Engelli çocuğun işsiz babasına SGK şoku "maaşınız kesildi"

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde engelli çocuğu için 3 ayda bir 550 lira özürlü maaşı alan işsiz baba 34 yaşındaki Şakir Kaya'nın, iki ay işletip kapattığı kafeteryadan gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı nedeniyle maaşı kesildi. SGK Kaya'dan, ödediği 3 bin lirayı yasal faiziyle birlikte geri istedi.

sgk-soku.jpg


Şakir Kaya, 'mental motor bozukluğu' (beyin fonksiyonlarının geri kalması) hastası oğlu 5 yaşındaki Serkan Kaya için 2 yıl önce, 3 ayda bir verilen 550 lira özürlü maaşını almaya başladı. Evini geçindirmek için küçük bir kafeterya açan ancak iş yapamadığı için 2 ay içerisinde kapatan Kaya'nın, zorunlu olarak SGK kaydı başlatıldı. Prim ödemesinde bile bulunmayan Şakir Kaya, işyerini kapattıktan sonra SGK kaydını sildirerek yeşil kart aldı.

Kaya'ya geçen günlerde, SGK Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'ndan 'Yersiz Ödeme' başlıklı bir yazı geldi. İşsiz olduğu için çocuğunun tedavisini yeşil kart sayesinde yaptırabildiğini belirten evli ve 2 çocuk sahibi Kaya, "Özürlü maaşının kesildiği belirtilen yazıda, bu süre içerisinde aldığımız maaş toplamı olan 3 bin lira da faiziyle geri isteniyordu. İşyerim olmamasına rağmen bir de SGK borcu çıktı" dedi.

"ANLAM VEREMEDİM"
Yabancı dil bildiğini, ancak sürekli hastalanan oğlunun tedavisi nedeniyle düzenli olarak bir işyerinde çalışamadığını anlatan Kaya, "Geçici işler bularak kiramı ödemeye çalışıyorum. Yeşil kartlı olmasaydım ne yapardım bilemiyorum. Çocuğuma hak tanınan maaşın faiziyle birlikte geri alınmasına anlam veremiyorum" diye konuştu.

"2022 SAYILI YASA AÇIK"
SGK Alanya Şube Müdürü Muammer Parin, bir özürlü ailesinin hangi şartlarda bakım ücreti alacağının 2022 sayılı yasada açıkça belirtildiğini söyledi. Kişinin özürlülere verilen bakım ücretini alabilmesi için öncelikle işsiz olması ve gelirinin bulunmaması gerektiğini belirten Parin, şunları kaydetti:

"Burada SGK kaydı yani Bağ-Kur'lu olan vatandaş, çalışıyor görüldüğü için bu süre içerisinde aldığı yardımları geri öder. Bu tespitin ardından, maaş adı altındaki bakım ücreti de sonlandırılır."
 
F

Fırtına

Guest
bir özürlü ailesinin hangi şartlarda bakım ücreti alacağının 2022 sayılı yasada açıkça belirtildiğini söyledi.. kişinin özürlülere verilen bakım ücretini alabilmesi için öncelikle işsiz olması ve gelirinin bulunmaması gerektiğini belirten parin, şunları kaydetti;

"burada SGK kaydı yani Bağ-Kur'lu olan vatandaş, çalışıyor görüldüğü için bu süre içerisinde aldığı yardımları geri öder.. bu tespitin ardından, maaş adı altındaki bakım ücreti de sonlandırılır.."


2022 sayılı yasa'nın bir an önce değişmesi gerekiyor bence..............böyle yasa olmaz...........!!! devlet, bu haksız uygulamaya bir son vermeli.!!!

engelli bireylere sahip ailelerde maddi durumu iyi olanda var, iyi olmayanda var.. bu vatandaşımızın şu an işi yok.. mesleği olabilir belki ama engelli ve sürekli hastalanan bir çocuğu var.. onunla ilgilenmesi gerek..ki, ilgilendiği için sürekli bir iş'te çalışamıyor.. geçici iş yaparak evini nasıl geçindirsin.? geçici iş yaparak çocuğunun tedavisini tam anlamı ile yaptırması mümkün mü.?! elbette mümkün olamaz.!!!

bir kafeterya açtı, sgk kaydı yapıldı diye bir insan'a bu yapılmaz.. birde verilen yardımlar (biz hak diyoruz..
..ki, verilen para 3 ay'da 550 tl. ..) geri alınıyor.!!! bir insan bu tür mağduriyet'e uğratılmaz ve böyle adaletsizlik olmaz.!!!
 
F

Fırtına

Guest
Devlet, yıllarca aldığı engelli maaşını geri istedi/ Video

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde işitme ve konuşma engelli, ayrıca sinir hastası olan Sevgi Çakmak adlı kadına yıllardır özürlü maaşı veren devlet, 22 yıldır evli olmasına rağmen "sen 1 yıldır evli görünüyorsun, 1 yıldır aldığın paraları da 30 gün içerisinde geri ödemezsen evine icra gelir" tebligatı yapıldı.

Gebze Köşklüçeşme Mahallesi'nde oturan evli ve bir çocuk annesi 56 yaşındaki Sevgi Çakmak adlı konuşma ve işitme engelli kadın uzun süredir devletten özürlü maaşı alıyordu. Bir süre önce 3 aylık maaşı olan 520 TL'yi almak için vezneye giden Sevgi Çakmak ve eşi Hacı Çakmak vezne görevlisinden 'Sizin aylığınız durdurulmuş' cevabını aldı. Maaşın kesilmesine anlam veremeyen çift, daha sonra yetkililer tarafından 'Sevgi Çakmak evli olduğu için maaş veremiyoruz' şeklinde bilgilendirildi.

Mutfak sistemi olmayan evde bulaşıkları tuvalette yıkayan Sevgi Yılmaz, çamaşırlarını da komşuların evinde yıkatıyor.. İnşaat işçisi Hacı Çakmak ise eşine ödenen özürlülük maaşının kaldırılmasını toplumsal ayıp olarak değerlendirirken eşinin ilaçlarını alamadığını belirterek, "Eşimin hayata tutunması, yaşaması gerekiyor.. Ben inşaat işçisiyim.. Evimin halini, yaşadığımız ortamı görüyorsunuz. Eşimin evli olduğu gerekçesiyle maaşını durdurdular. Üstelik son bir yıl gibi bir süreçte ödedikleri 6 bin TL'lik parayı da 30 gün içerisinde geri ödememizi istiyorlar. Ödemediğimiz halde icra gelecekmiş.. Ne yapacağımızı bilmiyorum" diyerek sorunlarıyla ilgilenilmesini istedi.


 
F

Fırtına

Guest
Devlet Verdiği Özürlü Maaşını Faiziyle Birlikte 1 Ay İçinde Geri Ödemesini İstedi

Devlet, Özürlüsüne Verdiği Maaşı Faiziyle Birlikte 1 Ayda Geri Ödemesini İstedi. Özürlü Vatandaş İse Parayı Ödeme İmkanı Olmadığını İfade Ederek, "Benim Bu Parayı Ödeme Gücüm Yok. Gerekirse Tutuklayıp Hapse Atsınlar." Dedi.

Mahmut Dursun (40) Türkiye'de Yaşayan Binlerce Özürlüden Biri.. Ayak ve bacakları gelişmediği için Belden aşağısını kullanamayan Dursun, yaşamını ellerinin üzerinde sürdürüyor. 20 yaşında askerlik muayenesine gittiğinde silah altına alınması uygun bulunmayan Dursun'a, bu tarihten iki yıl sonra özürlü aylığı bağlandı. 1 yıl öncesine kadar 3 ayda bir 850-900 TL özürlü aylığı alan Dursun, bu parayla geçinmesi mümkün olmadığı için ayakkabı boyacılığı başta olmak üzere yıllarca değişik işlerde çalıştı. Son olarak bir televizyon tamircisinin yanında çalışmaya başladı. Evinin yakınındaki işyerine ellerinin üstünde gidip gelmeye başlayan Dursun, işyerini kapatma kararı alan dükkan sahibinin teklifiyle mutlu oldu. İşyeri sahibi yıllardır çalıştırdığı dükkanı Mahmut Dursun'a vermeyi teklif etti.

