Engelliler hakkında engelliler olmadan asla!

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,506
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Engelliler hakkında engelliler olmadan asla!

Türkiye’de sakatlığa dair ekonomik, sosyal, politik haklar konuşulup kararlar alınırken her ne hikmetse bu karar süreçlerinin neredeyse hiç birinde sakatlar yer almıyor, onların fikirleri sorulmuyor.

Oysa sakatlığından dolayı engelli kılınan biz sakatlar ‘bildik manada (engelsiz) sağlam insanların’ bugüne kadar yaptıkları politikalar, yasalar, mimari düzenlemeler sonucu ‘engelli’ olmuş kişileriz.

Brisenden’in deyimiyle; özürlü insanlar “yürüyebilen, mükemmel görme ve işitmeye sahip, net konuşabilen ve zekâ olarak hünerli olan insanların ihtiyaçlarına uyarlanmış bir toplum tarafından, özürlü duruma getirilmektedir.”

Yaptıkları sosyal politikalar sonucu biz sakatları “engelli” haline getiren yürüyebilen, mükemmel görme ve işitmeye sahip bu hünerli insanlar şimdi biz sakatlara dönüp, “sizin için en iyi olanı biz biliriz doğrudan sizi etkileyecek olan hükümet fonları, sosyal politikayı ve ekonomik yatırımların nasıl olacağına biz karar veririz. Sizler oturun oturduğunuz yerde.” Diyorlar…

Peki, bu durumda biz sakatlar ve sakatlıkla ilgili STK’lar ne yapmalı?

Amerikan engelli hareketi ‘bizim hakkımızda, biz olmadan asla’ özdeyişiyle yola çıkmış ve Amerika’da yaşayan engellilerin kendilerini ilgilendiren sosyal politikalarda bire bir söz sahibi olmaları gerektiği vurgusunu yaparak bir engelli hareketi başlatmışlardı. Bu hareket Amerika’daki engelleri kendilerini ilgilendiren sosyal politikalara bire bir katılımı sağlayarak, dünyadaki engelli hareketleri göz önüne alındığında ‘hak arama ve alma’ noktasında oldukça başarılı bir hareket olmuştu…

Amerikan engelli hareketindeki bu temel argüman bizler içinde geçerli olmalı. Sürekli seyirci durumunda kalan, saha dışına itilmiş, yok sayılmış biz sakatların hep bir ağızdan, “engelliler hakkında, engelliler olmadan asla” diye bağırarak Türkiye’de olmayan sakatlık politikasının temel eksenine bu sözü yerleştirerek ilk adımı atmalıyız…
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,506
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Eeee biz bunu yıllar yıla önce demiştik... :)

Fatma Şahin, 'Engelliler adına engelsizler karar veriyor'

Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi Toplantısı’na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Her zaman birileri adına birileri karar veriyor.

Engelliler adına engelsizler karar veriyor. Bu böyle devam edemez” dedi.Ankara Rixos Otel’de düzenlenen Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi konulu toplantıya, Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanı sıra, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Vekili Bela Szombatı ve çok sayıda davetli katıldı. Fatma Şahin, toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına Türkiye’nin dünyada en büyük 16. ekonomiye sahip olduğunu hatırlatarak başlayan Şahin, oluşturulan ülke kaynaklarının beşeri sermayeyi güçlendirmede kullanılmadığı sürece ileriye gidebilmenin mümkün olmadığına inandıkları için bugün bazı çalışmaların içerisinde olduklarını ifade etti. Toplumun, kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle, engellisiyle engelsiziyle bir bütün olarak görülüp, onların potansiyelinin ülkenin kalkınma hamlesinin bir parçası yapılmadığı sürece, bundan sonraki kalkınma yolculuğunda dünyanın 10. büyük ekonomisi olma gibi büyük ideallerin gerçekleştirilmesinin pek mümkün olmadığını söyleyen Şahin, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak biz engelli insan hakkını duygusal bir hak olarak, bir lütuf olarak görmüyoruz. Bilgi ve teknoloji çağının bir ihtiyacı ve bir gereği olarak görüyoruz. Engelli kardeşlerimize azıcık fırsat eşitliği verildiği zaman ne kadar büyük başarı hikayelerine imza attıklarının bire bir şahidiyim. Azıcık eğitim ve sağlıktan istifade ettikleri zaman nasıl büyük projelere imza attıklarının şahidiyim” diye konuştu.

“ERKEKLERİN OLDUĞU MASADAN KADINLARLA İLGİLİ KARAR ÇIKAMAZ”
Bakan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları arasında, engellilerle yaptığı her toplantının kendisi için en öğretici toplantılar olduğunu belirtti. Her zaman birileri adına birilerinin karar verdiğini söyleyen Şahin, “Engelliler adına engelsizler karar veriyor. Bu böyle devam edemez. Masada engellilerle ilgili bir karar verilecekse engelliler masada olacak. Kadınlarla ilgili bir karar çıkacaksa erkeklerin oturduğu bir masadan karar çıkamaz” ifadesini kullandı.

“BARDAĞIN BOŞ TARAFINA SU DOLUYOR”
Sivil toplumun, demokratikleşmede ve yerelleşmede en temel uzuv olduğunu kaydeden Şahin, sivil toplumun sayısıyla beraber nitelik ve nicelik olarak da güçlenebilmesi için, hem katılımcığı sağlamak, hem de katılımcıları mali olarak güçlendirmek gerektiğini söyledi. Engelli çocukların eskiden yeterince eğitimden istifade edemediğini, özellikle üniversiteye gitme oranlarının çok düşük olduğunu ifade eden Şahin, “Bunun için biz Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı olarak sosyal yardımlar fonunu ve sosyal politikaları bu alana çevirmeye, bu alandaki kaynağı güçlendirmeye çalıştık. Biz şuan sadece bakanlık bünyesinde 46 bin çocuğumuza ücretsiz taşımalı eğitim imkanı sağlıyoruz. Daha yolun çok başındayız. Bugün 400 bin kişiye evde bakım olanağı verip, engellilerimizin önündeki engeli kaldırmaya çalışıyoruz. Son 10 yılda bütçemizi 16 kat arttırdık. Yani 1 milyar 200 milyon TL’den, 20 milyar TL’ye ulaştırdık. Ama bu 20 milyar bütçenin yüzde 80’ini engelli kardeşlerimizin eğitim, sağlık, istihdam alanlarına ayırıyoruz. Böyle olması gerektiğine inanıyoruz. Tabi hiç bir şey tamamlanmış değil, hiçbir şey dört dörtlük değil. Ama şöyle bir gerçek var ki bardağın boş tarafına su doluyor. Bu umut, gelecek, heyecan, inanmak, güven demektir” şeklinde konuştu.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZLE İLGİLİ PLAN BÜTÇEDE BEKLEYEN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAKETİMİZ VAR”
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin empatiyi, hoşgörüyü, sevgiyi, muhabbeti çoğaltamamak olduğunu kaydeden Şahin, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“İnsanlara gönül diliyle bakabilsek, insanların cismine bedenine şekline göre değil, insanların aklına, vicdanına, gönlüne ve yüreğine göre bakabilsek bugün birçok sorunu kendi içinde çözebilme gücüne kavuşmuş olacağız.

Önümüzde plan bütçede bekleyen çok önemli bir paketimiz var engel kardeşlerimizle ilgili. Erişilebilirliği, ulaşabilirliği hep birlikte başarmamız gerekiyor. Dün Keçiören’deki Engelsiz Park açılışında tekerlekli sandalyede bir kız kardeşimiz geldi, ‘bakanım tek başıma geldim evden’ dedi. Büyük bir heyecanla, büyük bir onurla, ‘kimseye ihtiyacım olmadan tek başıma geldim’ dedi. İşte onların o duygusunu köreltmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu konuda herkes kendisine düşen görevi yapmak zorunda.”
http://www.iha.com.tr/politika/fatma-sahin-engelliler-adina-engelsizler-karar-veriyor/295413
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,378
Tepkime Puanı
435
Puanları
83
Halil bey sizin bizim dediklerimizi tekrar bizelere söyledikleri kısmına aynen katılıyorum.

Fatma hanımın bu açıklamasına yine kendi beyanlarından biri ile bir hatırlatma yapmak isterim bu 2022 enggelli maaşları hakkındaki son yönetmelikten kısa bir süre önce ayağını kırmış ve 1 ay kadar yatmak zorunda kalmıştı ve iyileştiği dönemdede engelli vatandaşlarımızın durumunu şimdi çok daha iyi anladığını ve bundan sonraki bakış ve anlayışının çok daha pozitif olacağını açıklamıştı sonrası malum 15 ocak yönetmeliği ve engelli arkadaşlarmızın düştüğü son durum.

Bende size ek olarak aman birşeyler sölemektense doğru birşeyler yapmaya başlasalarda yüreklere su serpseler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst