Engelli Araç Alımı 10 Yıla Çıkmak Üzere

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
EDİT: Yasa resmi gazetede yayınlandı:>>> https://engelliler.gen.tr/konular/engelli-arac-alim-suresi-10-yil-yerlilik-orani-40-oldu.35051/

Merhaba arkadaşlar, ÖTV indirimli engelli araç alımına dair yapılan yeni düzenleme komisyonda onaylanıp dün meclisten de geçti. Bu yeni düzenlemeye göre engellilerin 5 yıl olan engelli araç alım süresi 10 yıla çıkarılacak. Ayrıca alınan araçlarda %20 yerlilik oranını şartı getirilmiş durumda.

Özellikle bu yerlilik oranı çok baş ağrıtacak gibi. Konu başlığında engelli araç alımı 5 yıldan 10 yıla çıktı değil çıkmak üzere ibaresini özellikle ekledim. Zira düzenleme meclisten geçse de yürürlüğe girmesi için resmi gazetede de yayınlanması gerekmekte.

Dün geçe resmi gazetede yayınlanması gerekirdi. Şuana kadar yayınlanmadı. Kuvvetle muhtemel Cumhurbaşkanı yasayı veto edecek. En azından biz öyle umuyoruz. Konunun takipçisiyiz.

Son düzenleme:
Sanki çok seçenek varmış gibi yerli araç şartı ne ya, saçma sapan işler yapmak için ne çok çabalıyorlar ben ağır bedensel engelliyim bana bagajlı araç lazım suvlar anca karşılayabiliyor bu ihtiyacı ben suv araç alamayacaksam ne yapayım aracı ben böyle bir saçma şart görmedim hayatımda zaten bu kararları engellileri düşünerek almıyorlar orası çoktan belli olmuştu zaten

10 yıla çıktı bile son dakıka

bundan sonra her hafta tamırhane yolu gorundu sıze,orasını burasını yaptırır durursunuz,zaten tamırcıler parayı sever aldıkca alır

sağlam bır gecmıs olsun foruma

halıl abı ıznınle son dakıkadan kopyalıcam

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla engelli vatandaşlara yönelik satılan ÖTV'siz araçlar için yeni kararlar alındı. ÖTV'siz engelli aracına yüzde 40 yerlilik oranı getirilirken muafiyetin üst limiti ise 2 milyon 247 bin 114 TL'ye çıkarıldı. Peki kimler ÖTV'siz araç satın alabilir? ÖTV'siz alınabilecek araçlar hangileri

Engelli vatandaşlara yönelik ÖTV'siz araç satışına yeni kurallar getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ÖTV'siz engelli aracı alacak olanlar yüzde 40 yerlilik oranına sahip modelleri tercih edebilecek. Böylece ithal lüks araçların engelli aracı olmasının önüne geçilecek.

ÖTV muafiyetinden yararlanacak araç sayısı eskiye nazaran azaldı. Toyota Corolla, Toyota C-HR, Togg T10X, Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai Bayon, Fiat Egea Sedan, Fiat Egea Cross, Fiat Egea Cross Wagon, Renault Clio, Renault Megane, Renault Duster ÖTV muafiyeti kapsamında alınabilecek.

KULLANIM SÜRESİ 10 YILA ÇIKARILDI​

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda (ÖTV) yapılan değişiklikle engelli araçları artık 5 yıl yerine 10 yılda bir değiştirilebilecek. Bu süre zarfında araç satılamayacak.

2024 yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olan ÖTV muafiyetli üst limiti, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yüzde 43.93 artışla 2 milyon 247 bin 114 TL olarak uygulanacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
şuan alınan kararla 10 yıla cıktı ise

2025 yılında 5 senesı dolmak uzere olan kısıler...bır 5 sene daha bekleyecek

yıne gecmıs olsun foruma cunku su an 5 sene doldugu ıcın garantılerı bıtıyor tamırhane yolu gorunuyor

resmı gazetede yayınlandıgına gore

yayınlandıgı an gecerlı oluyor.hukukta okumustum

yanı 2025 de 5 senesı dolanlar..bır 5 sene daha beklıcek

zaten 5 sene doldugu ıcın seneye lastık degısımlerıne 20 bın tl ayırsınlar aku degısımıne 5 bın tl ayırsınlar
bakımlarını yagını bujılerı eklemeye gerek yok...

bıde bırısı demıstı ona bakmadım,engellı olmadan il dısına cıkma yasagımı gelmıs bırsey dıyorlardı

suistimal eden varmı evet var ne kadar kızsakta en yakın 3 ornegı sıralayayım zaten devlet ötv almadan zarar edıyor

1...burada bırısının sıfır aracı varken dort maas gelırı varken yanı zengınken gıttı en pahalısı donanımlısını engellı aracı aldı aldı
2...burada emlak zengını eleman evlı ve ayrı evde oturuyorken gıttı annesı uzerınden jeep aldı...annesıde ayrı evde oturup otobusle gezıyordu
3....burada bırısı var onunda bankada parası cok zaten gec evlendı 2 sene evlı kaldı kocasının malına coktu zaten kendısınınde maası ıyı
bıde yuzde 17 ıle araba aldı topuz koydurdu..sımdı yenıden evlendı vede kocası kullanıyor hep...engellı kendı kullanmıyor
bıde sureklı tatıldeler arac bos yatıyor 1 sene

sonuc olarak suıstımal etmeyen yokkı

bırsey daha aklıma geldı onuda yazayım 5 senedebır degısımde elınızdekı aracı verıp ustune para vermeden yenıleyebılıyorken
10 sene sonunda arac degerı dusecegı ıcın uzerıne 300 bın tl veya 500 bın tl bulup ekleyıp arac almanız gerekecek
para bırıktırmek bulmakta zor olacagı ıcın belkıde kımse alamayacak

Önceden arac kullanım hakkında her sene değişikler oluyordu . Mesela 2020nde alan da herkes kullanıyordu 2023 de 3 kişi gibi örnek veriyorum. Yani hangi sene aldıysan aracı o sene hangi kanun varsa o geçerli oluyordu . İlerki zamanlar için de.Umarım anlatabildim. Simdide bu yasaya göre acaba bu saatten sonra alanlar için mi geçerli. Adminler en doğru cevabı vereceğine inanıyorum.

Geri