Engellileri sevindiren tablo

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Engellilerin yaşam alanlarını düzenleyen en önemli kurum olan Başbakanlık Özürlüler İdaresi’nin Başkanı Bekir Köksal, gazetemiz Ankara Temsilcisi Yener Dönmez’e özürlülerle ilgili son 8 yıl içersindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Son 8 yıl içerisinde gelinen noktayı rakamlarla ortaya koyan Köksal, özürlülerin en büyük sorununun erişebilirlik olduğunu belirterek, 2012 yılına kadar gerekli düzenlemelerinin yapılacağı müjdesini verdi. Amaçlarının özürlülerin yaşamlarını kolaylaştırmak, onlara haklarını vermek için çalışmak olduğunu ifade eden Köksal, tüm kamusal alanların özürlüler için erişilebilir olması için yerel idarecileri de sorumluluk almaya davet etti.

ÖZÜRLÜLER KANUNU İLE ENGELLER AŞILIYOR

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a göre bağlanan aylıkların yüzde 200 ila yüzde 300 oranında artırıldığını vurgulayan Köksal, ayrıca, kanunla ilk defa 18 yaşın altındaki özürlülere aylık bağlanmasının temin edildiğini söyledi.

ADALETSİZLİKLER BİR BİR GİDERİLİYOR

“Söz konusu aylıktan yararlanan her ikisi de özürlü olan çiftlere, ayrı ayrı aylık bağlanmamakta, sadece bir aylık yüzde 50 artırılarak bağlanmaktaydı” diyen Köksal, “Kanunla bu adaletsizlik giderilmiş ve çiftlerin her birine aynı miktarda aylık bağlanması sağlanmıştır. Yine ilk defa, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim aylığı alan özürlülere, gelirleri, 2022 sayılı kanunda durumlarına göre ödenecek aylıktan az olması halinde aradaki fark ödenecektir. Mevcut uygulamada özürlü erkeklerin aylıkları evlenmeleri halinde de devam ederken, özürlü kadınların aylıkları kesilmekteydi. Kanunla bu uygulamaya son verilmiştir” dedi.

MAAŞ ALAN ÖZÜRLÜ SAYISI 262 BİNDEN 487 BİNE ULAŞTI

2002 yılında, 2022 Sayılı Kanun’dan yararlanarak maaş alan kişilerin sayısı 262 bin 378 iken bu maaştan yararlanan özürlü birey sayısının yıllar itibari ile sürekli arttığını vurgulayan Köksal, 2010 yılı Ağustos ayı itibari ile bu maaştan yararlanan kişi sayısının 487 bine ulaştığını söyledi. Köksal, “2002 yılında 24,48 TL olan aylık tutar; 2010 yılında özür oranı yüzde 40-69 arasında olanlar için 201,60 TL’ye, özür oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlar için 302,40 TL’ye yükseltilmiştir. Ve Özürlüler Kanunu ile ilk defa aylık bağlanmaya başlanan 18 yaşın altındaki özürlülere de 201,60 TL ödenmektedir” diye konuştu.

BAKIM AYLIĞINDAN 270 BİN KİŞİ YARARLANIYOR

“2005 yılından itibaren sosyal güvencesi olsun olmasın ve ailesi ekonomik yoksunluk içinde bulunan, bakıma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti sağlanmaya başlanmıştır” diyen Köksal, “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu haricinde özel kurumlarda bakılanların iki aylık net asgari ücret tutarına kadar olan bakım giderleri kurumca karşılanmaktadır. Bakım hizmetleriyle ilgili mevzuatın yürürlüğe girmesini takiben 2007 yılından itibaren ödemesi yapılan bakım aylığı ödemesinden SHÇEK Genel Müdürlüğü verilerine göre 2007–2010 yılları arasında yararlanan kişi sayısı 33 binden 270 bine ulaşmıştır. Hatta 270 bini aşmıştır” dedi.

TOPLU TAŞIMA HİZMETLERİ

Özürlülerin önünde engel olan etkenleri bir bir kaldırmak için çalışmaların yoğun biçimde sürdüğüne dikkat çeken Köksal, “Özürlüler Kanunu’na göre, özürlülerin hayatını zorlaştıran etkenlerin başında fiziki çevre düzenlemelerinin, binaların ve toplu taşım araçlarının özürlülerin kullanımına uygun olmaması gelmektedir. Kanunla, umuma açık her türlü binalar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları 2012 yılına kadar özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilecektir. Yine, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılına kadar özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alacaklardır” şeklinde konuştu.

VERGİ MUAFİYETİ

Özürlüler Kanunu ile yapılan düzenleme sonucu 200 metrekareden küçük tek konutu olan özürlülerin emlak vergisinden muaf tutulduğunu belirten Köksal, “Özürlüler Kanunu ile özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları da KDV’den istisna tutulmuştur” şeklinde konuştu.

İSTİHDAMDA DEV HAMLE

Özürlü istihdamı ve teşviki konusunda da değerlendirmelerde bulunan Köksal, “Türkiye İş Kurumu’ndan alınan verilere göre 2002 yılında kamu kurumunda ve özel sektörde istihdam edilen özürlü işçi sayısı 10 bin 883 kişi iken 2009 yılında 26 bin 405’e ulaşmıştır. 2010 yılında ise 26 bin 958’e ulaşmıştır. Devlet Personel Başkanlığı’ndan alınan verilere göre 2002 yılında kamu kurumlarında istihdam edilen özürlü memur sayısı 6 bin 103 iken 2010 yılında 14 bin 140’a ulaşmıştır” dedi.

EĞİTİM HİZMETLERİ

Son yıllarda yapılan düzenlemelerle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmekte olan özel eğitim hizmetlerinin kapsamının da genişletildiğini vurgulayan Köksal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2001-2002 eğitim-öğretim yılında 24 bin 232 öğrenci resmi okul ve kurumlarda özel eğitim hizmeti almakta iken bu sayı 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 52 bin 311 olmuştur. Ayrıca, kaynaştırma eğitimi alan özürlü öğrenci sayısı 2001-2002 eğitim-öğretim yılında 29 bin 74 iken 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 76 bin 204’e ulaşmıştır. Özürlüler Kanunu öncesinde destek, özel eğitim alması gereken özürlü çocuklardan sadece Emekli Sandığı ve SSK mensuplarının özel eğitim ve rehabilitasyona ilişkin giderleri kurumlarınca karşılanmaktaydı. Şimdi ise yüzde 20 ve üzeri özürlü olduğu tespit edilen tüm özürlü çocukların bu hizmeti alabilmeleri sağlanmıştır.”


ihlassondakika
 
Tekerlekli Sandalye
Üst