Engelliler Elektronik Atıkları Ekonomiye Kazandırıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Emrah Yorulmaz - Emrullah Öztürk - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Belde A.Ş'ye ait olan Gülen Yüzler Engelliler Mesleki Rehabilitasyon İşyeri Merkezi, bir elektronik atık firmasıyla yaptığı işbirliği kapsamında bünyesinde çalışan engellilerle elektronik atık ayrıştırma işine başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Belde A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Murat Uzar, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıllık bir geçmişe sahip olan 42 Evler Mahallesi'ndeki merkezde, 35'i bedensel engelli 52 çalışanının istihdam edildiğini, elektronik atık ayrıştırmanın dışında dikim atölyesi, atık kağıt toplama ve serada çiçek yetiştiriciliği faliyetlerinin de sürdürüldüğünü anlattı.

Elektronik atık ayrıştırma projesini Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Şube Müdürlüğü ve bir geri dönüşüm firması ile birlikte yürüttüklerini belirten Uzar,

"Elektronik atıkların toplanıp ayrıştırılması konusunda engellilerle çalışmaya başladık. Elektronik atıklar kamuoyu tarafından çok bilinmiyor ancak kesinlikle önemsenmesi gereken bir konu" dedi.

Engellilerin atık ayrıştırma işini yapabileceklerini düşünerek elektronik atık ayrıştırmak için atölyelerde alan ayırdıklarını ifade eden Uzar, şöyle konuştu:

"Şu anda üç engelli arkadaşımızla günde yaklaşık 500 kilogram elektronik atık ayrıştırıyoruz. Belki kapasite çok büyük değil ama ilerleyen dönemde kapasite de artacak. Çalışan üç arkadaşımız, bu işi iyi bir şekilde öğrendiler. Atölyemize gelen elektronik atıklar çok seri bir şekilde ayrıştırılıyor, parçalara ayrılıyor, değerlendiriliyor ve geri dönüşüme tabi tutuluyor."

Elektronik atıkları, geri dönüşüm firmasından aldıklarını ve ayrıştırdıktan sonra da tekrar bu firmaya tutanak tutarak teslim ettiklerini kaydeden Uzar, amaçlarının kamuoyunun çok önemsemediği elektronik atıklara dikkat çekmek olduğunu bildirdi.

Elektronik atıkların ayrıştırılması ve geri kazanımının Türkiye'de pek bilinmeyen bir konu olduğunu vurgulayan Uzar, şunları söyledi:

"Bundan sonraki süreçte önceliğimiz atölyemizin kapasitesini arttırmak ve bu yıl kuracağımız bantla, çalışan sayımızı en azından ikiye katlamaktır. Kapasiteyi arttırdıktan sonra şimdi günde ayrıştırdığımız 500 kilogram atığı 1 tona çıkarmaya çalışacağız."

-HURDACI YERİNE SERTİFİKALI FİRMA-

Elektronik atıkların gelişi güzel atılmaması gerektiğini vurgulayan Uzar, Türkiye'de elektronik atıkların hiçbir denetlemesi olmayan hurdacılara verildiğine dikkat çekti.

Elektronik atıkların içinde bilgisayar ve telefon gibi özel bilgileri saklı olduğu atıkların da yer aldığını bildiren Uzar, şunları kaydetti:

"Bu elektronik atıkların verileceği yer hurdacılar değil toplama ve ayrıştırma konusunda sertifika almış firmalardır. Çünkü bu firmalar, elektronik atığı ayrıştırıp tekrar ait olduğu firmaya geri veriyor. Elektronik atıklarımızın özellikle bilgisayarların silinip atılmış verilerinin bile geri kazanıldığını artık herkes biliyor. Özellikle başta kamu kurumları olmak üzere bundan sonraki süreçte özelikle buna dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü sildiğinizi düşündüğünüz bilgiler tekrar başkasının eline geçebilir. Kurum ve kuruluşlar kullanım dışına ayırdıkları bütün elektronik eşyalarını ilgili lisanslı firma aracılığıyla geri dönüşüme kazandırmalı."

-ÇALIŞANLAR MEMNUN-

Merkezde çalışan evli iki çocuk babası Erdal Şahin, elektronik atık ayrıştırma konusunda eğitim aldıklarını ve sağlam işçiler gibi çalışabildiklerini belirtti.

Buradan kazandığı para ile ailesini geçindirdiğine değinen Şahin, "Bu işi yapmak için insanın elinin olmasının yeterlidir. Zihinsel engelliler dışında bedensel engeli olan hemen hemen herkes bu işi yapabilir" dedi.

Engelli Sadi Hancı da geri dönüşüm firmasından elektronik atık ayrıştırma konusunda eğitim aldıklarını söyledi. Eğitimini aldıktan sonra hiç zorluk yaşamadan çalıştıklarını söyleyen Hancı, "Engelliyiz ama bu işi yapıyoruz. Engelli arkadaşlara örnek olmasını istiyoruz. Biz orada sağlam çalışanlardan bu iş için eğitim aldık. Engelli olabiliriz ama rahatlıkla çalışabiliyoruz" dedi.

- KOCAELİ (Anadolu Ajansı)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst