Engelli raporu alırsam iş yerindeki haklarım ne olur?

otomasyoncu

Üye
Üye
Katılım
Şub 22, 2017
Mesajlar
191
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Engelli raporumu bu cuma aliyor. Muhtemelen %60 in uzeri cikacak. Isyerinden icin hafif is isteyecegim. Sizce Bunu Kabul ederler yada isten atarlarmi. Yorumunuz nedir. Atmalari durumunda mahkemeden ISE iade veya Kotu niyet tazminati alabilirmiyim. Sunuda belirteyim Ben Rapor alacagimi 3 ay once bildirdim o sure zarfinda isyeri engelli isci alimi yapti. Bunu mahkemede delil olarak gosterebilirmiyim.

MI 4LTE cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Özel sektördemi çalışıyorsunuz?
 

Hakan.60

Üye
Üye
Katılım
Nis 8, 2017
Mesajlar
253
Tepkime Puanı
2
Puanları
0
Benzer bir durum benim basima geldi.calisirken %60rapor aldim.isyeri işime son verdi.tazminatimi ödediği için işe iade isteğim mahkemece red edildi.bence en iyisi alacagin raporu isyerine bildirmemek.emeklilik geldiginde de raporu devreye sokarak emekli olmak. Tabi bu sadece benim görüşüm.
 

humerus

Üye
Üye
Katılım
Eki 29, 2016
Mesajlar
56
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Bende %40 aldim ama iş yerim aynı pozisyonda beni çalıştırmaya devam ediyor.bende haklarımi alıp çıkmak istiyorum.

Neyapsam diye düşünüyorum...bilgisi olan varmı veya akıl verebilirmisiniz?

Teşekkürler...

SM-N7500Q cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Hakan.60

Üye
Üye
Katılım
Nis 8, 2017
Mesajlar
253
Tepkime Puanı
2
Puanları
0
Ise devamsizlik veya enufak sorun yoktu.rapor tanisi psikotik bozukluk oldugu icin.sanıyorum hastaligimdan korktular. Bilemiyorum
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşlar,

Öncelikle aktif iş yaşamında çalışırken rahatsızlanarak, engelli raporu alan ve yaşamına bir şekilde engellenerek devam etmek zorunda kalan tüm arkadaşlara geçmiş olsun. İş yaşamında karşılaşılan haksızlıklarla mücadele edebilmek için, önce haklarınızın neler olduğunu bilmeniz gerekir. Ne kadar çok bilgi o kadar güç demektir. Sonuçta işveren için işinizi yapabildiğiniz sürece işçisinizdir. Çeşitli nedenlerle çalışma gücünüzü kaybetmeniz emin olun ki işvereni kendi çıkarı doğrultusundaki kayıptan fazla etkilemeyecektir. Sözkonusu duruma hassasiyetle yaklaşan ve bir o kadar insani çözümler arayan işverenler de var elbette ama hayatta hiç bir zaman istisnalar kaideyi bozmaz. Avukat olsaydım sizlere çok daha fazla yardımcı olabilirdim, maalesef değilim sadece İş Hukuku'na karşı özel bir ilgim var. Bu yüzden konuyla ilgili sizlere ışık tutacağını düşündüğüm bir yazıyı paylaşmak istedim. Nette çok sayıda işverene karşı açılmış dava örnekleri var. Avukat tutamayacak durumda olanlar kendi davalarını emsal kararları okuyarak kendilerini savunacak seviyeye gelebilirler. En azından bir örnek verecek olursam ben kendi haklarımı ve uğradığım haksızlıkları netteki yazılardan öğrendim.

İş yaşamınız boyunca haksızlıklara uğramamanız dileklerimle;

Sağlık Sorunları Sebebi ile İş Akdinin Feshi

İş Kanunu’nun 25.maddesinde sayılı hallerin gerçekleşmesi halinde işverenin sözleşmenin süresini beklemeksizin ya da ihbar öneli vermeksizin sözleşmeyi derhal feshetme hakkı vardır. Sağlık sorunları sebebi ile iş akdinin feshi de işveren açısından haklı fesih sebebidir.

Ancak her sağlık sorunu işverene derhal fesih hakkı vermeyecektir. İş Kanunu’nun 25/1.maddesinde Derhal fesih sebebi sayılabilecek haller sayılmıştır. Buna göre;

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa “yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda”, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar.

Ancak işçinin yukarıda yazılı bentler kapsamında sağlık sorunlarının olması halinde dahi her durumda işveren açısından derhal fesih gerekçesi doğar mı ?

Yargıtay 7.Hukuk Dairesi’nin 22.02.2016 tarih ve 2015/42521 E ve 2016/3891 K sy dosyasında bu durum tartışılmıştır. Karara konu olan olaylarda; İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmadan feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı işveren vekili, davacının sağlık kurulu raporu sunması üzerine işyeri hekimi tarafından davacının sağlık durumunun işyerinde çalışmasına uygun olmadığı şeklinde görüş bildirilmesi üzerine davacıya uygun başka herhangi bir pozisyon bulunamadığından bahisle iş sözleşmesinin feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, ” …4857 sayılı Yasanın 19.maddesinde belirtilen fesih sebebinin açık ve kesin şekilde belirtme zorunluluğun kanunun amir hükmü olduğu, bu hükümde belirtilen usule uyulmadan yapılan fesihlerin geçersiz olacağı, işe iade davalarının en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiği de gözönünde bulunulduğunda davalı vekilinin rapor alması talebinin dava sürecini uzatacağı anlaşıldığından davalı vekilinin talebinin reddine karar verilerek bu nedenle aynı Kanununu 21.maddesi gereğince geçerli sebep gösterilmediği…” gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.


Dosyayı inceleyen Yargıtay 7.Hukuk Dairesi’ne göre;

Somut olayda davacının iş akti, sağlık sorunları nedeniyle 4857 sayılı Yasanın 25/1 kapsamında feshedildiği anlaşılmıştır.

Davacıya ait sağlık kurulu raporunun, işyeri hekimi tarafından incelenip rapora göre işyerinde çalıştırılması uygun değildir şeklinde tespitte bulunulması üzerine fesih yoluna gidildiği anlaşılan olayda;

İşyerinde keşif yapılarak keşif heyetine davacının çalıştığı işyerinin iştigal konusunda olmadığı,
Rahatsızlığının iyileşebilir nitelikte olup olmadığı belirlenip özellikle sağlık sorununun tespitine rağmen işyeri hekimince raporun görülmesine kadar geçen sürede davacının işyerinde çalışmasını sürdürdüğü de dikkate alınarak
Fesih tarihine kadar çalışmasını sürdürme koşulları gözetilerek işyerinde görevlendirilebileceği başka görev/unvan bulunup bulunmadığı araştırılarak feshin son çare olarak uygulanıp uygulanmadığı tereddütsüz belirlenip sonucuna göre tüm deliller bir arada değerlendirilerek hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ve araştırma ile davanın kabulü hatalı olmuştur.

SONUÇ

Sağlık sorunları sebebi ile iş akdinin feshinde,


Sağlık sebebinin daimi olup olmadığı, iyileşme imkanının olup olmadığının araştırılması,
İşçinin işyerinde görevlendirilebileceği başka bir iş olup olmadığının ve bu şekilde feshin son çare olması ilkesine uygun davranılıp davranılmadığı hususlarının araştırılması gereklidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst