Engelliler Vergi İndirimi 2014

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,076
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Engelliler İçin Vergi İndirimi Rehberi

Vergi indirimi (sakatlık indirimi) ve vergi indirimine dair 2014 yılı itibariyle güncel ve sık sorulan soruların yanıtlarını bulacağınız bu makalemizde işleyeceğimiz konu başlıkları en fazla merak edilen ve sorulan sorulardan seçilmiştir. Sorulara yanıt verirken mümkün olduğunca fazla teknik açıklama ve detaya girmeden herkesin anlayabileceği dilde yanıtlar vermeye çalışacağız. Buna rağmen eğer vergi indirimine dair cevabını bulamadığınız veya bizim yazıpta sizin anlamadığınız yerler varsa konu altına yazınız lütfen. Elimizden geldiğince yanıt vermeye çalışırız.

Yüzde 40 engelli vergi indirimi

Öncelikle vergi indiriminden yararlanmak isteyen engelli bireyin rapor oranı en az %40 olmalı. Bu oranın altındaki kişiler vergi indirimi belgesi alamaz. Bunun nedeni ise bir kişinin yasalar önünde özürlü sayılabilmesi için sağlık rapor oranının yüzde 40 ve üzeri olması gerekmektedir.

Engelli vergi indirimi red edilirse ne yapmalıyız?

Şimdiye kadar hastanenin verdiği rapor oranlarını maliye bakanlığı merkez sağlık kurulu kırpıyordu. Başka bir deyişle hastaneden %45 oran alan birinin raporu maliyeye gidince %30-35 gibi rakamlara düşürülüp geri gönderiliyordu. Bu durumda olanlar veya böyle bir durumla karşılaşanlar hiç beklemeden direk dava açarak gasp edilen haklarını geri alabilirler. Peki bunu nasıl yapacaksınız. Konuya ilişkin üstat Ali Tezel'in görüşü şu yöndedir:

DAVA NASIL AÇILIR?

Öyleyse bugüne kadar rapor oranları düşürülerek vergi indirim belgesi alamayanlar davayla bu belgeleri alıp emekli olabilirler. Dava açmak için elinizde en geç 30 gün içinde alınmış bir ret kararı olması gerekir. Zira vergi mahkemelerinde dava açma süresi, ret kararının elinize ulaşma tarihinden itibaren 30 gündür. Bu sebeple geçmişte ret alanlar, yeniden Maliye'ye vergi indirim belgesi almak için müracaat etsinler. Eğer tekrar ret gelirse de gidip vergi mahkemelerinde dava açsınlar. Davadan sonra replik ve düplik (cevap ve cevaba cevap) dilekçelerine de yasal süresinde cevap verirseniz davayı kazanırsınız.

Engelli esnaf vergi indirimi

Engelli esnaflar yani serbest meslek erbabı kişilerde vergi indiriminden yararlanabilir. Bunun için şu belgeler gerekir.
a)Vergi kimlik numarasını gösteren belge,
b)Nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf.
Serbest meslek erbabının bakmakla yükümlü olduğu engelli kişiler için:
a)Serbest meslek erbabının vergi kimlik numarasını gösteren belge,
b)Engelli kişilerin nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf,
c)Engelli kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösteren belge.
Bu belgelerle birlikte illerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, diğer ilçelerde Mal Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvuracaktır.

Engelli babası vergi indirimi

Kendisinin bir engeli olmayıp ancak çocukları engelli olan baba veya annelerde vergi indirimden yararlanabilir. Bunun için şu belgeler gereklidir.
a)Ücretlinin çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge,
b)Engelli kişilerin nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf
c)Engelli kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösteren belge.

Engelli işveren vergi indirimi

İş veren konumundaki özürlü kişide vergi indiriminden yararlanabilir. Bunu kısatlayan veya önleyen bir yasa bulunmamasına karşın, engelli işverenin vergi indiriminden yararlanamayacağı yönünde Birkaç yoruma denk gelmiştim. Üzerine basa basa belirtiyorum. Engelli işveren vergi indiriminden yararlanır.

1. Derece engelli vergi indirimi

Bilindiği üzere sakatlık (rapor) oranına göre 1.2.3 derece olmak üzere toplamda 3 derece vergi indirimi vardır. Buna göre 1.derece vergi indiriminin maşa yansıması 110 – 120 TL dir.

2.Derece engelli vergi indirimi

2.derece vergi indiriminin maaşa yansıması tahmini olarak 60-70 TL arasıdır.

3.Derece engelli vergi indirimi

3.derece vergi indirimi maaşa en az yansıyan indirim tutarıdır. Buna göre 3.derece vergi indirimin tahmini maaşa yansıması 30-50 TL arasıdır.

Engelli vergi indirimi geriye dönük alma

Şimdiye kadar geriye dönük olarak vergi indirimi almanın mümkün oldmadığı söylensede yaşanan tecrubeler bunun aksini gösteriyor. Daha önce sitede şu konuda :> http://engelliler.gen.tr/f12/geriye-donuk-vergi-indirimi-aldim-22368/ bir üyemiz başvuru yaparak geriye dönük vergi indirimi aldığını yazmıştı. Detaylar için o konuyu okumanızda yarar var.

Engelli emeklilik vergi indirimi

Bu konuda çok fazla kafa karışıklılığı var. Bunların önüne geçmek adına ve herkesin anlayacağı dilde bilgi aktarımı yapalım. Engelli emekliliğinde vergi indirimi zorunluluğu sadece 1 ekim 2008 öncesi işe girmiş SSK mensubu engelliler için geçerlidir. Onun dışında bağkur mensubu veya kamuda çalışan emekli sandığı mensubu engelliler için böyle bir zorunluluk yok. Bu kişiler (bağkur, emekli sandığı) isterlerse vergi indirimi alırlar istemezlerse almazlar. SGK sadece 1 ekim 2008 öncesi işe giren engellilere emeklilik için başvurduklarında “önce vergi indirimi al” diyor.

Engelli vergi indirimi nasıl hesaplanır

Arkadaşlar vergi indirimi hesaplaması yapılırken bir çok parametreye bakılıyor. Ben kendimce Birkaç hesaplama yaptım ama doğruluğunu tam olarak teyid edemediğimden burada paylaşamıyorum. Eğer aramızda vergi indirimi hesaplamasının nasıl yapıldığını detaylı şekilde anlatacak arkadaşlar varsa konu altında yazsınlar lütfen...

Engelliler için vergi indirimi dilekçesi

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31 inci maddesinde yer alan engellilik indiriminden yararlanmak istiyorum. Dilekçeme ilişkin çalıştığım işyerinden aldığım çalışma belgem ilişiktedir.
Gerekli işlemlerin yapılması hususunu saygılarımla arz ederim.

Tarih:…../…../20…

İmza

BAŞVURU YAPANIN :
Adı ve Soyadı/T.C.Kimlik No:
:………………………………/
Bakmakla Yükümlü Old.Engelli Kişi İçin Yapılan Başvurularda Bu Kişinin Adı Soyadı/ T.C.Kimlik No
:………………………………/
İkamet Adresi

Telefon Numarası ( Ev – Cep )

ÇALIŞTIĞI İŞ YERİNİN_ :

Ünvanı
İşyeri Adresi
Telefon Numarası ( İş )
İş Verenin Vergi Kimlik Numarası
Sevk Talebinde Bulunulan Hastane
(Özürlü Sağ.Kurulu Raporu yok ise doldurulacak)

Başvuru sırasında istenen belgeler:

1- Dilekçe
2- Nüfus cüzdanı aslı (Yetkili tarafından görüldükten sonra iade edilmek üzere)
3- 3 Adet Fotoğraf
4- Çalıştığı yerden çalıştığına dair işveren tarafından verilen yazı
5- Engelli kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösterir belge örneği(Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi nedeniyle yapılan başvurularda gereklidir.)
7- Engelli Sağlık Kurulu Raporu

İVDB engelli vergi indirimi sorgulama

İVDB (İstanbul vergi dairesi başkanlığı) istanbul il sınırları içerisinde oturupta vergi indirimi başvurusu yapan özürlüler evrak takiplerini EVİSS sistemi üzerinden yapabilirler. Konuya ilişkin daha detaylı açıklama için bu konuya bakınız:> http://engelliler.gen.tr/f12/engelli-vergi-indirimi-evrak-takibi-eviss-sibis-24507/
Dilimiz döndüğünce Engelli vergi indiriminde son durumu özetlemeye çalıştık. Hatamız varsada affola....
 

SrknSGR

Üye
Üye
Katılım
Kas 30, 2013
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar

Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Ben 2013 kasım ayındaengelli raporu aldım yüzde 54 vergi indirimi için basvuruda bulundum . fakat yüzde 54 lük oran 2014 subat ayında yüzde 32 olarak geri geldi.İtiraz dilekçesi ile itiraz ettim. fakat rapor u aynı şekilde geri gonderdiler .Raporda gerekli incelemenin yapıldıgı ve benim alacagım oranın bu oldugu soylendi. belediyenin engelliler ile ilgili kurumuna gidip durumu izah ettim. mecliste bununla ilgili bir calısma oldugunu eger yasalasırsa hastahanenin vermiş oldugu raporun gecerli sayılacagını ve bekleme mi soylediler.

Konu ile ilgili sizlerinde bilgisini almak isterim.

Teşekkürler
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Söz konusu mahkeme kararı 2011 yılında verildi. Dolayısıyla bu mahkeme kararına dayanarak sizde dava etmeliydiniz. Siz itiraz dilekcesi ile yetinmişsiniz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst