Engelliler ve Yaşam Temalı Öykü Yarışmasının Sonuçları Belli Oldu!

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Değerli site üyeleri ve ziyaretcilerimiz,

Nihayet uzun bir maratonun sonuna geldik. 1 Şubat 2013 tarihinde start verdiğimiz II. Engelliler konulu öykü yarışmamızın sonuçları belli oldu. Öykü yarışmamızda dereceye giren eserlerin duyurusu az önce değerli başkanımız güzel insan Şenol Balaban beyfendi tarafından facebook sayfasında duyruldu. Sayın başkanımız bu güzel yarışma üşenmemiş güzelde bir video çektirerek duyuru yapmış. Kendisine bir kere daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sizi daha fazla merakta bırakmadan hemen dereceye eserlerin ilanını yapıp ilgili videoyu ekliyorum....

Engelliler ve Yaşam Temalı, II. Engelliler Konulu Öykü Yarışmasında Dereceye Giren Eserler.

Birincilik Ödülü: "Benim Canım Kardeşim" adlı öyküsüyle Sinan İpek'e verilmiştir.

Öyküyü okumak için tıklayınız

İkincilik Ödülü: "Beni Mutlu Etmek İstermisin?" adlı öyküsüyle Reyhan Hacıeyupoğlu Yüksel'e verilmiştir

Öyküyü okumak için tıklayınız

Üçümcülük ödülü: "Öteki" adlı öyküsüyle Baran Pınar'a verilmiştir.

Öyküyü okumak için tıklayınız

Jüri Özel ödülü: "Bacaklarınızı Ödünc Alabilir Miyim (ve kalbinizi)" adlı öyküsüyle Aysel Ekiz'e verilmiştir.

Öyküyü okumak için tıklayınız

Dağıtılacak Ödül Miktarı:

5.000 TL

Birincilik ödülü: 2.000 TL
İkincilik Ödülü: 1.500 TL
Üçüncülük Ödülü: 1.000 TL
Jüri Özel Ödülü: 500 TL


Ödüller eser sahiplerine önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde takdim edilecektir. Dereceye giren tüm eser sahiplerini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim...

Ve Beklenen Video


İşitme Engelliler Video Metni

Herkese merhaba,

İki yıldır Ankara Yenimahalle belediyesi sponsurluğunda Engelliler.gen.tr sitesi tarafından düzenlenen "Engelliler konulu öykü yarışmasının" bu yıl ikincisini yaptık...
Yarışmanın amacı engelliler adına edebiyat aracılığıyla toplumda farkındalık yaratmaktı. Yarışmaya, 417 öykü geldi. Bu sayı benzer yarışmalar göz önüne alındığında rekor sayılabilecek bir sayıdır.

Yurdun dört bir yanından, Alman'yadan, avusturyadan, azarbaycan dan başvurular oldu. Profesyonel yazarların yanısıra 15-16 yaşında gençliğinin baharında yazar adaylarımızda öykü gönderdiler.
Gelen öyküler her engel grubuna ait yaşanmışlıkları anlatılıyor. Öykülerin ortak özelliklerine baktığımızda hemen hepsinin vermek istediği mesaj tekti. ENGELLİLER ANLAŞILMAK İSTİYOR.

Evet ne acınmak, ne yardım ne şu ne bu. Toplumdan en büyük beklentileri anlaşılmak. Buradan engelliler adına araştırma yapmak isteyen sosyolog ve akademisyenlere sesleniyorum. Bu yarışmaya gelen öyküler engelliler adına tüm merak edilenlerin cevaplarını veriyor.

Türkiye'de yeni yeni filizlenen "engelli hareketi" için bu yarışma bir milad sayılır. Olmayan bir şey yapıldı ve yaratıcı yazım üzerine kalem oynatan 417 cesur yürek toplumun vicdanına yazdıkları öykülerle ayna tuttular...

Yarışmayı başlattığımızda "kaybedeni olmayan tek yarışma" diye bir slogan belirlemiştik. Bu söz laf olsun diye söylenmiş bir laf değildi. bu yarışmada kaybeden kimse yok. Yazılan her öykü, okunan her öykü engellilerin anlaşılması için atılmış bir adımdır. Bu anlamda yarışmaya öykü gönderen herkesi bir kere daha tebrik ediyor, engel tanımayan kalemlerini bundan sonrada engelliler için kullanmalarını umut ediyorum.

Gelen 417 öykünün herbiri birinciliği hak edecek kadar güzel olduğunu söyledik. Ancak bir yarışma olması nedeniyle mecburen dereceye girenleri seçmek zorundaydık. Ve uzun zorlu bir sürecin sonunda dereceye giren ilk dört eseri belirledik.

DERECEYE GİREN ESERLERİN SIRALAMASI ŞU ŞEKİLDE OLMUŞTUR.

Birincilik ödülü "Benim Canım Kardeşim" adlı öyküsüyle Sinan İpek e verilmiştir. Öyküde yapışık ikizlerin yaşamı anlatılmakta. Son derece akıcı bir uslupla yazılan öykü aynı zamanda yapışık ikizlerin yaşamına dair yazılmış ilk öykü olması nedeniyle dikkat çekeci.

İkincilik ödülü "Beni mutlu etmek istermisin?" adlı öyküsüyle REYHAN HACIEYÜPOĞLU YÜKSEL'e verilmiştir. Öyküde Cüce olduğu için İş bulamayan, toplum tarafından alaya alınan, babası tarafından terk edilen bir yaşam öyküleştirilmiş.

Üçümcülük ödülü "Öteki" adlı öyküsüyle Baran Pınar'a verilmiştir. Öykü tam anlamıyla bir manifesto niteliğinde. Yazar öyküsünde farklılıklar toplumun aynasıdır derken tüm ezberleri bir anda alt üst ederken, "engelliler toplumun vicdanın rahatlatan" insanlarmıdır sorusunu sorup bir anda beynimizde şimşekler çakmasına neden oluyor. Engellileri anlamak toplumun onlara bakışını ve bu bakışın engellilerin ruhlarında nasıl derin yaralar bıraktığını öğrenmek için mutlaka okunması gereken bir öykü.

Ve son olarak juri özel ödülü....

Jüri Özel ödülü, "Bacaklarınızı ödünc alabilir miyim (ve kalbinizi)" adlı öyküsüyle Aysel Ekiz'e verilmiştir. Öykünün başında kullanılan " Birkaç saatliğine belki, hiç eskitmeden, hırpalamadan geri vermek üzere ödünç alabilir miyim bacaklarınızı?" denilerek insanın saçlarını diken diken eden bir giriş yapılıp devamında "Bütün yollar iki bacaklarıyla yürüyebilsin insanlar diye yapılmıştır" denilerek yine bir ayıpla yüzleşmemiz isteniyor.

Ödül alan yüreği ve kalemi engel tanımayan dört yazar arkadaşımızı bir kere daha tebrik ediyorum.
Son olarak yarışmanın başından beri büyük bir özveriyle 417 öyküyü okuyup adeta öykülerle yatıp öykülerle kalkan juri üyelerimiz Satı İlen, Rahmi Vidinlioğlu, Ferhat Güler ve Halil Yılmaz'a teşekkür ediyorum...
 
Merhaba Arkadaşlar,

Bu yarışmada emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum. Dereceye giren eser sahiplerini de benim tahminlerimi yanıltmadıkları için :) bir kere daha canı gönülden tebrik ederim. Yarışmaya katılan tüm öyküler çok güzeldi. Çünkü her öykü ayrı bir eser, ayrı bir değer, ayrı bir güzellikti. Hepsi engelsiz yüreklerin sesiyle, engelsiz beyinlerin zekasıyla ve engelsiz gönüllerin kalemiyle yazılmıştı.

Aslında çok duygusal bir yapım olduğundan şu an daha fazla yazamayacağım ama herkese, yayında ve yapımda emeği geçen herkese kucak dolusu sevgilerimle,

Başarılarınızın devamı dileklerimle, sevgiyle kalın, dostlukla kalın, öyküyle kalın,
 
Bundan yıllar önce bir öğretmenler günü kutlamasına görev dağılımı yaparken bacakları doğuştan olmayan ve hergün annesinin ya da babasının kucağında okula getirip sırasına oturttuğu Göksel'e en güzel şiiri seçip okuması için verdiğimde bana "Ama ben okuyamam ki"yanıtını kalbime saplanmış bir bıçak olarak ömrümce taşıyacağımı anladım..Bıçak bacakları olmayan Gökselim'den değil,ona bu yanıtı verdiren,öğreten,yerleştiren BİZ'den saplanmıştı içime...Çünkü sınıfın en güzel okuyan öğrencisiydi.Ama ona o ana dek hiç bir görev verilmemiş,her etkinliği tekerlekli sandalyesinde kıyılardan seyretmek zorunda kalmıştı.Yanıtındaki çığlık hepimizeydi.Kızdım."Neden?" dedim.."Okuman yok mu senin?Sekizinci sınıftasın ve sınıfın en iyi okuyan öğrencisisin."....AMA BEN OKUYAMAM Kİ....Ne kadar acıtıcı bir cümle.Okudu..Tekerlekli sandalyesinde,bembeyaz okul gömleğiyle,mikrofunu eline aldı ve en güzel şiiri o gün Göksel okudu.Bütün öğretmenleri ayakta alkışladılar onu...Ömrüme en güzel şiir okuyan,en çok gururlandığım öğrencim olarak kocaman yüreğiyle,en önemlisi şiirle dokundu..Kaç insan bize şiirle dokunabilir ki?:..Göksel liseyi bitirdi şimdi çalışıyor..Memleketime gittiğimde onu mutlaka görüyorum.Bu öykü Onun bende bıraktığı o güzel şiirin öyküsüydü...Anlamı,şiiri,ömrü,güzelliği çok yüklü bir öykü.Kıymetlimdi benim...Ben seçici kurulun değerlendirmesini ve Göksel'in öyküsünü onurlandırmasını sevgiyle selamlıyor,bu kadar anlamlı bir oluşumun sürekliliğini diliyorum.Beğenileriniz için yüreğimle teşekkür ediyor,saygılarımı sunuyorum.Kalbimizi ödünç vereceğimizi düşüberek hep masmavi tutabilmeyi diliyorum.Sevgilerimle
AYSEL EKİZ
 
Engelli olan yaşıtım yeğenimle birlikte büyüdüm, onunla yedim, içtim, banyosunu yaptırdım, güldüm, eğlendim, ağladım, dövüştüm, aynı tabaktan, aynı çataldan, aynı kaşıktan yemek yedim... Onları çok seviyorum ve yaşamın onlarla daha zenginleştiğini, daha da anlamlı hale geldiğini düşünüyorum. İşte bu duygularla yazdığım öyküm birinci olmuş, çok sevinçliyim, bütün özürlüler adına, özellikle de yeğenim Mustafa Oğuz Mucurluoğlu ve annesi Meral İpek adına, ayrıca engelli kayınbiraderim Mert Uluçeçen adına ve tabi bütün engelliler adına, çok teşekkürler ederim. Böylesi bir yarışmayı düzenlemek ve sürdürmek gibi onurlu bir göreve sponsor olduğu için Başkan Şenol Balaban'a da çok teşekkür ederim.
 
Bu güzel öykü yarışmasına katılan herkesi çok tebrik ederim... Gerçekten kolaymış gibi görünsede aslında zor birşey. Yazıya dökmek başlı başına bir olay zaten...

Dereceye giren arkadaşları da ayrıca Tebrik Ederim ve başarılarının öyküde yada başka bir dallada olsa daim olmasını canı gönülden dilerim.

Son olarak emeğe saygı diyorum... onların sayesinde bu duyguları hissettik .... ekip çalışması olduğu için tüm takıma teşekkür ederim
 
Yarışmamıya ilişkin Şenol Balaban'ın yorumu...

Sevgili arkadaşlarım;

Hayat düz bir çizgiden oluşmaz. Her zaman yokuşları vardır, olacaktır. Ve sadece korkaklar önlerine çıkan yokuş karşısında pes eder...

Yaşamdan alacağınız tat ona karşı vereceğiniz kavganın büyüklüğüyle orantılıdır. Size dayatılan tüm ezberleri elinizin tersiyle bir kenara atın.

İnsanları düşünün. Mesela Stephen Hawking'i. Duymadığı halde tüm dünyanın hayranı olduğu besteleri yapan Beethoven'ı düşünün. Görmediği halde yaptığı resimlerle bilim adamlarını bile şaşkınlığa uğratan Eşref Armağan'ı düşünün.

Engeline yenilmeyenleri düşünün. Kendi bedenine hapsolmayanları düşünün.

Yaşama karşı dik duranları düşünün. Düşündükçe toplumun sana biçtiği rolü değil kendi hayatının başrolünü oynayabileceğini fark edeceksin.

Bu hayat senin.

Mutlulukla, mutsuzluk, başarı ile başarısızlık arasındaki ince bir çizgi vardır. Ve bu çizginin ötesine geçmek kendi bedeninle barışık olmana bağlı.

Asıl önemli olan şey, toplumun sana acıması değil senin kendine ACIMAMANDIR.

Bu yüzdendir ki;

Kendine acımayan 417 cesur yürekli yazar arkadaşıma..

Dereceye giremediği halde başarıyı ve başarılı insanları kıskanmayıp, üstüne destekleyen ve tebrik eden, bugün biz engelsiz tabir ettiğimiz insanlarda bile olmayan meziyetleri gözler önüne seren arkadaşlarıma...

Bir ay gibi kısa bir zamanda 417 öyküyü okuyan, yorumlayan, tartışan, dereceyi belirleyen juri üyesi arkadaşlarıma...

İki senedir bu organizasyonu neredeyse tek başına çekip çeviren, virgül kadar hatayı bile görüp müdahale eden Halil Yılmaz'a...

Yarışmanın duyurulmasında ve öykülerin yayınlanmasında ki katkısı için engelliler.gen.tr sitesine...

Ve geçtiğimiz sene facebook üzerinden yaptığı canlı yayınla duyuruyu yapan ve bu sene de bu videoyu çeken, her zaman olduğu gibi ilklere imza atan infial ekibine...

2 senedir tüm insanlığa verdiğiniz mesajlarınız için...

TEŞEKKÜR EDERİM.
Şenol Balaban
 
Sayın Başkanım,

Engellileri yaşama dahil edip, sorunlarını irdeleyici bakışlarla ele almanız gibi bu yarışmaya sponsor olmanız bile çözümümüzün parçasıydı. Bizleri sporla ve edebiyatla tanıştırdınız, yarışmamıza destek oldunuz, aydınlık Türkiye'mizde geleceğimizin parçası olduğunuz için sonsuz teşekkür ve hürmetlerimizle...
 
Sayın Başkanım,

Güzel yurdumun en küçük ilinden tüm yurduma dalga dalga yayılan sevgi, dostluk, edebiyat seliyle engel tanımayan, yılmayan, kocaman yüreğiyle tek başına bu siteyi kuran, yöneten, bizleri bu site altında can bağıyla birleştiren ve sizin de dediğiniz gibi ''İki senedir bu organizasyonu neredeyse tek başına çekip çeviren, virgül kadar hatayı bile görüp müdahale eden Halil Yılmaz'a... '' ve sitemize verdiğiniz destekler için asıl bizler çok çok teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,
 
Sayın Şenol Balaban'ın vermiş olduğu destek umarım herkeze birazda olsa örnek olur. Engellilerin her alanda başarı sağlayabileceğini buna edebiyatta dahil olmak üzere iki dönemdir yapılan öykü yarışması katılım sayısıyla oluşan ilgiyle gözler önüne sermiştir. Böylesi önemli projeler daha fazla olmalı ve desteklenmelidir. Sayın Balaban'ın yüce gönlü ve insana verdiği değer tüm insanlara örnek olması dileğiyle. Bu projede emeği geçen herkeze başta sayın Balaban olmak üzere site yöneticimiz Halil Yılmaz ve tüm jüri ekibine teşekkür ederim. Göndermiş oldukları herbiri birinden değerli öykü yazarlarımıza dereceye giren yada girmeyen tüm öykü gönderen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum hepsini yürekten kutluyorum başarıları daim olsun.

Saygılar.
 
Geri
Üst