Engelleri kaldıran bir üniversite

Yılmaz Çağan

Üye
Üye
Katılım
Ocak 17, 2012
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Özürlü dediğimizde aklımıza bedenen, ruhsal v.b. olarak bazı özelliklerini kaybetmiş kişiler gelmektedir. Dünyamızda yedi milyar insanın yüzde onu engellidir. Ülkemizde ise bu oran biraz yüksek yüzde onüç. İlkokul düzeyinde eğitime katılma ornanı ise yüzde kırkbeş civarında. İşsizlik oranı yüzde yetmiş dokuz, engelli olma ortalama yaşı otuzüç. Bu da ekonomi açısından genç iş gücü kaybı demektir.*Engelli insanlarımızla ilgili bölümü dikkate alırsak, onların hayatın her alanında güçlük çektiklerini anlarız. Bunun nedeni ise oldukça bildik; çünkü yaşamımız , özellikle gelişmekte olan ülkerdeki yaşam, çoğunlukla bir engeli bulunmayan insanlar üzerine kurulmuştur. Yollar, binalar, parklar bir engeli olmayan insanlar için tasarlanmıştır. Fakat gelişmekte olan bir ülkede bu gelişimin getirdiği bir takım olumlu sonuçlarda mevcuttur. Gelişen bir ülkede zihniyetlerin de gelişimi doğal ve olması gereken bir aşamadır. Bu gelişim engelli insanların da dünyamızda yaşadığı gerçeğini herkeze hatırlatıyor.

Ülkemiz gelişmekte olan bir ülkedir ve bu gelişim engelli insanlar için yapılan ve yapılacak faaliyetlerin önünü açmış ve açmaya da devam edecektir. Gelişen bu düzene yurt içindeki üniversitelerin de ayak udurması engelli insanlarımızı sevindirmiştir. Baştan beri olması gerekenin uzun bir zaman geçtikçe gerçekleşmesi kimi çevreleri kızdırsa da sonuç olarak engelli insanlarımıza yönelik olumlu faaliyetlerin hayata geçmesi eski acıların üzerini bir nebze olsun örtmüştür. Bu bağlamda Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi engelli insanları unutmamış ve unutmayacaktır. Yaptığı çalışmalara baktığımızda Ondokuz Mayıs Üniversitesinin engelli insanlar için gerçekleştirmiş olduğu bu projeler parmakla gösterilecek seviyeye gelmiştir. 1997 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Zihinsel Engelli Çocuklar Araştırma Merkezi kurulşmuştur.

Bu merkez yurt içi ve dışı eğitimlerle deneyimini artırmış ve bunun neticinde alanında öne çıkmış bir kadroya ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bir çok engelli insanın faydalandığı OMÜ ( Ondokuz Mayıs Üniversitesi ) Zihinsel Engelli Çocuklar Araştırma merkezi gelişmiş batı ülkelerindeki uygulanmakta olan güncel eğitim ve aile destek faaliyetlerini de kendi bünyesinde uygulamaktadır.*Eğer günümüze gelecek olursak OMÜ’de yapılan bir başka proje olan engelli insanlar için ilk diş tedavi merkezininden bahsetmemek olmaz. Dişlerinden problemleri olan ve ameliyathane sıkıntısı yüzünden aylar sonrasına randevu verilen engelli hastalar OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde 29 Aralık 2011 tarihinde hizmete giren “Engelli Bireyler Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi” sayesinde beklemeden kolayca tedavilerini oluyorlar. Karadeniz bölgesinde yüzde onüç oranıyla çok fazla engelli insanın olması böyle bir diş sağlığı merkezinin yapılmasında önemli bir rol oynamıştır. Diş sağlığı merkezinin yapımından önce engelliler büyük hastanelerde, tıp fakültelerinde 15 günde yarım gün olmak kaydıyla tedavilerini gerçekleştiriyorlardı. Bu dönemde 500 hastanın sırada beklediği günleri çok uzaklarda aramaya gerek yok.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin hizmete girmesiyle bir günde yaklaşık olarak 8 ila 10 hastanın bakımının yapılması bir çok engelli insanı sevindirmiştir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki engelli insanların temel ihtiyaçlarına karşılık vermek onlara daha iyi bir yaşamın kapılarını açmakla beraber kendilerine olan öz güvenlerini de tazelemelerine neden oluyor. Toplumlarda insanların mutluluklarını sağlamak ancak ve ancak herkezin en azından temel ihtiyaçlarlarını karşılamaktan geçer. Bir toplumda mutsuzluk varsa bunun sebebi eşit koşullarda yaşamayan insanların oluşturduğu bir gerilimden kaynaklanır. Engelli insanlara verilen değer ne kadar çok artarsa toplum o kadar çok ferahlaşır ve insanların uzun zamandır gerçek anlamda özlem duyduğu medeniyetin kapıları açılmış olur. Unutmayalım medeniyet o ülkedeki insanların yüzlerinden anlaşılır. Daha eşit ve daha mutlu bir toplum için el ele olmanın tam zamanı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst