Engelli Olarak Sağlık Hizmetlerine Erişimde Sıkıntı Çekiyor musunuz?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her alanda engelli insanların sorunlar yaşadığı hepimizce malum yapılanların yetersizliği'de, çalışmaların yavaşlığı'da gün gibi ortada her nekadar bu düzene ayak uydurulmaya çalışılsada hep sekteye uğrayan taraf engelliler olduğu'da ayen beyan ortadadır. Bir çok alanda azda olsa iyileştirmeler yapılıyor fakat henüz hiç birşey tam rayına oturmuş durumda değil. Bu iyileştirmeler sağlık alanında yani hastahane , doktor, hemşire vs.. ne durumda? Yeterli eğitime ve yeterli düzeneğe sahiplermi? İşte şimdi burada hep birlikte bunları tartışalım . Bakalım ülkemiz sağlık konusunda bizlerden kaç puan alacak.

1:Engelli bireyler hastahane içi mimari düzenlemelerden memnunmu?
2:Kullanılan ekipman ve sağlık personelinin eğitiminden memnunmu?
3:personelin engellilere yaklaşımı ve alakadar olmalarından memnunmu?
4:personelin işaret dili eğitimi alması konusunda düşünceleriniz nelerdir?
5:Hastahanede engeliniz yüzünden farklı bir muamele gördüğünüz oldumu?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Sanırım bu konuda en büyük sıkıntıyı "işitme engelliler" yaşıyor. İşitme engelli birisinin (helede doğuştan işitme engelliyse) tek başına dr'a şikayetini anlatması, dr'un söylediklerini anlaması işaret dili tercumanı olmadan neredeyse imkansız. Bildiğim kadarıyla hiç bir hastanede işaret dili eğitimi alan personelde yok. Sağlık hizmeti almak en temel insan haklarının başında geliyor. Malasef işitme engelliler bu konuda diğer engel gruplarına göre çok daha dezavantajlılar.

İşitme engelli olupta konuya dair kişisel tecrübelerini yazanlar olursa konu çok daha aydınlatıcı olur. Tabi diğer engel gruplarıda kişisel görüşlerini yazabilir.
 
M

mavibalina2012

Guest
Yine çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Hastanehaneler engelliler konusunda en duyarlı birimler olmaları gerekirken ne yazık ki, durum engelliler açısından içler acısı daha birkaç ay önce gittiğim bir kurumda oturma holinde beklerken dikkatimi çekti bir engelli kardeşimiz tekerlekli sandalyesiyle muayene odasına girmeye çalışıyor zorluyor ama giremiyor sonunda yakınları haber verdiler doktor dışarıya çıktı ama dışarıda oturup hastasını dinleyeceği yer olmadığından adam muayenesini kısaca ayakta geçiştirdi...Üstelik bu hastanede köklü bir kurum hemen hemen her katına engelli danışma kurulları oluşturmuş ancak eksikliklerin farkında değil arkadaşın yanına gidip bu birimlere dilekçe vermesini istedim ama bilmiyorum verdimi ben dilekçemi bırakıp çıktım bu sefer daha detaylıca etrafı izledim ambulanslardan tekerlikli sandalyeleri çıkaran görevli rampadan çıkaramadı ancak birkaç kişi yardım etti çıkarmasına ancak bu şekilde çıkardılar rampalar bir hayli aşınmıştı ve oldukça dik olduğundan eğreti duruyordu...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Evet mavibalina, şimdi senin yazını okuyunca anımsadım. 1-2 ay önce bende gözlük almak için hastaneye gittiğimde benzer sorunu yaşamıştım. d.r un odasına akülü sandalyemle girmek için sayısız manevra yaptım. odalar çok küçük hele akülü sandalye kullanıyorsanız manevra alanınız iyice daralıyor.
 

marcus_oredius

Üye
Üye
Katılım
Tem 11, 2012
Mesajlar
1,404
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
tıp fakültesi bir zamanlarengelli ulaşımına olanak sağlayacak gelişmeler yapmıştı ancak bu gereçler ne kullanıldı ne kullandırıldı. yazık.
 
M

mavibalina2012

Guest
Yine ben böyle bir sıkıntı yaşadım ateşim 39,5 derece sabah saat 06.00 gibi hastaneye gittim ayakta duracak halim yok engelli otoparkı da boş görevliye arabayı park edebilirmiyiz dedim hayır burası engellilere ait dedi ben de kartımı gösterdim ancak bu geçersiz arabanın plakasında olması gerekir dedi beni yakınım getirdi arabasında nasıl engelli plakası olsun kartımı arabanın camına bıraksam dedim olmaz dedi yakında otopark yoktu beni hastaneye getiren yakınım park yerine gitti bende muayene olacağım bölüme gittim o saatte oluşturdukları listede 42. kişiydim saat sekiz gibi sekretarya açıldı ancak 20 sabah 20 öğleden sonra hasta alacaklarmış 40 kişinin üstü gitsin dedi. Sekreterya da kocaman bir yazıyla muayenede öncelikli olanlar yazmasına rağmen nuh deyip peygamber demediler.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her nekadar fiziki bir engele sahip olmasamda sağlık sorunları yüzünden bir çok kez hastahanede ulaşımım tekerlekli sandalye ve sedye ile yapıldı şuan düşünüyorumda beni doktorun odasına sokarlarken nasıl kapı pervazlarına çarptıklarını. mavibalina ve halil kapıların darlığı konusunda size tamamiyle katılıyorum.

Burada anlaşılıyorki hastahanelerin rampa kapılar vs.. yani iç mimariden sınıfta kalacak boyutta.
Personelin engellilik konusunda iletişim eğitimleri vs.. yetersiz olduğunuda düşünüyorum. İşaret dili çok ama çok önemli böyle kurumlarda muhakkak yaygınlaşması gerekmektedir.
 
M

mavibalina2012

Guest
Ben de engelli danışmaya gittim ancak buraların da diğer danışmalardan farkı olmadığını göstermelik olduklarını gördüğümden Başhekime gidip olanları anlattım o da sekreteryaya telefon etti aşağıya inince hemen alın diye talimat verdi ama aşağıya indiğimde hepsinin suratı beş karış bizi şikayet etmişsin dediler ben de arsızlığa vurup aynen öyle bir daha olursa yine edeceğim dedim bu sefer hastalar ayağı kalktı sana niye öncelik var diye o zaman anladım ki bu kurumda engellilere öncelik yapılmıyormuş... Başhekimliğe park sorunundan tutunda muayene sırasına kadar tüm gördüğüm tüm sorunları yazıp bıraktım...Fazla önem vereceklerini sanmasamda...Dışarıya çıktığımda engellilere ait dedikleri otoparkın full dolduğuna şahit oldum...
 
M

mavibalina2012

Guest
Arkadaşlar genelden bahsetmiyorum ama bazı arkadaşlarımızda çok tatminkar sorunlarını dile getirmek yerine bak son yıllarda yapılanları görmüyormusunuz diyerek kabuklarına çekiliyorlar nüfusun büyük bölümünü kapsıyor olmamıza rağmen... Evet, son yıllarda güzel şeyler yapıldı bunu kimse inkar edemez ancak gelişmelere bir de dünya ülkelerindeki gelişmeler gözüyle bakıp eleştirebilsek sorunlarımızı dikkate almasalarda defalarca hatırlatsak...Ah şu susma huyumuzdan vazgeçebilsek gülümse arkadaşım umarım bu yazın birilerine argo bir terim ama kapak olur...
 
M

mavibalina2012

Guest
Arkadaşım işitme engeliler ve görme engelliler için sorunlar daha fazla tabii ki ve bu arkadaşlarımız için yapılanları yürekten destekleriz. Hele ki, işitme engelliler için yapılan hiçbir yeniliği bırakın gelişme bile yok bu arada susmayalım derken şunu kastettim benimle sırada bekleyen ve 60 küsürlerde sırası olan bir engelli kardeşimiz daha vardı üstelik durumu benden çok daha ağır onun yanına gidip eve dönme sakın, gel beraber gidip başhekimle konuşalım dedim bu benim üçüncü günüm üç gündür muayene olamadım konuşunca birşeyin değişeceğini sanmıyorum dedi ben de daha baştan pes eden arkadaşıma ancak sen bilirsin o zaman diyebildim, geldiğimde de gitmişti zaten...
 
M

mavibalina2012

Guest
İyi de konuşmadan buna nasıl karar verebilirsin hem bir elin nesi var iki elin sesi var bizde hakkımızı tabi ki en medeni, en insani bir şekilde ileteceğiz amacımız gerçekten haksızlık yapılmışsa veya eksiklikler varsa uyarmak böylece bizimde birilerinin de mağdur olmalarına engel olarak yürekten "Engelsiz Dünya Projesine" engelleri yıkarak destek olmak başka ne beklentimiz olabilir... Her şey gelişen ülkemizde değerlerinde geliştiğini görebilmek; bizler mağdur olurken gelecek nesile daha güzel günler bırakabilmek...Eğitim konusuna gelince arkadaşım, hasta, hasta yakını, hastahane personeli herkes üstüne düşeni yapmalı. Hastanede yatıyorum sabah hemşire iki kez odama hastabakıcı gönderdi hasta gelsin kan alacağım diye ben de haber gönderdim ben yatan hastayım ve engelli hastayım bir zahmet kendileri teşrif etsinler diye birazdan muşmulaya dönmüş suratla geldi kanı alıp gitti.
 
M

mavibalina2012

Guest
Çoğu hastanede refakatçiler için yatacak yer yok yerlere serilip uyuyorlar bence bu büyük eksik. Hastanın aylarca yattığını düşünürsek hasta yakını taburcu olduğunda hasta oluyor.Gece tuvalete çıkayım dedim çıkınca ne göreyim hasta yakını sonda torbasını el yüz yıkadığımız lavobaya boşaltıyor ya bu kadarına da pes buradaki hastalara günah değil mi yaptığın ayıp değil mi diyorum karşımdaki habire ayarı bozulmuş gibi gülüyor. Hoş o kadar görevli varken refaketçinin bu işi yapması nasıl karşılanır o da tartışılır ama...Bir de düşünülerek çamaşır asma yerleri oluşturulmuş ama hastalar hala çamaşırlarını odaya asıyor...Hasta yakını hastanın medikal kullanımını bilmiyorsa ona yeteri kadar destek vermek gerekir. Yani eğitim ve ekipman desteği hasta, hasta yakını ve personeli kapsamalı. Bunları yazarken temennim daha engelsiz bir Türkiye ve daha engelsiz bir dünya için sıkıntılarımızı medeni bir biçimde iletmek, güzellikleri de aynı derecede ayakta alkışlamak...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst