Engellilerin bir çiftliği var!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
XHUGPGJKJUCMFEABZBBL.jpg


Günlerini evde geçiren zihinsel engelli birçok kişi, Bursa'daki proje sayesinde hayata tutundu.

Çiftçilik yapan engelliler, hem zamanlarını değerlendiriyor hem de ekonomik kazanç sağlıyor. Projeye destek veren Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Başkanı Tamer Sivri, engellileri eve hapsolmaktan kurtarmayı amaçladıklarını söylüyor.

Hayırsever bir vatandaş tahsis ettiği arazinin ne tür iyiliklere kapı aralayacağını nereden bilebilirdi ki? Nitekim onun 'hayır' olarak verdiği arazi, evlerine kapanan zihinsel engelli için çalışma mekânı oldu. Birçok ailenin saklama yoluna gittiği zihinsel engelliler, Bursa Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği'nin İş-Kur'un desteğiyle hayata geçirdiği projeyle artık çiftçilik yapıyor. Türkiye'de ilk olan çalışma, zihinsel engellilerin hem iyi zaman geçirmesini hem de ekonomik kazanç elde etmelerini sağlıyor. Barınağın temizlenmesinden hayvanların beslenmesine, süt sağımına kadar her türlü işi yapan kursiyerler her ay 330 lira kazanıyor. Zihinsel engellileri eve hapsolmaktan kurtarmayı amaçladıklarını söyleyen Dernek Başkanı Tamer Sivri, "Projeye 3 inekle başladık, şimdi 10 ineğimiz var. Hedefimiz sayıyı 20'ye çıkarıp daha çok engelli aileye iş imkânı sunmak." diyor.

Her şey 1,5 yıl önce bir hayırseverin tahsis ettiği araziye 110 bin lira harcanarak oluşturulan çiftliğe 3 inek alınmasıyla başlar. O güne kadar çocuklarını dışarı çıkarmak istemeyen aileler çiftliğin yolunu tutar. Zihinsel engelli çocukları artık çiftlikte birer kursiyerdir... Sabah saat 09.00'da çiftliğe gelen 15 zihinsel engelli kursiyer, 14.30'a kadar doğal ortamın tadını çıkarıyor. Başlarında bir yardımcı olan kursiyerler, daha sonra onun yönlendirmesi ile hayvanları sağıyor, yemini hazırlıyor, barınakları temizleyip gübreleri taşıyor. Yaşları 16 ile 40 arasında değişen kursiyerler çiftlikte o kadar mutlular ki, hayvanlarla vakit geçirmek onlara terapi gibi geliyor. Dernek Başkanı Tamer Sivri, "Nasıl ki engellilere at, yunus balığı ve balina terapisi yapılıyorsa biz de buzağı ve inek terapisi yapıyoruz. Çiftlikte bir de atımız var. Kursiyerleri yazın ata bindiriyoruz." diye konuşuyor. Çiftliğe Narlı köyünden gelen zihinsel engelli Ali Öztürk, projeden duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getiriyor: "Burada çok mutluyum, bana para da veriyorlar. İneklere bakıyorum, onları çok seviyorum. Bir de yeni buzağımız doğdu. İneklere yem veriyorum, altını temizliyorum, bahçeyi temizliyorum." Kursiyerlerden Cavit Kümüş'ün annesi Hatice Kümüş de projeden çok memnun. Oğlunun bahçe ve hayvanlarla ilgilenmesinin psikolojisine iyi geldiğini belirten anne Kümüş, "Onu mutlu görünce biz de mutlu oluyoruz." diye konuşuyor.

İş-Kur Gemlik Şube Müdürü Lütfü Güleç ise 'hayvan bakıcılığı ve sütçülük projesinin Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çiziyor. Projenin 110 bin TL'ye mal olduğunu anlatan Güleç, şunları söylüyor: "Proje Şubat 2010'da 6 aylığına başladı ve ağustosta sona erdi. Proje kapsamında 3 ineği derneğe verdik. Ayrıca ay boyunca her kursiyere 330 TL ücret ödendi. 6 aylık süre sonrasında proje bitince bizim ödeneğimiz kalmadı. Bu defa Gemlik Kaymakamlığı yardımda bulundu."

İhlas Son Dakika
 
Tekerlekli Sandalye
Üst