engeli partisi kuralım

Engelsiz Türkiye Partisi (ETP) Parti Tüzüğü Taslağı

I. BÖLÜM: Genel Esaslar

Madde 1: Partinin Adı ve KısaltmasıPartinin adı "Engelsiz Türkiye Partisi", kısaltması **"ETP"**dir.

Madde 2: Genel MerkezPartinin genel merkezi Ankara’dadır.

Madde 3: Partinin LogosuMavi zemin üzerine, birleşmiş elleri ve merkezinde doğan bir hilali temsil eden sembol. (Birlik, beraberlik ve manevi yükselişi simgeler.)

II. BÖLÜM: Amaç ve Temel Değerler (Muhafazakar Çizgi)

Madde 4: Temel VizyonETP; yaratılanı Yaratan'dan ötürü sevme düsturuyla, engelli bireyleri toplumun kenara itilmiş bir kesimi değil, toplumsal yapının asli ve kıymetli bir unsuru olarak görür. Milli ve manevi değerler ışığında, engellerin sadece fiziksel değil, zihniyetlerde olduğuna inanarak "Engelsiz Bir Türkiye" inşa etmeyi amaçlar.

Madde 5: Temel İlkeler

• İnsan Onuru: Her birey, doğuştan gelen ve kutsal olan yaşama hakkına ve onuruna sahiptir. Devletin görevi bu onuru her şartta korumaktır.
  • Sosyal Adalet ve Liyakat: Engelli bireylerin sadaka kültürüyle değil, hak ettikleri imkanlarla ve liyakatle istihdama, eğitime ve sosyal hayata katılması esastır.
  • Aile Odaklı Politika: Engelli bireyin refahı, ailesinin huzuruyla başlar. Engelli evladı olan ailelere maddi ve manevi destek, devletin öncelikli "vefa" borcudur.
  • Maneviyat ve Ahlak: Toplumsal engellerin aşılmasında sevgi, şefkat ve yardımlaşma gibi ahlaki değerler temel rehberdir.

III. BÖLÜM: Siyasi ve Sosyal Program Hedefleri

Madde 6: Eğitim ve İrfanÖzel eğitim kurumlarının kalitesi artırılacak; engelli bireylerin hem mesleki hem de dini/kültürel eğitim alabileceği "Külliye" modelinde modern kampüsler yaygınlaştırılacaktır.

Madde 7: İstihdam ve Üretim"Çalışmak ibadettir" anlayışıyla; engelli vatandaşlarımızın engel durumlarına uygun, üretken ve onurlu işlerde çalışmaları için vergi muafiyetleri ve devlet garantili istihdam modelleri geliştirilecektir.

Madde 8: Şehircilik ve MimariCamilerden kamu binalarına, parklardan ulaşım araçlarına kadar her alanın "Erişilebilir ve Güvenli" olması, sadece yasal bir zorunluluk değil, bir kul hakkı meselesi olarak görülecektir.

Madde 9: Sosyal Güvenlik ve YardımEngelli maaşları ve bakım ücretleri, insanca yaşam sınırının üzerine çıkarılacaktır. Engelli bireylerin sağlık hizmetlerine ve tıbbi cihazlara erişimi tamamen ücretsiz ve bürokrasiden uzak olacaktır.

IV. BÖLÜM: Teşkilat Yapısı

Madde 10: Temsilde AdaletPartinin her kademesinde (Genel Merkez, İl ve İlçe Teşkilatları) engelli bireylerin ve engelli yakını olan vatandaşların temsili zorunludur. Karar mekanizmalarında bizzat sorunu yaşayanlar söz sahibi olacaktır.

V. BÖLÜM: Sloganlar ve Kimlik

• "Engel Bedende Değil, Kalptedir."
  • "Önce İnsan, Önce Adalet, Engelsiz Türkiye."
  • "Emanete Sahip Çıkıyoruz, Geleceği Birlikte Kuruyoruz."

Geri