Mahmut Dursun'un hayatı bu andan itibaren değişti. Özürlü maaşı alanların sosyal güvenceli bir işte çalışmaması gerektiğini bilmeyen Dursun, okuma yazması olmadan imza attığı kağıtla bir anda özürlü maaşından oldu. Yıllarca maaş ödediği özürlü vatandaşının sosyal güvenceye kavuştuğunu tespit eden devlet parayı kesti. Sgk, Mahmut Dursun'a Haziran 2008 ile Şubat 2010 tarihleri arasında ödediği 3 bin 828 lirayı, yüzde 50 faiziyle 5 bin 743 lira olarak, 1 ay içinde geri ödemesini istedi.

Bağkurlu olduğu için özürlü aylığının kesildiğini kendisine gönderilen yazıyla öğrenen Dursun, neye uğradığını şaşırdı. Devletin kapısını çalan Dursun, derdini kimselere anlatamadı. Ankara'da görüştüğü bürokratlar, Dursun'un iddiasına göre "Seçimde kime oy verdiysen o ilgilensin." cevabını verdi.

Okuma yazma bilmediği için arkadaşının yaptığı iyilikten zarar gören Mahmut Dursun, "Benim bu parayı ödeme gücüm yok. Zaten durumum iyi olsa özürlü maaşı almazdım. Devlet yıllardır ödediği parayı faiziyle birlikte 1 ay içinde yatırmamı istiyor." diye konuştu.

Evli ve 11 aylık bir kızı olan Mahmut Dursun, özürlü maaşıyla geçinemediği için televizyon tamircisinin yanında çalıştığını belirterek, kendisini mağdur eden mevzuatın başkalarının canını acıtmaması için değiştirilmesini istedi. Kazandığı para yetmediği için eşi ve çocuğuyla evli kardeşinin evinde kaldıklarını anlatan Dursun, köyünde iyi kötü geçindiği 1993'te Antalya'ya geldikten sonra maaşının yetmediğini söyledi. Dursun, "Faiziyle birlikte 6 bin lira istiyorlar. Devlet özürlüsüne yardımcı oluyorsa düzgün yardımcı olsun. Hayatımda dilenmedim ve dilenmem, ama dilenmemi istiyorsa söylesinler. Parayı ödeme gücüm yok. Gücüm olsa öderim. Benim bu parayı bulma şansım yok. Tutuklasın hapse koysunlar. Hangi kapıya gittiysem ilgilenmiyor." ifadesini kullandı.

Mahmut dursun, imkanı olsa parayı ödemekten kaçınmadığını, ancak buna imkanı olmadığını belirterek, yetkililerin kendisi gibi mağdur olan binlerce özürlünün durumuna çare üretmesini istedi.


cihan
 
F

Fırtına

Guest
Engelli Kızı Adına Aldığı Özürlü Maaşını Faiziyle Geri Ödeyecek.!

Trabzon'da, sosyal güvencesi olmasına rağmen zihinsel ve bedensel engelli kızı adına 7 bin 500 lira özürlü maaşı aldığı gerekçesiyle yargılanan baba Cengiz Sağır'ın, söz konusu parayı yasal faizi ile geri ödemesine karar verildi.

3 No'lu Erdoğdu Mahallesi Köseoğlu Caddesi'ndeki bir sitede kapıcı olarak çalışan ve 9 yaşındaki Kemalettin Sağır'ın yanı sıra bedensel ve zihinsel engelli 11 yaşında Serap Sağır isimli bir kızı da olan Cengiz Sağır, bir süre önce işsiz iken kızı adına özürlü maaşı almak için müracaatta bulundu.

Müracaatının kabul edilmesi üzerine 2022 sayılı, "Muhtaç Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun" çerçevesinde, Serap Sağır adına 3 ayda 500 lira olmak üzere özürlü maaşı almaya başlayan Cengiz Sağır, bu parayı almaya başladıktan bir süre sonra kapıcı ve SGK'lı olarak şu anda çalıştığı işe başladı. SGK'lı olarak işe girmesine ve sosyal güvencesi olanların bu haktan yararlanamamasına rağmen kızı adına özürlü maaşı almayı sürdürdüğü anlaşılan Cengiz Sağır'ın aldığı para kesildi.

Trabzon Defterdarlığı, aylık kazanma koşullarını kaybettiği halde para almaya devem eden Cengiz Sağır'a yapılan yaklaşık 7 bin 500 liralık "yersiz" ödemenin geri verilmesini istedi. Cengiz Sağır, ekonomik durumu olmadığını savunarak bu parayı ödemeyince Maliye Hazinesi tarafından söz konusu paranın yasal faizi ile geri alınması için Sağır hakkında Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldı.

Dava sürecinde Sağır'ın kuruma ödemesi gereken 7 bin 500 lira, kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen 6111 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması" başlıklı kanun çerçevesinde yeniden yapılandırıldığı için 5 bin liraya düşürüldü. Kararını açıklayan mahkeme de, Cengiz Sağır'ı haksız bularak, engelli kızı Serap Sağır adına aldığı 5 bin lirayı yasal faizi ile geri ödemesine hükmetti.

Cengiz Sağır, duruşma sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ve 2 çocuğundan oluşan 4 kişilik ailesinin olduğunu, işe girmeden önce ekonomik sorunları yüzünden kaymakamlık, belediye ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan aldığı yardımlarla geçindiğini, bu süreçte kızı adına özürlü maaşı almaya başladığını anlattı. SGK'lı olarak işe girdikten sonra kızı adına para almayı sürdürdüğünü söyleyen baba Sağır, şöyle devam etti;

"Yasa gereği SGK'lı olarak işe girdikten sonra durumu ilgili kuruma bildirmem gerekiyormuş, bildirdikten sonra da aldığım para kesilecekti ama ben bunu bilmiyordum ve parayı almaya devam ettim. Benim SGK'lı olduğum tespit edildikten sonra da zaten kızım adına aldığım para kesildi ve kızım adına aldığım parayı geri ödemem için Trabzon Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğünden bana bir yazı gönderildi. Bu kuruma gelip 550 lira maaşla çalıştığımı, 4 nüfuslu bir ailem olduğunu ve bu parayı geri ödeyemeyeceğim için bana yardımcı olunmasını istedim, onlarda benden bu konuda bir dilekçe aldılar. Bir hafta sonra da hakkımda dava açıldı.."

Kendisine yardımcı olunması için birçok yere başvurduğunu ama yine de parayı ödemek zorunda kaldığını belirten Sağır, "SGK'lıların bu haktan yararlanamadığını bilmiyordum. Bilsem gerekirse dilenir aileme bakardım. Bu parayı ödeyecek imkanım yok, yetkililerin bana yardımcı olmasını istiyorum" dedi.
 
F

Fırtına

Guest
kaşıkla verip kepçeyle (faizi ile..) geri alıyorlar.!!! devlet bu mağduriyeti bir an evvel gidermek zorunda.!!!

maddi durumu olmayan 4 kişilik bir aile.. aile de bir birey engelli.. 3 ayda bir 2022 engelli maaşı alıyorlar.. ve devlet diyor ki; ''engelli çocuğuna 3 ayda 3 kuruş maaş alacaksan sana çalışmak, sigortalı işe girmek yasak.!!! sana verdiğimiz 3 ayda 3 kuruş parayla 4 kişilik aileni geçindirmek zorundasın.!!!''

böyle yasa mı olur yaaa.!!!

sayın devlet; sen 3 ayda verdiğin 2022 maaşını engelli vatandaşına veriyorsun.. o parayla engelli vatandaşının ihtiyaçları karşılanıyor.. ve aile deki diğer bireylerin ihtiyacını karşılamak için aile nin babası çalışmak zorunda.!!! sigortalı bir işe girmek zorunda.!!!

anladınız mı.?!!
 
Tekerlekli Sandalye
Üst