Engelli emekliliğinde bilinmesi gereken detaylar nelerdir?

ceyya

SMS Activated
Merhaba.
Ssk 15.08.1996 başlangıç olmak üzere,
19 yıllık çalışma süresi ve
3780 prim günü doldurdum.
60 lık raporum vergi indiriminden faydalanmak isteyince 48 e düştü.
İtiraz dilekçesi verdim ama işlemleri başlatmadım.
Şuan emeklilik için müracaat etmek istiyorum. Hakkım olan rapor derecesini almayı umut ediyorum.
Emekliliğinize 6 la 7 ay kala TAHSİS TALEP VE BEYAN TAAHHÜT BELGESİ ni bağlı bulunduğunuz Ssk müdürlüğüne verin dedi, bağlı bulunduğum ilçe müdürlüğü.
Bu anlamda bir kaç sorum var.

1 - Talep formunda belirtilen tahsis talep çeşidinin ne demek olduğunu bilmiyorum. Bu bölüme ne yazmam gerekiyor?

2 - Ve ayrıca başvuru yapmadan iş yeri çıkışı almak zorunda mıyım? ki böyle bir zorunluluk varsa ve ola ki rapor derecesi düşük olursa benim gün sayım eksik olacağından, çıkış yapmadan başvuru yapmam sorun teşkil eder mi? Bunlar kafama takılan sorular.

3 - Ayrıca bunun dışında bilmem gereken ayrıntılar varsa bilgisi olan paylaşırsa memnun olurum :)
 
Merhaba Ceyya,
Sırasıyla anlatmaya çalışayım. Vergi indirimi için başvurduğunda oranın düşürülmesi senin aleyhine bir durum. Sakatlık oranı %40-59 arası olan ssk mensubu engelli 17 yıl 3920 gün primle emekli olurken, rapor oranı %60 – 79 arası olan ssk mensubu bir engellinin emekli olabilmesi için 16 yıl 4 ay 3760 gün yeterli olmakta.
Bu durumda önünde iki seçenek var.

1- Vergi indirimi başvurusunda hastanenin verdiği oran geçerlidir diye verilmiş bir mahkeme kararı var. O kararı emsal göstererek dava edebilirsin. Daha önce dava edipte kazananlar çok oldu. Konuya ilşkin ayrıntılar için buraya tıkla:> http://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indirim-belgesinde-hastanelerin-verdigi-rapor-gecerlidir-14166/

2- Ben mahkemeyle davayla uğraşamam diyebilir verilen oranı kabul edersin. Tercih sana kalmış.

Diğer sorularına gelince; tahsis talep formu sgk da bulunan matbu bi form onda gerekli yerleri dolduracaksın o kadar. Şurada örneği var http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/c18e2d56-dc2c-4c1f-9bcf-61ba562f5303/SGK-038.doc?MOD=AJPERES

SGK Tahsis Talep Ve Beyan Taahhüt Belgesi Nasıl Doldurulmalı ?

1. SGK tahsis talep ve beyan taahhüt belgesinde sırasıyla sigortalının ve hak sahibinin TC kimlik numarasını yazıyoruz.
2. Hak sahibinin ve sigortalının ad ve soyadını yazıyoruz.
3. Hak sahibinin ve sigortalının sigorta sicil numarası, BAĞ-KUR numaramızı eğer onu da bilmiyorsak tahsis numarasını yazıyoruz.
4. Hak sahibinin ve sigortalının ne tür bir tahsis talebinde bulunduğumuzu yazıyoruz.
5. Ölüm tarihi yazılıyor.
6. Ödemelerin yapılmasını istediğimiz banka ismini yazıyoruz.
7. Hak sahibinin sigortalıya yakınlık derecesini yazıyoruz.
8. Ölüm gibi durumlarda bakmakla yükümlü birinin olup olmadığını yazıyoruz.
9. Ölmesinde başka birisinin etkisi olup olmadığını yazıyoruz.
10. Ölmesinde üçüncü şahısların etkisi var mı onu yazıyoruz.
11. Anne ve babalar için gerekli olan bu bölümde ise anne ve babaların gelirlerinin asgari ücretin net tutarından az olup olmadığını yazıyoruz.
• Eğer SSK’lı isek 12. kısmı, BAG-KUR’lu ise 13. kısmı, Emekli Sandığı ise 14. kısmı, Diğer sandıklar için 15. kısmı, Yabancı ülkelerde hizmetler için de 16. kısmı doldurmak gerekir. Burada önemli olan ise SGK tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile başvuru yapacağımız kuruma göre gerekli alanları doldurmak.
• En alttaki kısma ise cep telefonumuzu, e-posta adresimizi ve sigortalı veya hak sahibinin adresini, adı soyadını yazıp imzasını attıktan sonra SGK tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurulmuş olacak.
Gerekli belgeyi alıp yukarıda anlattığımız şekilde doldurduktan sonra ise gerekli kurumlara SGK tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

2. soruna gelince emeklilik başvurusu yapmadan önce işyerinden çıkış almak durumundasın.

3. başka ekleyeceğim bir şey yok :)
 
2 - Ve ayrıca başvuru yapmadan iş yeri çıkışı almak zorunda mıyım? ki böyle bir zorunluluk varsa ve ola ki rapor derecesi düşük olursa benim gün sayım eksik olacağından, çıkış yapmadan başvuru yapmam sorun teşkil eder mi? Bunlar kafama takılan sorular.

Selam ceyya,

Arkadaşım başvuru yapmadan önce işyerinden çıkış almak zorunda değilsin önce SGK ya emeklilik yani senin için erken engelli indiriminden faydalanarak emekli olman için başvuru yaptığında zaten oradaki görevliler şartları tam olarak taşıyıp taşımadığına bakacaklar ve bütün şartlar gerçekleşmişse senin dilekçeni işleme koYabilmeleri için sana işyerine verilmek üzere hazır, matbu, antetli bir yazı verecekler. İşyerine verilmek üzere o yazıyı işverenine götürdüğün an ipler kopmuş olacak.

Bunu niye yazdım biliyor musun? Emekli olmak isteyip de emekliliğinden sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etmek isteyenler, gelecek belirsizliği yaşayınca SGK emekli olabilir yazısı vermiş olsa da engelli arkadaşların bazısı o yazıyı almış olmasına rağmen işleme koydurtmuyor yani bu tamamen bir tercih meselesi tabii ki ama işyerine yazıyı verdiğinde çıkış işlemlerin ( emeklilik nedeniyle, tazminatlarının hesaplanması, ödenmesi ve işyeri çıkış bildirgesi imzalanması vb.) adeta ışık hızıyla gerçekleşiyor ve sen yaklaşık 25 gün içinde EMEKLİSİN :)

Emekliliğin hayırlı ve uğurlu olsun dileklerimle...
 
Merhaba zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Bugün Sgk kurumuna gittim. Durumu belirttim. %60 rapor resmi kayıtta olmadan işlem yapamam. 48 lik rapor için itiraz hakkınız var ama bu konu ile ilgili bilgiyi biz veremeyiz. 48 lik raporla emekli olmanız için gününüz eksik, bu durumda emeklilik başvurunuzu kabul edemem. gününüz dolduktan sonra, tahsis talep formu,resim, nüfus cüzdanı fotokopisi ve iş yeri çıkış belgesi ile birlikte müracatınızı yapabilirsiniz dediler. Bunun üzerine sağlık müdürlüğüne gittim. Eski almış olduğum raporları ve başbakanlık kimlik kartını sundum.85 yılından 2011 yılına kadar aldığım raporlar %60. 2011 vergi muafiyeti için aldığım rapor %48. ve artık sağlığım eskisi gibi değil, emekli olma isteğimi sskya beyan ediyorum başvurum kabul edilmiyor. Almış olduğum bütün raporlar aynı hastaneden alındı. Arşivleri incelerseniz buna ulaşabilirsiniz. Kendi vermiş olduğu raporu inkar eden bir hastane, kendi kurumunun vermiş olduğu raporları görmezden gelen üst birim. Ve engellilerin yanında olduğunu beyan eden sayısız kurum ve kuruluş.Ön safta durup beni yemliyor mu, arka safta durum bizlerin çektiklerini izleyip kendilerine pay mı çıkarıyorlar diye saydım sayıştırdım. Toplandılar. Haklısınız ama bizim size yapacağımız itiraz dilekçenizi kabul edip,sevkinizi sağlamak. 200 rapor parası,emr vs derken yüklü bir harcamanız olacak,ve 4 ay sonra tekrar emeklilik için müracaat ettiğinizde, bizim sevkimizle aldığınız raporu kabul etmeyecek ssk sizden yine rapor isteyecek. Aynı işlemleri tekrar yapacaksınız. Davanızda haklı olsanız da, düzen böyle dediler. peki aldığım son raporda derecem yüksek çıkarsa o zaman nasıl bir açıklama yapacaksınız ve ayrıca engellilerden rapor parası alınmıyor diye biliyorum dediğimde de orasını bilemem, rapor parası alınmaması yanlış bilgi, hastaneden gerekli bilgiyi alabilirsiniz dediler.
Netice itibari ile,
Gittim tazı gibi
Geldim ezel ki gibi.... 4 ay bekleyecem. Oyalama taktiği diyorum, başka bir şey demiyorum...
 
Selam ceyya,

Her engelli emekli adayı benim yakın ilgi alanıma girdiğinden seninde hayırlısıyla emekli olmanı çok istiyorum. Son durumunla ilgili gelişmeleri detaylı olarak yazdığın için ayrıca teşekkür ederim. Aslında durumun benim yaşadıklarıma çok benziyor. Bu konuda sana anlatmak istediklerim var. Şu anda sahip olduğun raporun % 60 değil vergi indirim hakkı için başvurduğunda sana aynı hastaneden dahi olsa yeniden düzenlenen, yani düşürülerek sana 2011 de verilen % 48 lik rapordur. Biliyorum bu haksızlık, iyileşme sürecine girmediğin halde maalesef sana değil engellilerin tümüne yapılan haksızlık sonucu yeni oranın % 48 olarak verilen rapor geçerlidir. Daha önceki raporlarının hiçbir geçerliliği, hiçbir hükmü yok güzel kardeşim :(

Önce bu konuda anlaşalım ne sen kendini boşyere üz, yıprat ne de ben aynı konuda defalarca aynı cümleleri yazmak zorunda kalmayayım. Tepeden tırnağa kadar haklı olsanda ve bu konuda aynı hastane kendi verdiği 2011 öncesi raporlarla ters duruma düşse de bu ne süreci ne sonucu değiştirmiyor o yüzden sen kendini % 48 lik rapor durumuna göre emeklilik hesaplarına göre ayarlamalısın. Sağlık sorunlarının gittikçe kötülediğini eklemişsin ve haklı olarak bir an önce erken engelli emekliliğinden faydalanmak istiyorsun ama bunun için en kolay ve kestirme yol SGK nın sana söylediği yani eksik olan prim gününü tamamlaman olacaktır güzel kardeşim benim.

Aslında tabloya göre kaç gün eksiğin var onu bulmak isterdim ama inşallah Sn. Halil Yılmaz okuduğunda sana %48 lik en son rapor ve vergi indirim hakkına göre hesaplamanı yapacaktır.

Gönlüm ister ki en kısa zamanda, pürüzsüz bir şekilde daha fazla yorulmadan, üzülmeden o çok istediğin engelli emeklilik hakkına kavuşasın ama işte sabır kardeşim. Hastaneye dava açman sana bu konuda bir fayda sağlamayacak diye düşünüyorum ama yine de sen bilirsin.

İçin rahat olsun istiyorsan bende % 64 engelli raporumun vergi indirim hakkı alabilmek için yeniden müracaat ettiğimde aynı hastane, aynı heyet, aynı prosedürlerden geçmiş ve bu sefer % 54 e düşürülen yeni raporumla malulen yerine erken engellilik hakkımla emekli olmuştum oysa sağlık durumum % 64 den çok daha kötüydü ve üstüne 2 yıl daha çalışmak zorunda kalmıştım :(

Her şey gönlünce olsun dileklerimle...
 
Merhaba Ceyya,

Sırasıyla anlatmaya çalışayım. Vergi indirimi için başvurduğunda oranın düşürülmesi senin aleyhine bir durum. Sakatlık oranı %40-59 arası olan ssk mensubu engelli 17 yıl 3920 gün primle emekli olurken, rapor oranı %60 – 79 arası olan ssk mensubu bir engellinin emekli olabilmesi için 16 yıl 4 ay 3760 gün yeterli olmakta.

Bu durumda önünde iki seçenek var.

1- Vergi indirimi başvurusunda hastanenin verdiği oran geçerlidir diye verilmiş bir mahkeme kararı var. O kararı emsal göstererek dava edebilirsin. Daha önce dava edipte kazananlar çok oldu. Konuya ilişkin ayrıntılar için buraya tıkla:> Vergi indirim belgesinde hastanelerin verdiği rapor geçerlidir.

2- Ben mahkemeyle davayla uğraşamam diyebilir verilen oranı kabul edersin. Tercih sana kalmış.


Sevgili ağbim aslında sana en doğrusunu açıklamış ben yorgunluktan tam görememişim :( kusuruma bakma ceyya ama en mantıklısı 2. şık bana göre yani eksik günün sadece;

17 yıl prim yılın tamam olduğundan 3920 gün - 3780 gün = 140 gün eksiğin var değil mi? 140 gün için yeniden rapora da ihtiyaç duymazlar yada hastaneyle, mahkemeyle vs uğraşmaya değmez bana göre.
 
Geri
Üst