Engelliler Kamu Ve Özel Sektörde İşçi Olmak İçin Ne Yapmalıdır?

F

Fırtına

Guest
İkametgahınızın bulunduğu yerdeki Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğüne şahsen başvurarak kayıt yaptırmanız ve ilgili İl Müdürlüğü ile sürekli iletişim halinde olmak gerekmektedir. Türkiye İş Kurumu'nun ilan ettiği açık işler ve kamu kurumlarına alınacak işçiler için yapılacak sınavlar İŞKUR Web ( Türkiye İş Kurumu - Ana Sayfa ) sitesinde ve İŞKUR İl Müdürlüklerinde duyurulmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak işe girebilmek için, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği” kapsamında düzenlenen merkezî sınava girmek gerekmektedir.

Kamuda İşçi Olmak İçin Özel Şartlar Var mıdır?

Okur-yazar, ilköğretim mezunu ve zihinsel veya ruhsal özürlü olanlar kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olmak için sınava tabi tutulmazlar. Bu kapsamda bulunan ve talep koşullarına duruma uygun başvuranlar, noter huzurunda kura çekimine tabi tutulurlar.

Sınav Duyuruları Özürlüler İdaresi Başkanlığından da Öğrenilebilir mi?

Evet. Kurumların açtığı sınavlar ve özürlü personel alımına ilişkin duyuruları Başkanlığımızın 0 (312) 419 79 23-24-25 no'lu telefonlarını ve ALO 183'ü arayarak veya ( T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ) web adresinden düzenli olarak takip etmeniz mümkündür.

4857 Sayılı İş Kanunu Kapsamındaki İşyerlerinin Özürlü Çalıştırma Zorunluluğu Ne Kadardır?

50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştırılmaları gereken özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurları için öngörülen toplam çalıştırma oranı % 6dır. Bu oran (2006 yılı için) kamu işyerlerinde özürlüler için % 4, eski hükümlüler için % 2, özel sektör işyerlerinde özürlüler için % 3, eski hükümlüler için % 1 ve terör mağdurları içinde % 2 olarak belirlenmiştir.

Özürlülerin istihdamı konusunda işverenler için yasal zorunluluk yanında teşviklerde sözkonusudur. İşyeri; mevzuatlarla belirtilen özürlü sayısından daha fazla özürlü çalıştırırsa veya çalışan özürlünün özür derecesi % 80 den fazla olursa veya herhangi bir kanuni yükümlülüğü olmamasına karşın özürlü çalışanı varsa işveren tarafından ödenen sigorta priminin % 50 si hazine tarafından karşılanmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst