Engelliler, kendilerinin yazıp yönetip oynayacağı film çekecek

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
321538.jpg



Engelliler, engellilerin sorunlarını doğrudan aktarabilmek için kendilerinin yazıp yönetip oynadığı bir film çekmeye hazırlanıyor.

Sakarya’da yaşayan spastik engelli Ayhan Yarıcı, engellilerin hayatından kesitler sunacağı bir film çekmeye hazırlanıyor. Senaryosunu, Yarıcı'nın kendisinin yazdığı ve aynı zamanda yöneteceği filmde tiyatro eğitimi almış engelliler rol alacak.

Yarıcı, Cihan’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk kez bir engellinin senaryosunu yazdığı, bir engellinin yönettiği ve başrollerde engellilerin oynayacağı bir film çekileceğini söyledi. Bunun, gerçek filmleri olacağını ifade eden Yarıcı, “Yani kendi filmimizi çekiyoruz. Samimi, sıcacık ve duygu yüklü bir hikâye ile beyaz perdede sinemaseverlerle buluşmak arzusundayız.” şeklinde konuştu.

Filmde, bir yanda varlık içinde umutsuz, amaçsız, hayatı kendisine ve çevresindekilere zehir eden, biraz da şımarık bir engelli, bir yanda yokluk içerisinde yaşayıp, engelli bedenlerine sığdırdıkları umutları, amaçları ve yaşama azimleri ile var olma savaşı veren taşra engellileri konu aldığını ifade eden Yarıcı, “Hepsinin kaderi aynı, fakat yaşamları farklı farklıdır. Film; zenginlik engelliliğe çare midir? Yoksulluk, insanca yaşamaya engel midir? Materyalist zihniyet, bireyi insanlıktan uzaklaştırır mı? sorusuna cevap arıyoruz. Duygusal zekânın önemini ve gerekliliğini ortaya koyan bu filmde kilit rolleri engelli oyuncular oynamaktadır. Yazarı, yönetmeni ve oyuncuların çoğu engellilerden oluşan bu film ülkemizde bir ilke de imza atacak.“ diye konuştu.

“DAMDAN DÜŞENİN HALİNİ DAMDAN DÜŞEN ANLAR”

Bir grup engelli sanatçının, bir araya gelerek kendi filmlerini çekmek istediklerini vurgulayan Yarıcı, şu bilgileri verdi; “Bugüne kadar pek çok engelli filmi çekildi. Ancak bu filmler sağlıklı kişiler tarafından yazılıp oynandı. Empati yoluyla yapılan bu çalışmalar, çoğu zaman gerçekten uzak ve hedefine ulaşamayan yapımlar olmaktan ileri gidemedi. Olaylar ve karakterler ya aşırı abartıldı ya da gerçek sorunlara dokunmadan yüzeysel bir biçimde işlendi. ‘Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar‘ felsefesinden yola çıkarak engellilerin gerçek yaşamlarını, gerçek engelli oyuncularla anlatma yolunu seçtik.”

"FİNANSAL DESTEĞE İTİYACIMIZ VAR"

Yarıcı; filmin senaryosu, oyuncuları, çekileceği mekan ve diğer hazırlıkların tamam olduğunu, ancak en büyük sıkıntıyı finans konusunda yaşadıklarını anlattı. Yarıcı, finans sorununu hallettikleri takdirde filmi 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’ne yetiştirebileceklerini kaydetti.

Kendilerinin, engelli sanatçılar olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını, zor olanı, bir araya gelip inançlı bir ekip olmayı başardıklarının altını çizen Yarıcı, “Seyredilirken keyif verecek bir hikâye ortaya koyduk. Fakat, bu filmi hayata geçirecek paramız yok. Şimdi söz sırası, her fırsatta engellilerin yanında olduklarını söyleyenlerde.. Bu adımdan sonra bizler susacağız. Her fırsatta engellilerin yanında olduklarını söyleyenler konuşacak. Biz bu işin yüzde 60’ını bitirdik. Sıra yüzde 40’ını, yani finans boyutunu çözmeye geldi. Bu hikayenin beyaz perdeye yansıyabilmesi için sponsorlara ihtiyacımız var.“ şeklinde konuştu.

Yarıcı, engelliler üzerine yaptığı bilimsel çalışmaları ile tanınan ve bu konuda bir çok kitap yazan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar'ın danışmanlığını yaptıklarını dile getirerek, “Bu film de engellilere bir hizmet, bir katkıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde galasını yapmayı planlıyoruz. Çünkü bu 3 Aralığın alışılmışın dışında, farklı bir boyutta kutlanmasını amaçlıyor ve bu uğurda çalışıyoruz. Samimi, sıcacık ve duygu yüklü bir hikâye ile beyaz perdede sinemaseverlerle buluşmak arzusundayız.” ifadelerini kullandı.

 
Tekerlekli Sandalye
Üst