Engelliler Kanununda Değişiklik Taslağı Değerlendirme Toplantısı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Engelli Bireyler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nın sunularak engellilik alanındaki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte değerlendirildiği, görüş ve önerilerin paylaşıldığı “Engelliler Kanununda Değişiklik Taslağı Değerlendirme Toplantısı” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları’nın katılımlarıyla 23 Mayıs 2013 Perşembe günü gerçekleştirildi.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Engelliler Kanununda Değişiklik Taslağı Değerlendirme Toplantısı”nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları konuşmasında sivil toplum kuruluşlarına hitaben “Biz sizlerle gerçek anlamda bir aileyiz. Bakanlığımız sizin Bakanlığınız. Çalışmalarımızı da hep birlikte daha iyi yaşamak için gerçekleştiriyoruz” dedi.



Bakanlık olarak mesailerinin büyük kısmını engellilere yönelik çalışmalara ayırdıklarını vurgulayan Zahteroğulları, “Bakanlık olarak ele aldığımız konu insan. Her bir insan, her bir birey ayrı bir dünya. Konu engelli bireyler olunca da her bir bireyle ayrı olarak ilgilenilmesi gerekiyor. Biz Bakanlık olarak bu konuda büyük gayret gösteriyoruz. Önemli olan bu çözüm üretme kapasitesini canlı ve işler tutabilmektir. Tüm alanları, tüm konuları aynı anda gerçekleştiremeyebiliriz. Her bir konunun ayrı mali ya da teknik boyutları var ve bu yüzden diğer ilgili Bakanlıklarla da istişare etmek zorundayız. Ancak biz sizlerin, sivil toplumun, vatandaşların talep ve önerilerini değerlendirerek çalışmalarımızı yapıyor, adeta sizlerin devlet kurumlarına ulaşan sesi olmaya çalışıyoruz” dedi.



Bakanlığın çalışmalarında sivil toplumdan gelen desteğe büyük önem verdiklerini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, “Eksiğimiz olabilir şüphesiz ancak en azından tüm irademizi sizden gelen talepleri değerlendirmek ve size danışmak olarak ortaya koyuyoruz. 25 yıllık kamu idareciliği geçmişimde gördüğüm kadarıyla da sizi şu konuda temin etmek isterim ki hiçbir kamu kurumu ya da Bakanlık sivil toplumla, akademisyenlerle Bakanlığımız kadar iç içe değil. Çünkü bizim derdimiz çözüm üretmek” diye konuştu.



Engelliler Kanununda yapılacak olan değişiklikleri içeren taslaktan bahseden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, “Sizlerden gelen talep üzerine Engelliler Kanunumuzu, Bakanlığımızın Sosyal Hizmetler Temel Yasası hazırlıklarında diğerlerinden ayrı olarak kalmasına özen gösterdik. Yeni Yasamızın taslağında en öncelik verdiğimiz konu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin tüm amil hükümlerini yansıtmak oldu. Bunun yanında engellilerimiz için yaşama dokunan tüm düzenlemeleri de acilen gerçekleştirmek üzere bu hazırlığa ekledik. Yeni düzenlemelerimizde engelli hakları konusunda mevcudu mümkün olduğunca koruyarak güvence altına alırken, destek ve yardım mekanizmasını işletecek ve istismarları önleyecek bir sistem kurulması için yasal altyapıya özen gösterdik” dedi.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak hazırladıkları Kanun Taslaklarının hem sivil toplumda, hem de kamu iradesinde genel kabul gördüğünü vurgulayan Müsteşar Ahmet Zahteroğulları, “Bakanlık olarak TBMM Genel Kurulu’na şimdiye kadar üç yasa taslağı sunduk. Sunduğumuz taslakların hepsi de oy birliği ile Genel Kurul onayından geçti. Umut ediyorum ki Yeni Engelliler Kanunu Tasarımızı da bu şekilde oybirliği ile yüce Meclisimizin onayından geçirecek yetkinliğe ulaştırmış oluruz” şeklinde konuştu.



Açılış konuşması sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Genel Müdürlük olarak hazırladıkları “Engelli Bireyler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı”nın sunumunu gerçekleştirerek, taslak metni katılımcıların görüş ve önerilerine açtı. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi sunum öncesindeki konuşmasında “Yeni Kanunumuzun şu anda elimizde tuttuğumuz taslağının bu hale gelmesinde bizlerle birlikte sizlerin de emekleri var. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl yine sizlerle birlikte yasal düzenlemelerimize yönelik bir çalıştay gerçekleştirmiştik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin’in de katıldığı bu çalıştayın raporu ile birlikte yaptığımız düzenlemenin bugünkü hali, Sayın Bakanımızın da ifadesiyle, bu kapsamda düzenlenebilecek en verimli toplantı ve en verimli sonuçlardan biri oldu” şeklinde konuştu.



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin yönettiği toplantıda sivil toplum temsilcileri, engelli aileleri ve akademisyenler “Engelli Bireyler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” üzerinde, her bir madde hakkındaki görüş ve önerilerini ifade etti.



“Engelli Bireyler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” Hakkında



2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Kanunu ile engelli bireylerin temel sorun alanları olan; eğitim, sağlık, istihdam ve toplumsal hayata uyum konularında özel düzenlemeler getirilmiş ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması sağlanmıştır.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye'deki 96 yasal düzenlemedeki "özürlü", "sakat"ve"çürük" gibi ibarelerin "engelli" olarak değiştirilmesini düzenleyen yasa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca engellilik politikaları doğrultusunda yürütülen mevzuat çalışmalarının başlangıç noktasını ifade etmektedir.



Kanun ile; ilgili mevzuatta terminoloji birliğinin sağlanması, uluslararası hukukî metinlerde ve literatürde ağırlık kazanan eğilimin yansıtılması, söz konusu ifadelere yönelik toplum nezdindeki negatif algının izale edilmesi amaçları doğrultusunda, çeşitli mevzuatta yer alan “sakat”, “özürlü” ve “çürük” ibareleri ve türevleri “engelli” ibaresi ve türevleri ile değiştirilmiştir. Eş zamanlı olarak yürütülmekte olan diğer mevzuat çalışmaları ile özellikle 5378 sayılı Kanun ile alanda sağlanan kazanımların daha ileri noktalara taşınması hedeflenmiştir.



2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Kanunu ile devrim niteliğinde düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte zaman içerisinde ihtiyaca göre yeni tedbirlerin alınması ve yeni düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz olmuştur. Bu çerçevede, 5378 sayılı Engelliler Kanunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme bakış açısı ile yeniden yorumlanarak “Engelli Bireyler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” hazırlanmıştır. Engellilik alanına bakışta önemli bir zihniyet değişikliğinin habercisi ve sağlayıcısı olacak olan Engelli Bireyler Hakkında Kanun Tasarısı ülkemizin taraf olduğu Sözleşme hükümlerine uygulamada da etkinlik kazandıracaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst