Engelli iş adamı 'engelsiz yat' üretti

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engelli işadamı, 2.5 milyon euro'luk yatırımla 'en engelsiz yat'ı üretti.

Tekerlekli sandalyede kurduğu şirketle Türkiye'de ilk kez hidrolik sonda üretmeye başlayan Tunç Tonger, engellilerin rahatça tatil yapabilecekleri 'well-abled' adlı bir tekne yaptırdı. 2.5 milyon euroya mal olan teknede başarılı engelliler bedava tatil yapacak...

DSJEACFBUTKEDUJNXADS.jpg


Esin GEDİK

Tunç Tonger, 1988 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okurken geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felçlisi oldu. Okulunu bitirip hocalarının 'okulda kal' telkinlerini dinlemeden iş dünyasına atıldı. İş hayatına atılan Tonger, iletken vakumlu beton yer kaplaması satmaya başlamış.. Tonger şu anda 110 kişinin çalıştığı Oasis adlı bir medikal firmanın sahibi.

YENİ FABRİKA KURUYOR

Onlarca farklı iş yaptıktan sonra medikal sektöründe karar kılan Tonger, bu tercihinin nedenini şöyle anlatıyor: Bir böbrek rahatsızlığı yaşadım. Türkiye'de ameliyat olmam gerektiğini söylediler, ikna olmadım ve Almanya'ya gittim. Burada hidrolik sonda önerdiler, yapay mesane görevi gören bu sonda Türkiye'de üretilmiyordu. İlk olarak bu ürünü Türkiye'ye getirmeye karar verdim. Daha sonra kendi ürünümüzü geliştirmeye karar verdik. Yaklaşık 1 yıl süren Ar-Ge sonrasında 6 yıl önce CE onaylı hidrofilik idrar sondası üretimine başladık. Şu anda yüzde 70'lik payla pazar lideriyiz. 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Tonger, gelecek ay Ankara Kazan'da 9 bin metrekarelik bir fabrikadaki yeni üretim yerine taşınacaklarını söyledi. Oasis üretime başladıktan sonra Türkiye'de yabancı marka kalmadığını söyleyen Tonger, 'Aylık 1.5 milyon adet üretim yapıyoruz. Yerli olması nedeniyle SGK'ya maliyeti, Alman devletinin kendi üretimlerine göre 4'te 1 daha ucuz' dedi.

ÖZEL BİR PLATFORM TASARLADI

TONGER, kaza geçirmeden önce basketbol, tenis, yüzme, sualtı sporlarıyla uğraşan aktif bir gençmiş. Kazadan sonra denize girmekte çok zorlanmış, ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte yaptığı tekne tatillerinde de... 2 yıl önce engelliler için bir tekne üretmeye karar vermiş. Tonger, 'Tekneye giriş ve çıkışların yanı sıra engelliyi denize sokmak için platformlar yaptık. Pasaplatform adını verdiğimiz bölümle engelli kişi tekneye binip çıkabiliyor ve sandalyesiyle denizin 1 metre altına kadar inebilip yüzme pozisyonu alabiliyor. Yüzdükten sonra platform yükseldiğinde sandalyeye oturur vaziyette yukarı kalkabiliyor. Ellerini kullanabilen bir engelli tek başına bu işlemleri güvenli bir şekilde yapabiliyor' diyor.

SPORCULARA ÜCRETSİZ TATİL

TEKNENİN 2.5 milyon euroya mal olduğunu söyleyen Tonger, 'Dünyada bir ilk olduğu için maliyeti de yüksek oldu. Ancak bundan sonra isteyenler için çok daha kolay üretim yapabilecek duruma geldik' diyor. Tekneyi sezonun başında ya da sonunda kendisinin kullanacağını söyleyen Tonger, 'Bir dönem de imkanı olmayan ama başarılı engellilere bir nevi tatil bursu gibi kullandırmayı planlıyoruz. Sporcularımız, üniversitelerde okuyan başarılı öğrencilerin hizmetine sunacağız' dedi.

Sistemler iPad'le yönlendiriliyor

TEKNEDEKİ tüm sistemlerin bir iPad aracılığıyla yönetilebildiğini söyleyen Tonger, 'Her şeyi tek bir tuşla yönetmek mümkün. Tüm oturma, yatma üniteleri, tuvalet ve banyolar engelliler için tasarlandı. Teknede bir de deniz suyuyla çalışan jakuzi var. Ayrıca tekne güneş ve rüzgar enerjisini kullandığı için de çevreci bir tekne' diyor.

Akşam Gazetesi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst