Engelliler Minibüs Tarzı Araçları da ÖTV İndirimli Alabilir?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Merhaba arkadaşlar, genelde insanlar ÖTV indirimin sadece binek araçlarda uygulandığını sanıyor ama gerçek öyle değil. Minibüs tarzı panelvan, van gibi araçlarda ÖTV indirimine tabi araçlardır. Yalnız bu türden araçları sadece engel oranı %90 ve üzeri olan engelliler alabiliyor. Ayrıca araçta aşağıdaki resimde olduğu gibi, engelli kişinin tekerlekli sandalye, akülü sandalye veya ağır engelliyse sedye ile inip binmesine yardımcı olacak rampa, asansör şeklinde aparat takılması gerekmekte.

cats.jpg

Engelliler minibüs, van panelvan almak için ne yapmalı?

Aslına bakılırsa bu türden araçları almak binek araç almaktan daha kolay. Şöyle ki elinizde %90 ve üzeri bir raporunuzun olması yeterli. Raporunuzu alıp herhangi bir araç bayisine gittiğinizde alacağınız aracı beğendikten sonra bayiye alacağınız aracın 87.04 tarife pozisyonunda olup olmadığını sorunuz. Zira sadece bu tarife (87.04) pozisyonunda olan araçlar alınabiliyor. Tabi aracı alırken, aldıktan sonra yukardaki resimde verdiğimiz örneklerde olduğu gibi araca asansör, sabit rampa gibi aparatlarıda taktırmanız gerekmekte.

Yasal Dayanak

1.2. Engellilik Derecesi %90 veya Üzerinde Olanların Taşıt Alımlarında İstisna
1.2.1. Taşıtta Tadilat Aranmayan İstisna Uygulaması


Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) alt bendi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,
• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin

engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır. Bu istisnadan yararlanmak için, taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engellinin taşıtı bizzat kullanması şartı aranmaz.
Yetkili sağlık kurumlarından alınmış, engellilik derecesinin %90 veya daha fazla olduğuna dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin ÖTV mükellefine ibraz edilmesi suretiyle, taşıtın ilk iktisabında ÖTV uygulanmaması talep edilir. ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki taşıt tesliminde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/2 Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterir.

Vergi dairesince, beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilir.
1.2.2. Taşıtta Tadilat Aranan İstisna Uygulaması
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (b) alt bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede 87.03 tarife pozisyonu kapsamında vergilendirilen;

• Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olan taşıtların,
• Sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olan taşıtların

engellilik durumlarının taşıtları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu, yetkili sağlık kurumundan alınmış engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Taşıtta, ilk iktisaptan önce tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptırılması zorunludur.
(II) sayılı listenin 87.03 tarife pozisyonu sırası kapsamında vergilendirilen; motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşan taşıtlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen taşıtlar, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları ve arazi taşıtlarının ilk iktisabında bu istisnadan yararlanılamaz.

Dolayısıyla bu istisna kapsamında, 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırılan panelvan, kombi gibi hem yük hem yolcu taşımacılığında kullanılabilen çok amaçlı taşıtlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olan taşıtların ilk iktisabı yapılabilir.

Ayrıca, fabrika çıkışı veya ithali sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olarak yapılan ve taşıtın “Araç Tip Onayı Belgesi”ne uygun, tamamlanmış araç uygunluk belgesinde de bu teknik özelliği belirtilen taşıtlardan, istisnadan yararlanabilen malul veya engellilerce engellilik durumlarına uygun olarak tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine imkân sağlayacak şekilde mezkûr düzenleme kapsamında yaptırılan tadilata bağlı olarak oturma yeri sayısı düşürülen taşıtların ilk iktisabı da bu düzenleme kapsamındadır.
Bunun yanı sıra, 10 veya üstü oturma yerine sahip taşıtların, mezkûr düzenleme çerçevesinde yaptırılan tadilat sonucu, istisna kapsamındaki taşıtlar haline getirilmesi suretiyle ilk iktisaplarının yapılması halinde de diğer şartların sağlanmasına bağlı olarak, söz konusu istisna düzenlemesinden yararlanılabilir.

https://engelliler.gen.tr/f18/engelliler-icin-arac-aliminda-otv-uygulama-sartlari-27173/
 

zemferi

Üye
Üye
Katılım
Ocak 25, 2013
Mesajlar
120
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bu araçların ötv oranı otomobillerdeki gibi % 45 midir.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Yok değil. Zaten engelli araç alımında binek araç almanın bir nedenide bu. Binek araçlarda ÖTV %45 ama minibus tarzı araçlarda daha düşük. Şurada vergi oranları yazıyor:> ÖTV Hesaplama Robotu
 

zemferi

Üye
Üye
Katılım
Ocak 25, 2013
Mesajlar
120
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yok değil. Zaten engelli araç alımında binek araç almanın bir nedenide bu. Binek araçlarda ÖTV %45 ama minibus tarzı araçlarda daha düşük. Şurada vergi oranları yazıyor:> ÖTV Hesaplama Robotu

yüksek tavanlı araç alımı hakkının bize getirdiği ne anlamadım ..zaten alamıyor muyduk düşük olan ÖTV indirimi ile..aradaki fark nedir..ticari araçtan binek araca çevrilmesi midir buradaki kolaylık. biraz açabilir misiniz
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Tercih meselesi. Hatta tercihten öte zorunluluk. Öyle adam varki tekerlekli veya akülü sandalyesiyle araca binip yolculuk yapmak istiyor. Onlar açısından tercih edilebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst