Engelliler İçin İş Koçları Yetiştirilecek

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk kez yetiştirilecek iş koçları

sayesinde engellilerin işlerinde başarılı olmaları sağlanacak.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin özel sektörde istihdamlarının çok önemli olduğunu belirterek, ceza uygulamaları nedeniyle bu sektörde kotaların dolduğunu söyledi.

Bakanlık olarak amaçlarının cezayla değil hakikaten işverenin engelli kişiyi tercih etmesi, çalışanın da verimli olabileceği iş alanına yerleşmesinin önemli olduğunu ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

"Kota zorunluluğundan değil, hakikaten ihtiyaçların örtüşmesinden dolayı bu çalışmaların yürümesi önemli. Özel sektörde istihdam eden işverenler, engelli kişi hakkında bilgi sahibi değil. 'Engelli bir kişi için iş ortamını nasıl düzenleyebilirim, görmeyen için ne yapabilirim işitmeyen için ne yapabilirim-' Bu konuda tam bir donanım yok, bilgi eksikliği var. Biz şimdi buna yönelik bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki aylardan itibaren özel sektörde işverenlerin bu konuyla ilgili bilgilenmesine yönelik bir rehber eşliğinde, birebir bizzat çalışmalar başlatılacak."

Aynı şekilde engelli kişilerin de iş disiplini, çalışma disiplini konusunda biraz daha motivasyona ve koçluğa ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Bu iş koçluğu sisteminin Türkiye'de yerleşmesine yönelik önemli bir çalışma yaptık. İrlanda'dan, dünyada bu iş koçluğunu yaymış uzman bir kişi, bizlere eğitim verdi" diye konuştu.

-"Türkiye'de bu çalışma ilk olacak"-

Çalışmanın projelendirme aşamasına geldiğini ifade eden Dr. Çiftçi, şöyle devam etti:

"Bu eğitim sonunda biz hem özel sektörde hem de memuriyette kişinin işle buluşması, işverenin memnuniyeti sağlanana kadar o kişiye iş koçluğu yapılması yönünde, bu çalışmanın bütün detaylarını çıkardık. Bunu projelendirme aşamasındayız. Projelendirmeyi yapıp Türkiye'ye yayacak bir çalışmayı da başlatacağız. Bu iş koçluğu dünyada da çok yok. Türkiye'de ilk olacak. Yani buna cesaret eden ülkelerin sayısı sınırlı. Çünkü iş koçluğu dediğimiz zaman özellikle de zihinsel engelli bir kişi herhangi bir iş sektöründe işe girdiğinde bugün zihinsel engelli kişinin yüzde 100 performansını beklemiyoruz."

Engelli bireyin, 10 paket mal üretilen bir iş yerinde 8 paket mal üretilebileceğini ifade eden Çiftçi, "Ancak bu 8 paketin mükemmel olacağından yana bizim hiç bir endişemiz yok. Çünkü engelli kişilerin böyle bir iş ahlakı, disiplini olduğunu biliyoruz" dedi.

İş koçlarının hem işveren hem de engelli bireyi bilgilendireceğini anlatan Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi bu konuda işvereni bilgilendirirsek ki iş koçlarının yaptığı bu oluyor aslında. Engelli kişiye de takıldığı her noktada ta ki o koça ihtiyaç kalmayana kadar rehberlik edersek, işte o zaman mükemmel sonuç ortaya çıkıyor. Yani orada bir kendine güvensizlik en başta mevcut oluyor engelli kişi açısından baktığımızda. O güvensizliği ortadan kaldıracak, engelliye rehberlik edecek bir kişi bulunursa işler hakikaten mükemmel yürüyor. Aynı zamanda işverene de gerekli bilgilendirme yaparak bu iş koçluğu başarılı bir sonuç veriyor. Türkiye'de bu çalışma ilk olacak."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst