Engelli İşçi Hangi Koşullarda Çalıştırılır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda engellilerin başlıca sorunlarından biri olan istihdam konusuna değinmek istedim. Bir takım soruların yanıtlarını yazımızda bulabiliriz.
Örneğin:
İşverinin hangi oranda engelli çalıştırma yükümlülüğü vardı?
Engelli işçi hangi koşullarda çalışabilir?
İşverenin sorumlulukları nelerdir?




1314.jpg


Engelli İşçi, bedensel ve/veya ruhsal durumundaki engelleri nedeniyle, çalışma gücünden en az %40 oranında yoksun olan ve bunu mevzuatta belirtilen hususlara uygun bir sağlık kurulu raporuyla belgelemiş kişidir. İş kanunu ve engelli işçi çalıştırma yönetmeliğince, engelli işçi çalıştırmak ve engelli işçi işyeri koşullarıyla ilgili bir takım sınırlamalar koyulmuştur.
Engelli İşçi Kadrosunda Çalışacak Kişi Sayısı Hesaplaması

• İşyerlerinde, toplam çalışan sayısı ile doğru orantılı sayıda engelli işçi çalıştırma zorunluluğu vardır. 50 veya daha fazla işçisi olması önkoşulu ile özel sektörde faaliyet gösteren işyerlerinde, engelli işçi sayısı toplam işçi sayısının en az %3 oranında olmalıdır. Bu zorunluluk, aynı il sınırı içerisinde bulunan aynı işverene ait tüm işyerlerinin toplam çalışan sayısı dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
• Çalıştırılması gereken engelli işçi sayısı hesaplanırken belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler esas alınır. Kısmı süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin çalışma süreleri tam süreli çalışmaya çevrilerek hesaplanmalıdır. Oranların hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür.

Engelli İşçi Çalıştıran İşverenin Sorumlukları

• Çalışmaya başlayan engelli işçinin durumu en fazla bir ay içinde tescil edilmelidir.
• Belirlenen engellilik oranları üzerinde ve/ veya %80 üzerinde engele sahip ya da kontenjan fazlası çalıştırılan engelliler için işveren, sigorta primi hissesi tutarının tamamı Hazine tarafından ödenir.
• İşyerinden malulen ayrılmak zorunda kaldıktan sonra ileri tarihte çalışma koşullarını sağlayan engelli işçi, eski işyerine dönmeyi talep edebilir. Bu durumda işveren eğer kontenjan varsa hemen, yoksa işçinin talebi devam ettiği takdirde boş kalan ilk kontenjanda işçiyi tekrar işe almakla sorumludur. İşveren, koşullar uygun olduğu halde işçiyi işe geri almıyorsa, talepte bulunan işçiye 6 aylık ücreti tutarında tazminat vermekle yükümlüdür.
• Engelli işçi istihdamında, mevcut işine devam ederken engelli duruma gelen işçiye öncelik tanınmalıdır.
• Engelli işçi, çalışmaya başladığı anda en az %40 engel derecesine sahipken, aynı işyerinde çalışmaya devam ederken engel durumunda düzelme olduğunda engelli kadrosunda çalışmaya devam edecektir.
• İşveren; yukarıda belirtilen hususlara uymadığı ya da engelli işçi çalıştırmadığı tespit edildiğinde, bu kurallara uymadığı her ay için idari para cezası ödemekle yükümlüdür.

Engelli İşçinin Çalışma Koşulları

• Engelli işçi istihdamı Türkiye İş Kurumu veya özel istihdam büroları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Engelli işçinin, engellilik durumu ve derecesine istinaden hangi işlerde çalıştırılabileceğine dair yönetmelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile belirlenir. Engelli işçilerin engellilik durumuna göre hangi işlerde çalışabileceğine dair liste için tıklayınız.

• İşveren, engelli işçiyi işçinin mesleki, beden ve ruhsal koşullarına uygun işlerde çalıştırmaktan sorumludur.
• Engelli işçiler, yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılamazlar, ayrıca işyerinde toplam çalışan sayısı belirlenirken yer altı ve su altı işlerinde çalışan işçiler dikkate alınmaz.
• Engellilerin gece çalışması yapmasına dair özel bir hüküm bulunmamakla birlikte, sağlık durumunun gece çalışmasına uygun olmadığını sağlık raporu ile belgeleye engelli işçi gece çalışmasından muaf tutulacaktır.

4857 Sayılı İş Kanunu İdari Para Cezaları (2016 Yılı)
İşverenin engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü olduğu halde, çalıştırmadığı her engelli işçi ve çalıştırılmayan her ay için.2.211 TL
 

okatur

Üye
Üye
Katılım
Şub 23, 2012
Mesajlar
523
Tepkime Puanı
33
Puanları
28
İşverenler % 40 engelli dururken ne yapacak yürüyemeyen engelliyi, işte deneme olsa bir süre çalıştırdıktan sonra karar verilse daha adaletli olur kanımca..

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Mustife

Üye
Üye
Katılım
Haz 18, 2016
Mesajlar
27
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
kolay gelsin benim anlamadıgım yeraltı ve su altı işlerinde calısıtırlamadıgımız tarafını anlamadım ben suan engelliyim yeni işyerime engelli statusunde girmedim engelliyim ve yeraltında calısıyorum vergi indirimi için basvurdum işveren ne için istedigimiz sordular tedirgin oldular sanırım verip vermeyecekleride belli degil simdi bana engelli stastusune calıs deseler ben yerlatında calısamayacakmıyım çalısamazsam ordada işim olmaz verirler cıkısımızı işssiz kalırız ne yapmak gerek
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yapılan işin bedenen yada ruhsal yönden engelli kişiye zarar vereceğinden dolayı yer altı ve su altı işlerde çalıştırılamaz diye bir ibare mevzuatta vardır. Yazımızda oradan bir bölümdür İşverenin çıkışınızı verip vermeme konusuna birşey diyemeyeceğim bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim bilgi sahibi olan arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaklardır.
 

iboa

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
ben yüzden 90 engelliyim ama zihinsel hiçbir problemim yok kamuda çalışabilirmiyim masa başında?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Çalışabilirsiniz tabi. Rapor oranı %90 ve üzeri olupta kamuda çalışan çok insan var.
 

iboa

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
tuvalet sorumun olursa demek istedim o zaman ne yapacağım?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst