Şok belirtileride ortaya çıkabilir klinik olarak yanıltıcı belirtilerde gösterebilir.

Kalp elektrosu teşhis açısından çok gereklidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst