Engelli bireylerin basında sunumu üzerine tez çalışması

  • Konuyu başlatan ENB ESKİÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ESKİÜYESİ

Guest
iyi günler sitenize az önce üye oldum, ve okuduğum kadarıyla engellilerle ilgili içeriği en zengin sitelerden biri engelsizbilgi,
Ben engellilerin basındaki sunumu üzerine tez hazırlıyorum, Gandi kullanıcısının eklediği anket çalışmasını inceledim, bunun dışında forumlarda da engelli ve medya, engellinin toplumsal yapı içindeki konumu, engelli hakları gibi konularda yazılanları okudum.
Tezimle ilgilenirseniz, uzun uzadıya anlatabilirim, ancak sizinle paylaşmak istediğim asıl önemli nokta, bu konu hakkındaki kaynakların azlığı sorunum.
Eğer elinizde "engelli ve medya", "altenatif basın ve engelli" konularında veya engellilerin siyasi, ekonomik, toplumsal hakları, ya da engelliler konusuna sosyal açıdan yaklaşan bildiğiniz başka çalışmalar ya da kaynaklar varsa ya da kaynaklara nasıl ulaşılıcağını biliyorsanız,
paylaşırsanız çok sevinirim.
iyi çalışmalar...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,495
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Merhabalar,
Öncelikle yapacağın tez çalışması için başarılar dilerim. Ve evet sözüne ettiğin konularda yeteri kadar çalışma malasef yok. Bunun nedenini (bana göre) bu ülkede yaşayan milyonlarca engellinin yok sayılarak görmezden gelindiği şeklinde yorumlayabileceğimiz gibi, yine bu ülkede yaşayan akademisyen, entelektüel, sosyolog ve aydınların kendi ülkesinde yaşanan sorunlara duyarsızlığı şeklinde yorumlayabiliriz.

Gerek yazılı gerekse görsel medya engelli sorunlarına yaklaşma noktasında sorunları dile getirerek çözüm önerileri sunmasını bırakın var olan sorunların iyice içinden çıkılmaz hale getirmekten başka bir şey yapmıyor. Zira görsel medya neredeyse her şeyi olduğu gibi “engellileri de reyting” malzemesi olarak kullanmaktan başka bir şey yapmıyor. Engellilere dair ekonomik / sosyal bir yığın sorun varken bu sorunları tartışarak farkındalık yaratmak yerine ne yazık ki ajitasyona dayalı yayın politikası izleniyor.

Yapılan yayınların büyük kısmında engellilere yardım toplamak amaçlı yapılıyor. Tekerlekli sandalye akülü sandalye v.b gibi…
Birilerinin tekerlekli- akülü sandalyeye ihtiyacı varsa bu ihtiyacı giderecek merci bellidir. Buna kısaca sosyal devlet deniliyor. Siz bu ihtiyacı karşılamayan asıl merçiye neden/niçin karşılamadın diye sormak yerine ajitasyona dayalı yardım kampanyaları düzenlersen hem asıl görevini yapmamış olursun hem de izlediğin yayın politikasının toplumsal bilinçte var olan “engelli = yardıma muhtaç” kişi imajını iyice pekiştirmiş olursun.

Diğer sözüne ettiğin konularda kaynak göstermekten ziyade sana tavsiyem üzerinde durduğun konuları tek tek ayrıntısıyla yazıp somut örnek ve sorularla tartışmaya açman olacaktır.

Kolaylıklar dilerim.
 

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Şu çalışma işinize yarayabilir...


Alıntı:Uluslararası engelsiz medya buluşması
10 Ekim 2008 14:41

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin (TOFD) gerek Türkiyede gerekse yurtdışında yaşayan, fiziksel ve toplumsal engellere rağmen mesleki yaşamını sürdürmekte olan medya çalışanlarını bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirdiği etkinliğe seçkin ve alanında uzman medya çalışanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluş yöneticileri, akademisyenler ve bürokratlar katılacak.

Türkiyeden Mehmet Ali Birand, Banu Güven, Celal Toprak, Çoşkun Aral gibi önemli gazetecilerin katılacağı konferansa, ayrıca Danimarka, İngiltere, ABD, Uganda, Fransa ve Yunanistandan medya mensupları konuşmacı olarak yer alacaklar.

Yabancı medya mensuplarından bir kaçı;

MIKKEL HOLMBACK - DANİMARKA- Glad TV Genel Müdürü
DanimarkaTV-Glad, Danimarka'da kurulmuş, dünyanın ilk engellilere ait şirketi ve televizyon istasyonudur.130 çalışanı ile Danimarka'ya yayılmış 4 ayrı departmandan oluşmaktadır.

FLORANCE ADONG - UGANDA - Aktivist Kadın Gazeteci

Ortopedik engelli ADONG, Uganda ve dünya da engelli sorunlarının çözümü ile ilgili yapmış olduğu çalışmalarla tanınıyor.

EMIL ERDTMAN - İSVEÇ- Gazeteci – Yazar

Gazeteci ve yazar, İsveç Engelliler Fede-rasyonunda medya üzerine çalışmaktadır.


Engellilerin sorunlarının çözümünde istenilen noktaya ulaşamadık

Gelişen insan hakları, uluslararası sözleşmeler ve teknoloji olanaklarına rağmen, engellilerin sorunlarının çözümünde ne yazık ki istenilen noktaya ulaşamadık.

Engelliler en temel gereksinimleri için bile halen mücadele vermek zorunda bırakılmaktadırlar. Birkaç örnek;

1) Eğitim: Okulların çoğu engellilerin kullanımına uygun değil. Ciddi ulaşım sorunları var.

2) Sağlık ve Bakım Hizmetleri: Ülkemizde rehabilitasyon hizmetleri yetersiz ve kurumlar arası koordinasyon geliştirilmemiş. Bu durum engellilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir.
3) Sosyal Yaşam: Mimari yapıların ve ulaşım koşullarının yetersizliği engellilerin sosyal yaşama tam ve etkin katılımının önündeki en önemli sorunlardan bazıları.

4) İş Hayatı: Eğitim olanaklarından yararlanamamaları meslek edinmelerini engellemekte dolayısıyla meslek sahibi olamamaktadırlar.

Ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon engelli vardır. Ailesini de kattığınızda ortalama 25-30 milyon insanımız zor koşullarda ve zor bir durumla mücadele etmek zorunda.

Engelli sorunlarının ve çözümlerinin toplumun gündemine taşınmasında medyanın gücü tartışılmaz bir gerçek. Buradan hareketle, medyanın bu alandaki önemi, yaşanan sorunlar tartışılacak. Etkinlikte, ulusal ve uluslararası engelli medya çalışanlarının sorunları, medyada engellilerle ilgili haberler ve nitelikleri, engellilerin medyada görünürlüğü ve sosyal yansımaları, tanıklılıklar, medyada istihdam vb. konularda bilgi paylaşımı ve çözüm önerileri geliştirilecek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst