Engelleri kaldırmak için 7 Temmuz son gün

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Belediyelerin, kenti engellilerin gereksinimlerine göre dizayn etmeleri için tanınan 7 yıllık süre, 7 Temmuz 2012'de doluyor. AK Parti yönetimi, AK Partili belediyelere genelge göndererek 7 Temmuz uyarısı yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili bin 628 belediyeye, ''eksikliklerinizi tamamlayın'' talimatı verdi.

Hükümet, 2005 yılında Özürlüler Kanunu'nu yenilerken önemli bir adım atarak, kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut resmi yapıları, yol ve kaldırımları ile yaya geçitlerini, spor alanlarını özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirmeleri kararlaştırılmıştı. Belediyeler de, toplu taşıma hizmetlerini özürlülerin kullanımına sunmakla görevli kılınmıştı.

-Zaman daralıyor-

Hükümet, devlet dairelerinin ve belediyelerin gerekli altyapıyı tamamlayabilmesi için 7 yıl süre verdi. Kanuna konulan süre, 7 Temmuz 2012 günü doluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kamu kurumları ve belediyelerde atılması gereken adımların koordinasyonunu yürütüyor. Genel müdürlüğün web sitesinde ''engelleri kaldırmak için kalan süre'' başlığı altında, 7 Temmuz 2012 gününe doğru kalan zamanı geriye doğru işleten elektronik saat işlemeye devam ediyor.

-Engelliler tazminat isteyebilecek-

Söz konusu tarihten sonra engelliler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapıların yanı sıra mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmemesi halinde ilgili düzenlemeleri hayata geçirmeyen kamu kuruluşları ve belediyeler aleyhinde dava açabilecek.

-AK Partili belediyelere uyarı-

Öte yandan AK Parti yönetimi, özürlülerle ilgili düzenlemeleri tamamlamayan belediyeleri son kez uyardı. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili tüm büyükşehir, il ve ilçe belediyelerine genelge göndererek 5378 sayılı Kanun'un ilgili geçici 2'inci maddesini anımsattı. AK Partili 10'u büyükşehir, 35'i il, 492'si ilçe ve 1092'si belde olmak üzere toplam bin 628 belde belediyesini uyaran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, genelgede şu ifadelere yer verdi:

''Yürürlüğe konulmuş bulunan 5378 sayılı Kanun'un Geçici 2'nci maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapıların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirileceği, Geçici 3'üncü maddesinde de, büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin, şehir içinde kendilerince sunulan veya denetimlerinde gerçekleştirilen toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin kullanımına uygunluğunu sağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu uygulamaların gerçekleştirilmesi için tanınan 7 yıllık süre 07/07/2012 tarihinde sona erecektir. Yukarıda belirtilen hizmetleri henüz gerçekleştirmeyen yerel yönetimlerimizin bu konuyu dikkate almaları gerekmektedir.''

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hizmet alamayan engelli dava açabilecek

Kamu kurumları ve belediyelere kentleri engellilerin yaşamına uygun hale getirmeleri için tanınan 7 yıllık süre 7 Temmuz 2012'de doluyor



Belediyelerin, kenti engellilerin gereksinimlerine göre dizayn etmeleri için tanınan 7 yıllık süre, 7 Temmuz 2012'de bitiyor.

AK Parti yönetimi, AK Partili belediyelere genelge göndererek 7 Temmuz uyarısı yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili bin 628 belediyeye, ''eksikliklerinizi tamamlayın'' talimatı verdi.

Hükümet, 2005 yılında Özürlüler Kanunu'nu yenilerken önemli bir adım atarak, kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut resmi yapıların, yol ve kaldırımlar ile yaya geçitlerinin, spor alanlarınn özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini kararlaştırılmıştı. Belediyeler de toplu taşıma hizmetlerini özürlülerin kullanımına sunmakla görevli kılınmıştı.

ENGELLİLER TAZMİNAT İSTEYEBİLECEK

Söz konusu tarihten sonra engelliler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapıların yanı sıra mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmemesi halinde ilgili düzenlemeleri hayata geçirmeyen kamu kuruluşları ve belediyeler aleyhinde dava açabilecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ulaşılabilirlik bölgesel paylaşım toplantıları başladı

UOWJQCVYKGOIKXOEMUOM.jpg


Türkiye’nin 7 Bölgesinde yerel yönetimlerin görev vesorumlulukları konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla “Ulaşılabilirlik BölgeselPaylaşım Toplantıları” serisine başladı.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiyegenelinde tüm sorumlu kurum ve kuruluşların 2012 yılı Temmuz ayına kadar özürlülerin önündeki engelleri kaldırmaları ve sonrasında da daha kaliteli hizmet verebilmeleri için Türkiye’nin 7 Bölgesinde yerel yönetimlerin görev vesorumlulukları konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla “Ulaşılabilirlik BölgeselPaylaşım Toplantıları” serisine başladı.

Özürlülerin hayatını zorlaştıranetkenlerin başında gelen fiziki çevre düzenlemelerinin, binaların ve toplutaşıma araçlarının özürlülerin kullanımına uygun olmaması probleminin çözümüiçin, 5378 sayılı Kanunla, sorumlu tüm kurum ve kuruluşların umuma açık hertürlü bina, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanların, spor alanlarıve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanlarının; büyükşehir belediyeleri vebelediyelerin, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olantoplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılına kadar özürlülerin ulaşabilirliğine uygunhale getirmeleri hüküm altına alınmıştı.

Türkiye’de ulaşılabilirliğin sağlanması için tüm kurumve kuruluşlara tanınan süre 2012 yılının Temmuzayında sonlanacak. Yani görevi vesorumluluğu bulunan kamu ve sivil tüm kurum ve kuruluşların ulaşılabilirliğisağlamaları için yaklaşık 6 aylık bir süre kaldı.Kalan bu 6 aylık süre sonunda, Temmuz 2012’den itibaren, özürlü vatandaşlarartık kendileri için ulaşılabilir uygulamaların yapılmamış olması durumundadava açma hakkını elde edecekler.

“Ulaşılabilirlik Stratejisi ve EylemPlanı” çerçevesinde bu konuya dikkat çekmeyi amaçlayan Özürlü ve YaşlıHizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde tüm sorumlu kurum ve kuruluşların2012 yılı Temmuz ayına kadar özürlülerin önündeki engelleri kaldırmaları ve sonrasındada daha kaliteli hizmet verebilmeleri için Türkiye’nin 7 Bölgesinde yerelyönetimlerin görev ve sorumlulukları konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla“Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları” serisine başladı. Bu toplantılarda; katılımcılaraengelsiz yapılı çevrenin ve kentsel hizmetlerin özellikleri (açık alanlar,binalar ve toplu ulaşım) konusunda teknik bilgiler verilerek, yerelyönetimlerin ulaşılabilirlik konusundaki durumlarını tespit etmek üzerehazırlanan formlar alanda uygulamalı olarak doldurulup, yerel yönetimlerinyapmaları gerekenler konusunda bilgilendirilmesi sağlanacak.

“Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları”çerçevesindeki ilk toplantı Marmara Bölgesi’nde başlatıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’in de katılımlarıylaKocaeli Çayırova’da 26-28 Aralık 2011 tarihleriarasında gerçekleştirilen ilk toplantıda yaptığı konuşmalarında Sayın Bakan, ulaşılabilirlikkonusunda kalan sürenin uzatılmayacağını vurguladı.

“Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları”çerçevesindeki ikinci durak olan Akdeniz Bölgesi’nde yapılacak olan toplantı 14Ocak 2012 tarihinde Adana’da düzenlenecek. Türkiye’nin 7bölgesinde ulaşılabilirlik konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği iledüzenlenecek olan “Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları” ile kalan 6aylık sürede yerelden genele tüm kamu ve sivil kurum ve kuruluşlarının görev vesorumlulukları tekrar hatırlatılarak, yapmaları gerekenler konusunda bilgipaylaşımı yapılması ve teknik destek sağlanması hedeflenmektedir.

Ulaşılabilirlik Bölgesel PaylaşımToplantıları Programı:



ŞEHİR

TARİH

BÖLGE
Adana

14 Ocak 2012

Akdeniz
Kayseri

28 Ocak 2012

İç Anadolu
Trabzon

18 Şubat 2012

Karadeniz
Diyarbakır

3 Mart 2012

Güneydoğu Anadolu
İzmir

17 Mart 2012

Ege
Erzurum

24 Mart 2012

Doğu Anadolu
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engelliler için 'Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları' devam ediyor

7244.jpg


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, engellilerin önündeki engelleri kaldırmak için bölge toplantılarına başlıyor.

Türkiye genelinde ilgili kurum ve kuruluşların, 2012 Temmuz ayına kadar daha kaliteli hizmet verebilmesi için “Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı” çerçevesinde, yedi bölgede yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları konusunda bilgilendirilmesi amacıyla “Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları” serisine başlandı. Bu kapsamdaki Ege Bölgesi toplantısı, 17 Mart 2012'de İzmir’de yapılacak. Bu toplantılarda katılımcılara, engelsiz yapılı çevrenin ve şehir hizmetlerinin özellikleri konusunda teknik bilgiler verilecek. Yerel yönetimlerin ulaşılabilirlik konusundaki durumlarını tespit etmek üzere hazırlanan formlar, alanda uygulamalı olarak doldurulacak.

Kocaeli Çayırova’da, 26-28 Aralık 2011 arasındaki ilkinden sonra toplantılar Adana’da 14 Ocak 2012, Kayseri’de 28 Ocak, Trabzon’da 18 Şubat, Diyarbakır’da 3 Mart'ta devam edecek. İzmir’de 17 Mart’taki toplantıdan sonra 24 Mart'ta Erzurum'la son bulacak. Engellilerin hayatını zorlaştıran etkenlerin başında gelen fiziki çevre düzenlemelerinin, binaların ve toplu taşıma araçlarının uygun hale getirilmesi için 5378 sayılı kanunla, sorumlu kurum ve kuruluşların umuma açık her türlü bina, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarının, belediyelerin şehiriçinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılına kadar engellilerin ulaşabilirliğine uygun hale getirmesi hüküm altına alınmıştı. Temmuz 2012’den itibaren engelli vatandaşlar, kendileri için ulaşılabilir uygulamaların yapılmaması durumunda dava açma hakkı elde edecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çalışmalar hızlandı Hükümet Konağı'ndaki tadilat sürüyor

Valilik Binası iç ve dışında başlatılan tadilat ve çevre düzeni çalışmaları devam ediyor.

Bu çerçevede yapılan çalışmalarla Hükümet Konağı çevresi de hoş bir görünüme kavuşurken bina içi daha kullanışlı bir hale getiriliyor. Bina içinde engelli vatandaşlarımıza da yönelik düzenlemeler yapılıyor.

Valilik C Blok girişinde Kadastro Müdürlüğünün olduğu zemin kattaki 2 tuvalet engelli vatandaşlarımız için yeniden dizayn edilirken bina giriş çıkışları da engellilere uygun hale dönüştürülüyor.

Ayrıca Valilik girişinde bulunan prefabrik polis kulübesi kaldırılarak, çevreye uygun bir kulübe inşa ediliyor.
Bahçede bulunan oturma grupları kamelya haline getirilerek vatandaşın hizmetine sunuldu. Yapılan bu çalışmalarla Valilik binası ve bahçesi modern görünüş kazandı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
'Engelleri Kaldırmak' İçin 7 Yıllık Süre 7 Ay Sonra ...

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, kamu kurumları, binalar, açık alanlar ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanacağı şekilde

düzenlenmesini için belediye ve kamu yetkililerine verilen 7 yıllık sürenin, 7 ay sonra dolacağını söyledi. Çiftçi, tanınan sürenin bitiminde özürlülerin artık kendileri için ulaşılabilir uygulamaların yapılmamış olması durumunda dava açma hakkını elde edeceklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliği ile düzenlenen, 'Kent Yaşamında Ulaşılabilirlilik Bilgilendirme Toplantısı', Adana Hilton Oteli'nde çevre il ve ilçelerden gelen belediye yetkililerinin katılımı ile yapıldı. Toplantıda konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, ilk hedeflerinin engelliler için ulaşılabilirlilik olduğunu bildirdi. Engellilerin toplumun ayrılmaz parçası olduğu ve ayrımcılık yapılamayacağını belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"Kamu kurumlarını, kamuya açık alanları, binaları, açık alanları ve ulaşım araçlarını engellilerin ulaşımına açık hale getirebilmekle ilgili 7 yıl önce çıkarılan 5 bin 378 sayılı kanunla ilgili bir yükümlülük ortaya çıktı. 7 yıl önce verilen bu süre, 7 ay sonra yani temmuz ayında sona eriyor. Bu sürenin uzatılmayacağı bakanımız tarafından açıklandı. Geçen 7 yılda çok fazla bir yol kat etmediğimizi görüyoruz. Bir seferberlik ilan ederek ulaşılabilirlilik çalışmalarını hızlandırabilmek için bu toplantıları düzenliyoruz. Bu sürenin sonunda engelliler, ulaşılabilir uygulamaları yapmayan kurumlar hakkında dava açma hakkına sahip olacak."

Engellilerin istihdamı konusunda büyük ilerlemeler olduğunu ve 3 ay sonra ÖSYM'nin açacağı sınavla özürlü kadrolarını doldurma fırsatı olacağını kaydeden Çiftçi şöyle konuştu:

"Önümüzdeki 3 ay sonunda ÖSYM Başkanlığı tarafından düzenlenecek özürlü seçme sınavı önemli aşama diye düşünüyoruz. ÖSYM Başkanlığımızla ile sıkı bir işbirliği içindeyiz. Çünkü sınavlarda işitme engelliler için ayrı, görme engelliler için ayrı bedensel engelliler için ayrı olmak üzere farklı soru yöntemleri kullanılacak. Bu sayede devletteki boş kadrolarımızı doldurmuş olacağız. Ayrıca kamu dışındaki işletmelerimiz içinde istihdam çalışmalarımız devam edecek. Yüzde 3'lük kontenjanı doldurabilmiş değiliz. İstihdam çalışmalarımızda, engellilerin fiziki ortamlar uygun olduğunda engeli olmayan kişilerden hiçbir farklılık gösteremediğini belirledik. Sadece fiziksel koşulları sağlamak gerekiyor. Ancak işverenler ve idareciler bunları bilmedikleri için, vasıflı olan engelli arkadaşlarımız hizmetli kadrolarında istihdam ediliyor."

Yapılan açılış konuşmalarının ardından 2 oturum halinde engelliler için yapılacak düzenlemeler hakkında verildi. - Adana
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Süre doluyor, belediyeler sallanıyor

Kamuya açık ve kapalı alanlar ile toplu ulaşım araçlarının özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi için kanunda tanınan süre, 1 Temmuz'da doluyor

-Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: ''Bazı belediyelerimizin hala daha çalışmalarını yapmadığını üzülerek görüyoruz''

-''Hala ulaşabilirlik konusunun ne olduğu, yapılacak çalışmalar tam olarak bilinmiyor. Zannediliyor ki, engellilere yönelik çalışma, tekerlekli sandalye dağıtmak, birkaç gezi düzenlemek''

Kamuya açık ve kapalı alanlar ile toplu ulaşım araçlarının özürlülerin kullanımına uygun hale getirilmesi için kanunda tanınan süre daralıyor.

5387 Sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, 1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, kumaya açık ve kapalı alanların, özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için süreç başlamıştı.

Başta umuma açık hizmet veren yapılar ile toplu taşıma araçları olmak üzere her türlü sosyal alan ve tesisin, ''Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirilir'' hükmünü içeren Kanun'da tanın süre, 1 Temmuz 2012 tarihinde doluyor.

Aile ve Sosyal İlişkiler Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özürlüler için tüm bölgelerde ulaşılabilirlikle ilgili toplantılar yaptıklarını söyledi.

Çiftçi, bölge toplantıları ile bütün illeri dolaştıklarını belirterek, ''Ulaşılabilirlikle ilgili bazı illerimizde belediyelerimiz çok önemli çalışmalar yaptılar. Ana caddelerinde düzenlemeleri gerçekleştirdiler, rampalar koydular, kaldırımları düzenlediler'' dedi.

-''Hiç çalışma yapmamış belediyeler var''-

Birçok belediyede de düzenlemelerin olduğunu ama aradıkları standartlarda olmadığını ifade eden Çiftçi, şunları söyledi:

''Uygulamanın standartları belirlenmiş durumda. Çalışmalar bu standartlara uygun olarak yapılırsa, rahat bir kullanım olacak. Bazı belediye başkanlıklarımızda da henüz çalışmaların yapılmadığını, ihtiyaç tespitlerinin oluşturulmadığını, bütçelerinin belirlenmediğini üzülerek görüyoruz. Esas olarak buralarda sıkıntı olduğunu düşünerek, belediye başkanlarına basit uygulanabilir tespit formları hazırladık. Bu tespit formlarıyla ihtiyaçlarını belirlemek için çok basit formlar oluşturduk. Toplantılarda da bu formları uygulamalı olarak gerçekleştiriyoruz.''

-''Ne yaptınız? Tekerlekli sandalye dağıttık''-

Çiftçi, çalışmalar kapsamında Türkiye'den bütün illerden raporlar geldiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Ulaşabilirlik çalışmaları için neler yapıldığına yönelik raporlar geldi. Gelen raporlar içerisinde bazı illerimizde maalesef, 'tekerlekli sandalye dağıttık' diye cevaplar var. Hala ulaşabilirlik konusunun ne olduğu, yapılacak olan çalışmalar tam olarak bilinmiyor. Zannediliyor ki engellilere yönelik çalışma tekerlekli sandalye dağıtmak, birkaç gezi düzenlemek. Halbuki bizim kastettiğimiz, yaşanabilir mekanlar oluşturmak. Buna yönelik demek ki, başkanlarımızı daha fazla bilgilendirmemiz gerekir.''

-''Temmuz'dan sonra dava açılabilecek''-

Aylin Çiftçi, 5378 Sayılı Kanun'un 1 Temmuz 2005'te kabulüyle ulaşılabilirlik konusunun Türkiye'nin gündeme girdiğini, kamu mekanlarının engelliler için ulaşılabilir hale gelmesi konusunda 2012'in Temmuz ayına kadar kurum ve kuruluşlara süre verildiğini anımsattı.

Süre dolduğunda, 'ben bu kamu binasına giremiyorum, ben bu caddeden geçemiyorum' diyenlerin, özürlüler için asansör bulunmadığından mağdur olanlar ve bunun gibi şikayetleri bulunanlara, o kuruma dava açma hakkı doğabileceğini ifade eden Çiftçi, ''Bu konuda dünyanın hiçbir yerinde hiç bir şehirinde dört dörtlük bir örnek yok. Bizde belki dört dörtlük olamayacağız ama şunu arzu ediyoruz, bu çalışmalara başlamamış yer, belediye kalmasın. En azından ana caddeler, ana alışveriş mekanları, kamu binaları, okullar ve hastaneler uygun hale gelsin'' diye konuştu.

-Kanun'da ne isteniyor?-

5387 Sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 2. ve Geçici 3. maddelerinde istenen düzenlemeler, şu şekilde tarif ediliyor:

''Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.

Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir.''
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bölgesel paylaşım!

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, kamuya açık ve kapalı alanlar ile ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına

uygun hale getirilmesi için verilen sürenin temmuzda dolacağını belirterek, ''Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimler,temmuz ayından sonra engellilerle yasal olarak karşı karşı gelecekler'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nce düzenlenen ''5. Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım'' toplantısı Diyarbakır'da yapıldı.

Toplantıda konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, ulaşılabilirlik bölgesel toplantılarıyla Türkiye'de çocuklar, bebek arabası kullanan anne ve babalar, yaşlılar ile engelliler için yaşanabilir mekanlar oluşturulacağını söyledi. Bu konudaki eksikleri gördüklerinde önceleri gerekli düzenlemeleri yapmadıkları düşüncesiyle hatanın belediyelerde olduğunu düşündüklerini ifade eden Çiftçi, sonrasında bunun eğitiminin yeterince verilmediğinin anlaşıldığını kaydetti.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile görüşmeler yaparak üniversitelerin mimarlık fakültelerindeki eğitim programına ulaşılabilirlik eğitimlerinin eklendiğini belirten Çiftçi, ''Mimarlık fakültelerinde bunun eğitimi konusunda bir problem olduğu düşüncesiyle harekete geçtik. Girişimlerimiz sonunda artık üniversitelerin mimarlık fakültelerindeki eğitime ulaşılabilirlik konusunda eğitimler de eklendi. Bu fakülteden mezun olacak arkadaşlarımız, bu eğitimi almış olarak iş yaşamına katılacak. Bu eğitimlerle de bunu pekiştirmek istiyoruz. Engellerin nasıl aşılacağı konusunda teknik el kitapları ile yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz'' dedi.

Engellilerle ilgili çalışmaları sosyal sorumluluk olarak değil, sorumluluk, yükümlülük olarak gördüklerini ifade eden Çiftçi, engellilerle ilgili olumsuzlukların giderilmesi halinde engelli üretkenliğinin herkesi memnun edecek bir hale geleceğini söyledi.

Birçok kamu kurum ve kuruluşunda engellilere yönelik birimler bulunduğunu, bu konuda yapılanmayan belediye ve diğer kurumların eksikliklerini gidermeleri gerektiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

''2005 yılında Özürlüler Kanunu çıktı. Daha önce İmar Kanunu devredeydi. Bu kanun yerel yönetimlere, kamuya açık ve kapalı alanlar ile ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesiyle ilgili bir yükümlülük getirdi. Bunun için verilen süre temmuz ayında dolmuş oluyor. Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimler, temmuz ayından sonra engellilerle yasal olarak karşı karşı gelecekler. Geçmişte inşa edilen binalar belki değiştirilemeyecek, ancak bundan sonrakilerin doğru bir şekilde yapılması için gerekli desteği vereceğiz.''

-Diyarbakır'da 9 bin 500 engelliye evde bakım ücreti-

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da engellilerle ilgili yapılan mevzuat değişiklikleriyle engellilerin yaşam koşullarının düzeldiğini söyledi. Daha önce evinde yatan, sokağa çıkamayan, bakım gerektiren vatandaşlara evde bakım ücreti verildiğini vurgulayan Toprak, şöyle konuştu:

''Birkaç yıl öncesine kadar özürlüler dışarı çıkamıyordu. Hatta bazı kişiler özürlü yakınları olduğunu söylemekten dahi utanıyordu. Bu zihniyet artık değişti. Çünkü artık özürlü vatandaşımızın evine kadar gidiliyor ve ona hizmet veriliyor. Diyarbakır'da 9 bin 500 engelli vatandaşımız için kişi başı 633 lira evde bakım ücreti veriliyor. Belediye bir yandan kaldırımlar yapıyor. Ancak bu kaldırımlar işgal edilmiş durumda. Güzel bir sokak düzenlemesi yapıldığında, baktığımızda orada engelli olmayan bireylerin dahi geçmesi mümkün değil. Kimi arabasını park ediyor, kimi tezgahta satış yapıyor. Dolayısıyla bu gibi alanlardan sadece engelli bireylerin değil, sağlıklı insanların geçişi konusunda ciddi problemlerimiz var. Bu eksiklikleri kendi zihnimizde hissedip empati yaparak hareket etmeliyiz.''

Belediyelerin yasal zorunluluklarıdır

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de belediyelerin yasal bir zorunluluk olmasını beklemeden her türlü hizmeti engelli ve yaşlıları dikkate alarak yapma görevi bulunduğunu söyledi.

Belediye Kanunu'nda engellilere, yoksullara uygun hizmet yürütmek konusunda hükümler bulunduğuna dikkati çeken Güngör, ''Bir bina yapılacaksa en baştan engellilere ve yaşlılara uygun şekilde yapmak zorundayız. Önemli olan bir işi başta planlamak ve uygulamaktır. Bu toplantıların amacı bölgede bu konuda bilinç oluşturmaktır. Hizmet sunduğumuz halka en uygun standartlarda hizmet sunmamız gerektiğini bilmeliyiz'' diye konuştu.

Toplantıda daha sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki belediye başkanları ve başkan yardımcıları ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Kenan Bozgeyik tarafından Türkiye'de ulaşılabilirlik mevzuatı, açık alanlarda ulaşılabilirlik, toplu taşıma araçlarında ulaşılabilirlik ve imar planı yetkileri uygulama alanları konusunda bilgi verildi.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst