Engelliler İçin Spor ve Paralimpik Oyunlar'ın Önemi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Hem bedensel hemde ruhsal açıdan spor her insanın ihtiyaç duyabileceği bir alandır konu engelliler olduğu zaman bu ihtiyaç bir kat daha artmaktadır. Bir takım gereksinimler engelsizlere göre çok daha fazla kısıtlı olmasından mütevellit spor engelliler için çok daha önemli hal almaktadır. Her engellinin kendine göre yapabileceği bir spor dalı mutlaka vardır. Sadece istemek, azmetmek ve gerekli desteği almasıdır önemli olan işte tüm bunlar oluştuğu takdirde spor yapılamamsı için hiç bir engel bulunmamaktadır.


52832.jpg

Spor önceden belirlenmiş kurallara göre, bireysel veya takım halinde yapılan fiziksel aktivitelerdir. Spordaki en önemli etmenler, kişilerin fiziksel kapasiteleri, yetenekleri ve başarıya olan inançlarıdır. Spor, kişilerin yaptıkları hareketlerle birlikte, top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Satranç, iskambil oyunları gibi oyunlar da, yalnızca zihinsel yeteneklere dayanmasına rağmen spor olarak kabul edilmektedir.

Bazı özel spor aktiviteleri normal sporları yapamayacak engelli insanlar için geliştirilmiştir(Tekerlekli sandalye rugby, tekerlekli sandalye tenis ve goalball vb.). Eğer yeterli önlem alınır ve uygun rehberlikler yapılırsa engellilerde normal insanların katıldığı aktivitelere katılabilmektedirler. Bu durumun en önemli göstergelerinden birisi de Paralimpik Oyunlar’dır.

Sporun Engelliler Üzerindeki Yararları:

Spor hem bedensel ve zihinsel yönden sağlıklı hem de engelli bireyler için son derece önemlidir. Ancak, engelli bireylerin spora olan gereksinimi sağlıklı bireylere göre daha fazla olabilmektedir. Engelli olmayan bireyler, normal gelişimlerini sürdürmek için günlük fiziksel hareketler yapma, yürüyüş yapma, yüzme, oyun vb. aktivitelere katılarak yeterli fiziksel egzersiz gereksinimini karşılayabilmektedirler. Ancak engelli bireyler, çoğu zaman yeterli fiziksel egzersizleri yapamamaktadırlar.

Spor kişilere engeli ile başa çıkmasını öğretmekte, kendisine olan güven duygusunu arttırmakta ve olumlu benlik gelişimine katkıda bulunmaktadır. İletişim ve paylaşım sağlamakta, yaşam motivasyonunu arttırmakta, dürüstlük, hoşgörü, işbirliği, gibi olumlu kişilik özelliklerinin kazanılmasını sağlamaktadır.

Spor ayrıca kişinin stresten korunmasına ve stresle başa çıkmasına yardımcı olur. Dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur. Kaslarının güçlenmesine ve dayanıklılık seviyesinin artmasına etki eder. Kas ve kemik yapısının zaman içinde zayıflamasını engeller ve hormon üretimine katkı sağlar. Doğru ve yeterli solunum sağlayarak, beyne ve tüm organlara yeterli oksijen taşınmasına katkı sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Kanser, kalp gibi bir çok hastalık riskini azaltmaktadır. Bununla birlikte eğlenmesine ve neşelenmesine, kısacası hayattan keyif almasına yardımcı olmaktadır.

Spor, engelli bireylerin sağlam ve engelli bireylerle bir araya gelmelerine olanak sağlayarak “toplumsal entegrasyon” için de son derece önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

PARALİMPİK OYUNLARI

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir( Vikipedi). (Bazı kaynaklarda Latince eşit anlamına gelen Paralel kelimesinin ilk iki hecesi PARA ile Olimpik kelimesinin son iki hecesi LİMPİK birleşiminden oluşturulmuştur. Şeklinde ifadelerde mevcuttur.)

Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir. İki yılda bir düzenlenir. Bir yaz ve bir kış oyunları şeklinde düzenlenir.

Paralimpik atletlerle normal olimpiyatlarda yarışan atletler ile aynı şartlarda mücadele etmektedirler. Paralimpik atletlerde sporcunun fonksiyonel kapasitesi, oyun içindeki performansı, tekniği ve patolojisi dikkate alınarak sınıflandırma yapılmaktadır. Sınıflandırma ile sporcular arasında denge ve fırsat eşitliği sağlanmaktadır.

Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılmaktadır. Olimpiyatların yapıldığı ülke tarafından oyunların bitmesinden iki hafta sonra Paralimpik Oyunlar düzenlenmektedir.

2016 yılında 15. Düzenlenecek Paralimpik Yaz Oyunları, Birezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde yapılacaktır. 2014 yılında 11. Düzenlenecek Paralimpik Kış Oyunları ise Rusya’nın Soçi şehrinde yapılacaktır.

Türkiye ilk defa 1992 Barselona Paralimpik Oyunları’na katılmıştır.

2004 Atina Paralimpik Oyunları’nda Korhan Yamaç Atıcılık’ta altın; 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’nda Gizem Girişmen Okçuluk’ta altın ve Neslihan Kavas Masa Tenisi’nde bronz, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda ise Goalball Erkek Milli Takımımız bronz madalya kazanmışlardır.

Paralimpik sporlar nelerdir?

Yaz Oyunlarında yer alan sporlar : Atletizm, Atıcılık, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Binicilik, Bisiklet, Boccia, Çim Bowling, Eskrim, Futbol, Goalball, Halter, Judo, Masa Tenisi, Okçuluk, Tekerlekli Sandalye Rugby, Tekerlekli Sandalye Tenis, Voleybol (Oturarak ve Ayakta), Yelken, Yüzme, Kürek, Tekerlekli Sandalye Dans.

Kış Oyunlarında yer alan sporlar : Alp kayağı, Kuzey kayağı, Biatlon, Buz kızağı ve Buz hokeyi, Curling.

Paralimpik Oyunlara nasıl katılınabilir?

IPC (Uluslararası Paralimpik Komitesi) tarafından onaylanmış yarışlarda baraj derecelerini aşan, IPC lisansına ve “C” sınıflandırmasına sahip sporcular Paralimpik Oyunlara katılabilirler. İlgili Engelli Spor Federasyonu (Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu ve/veya Özel Sporcular Spor Federasyonu) üzerinden Türkiye Milli Paralimpik Komitesine başvuru yapılır.
 

geprosmonros

Üye
Üye
Katılım
Eyl 11, 2021
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
.........................
 
Tekerlekli Sandalye
Üst