Engelli ÖTV İndirimi: Sık sorulan sorular

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Arkadaşlar daha önce forumda sorulmuş ancak üzerinden zaman geçtiği için altta kalan ve çok sık sorulan 5-10 soruyu bu konu altında toplayarak “engelli ÖTV indirimi” detaylarına dair derli toplu bir çalışma yapmak istedim. Kısa sorulara kısa ve anlaşılır cevaplar vererek konuyu okuyan üye ve ziyaretcilerimizi çokta fazla sıkmadan bilgilendirmek adına soru ve cevaplar mümkün mertebe kısa tutulmuştur... Başlayalım: :)

engelli-otomobili-nedir.jpg

Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi

ÖTV indirimli araç alımında en yoğun sorulardan biride direk sakatlık raporu ile ÖTV indiriminin ilişkilendirilmesidir. Ki bu konuda insanlarada hak vermemek mümkün değil. Çünkü Türkiye de ÖTV indirimi hariç diğer tüm engelli haklarından yararlanabilmek için özür oranının %40 (yüzde 40) ve üzeri olması şartı aranırken otomobil alımında daha doğrusu ÖTV (özel tüketim vergisi) indiriminden böyle bir şart aranmamaktadır.
Özür oranı %90 ve altı kişiler için ÖTV den muaf tutulmaları için aracı hareket ettirecek “özel donanıma” ihtiyaç duymaları yeter sebeptir.

Engelli ÖTV indirimi Kanunu

Araç alırken olsun engellilere tanınan başka haklardan yararlanmak isterken olsun bilgisiz ve deneyimsiz memurlar nedeniyle bazen yasa, yönetmelik ve kanunlar ile bize tanınan hakları anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle bize tanınan yasal hakların kanun numarası, kanun sayısı vs hepsini iyi bilip gerektiğinde kanun önünde bize tanınan hakkı vermek istemeyen memura işte şu kanunda diyebilmeliyiz. Bu anlamda aşağıya ÖTV indirimi kanunun numara ve tarihini aktarıyorum.

Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
Tarih 30/04/2010
Sayı ÖTV-2/ 2010-3
Kapsam

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12

Konusu : Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
Tarihi : 30.04.2010
Sayısı : ÖTV-2/ 2010-3
İlgili Olduğu Maddeler : ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.

http://engelliler.gen.tr/f18/engellilere-otv-indirimi-uygulama-sartlari-316/#post100783

Engelli Yakınına ÖTV İndirimi Varmı?

ÖTV indirimi bizatihi özürlü bireyin kendisine tanınmış bir haktır. Özürlü kişi ÖTV indiriminden yararlanmak için aracı kendi üzerine almak zorundadır. Bunun dışında özürlü yakını bulunan anne, baba, abi kardeş, Hiçbir şart altında ÖTV indiriminden yararlanamaz.

Zihinsel Engeli Birey ÖTV indriminden Yararlanır mı?

Sakatlık yüzdesi %90 ve üzeri olması koşuluyla zihinsel özürlü kişi adına ÖTV indirimli araç alınır....

Sağ Kol Engelli ÖTV indiriminden Yararlanır mı?

Sağ kolundan / elinden engelli olan özürlü ÖTV ndiriminden yararlanabilir. Vites kolunun uzatılması veya vites koluna yapılacak bir aparat sayesinde aparatın “özel donanıma girmesi sağlanır” ve ÖTV muafiyetinin önü açılır.

Sol Kol Engelliler ÖTV indiriminden Yararlanır mı?

Yapılan son güncellemeye göre bundan böyle sol koldan - elden engellilerde ÖTV indirimli araç alabilecekler.

Engelliler İçin ÖTV indirimi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

ÖTV ndirimli araba hesaplamasının nasıl ve ne şekilde hesaplandığını daha önce şu başlıkta detaylı bir şekilde yazmıştık. :> http://engelliler.gen.tr/f18/engelli-arac-indirimi-hesaplama-24499/
İlgili başlığı okuyarak konuya dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

SELİM

Üye
Üye
Katılım
Ağu 24, 2010
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bilgiler için teşekkür ederim. Benimde sorum olacak. Otomatik vitesli araçlarda ÖTV indirimine tabimi acaba? Birde motor silindir haçmi ne kadarla sınırlı?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Merhaba Selim, Sakatlık oranı %90 altı olupta sadece sol bacaktan engelli olanlar otomatik vitesli araç almaları halinde ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Binek araçlarda 1600 CC sınırlaması var.

Özürlülerin özel tertibat/tesis yapılma şartı olsun veya olmasın ÖTV ödemeden iktisap edebilecekleri taşıt araçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Motor silindir hacmi 1600 cm3 ü aşmayan binek otomobilleri,

- esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (steyşın vagon,arazi taşıtı ve jeepler dahil),

- motor silidir hacmi 2800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus taşıtlar,Motosikletler, mopedler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar’ın Sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler veya bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere yetkili satıcı veya galeriden satın alınmasında ÖTV tahsil edilmeyecektir.
 

karakas69

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 09.12.2014
Umut Oranİstanbul Milletvekili

Bana ulaşan engelli bir yurttaşımız sol kolu olmadığını yüzde 60 bedensel engelli olmasına rağmen yurt içinden ÖTV muafiyeti ile motorlu araç alamadığını, ancak yurtdışından bu şekilde ÖTV’siz araç ithal edilebildiğini belirtmektedir.
Bu kapsamda;
1. Gümrük Teşkilatı ile Gelirler Genel Müdürlüğü’nün bu konuda birbiriyle çelişen uygulamaları var mıdır? Vatandaşımızın bu şikâyeti nereden kaynaklanmaktadır?
2. Sol kolu olmayan, yüzde 60 engelli bir vatandaşımız da neden “bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiş” araç sahibi olamamaktadır?
3. Gelirler Genel Müdürlüğü’nün, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. Maddesinin uygulanmasına dair genelgesinde yer alan, “Ancak, hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın kullanılabilecek olan araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, özel koltuk takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek araçlar için söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir” ibaresi sorun yaratmıyor mu? Bu konuda bakanlığınıza ulaşan şikâyetler yok mu, bu durumu çözmek için hangi adımları atacaksınız?
4. Son 10 yıl içerisinde bu şekilde ÖTV istisnası ile araç satın alan engelli yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu şekilde istisna edilen ÖTV miktarlarının yıllara göre toplam meblağı kaç TL’dir?
 

semihdms

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Merhaba arkadaşlar uzun zamandır çözemediğimiz konu hakkında bilgisi olup benimle paylaşacak arkadaşlar versa yardımcı olurlarsa çok sevineceğim. Benim annem sağ kolunu trafik kazasında tamamen kaybetti engel oranı %60, ancak ehliyeti olmadığından ve sağ kolun tamamen olmamasından dolayı ehliyette alamadığından biz ötv indiriminden yararlanamıyoruz. Oranı yükseltmek için tekrar heyete girmek istiyoruz. Nasıl bir yol izleyebiliriz. Yardımcı olursanız sevinirim. Herkese iyi günler

E5603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17103]semihdms[/MENTION] Heyete girmekle oran yükselmez. Yada siz oranı yükseltmek için birşey yapamazsınız. Heyet kişideki hastalık/sakatlığa göre oran belirler. Bunu belirlerkende kafasına göre oran vermeyip sakatlık oranı cetvelinde verilen oranlara göre oran verir.
 

semihdms

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Esasında benim bahsetmek istediğim, bu konudaki çelişki çünkü hem engelinden dolayı ehliyet alamamak hemde ötv imkanından faydalanamamak. Netice olarak bu konuda yapabileceğimiz birşey yada izleyebileceğimiz bir yol var mıdır? Bilen var mı?

E5603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

erdem kaya

Üye
Üye
Katılım
Ocak 4, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Merhablar. Babam %82 ağır engelli raporuna sahip.yüksek tansiyondan felç geçirdiği için sol kol el ve ayak kullanamıyor ayağını çok kısmı kullanıyor . Biz engelli araç almak istiyoruz fakat bundan nasıl yararlanacagimizi bilmiyoruz bizden %90 ve üstü engelli raporu istiyorlar. Acaba engelli aracı alabilme ihtimalimiz var midir?

HTC One cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17115]erdem kaya[/MENTION] alınacak aracı babanız kullanabilir mi? Eğer kullanmazsa size söylenen doğrudur. ÖTV indirimden faydalanması için rapor oranının en az %90 olması gerekiyor.
 

veliercan

Üye
Üye
Katılım
Ocak 5, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar.. Eşim Kanser tedavisi gördüğü için %82 engelli raporuna sahip.El ve ayaklarında çok şükür bir eksiklik yok. Size sormak istediğim de şudur. 1- %82 rapor ile ÖTV muhafiyetimiz olacak mı? 2- Otomatik vitesli bir aracı rahatlıkla kullanabileceği için aparat taktırmaya gerek var mı? 3- B sınıfı ehliyeti H sınıfına çevirmesi gerekir mi? 4- Eşi ve çocukları (aparat takılmadan alabilirsek) bu aracı kullanabilirler mi?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17120]veliercan[/MENTION] kanser hastaları başka bir deyişle uzuv eksikliği olmayan kişiler ÖTV indirimli araç alabilmeleri için oranlarının %90 ve üstü olması gerekiyor.
 

veliercan

Üye
Üye
Katılım
Ocak 5, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
[MENTION=17120]veliercan[/MENTION] kanser hastaları başka bir deyişle uzuv eksikliği olmayan kişiler ÖTV indirimli araç alabilmeleri için oranlarının %90 ve üstü olması gerekiyor.

Çok teşekkürler Halil Bey..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst