Engelli Bireylere Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Sürüyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) engelli bireylere hizmetlerini sürdürüyor. Konuyla ilgili Aydın ADSM Başhekimi Dt. K. Ersin Sancak basın açıklaması yaptı.

Sancak'ın açıklaması şöyle;

“Yaşadığımız çağda gelişen toplumumuzda öne çıkan sorunlardan biri de engelli bireylerin sağlık hizmetlerinden azami miktarda faydalanmalarını temin etmektir. Yapılan araştırmalar Türkiye nüfusunun % 10-12'sinin fiziksel ya da zihinsel engelli olduğunu göstermektedir. Bu da ortalama her 7-8 aileden birinde engelli birey yaşadığına işaret eder.

Engelli bireylerin çoğunlukla ağız bakımlarını kendi başlarına sağlayamayıp başkalarına bağımlı olmaları, ailelerin ağız ve diş sağlığının önemi konusunda bilinçsizlikleri, kullanmak zorunda oldukları ilaçlar ya da bir kısım engellilerin çiğnemelerini tam olarak yapamamaları neticesinde sağlıklı bireylere nazaran daha kötü bir ağız hijyenine sahip oldukları gerçektir. Zaten böbrek ve kalp gibi hayati organlarında da defektler bulunabilen bu engelli bireyler için kötü ağız hijyeni sonucunda ortaya çıkan diş çürükleri ve diş taşları fokal enfeksiyon odağı olarak tehlike arz eder.

Bu nedenlerle kendi ağız bakımlarını sağlayamayan engelli bireylerin tedavileri tamamlanmış olsa dahi belirli periyotlarla kontrol edilmeleri gereklidir. Yapılan tedavilerin başarısı engelli hasta yakınları tarafından ağız bakımı ve periyodik bakımların aksatılmaması ile sağlanır. Sağlıklı bireylerde olduğu gibi dişler günde en az 2 kez 3 er dakika fırçalanmalıdır. Engelli birey yakınlarının kendilerinin fırçalamasını ihmal etmeleri konusunda gösterdikleri gerekçelerden biri engelli bireyin macunu yutmasıdır ki macun fırçalamanın asli unsuru değildir. Engelli bireylerde ayrıca elektrikli ya da pilli diş fırçaları büyük kolaylık sağlar.

Toplumumuzda yaygın olarak ağız ve diş sağlığının öneminin kavrandığını söylemek zordur. Kendi ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen bireyler ailelerindeki engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı ile de ilgilenmemekte ancak ağrı, diş eti kanaması ya da apse gibi klinik bulgular ortaya çıkınca diş hekimine yönelme ihtiyacı duymaktadırlar. Engelli bireyin diğer rahatsızlıklarının ön planda tutulması, maddi imkansızlıklar ve tedaviyi yapacak kurumların azlığı da bu ihmali arttırmaktadır.

Engelli bireylerin sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmaları haklarıdır. Sağlıklı bir ağız yapısı onları başka hastalıklara karşı koruduğu gibi hayat kalitelerini ve kendilerine güvenlerini de arttırır.

Kurumumuz tüm bunlardan hareketle Evde Bakım Hizmetleri çerçevesinde tespit edilmiş engelli hastalara ait adresleri Aydın Sağlık Müdürlüğünden alarak 2010 Haziran ayından itibaren evde ağız ve diş sağlığı hizmetine başlamıştır.

Bu çerçevede öncelikle Kurumumuz hekimlerince engelli hastaların ilk muayeneleri evlerinde yapılarak bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Hastaya yapılacak işlem ev şartlarında yapılabilir ise gerekli malzemelerle bireyin evinde tedavi işlemi tamamlanmaktadır. Hastanın işlemi ev şartlarında yapılamaz ve kendi imkanları ile de Kurumumuza gelmesi olanaksız ise hastanın geliş ve gidişleri Merkezimiz aracı ile sağlanarak tedavisi tamamlanmaktadır. Eğer hastanın fiziksel ya da zihinsel özrü nedeni ile tedavisinde ameliyathane şartları gerekiyorsa Sağlık Müdürlüğünce sağlanmış protokol vasıtası ile tedavi işlemleri Atatürk Devlet Hastanesi ameliyathanesinde gerçekleştirilmektedir.

Burada bir konuya önemle değinmek isterim. Çok nadirde olsa basın yayın organlarında engelli bireylerin ameliyathane şartlarında yapılan ağız ve diş sağlığı tedavilerinden dolayı bazı komplikasyonlar ile karşılaştıklarına dair haberler yer almaktadır. Taramalarda tespit ettiğimiz ya da Kurumumuza direk başvuran hasta sahipleri diş tedavi işlemleri gerçekleştirilmeden önce Atatürk Devlet Hastanesinde gerekli tahlilleri yapılarak anestezi uzmanı doktorlarca muayene edilmektedir. Değerlendirme sonucu uygun görülen hastaların diş tedavileri sedasyon ya da genel anestezi altında Aydın ADSM Başhekimi Dt. K. Ersin SANCAK tarafından yapılmaktadır.

Böylece engelli bireylerine azami ihtimam gösteren ailelerin dahi uzun süreli randevular ile İzmir'de elde edebildikleri tedavi imkanı İlimizde çok kısa zamanda sağlanmaktadır. Hizmetimizden faydalanmak isteyen ve kendisine ulaşılamamış hastalar Aydın ADSM Başhekimliğine ulaşabilirler. Bugüne kadar Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak 78 hastanın girişimsel diş işlemlerini (diş çekimi- hareketli protez) gerek evinde gerekse Atatürk Devlet Hastanesi ameliyathanesinde yaptık.

Herkes bir gün bir nedenle engelli birey haline gelebilir. Bunun bilincinde olmadan engelli bireylere karşı duyarsız kalmak, onların daha sağlıklı ve daha konforlu yaşamalarına katkıda bulunmamak daha büyük bir özürlülük halidir.”


Mücadele
 
Tekerlekli Sandalye
Üst