Engelliler hakkındaki önyargılar ve atasözleri

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kelimeler sözcükler hele hele “atasözleri” toplumun bilinç algısına büyük etki eder. Bu kelimeler, atasözleri toplumun düşünce yapısının evriminde büyük rol oynadığı gibi neredeyse doğruluğu kuralsız, şartsız, sorgusuz kabul edilir.

Türkiye gibi sloganlara dayalı fikir yürütülen bir toplum da ise atasözleri adeta kutsal metinler gibidir. Ne diyorsak odur kardeşimmm.

Bu kısa girişten sonra zurnanın zırt dediği yere gelelim. Atatürk’e ithaf edilen ve zaman içerisinde atasözü niteliğini almış bir söz Sağlam Kafa Sağlam Vücut ta bulunur
İlkokul kitaplarında genç dimağların beynine kazınmış bu söz onun düşünce yapısını nasıl etkiler?

Sakat bir insanın beyni de normal çalışmaz!
Sakat bir insan doğru düşünüp doğru karar veremez!
Sakat bir insan kendine ait konularda bile karar veremez!
Uzanırda uzanırrrr

Bu çarpık söz okadar beyinlere işlemiş ki eski spor bakanlarımızdan biri 'engelliler spor müsabakaları'nın açılış konuşmasında bile bu cümleyi kurmuş.
Ne diyelim helal olsun sayın bakana. Yada bakana bakın.:)

Şimdi toplumun engellilere yaklaşımını, daha doğrusu engelliler hakkında ki önyargılarını kırmanın nedenli zor olduğunu zor olabileceğini daha iyi anlayabiliyorum.
Öyle ya “sağlam kafa sağlam vücut ta bulunur.”

Senin bedenin sağlam değilse sen işe yaramaz birisin. Sağlıklı düşünemez, sağlıklı karar veremezsin. Hadi gelinde bu önyargıyı kırın.
 

ettroglu

Üye
Üye
Katılım
Ağu 26, 2010
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Evet çok haklısın gerçektende öle sanki insan engelli olunca okuyamaz hiçbirişini kendi haledemez Toplumumuzda ne yazık ki böle bir ön yargı var Onlara göre biz hiçbir işi başaramayız sanki bizim onlardan farkımız var bu ne biçim bir zihniyettir ya ben karşıyım buna bu ne ama yaaa haksızmıyım sence?
 
F

Fırtına

Guest
Sağlam Kafa Sağlam Vücut ta bulunur

hıımmm.. bu atasözünü çoktandır aklıma getirmemiştim.. gerçekten öyle mi acaba..?! vücudun sağlam!sa, kafan sağlam oluyor.......mu..?!!! bizim vücudumuz sağlam değil, sakat..!!! demek onun için vücudu sağlam insanlar bizi 'adam' yerine koymuyor.. beynimiz sağlıklı çalışmaz, sağlıklı düşünüp doğru karar veremeyiz, ''ahh canıııımmm, ayol o bile gelmiş'' misali (sakat!san, kültür/sanat gibi yerlere bile gitmeye hakkın yok) vs vs..!!!

Şimdi toplumun engellilere yaklaşımını, daha doğrusu engelliler hakkında ki önyargılarını kırmanın ne denli zor olduğunu zor olabileceğini daha iyi anlayabiliyorum.

haklısın.. şimdi bende daha iyi anlayabiliyorum.. önyargıların kırılması çok zor, çooooookkkk..!!!
 
M

mavibalina2012

Guest
Engellilere dair sözcükler, deyimler, atasözleri

O gün okuduğum psikoloji içerikli bir kitapta bir sözcüğü ne kadar fazla kullanırsak o kadar sözcüğe yatkın olduğumuzdan bahsediyordu bu irdelediğimiz kabul etmediğimiz bir sözcük dahi olsa bir taraftan da istemesek de diğer taraftan da kullanmaktan vazgeçemiyoruz…Engellilerle ilgili bazı sözcüklerde var ki yaşamımıza fazlasıyla girmiş…Bunların bir kısmı deyim kimi atasözü kimisi de halkımızın kullandığı deyimler en ilginci de beddua şeklinde kullanılanıdır…Bu tarz cümleleri duyduğumda not alıyorum…İlk aklıma gelenler bunlar;

- Kör karanlığa kurşun sıkma… : Bilmeden bir işe kalkışma

- Ocağın kör kalsın : Neslin tükensin

- Kör topal yuvarlanıp gitmek : İyi de değiliz sorun da yok

- Sakata gelmek : İşini iyice kontrol et

- Sağır sultan duydu : Bu işi duymayan kalmadı

- Kör kütük sarhoş olmak : Sarhoşluğundan ne yapacağını bilememek

- Körle yatıp şaşı kalkmak :Beraber olduğumuz kişilerin özelliklerini benimsemek…

- Kör kurşuna kurban gitmek : Hak etmediği muameleye maruz kalmak

- Körler sağırlar birbirini ağırlar: Birbirlerinin yaptıklarını tasvip edenler, birbirlerini idare ederler

- Körü körüne inanmak: Aslını bilmeden doğrusunu öğrenmeden bilinçsizce inanmak
 
Tekerlekli Sandalye
Üst