Engelli memur adayları açıklama bekliyor.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Engelli memur istihdamı açısından, 2010 yılı çok güzel bir yıl oldu. Yapılan açıklamalarda söylenen rakamlara ulaşılmasa dahi, 8 bine yakın engelli memur istihdamı gerçekleştirildi. Siyasi makamlarca, 2010 yılında 38 bin engelli alımı yapılacağı ifade edildiği için, umutlar 2011 yılına kaldı. 2011 yılında ise önemli bir mevzuat düzenlemesi yapıldı. Memurlar.net'te de yer alan, "engelli alımı merkezi sınav yapılsın" talepleri uygun bulunarak, 657 sayılı Kanunda değişiklik yapıldı. Ancak, düzenleme 25/2/2011 tarihli Resmi Gazetede yapılmasına rağmen, düzenlemenin bir alt ayağı olan yönetmelik değişikliği hala yapılamamıştır. Bu nedenle de adaylar tedirgindir.

ÖNCEKİ DÜZENLEME

Daha önceki mevzuat gereğinde, her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır. Bu düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik'te yer almaktaydı.

YENİ DÜZENLEME

Ancak, yönetmeliğin dayandığı kanun hükmünde, 25/2/2011 tarihinde değişiklik yapılmıştır. Yeni değişiklik (657 sayılı kanun 53. madde) şu şekildedir;

"(1) Özürlüler için sınavlar, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı olarak, özürlü kontenjanı açığı bulunduğu sürece özür grupları ve eğitim durumları itibarıyla sınav sorusu hazırlanmak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle merkezi olarak yapılır veya yaptırılır.

(2) Özürlü personel çalıştırma yükümlüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile özürlülerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden Devlet Personel Başkanlığı sorumludur. Özürlü açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşları bir sonraki yıl için alım yapacakları özürlülere ilişkin taleplerini her yılın Ekim ayının sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorundadır. Devlet Personel Başkanlığı kurum ve kuruluşların bildirimi üzerine, özürlü kontenjanlarına yerleştirme yapabilir veya yaptırabilir.

(3) Özürlülerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve yerleştirmenin yapılmasına, eğitim durumu ve özür grupları dikkate alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, özürlülerin görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca özürlü personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Özürlüler İdaresi Başkanlığının görüşü alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir..”

Söz konusu bu kanun hükmüne göre, merkezi sınav yapılacaktır. Bir sonraki yıla ilişkin talepler her yılın Ekim ayının sonuna kadar DPB'ye bildirilecektir. Esas ve usuller bir yönetmelik düzenlenecektir.

Bu yeni düzenleme, 2011 yılı Şubat ayında yürürlüğe konulduğu için, kamu kurumlarının 2011 yılı taleplerini 2010 yılından göndermesi mümkün değildi. Şu an için 2011 yılında nasıl bir işlem tesis edileceği, merkezi sınavın sadece 2012 yılında mı yapılacağı, 2011 yılında engelli memur alınıp alınmayacağı gibi bir çok detay bilinmemektedir.

Artık Temmuz ayına girmiş bulunmaktayız. Adayların 2011 yılında hayatlarını planlayabilmeleri için, yetkili kurumların 2011 yılında neyi planladıklarını açıklaması yararlı olacaktır.

Engelli adayların bu konuya ilişkin görüşleri için tıklayınız..



Memurlar.Net
 
F

Fırtına

Guest
Engelli memur alımında en büyük engel, belirsizlik.?!

10 Mayıs ve 1 Temmuz 2011 tarihli "Engelli memur adayları, açıklama bekliyor" başlıklı haberlere rağmen, hala bu yıl içinde engelli memur alınıp alınmayacağı sorunu açıklığa kavuşturulamamıştır. Halen kurumlarımızda (Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı..vs) önemli engelli açıkları bulunmaktadır. Engelli memur alımı bekleyen adaylar yetkili kurumların açıklama yaparak belirsizliği ortadan kaldırmasını istiyor.


Aşağıdaki metin, özürlü memur adaylarınca hazırlanmıştır;

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 48 bin 549 özürlü kadrosundan 10 bin 357‘si istihdam edilmekte, 38 bin 192 kişilik istihdam açığının yeni düzenlemeyle tamamen kapatılması beklenilmektedir. Bu açıkların kapatılması, sosyal amaçları gözettiği ve sosyal devlet olmanın sorumluluğunun gereğidir.

1- Sayın Hayati Yazıcı tarafından, devlette 48 bin boş özürlü kadrosu olduğunu, 2011 yılında 11 bin yeni atama yapılacağını ifade etmesinden bu yana, Engelli Memur Atama konusunda herhangi bir gelişme olmadı.

2- Çalışma eski Bakanı Ömer Dinçer’in 2010 yılında yaptığı açıklamasında; boş bulunan özürlü kadrosunun doldurulması için Başbakanında onayı alınarak düğmeye basıldığını, Çalışma Bakanlığı tarafından kamu kurumlarına “uyarı” yazısı gönderildiğini, 2010 yılında boş kadroların doldurulması gerektiğini ifade etmiştir. (Memurlar.Net (Bakan'dan 38 bin özürlü vatandaşı sevindirecek haber)) Şimdiki Bakanımız Faruk Çelik’in de aynı hassasiyet beklenilmektir. Bu söz konusu “uyarı” yazının üstüne düşmelidir. Uyarı yazısının hangi aşama da olduğu araştırılmalıdır. Ayrıca Kanun gereği gerekli hassasiyeti göstermeyen Kamu Kurumlarına (uyarılmasına rağmen) İdari Para cezanın verilmesinin sağlanılması gerekmektedir.

3- Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal’ın yeni yılda (2011) boş bulunan 26 bin 625 engelli memur kadrosunun doldurulacağını, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişime girilerek kadroların doldurulması yönünde ortak çalışmalar yapılacağını ifade etmişti, TRT HABER - 26 Bin Engelli Memur Alınacak Bu söz konusu çalışmalar ne aşamadadır. Bu çalışmalar “söz verilen” tarih olan 2011 yılında gerçekleştirilmesi için hızlandırılmalıdır.

4- Engelli vatandaşlarımızın devlet memurluğuna alınmalarına ilişkin sınavların kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılması yerine, Merkezi Sistem ile yapılması veya yaptırılması esası getirilmiş, bu düzenleme taslak halindedir. Eğer söz konusu alımlar (yukarıda saydığımız söylemler) engeliler için merkezi sınav taslağının yasalaştırılmasından sonra yapılacak ise bunu "özellikle belirtilmesi" gerekmelidir ki belirsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Engellinin en büyük engeli belirsizlikdir. Belirsizlik olması engelli memur adaylarını hayatını zorlaştırmaktadır.

Bu itibarla, söz konusu yönetmelik tasarı halinde olduğundan, mevcut alım içerisinde, Devlet Personel Başkanlığı gerekli sorumluluğunu yerine getirebilir.

Engelli memur ve öğretmen adayları, engelli sınavın ne zaman ve ne şekilde yapılacağını (yani başbakanlığa gönderilen merkezi sınav hakkındaki yönetmelik çerçevesinde mi alımların olup olmayacağının belirsizliğinin kaldırılmasını) ve istihdamın ne şekilde olacağına dair bilgilendirilmesini, Engellileri, sadece 10-16 Mayıs arası Engelliler Haftasında hatırlanmamasını, 61.Hükümet Programında yer alan “Hükümetimiz döneminde kamu ve özel sektördeki özürlü kontenjanlarının doldurulmasına yönelik tedbirleri almaya devam edilmesi” çerçevesinde, 2011 yılı içerisinde önümüzdeki aydan itibaren (eylül-ekim) alımların başlatılmasını ve engelli memur adaylarının memur, öğretmen adaylarının da öğretmen (24 kasım hediyesi)olarak işe yerleştirilmesini istemektedirler.

Maliye Bakanlığı da gerekli kadroları ayarlamalıdır. Bu konuda gerekli izinleri çıkarmalıdır. Alımlar için Engel koymamalıdır.

Ayrıca, yasa gereği, söz konusu kapatılmayan özürlü açıkları için Kamu kurumlarına gerekli idari para cezasının uygulanması hususunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye İş Kururumu Müdürlüklerini görevlerinin yapılması gerekmekte olup, söz konusu kontenjan açığının kapatıncaya kadar da idari para cezası uygulanmaya devam edilmelidir.


Memurlar.Net
 
Tekerlekli Sandalye
Üst