Engelliler, sorunlarına çözüm bulunması için yürüdü

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
deynek.jpg



Taksim’de Engelliler Haftası sebebiyle yürüyen engelliler; toplu ulaşım, sağlık, eğitim, istihdam gibi alanlarda çektikleri sıkıntıların giderilmesini istedi. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, erişim ve ulaşım alanında engelliler için adım atılmadığını belirterek, “Bizi hayata bağlayan tüm yollar kapalı.” dedi.

Türkiye’nin bir çok yerinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul’da da engelliler, Taksim’de yürüyüş yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan engelliler ve yakınları, İstiklal Caddesi’nde yürüyerek Taksim Meydanı’na geldi. Engelliler ve yakınları yürüyüş sırasında ‘Sağlık hakkımız satılamaz’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘Hani sosyal devlet hani adalet’ sloganları atıldı. Tekerlekli sandalyede özürlüler, ‘Engelli olmayı biz istemedik’, ‘Mimari engeller yaşam alanımızı sınırlıyor’ pankartları taşıdı.

Engelliler adına açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, her yerde seslerini duyurmaya çalıştıklarını, fakat bu sese kimsenin kulak vermediğini söyledi. 5378 sayılı yasanın çıkarıldıktan sonra sorunların çözüleceği vaadinde bulunulduğunu aktaran Boyraz, “Yasa çıktı, üzerinden 6 yıl geçti ancak hala değişen bir şey yok. Erişim ve ulaşım özetle bizleri hayata bağlayan tüm yollar kapalı.. Bu konuda bir adım atılmıyor. Toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesi için yasanın verdiği sürenin 2012’de bitecek olmasına rağmen neden hala hiçbir şey yapılmıyor. Özellikle belediyeler, yolları, kaldırım taşlarını düzeltecek para bulamıyoruz derken, ünlü sanatçılara konserler verdirecek parayı nereden buluyor.” diye konuştu.

Eğitim hakkından da yararlanamadıklarını savunan Boyraz, “Yararlanamıyoruz çünkü erişemiyoruz. Okullarımızda engellerle karşılaşıyoruz. Kaynaştırma eğitimi diyorlar kaynaştırmanın alt yapısını göremiyoruz. Eğitmen yok, binalar yetersiz, öğrencilerimiz birbirlerine uyum sağlayamıyor.” ifadesini kullandı.

İstihdam haklarının ise tümüyle sözde kaldığını ileri süren Şükrü Boyraz, “Kamuda 50 bin kadro dolacak” sözünün tutulmadığını, özel sektörde de kotanın uygulaması yeterince denetlenmediğini sözlerine ekledi.

Star Gazetesi
 
F

Fırtına

Guest
Engelliler Seçimlerde "Vitrin" Olmak İstemiyor.!

250





Engelliler Haftası nedeniyle Sakatlar Derneği öncülüğünde engelliler Galatasaray'dan Taksim Meydanı'na yürüdü. Yapılan açıklamada, 12 Haziran Seçimleri'nde siyasi partilerin engellileri yine "vitrin" olarak kullanarak somut çözümler sunmadıkları belirtildi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Sakatlar Derneği öncülüğünde bir araya gelen engelli dernekleri, taleplerini dile getirmek için Galatasaray'dan Taksim Meydanı'na yürüyerek, siyasilerden seçim vitrini olarak kullanılmak yerine yaşam şartlarını düzenleyecek çözümler talep ettiler.

Aralarında genç, yaşlı, çocuk, görme, hareket, işitme, zihinsel engellilerin bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, "Meclis ayrımcılık yasası çıkarsın", "Sağlık kurulu raporları değiştirilmeli", "Özel eğitim ve rehabilitasyona kaynak ayrılmalı", "Mimari engeller yaşam alanımızı sınırlandırıyor" yazılı pankartlar taşıdı.

Saat 12:00'de Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, "Okulda, işte, sokakta engelliler her yerde", "Hani sosyal devlet hani adalet", "Milli gelir artmış, bize doktor yok", "Sadaka değil, iş istiyoruz" sloganları eşliğinde Taksim Meydanı'na yürüdü.

Yasa çıkalı altı yıl oldu, sorunlar duruyor;

Meydanda, engelli örgütlerin ortak basın açıklamasını okuyan Sakatlar Derneği Başkan Şükrü Poyraz, altı yıl önce 5378 sayılı yasanın çıkarılmasına rağmen, nüfusun yüzde 12'sini oluşturan engellilerin sorunlarının hala çözüme kavuşturulmadığını söyledi.

Poyraz, engellilerin eğitim, sağlık, bakım, istihdam, ayrımcılık konularındaki sıkıntılarının giderilerek, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin Ek Protokolü'nün imzalanması ve ayrımcılık yasasının çıkarılması çağrısında bulundu.

Dile getirilen talepler şunlar;

Engelli aylıklarının bağlanmasındaki keyfi davranışların son bulması, aylıkların insan onuruna yaraşır bir yaşam için gerekli düzeye çıkarılması,

Evde bakım yardımının bağlanmasında ve uygulanmasında objektif kriterlerin uygulanması, ailelere destek verilmesi,

Bakım evlerinde ve hastanelerde tutulan engellilerin, kimsesiz yaşlıların yaşam kalitelerinin iyileştirilmesini,

Sağlık, eğitim, fiziki yaşam önündeki engeller kaldırılmalı,

Sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılması, Sağlık Uygulama Tebliği ile yapılan kısıtlamaların sona erdirilmesi, tüm araç, gereç ve ilaçların tedavilere, ihtiyaçlara, yaşam kalitesinin artırılmasına uygun biçimde temin edilmesi,

İlköğretimden itibaren tüm eğitim kademelerindeki sorunların hızla giderilmesi,

Fiziki çevre ve toplu ulaşım araç ve sistemlerinin derhal engellilere uyumlu hale getirilmesi,

Kamudan başlayarak engelli istihdamının artırılması ve iş güvencesinin sağlanması,

Ayrımcılık yasası çıkarılmalı,

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin Ek protokolünün imzalanarak, bireysel başvuru hakkının verilmesi,

Ayrımcılık yasasının uluslararası terminolojideki hali ile derhal çıkarılması ve mevzuattaki ayrımcılık içeren hükümlerin iptali,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst