Engellilerin Dünya Üssü İstanbul’da İnşa Edilecek.!

F

Fırtına

Guest
1768.jpg



6-9 Eylül tarihleri arasında ABD’de yapılacak BM Engelliler toplantısında mini bir konser verecek olan Metin Şentürk, ''Doğuyla Batı arasında köprü teşkil eden İstanbul, projelerimizle 700 milyon engellinin irtibat üssü haline gelecek” dedi.

DÜNYA Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk, İstanbul’da kurulacak olan Dünya Engelliler Birliği’ni dünyaya tanıtmak için Birleşmiş Milletler’in (BM) davetiyle New York’a gidiyor. 300 başvuru içerisinden seçilen 26 başvurudan birinin de bize ait olduğunu söyleyen sanatçı, “6-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak bu etkinlik.. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Toplantısı’nda, Türkiye’yi temsil edeceğim” dedi.

Bu başvuruyla ilk kez ülkemize paralel etkinlik hakkı tanındı. BM merkezinde Türkiye’nin evsahipliğinde hem Dünya Engelliler Birliği’ni hem geçen yıl İngiltere’de bulunan Ferrari hız rekorunu almasının hikayesini anlatacak olan Şentürk, ud eşliğinde klasik Türk Sanat Müziği şarkıları söyleyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in desteğiyle New York’a gidecek olan Şentürk, projenin engelliler için önemine işaret etti.

Doğu ile Batı’nın köprüsüne yeni rol;

Son 10 yılda engellilik konusunda aşılan mesafenin çok büyük olduğuna değinen Şentürk, Türkiye’deki diğer engelli platformlarının da tam desteğini alarak yola çıktığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü;

''Dünyayla ilgili birlik kurmaya kalkarken, ülkende birlik misin diye sorarlar.. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu başta olmak üzere buna bağlı 5 federasyon da dahil; Omurilik Felçlileri derneği, Göz-Der, üniversitelerimizin ilgili birimleri, Türkiye Sakatlar Derneği, İşitme Engelliler Federasyonu ile Dünya Engelliler Birliği Ulusal Engellilik Platformu’nu oluşturduk.. Uluslararası açılımı da o platform üzerinden yapıyoruz. Kendi içimizde de STK’ları bilgilendirip daha çok sayıda katılıma çabalayacağız. Biz bu konuda bir hayali hedef haline getirdik. Doğuyla Batı arasında köprü olan İstanbul, dünyanın da 700 milyon engellisinin sosyal irtibat üssü olacak..''

UD EŞLİĞİNDE TÜRK MUSİKİSİ

Metin Şentürk BM’de yapılacak toplantıda ud eşliğinde klasik Türk musikisi eserleri icra edecek. Sanatçı, “Müziğimiz oralarda da tanınsın istedik” dedi.

Ben bu işi gözüm kapalı yaparım;

BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ni referans aldıklarını belirten Şentürk, şunları söyledi;

‘’Bunlar zaten dünyanın yarısından çoğunun imzaladığı, bir yarısının da onaylayıp imzalamadığı bir eylem planı.. Bu noktada ne yapılacağı çok açık ama bu konudaki çalışmaların yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bizim de yeterli olacağımızı düşünmüyoruz. BM, bu plan ve programları çerçevesinde diyor ki; ‘Engelliler ile alakalı sivil toplum kuruluşları büyüyün, güçlenin’.. Biz kafamızdan bir şey uydurmadık.. Var olan, söylenen ama uygulamada biraz eksik kalan önemlinoktaları doldurmaya çalışıyoruz. Bunu çok iyi ve güçlü yapacağımıza inanıyoruz. İnsanlar bu işi gözüm kapalı yapacağımdan emin olmalı..’’

KÖR MÜSÜNÜZ REKORU KIRDIM İŞTE

Metin Şentürk, 2 Nisan’da Şanlıurfa Şanlıurfa GAP Havaalanı’nda ‘Dünya Engelliler Hız Rekoru’nu kırmış, İngiliz görme engelli Mike Newman’a ait 284 kilometre hız rekorunu 300 kilometre ile alaşağı etmişti. Şentürk, basın mensuplarının 'rekoru kırdınız mı’ sorusunu espriyle karışık ‘Kör müsünüz, tabii ki kırdım’ diyerek cevaplandırmıştı.

Rekor ‘hırs’ın ‘hız’la ifadesiydi;

22 Ekim’de İstanbul’da resmen kurulacak olan Dünya Engelliler Birliği’ni bu etkinlikte duyuracaklarını anlatan Şentürk, sözlerine şöyle devam etti;

“Şu an bünyemizde olan 43 ülkeye yeni üyeler katmak amacındayız. Hem sanatçı kişiliğim, hem sivil toplum kuruluşu başkanı olmam, hem de AB Fahri Kültür Elçiliği ünvanının bana verilmiş olması nedeniyle BM’nin dikkatini çekmişim.. Ayrıca geçen yıl görme engelliler dünya hız rekorunu kırdım ve İngilizlerin elinden alarak Türkiye’ye kazandırdım. Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdim. Hem bu rekoru nasıl kırdığımı hem de Dünya Engelliler Birliği’ni kurma konusundaki çabalarımı ve şarkıcı kimliğimi tanımak istediler.

Görme engelli birinin böyle bir rekoru kırması üzerinden, engelliler konusunda bir motivasyon konuşması da yapacağım. Çünkü o bir dünya hız rekoru değil, “hırs” rekoruydu.. Elimde tuttuğum Ferrari direksiyonu değil, hayatın direksiyonuydu. Tüm amacımız bütün engellilerin hayatındaki direksiyonu sağlam tutmalarını, yoldan çıkmadan, kaza yapmadan, kendileri için, toplumları için en yararlı ve en verimli şekilde var olabilmelerini sağlamak.. Geçtiğimiz Mart 43 ülkeden sivil toplum kuruluşları geldi davetimize.. Şimdi bu projeyi bir üst seviyeye taşıyoruz. BM’den döndükten sonra 22 Ekim’de kurultay yapacağız ve resmen kurulacağız.

Çok önemsediğim şey şu;

Her şeyin merkezi Cenevre ya da Brüksel olmamalı..”
 
F

Fırtına

Guest
Hayatın Direksiyonuna Tutunun!

Metin Şentürk, Türkiye’nin görme yetisine sahip olmayan ancak bu durumuyla barışık önemli sanatçılarından biri... Kendisi Görme Engelliler Dünya Hız Rekoru’nu kırarak, ‘’hayatın direksiyonu’’na sımsıkı sarıldığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.

Birleşmiş Milletler’de (BM) düzenlenecek olan Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Toplantısı'nda başkanı olduğu Dünya Engelliler Birliği’ni tanıtmak ve konser vermek için New York’a gelen Metin Şentürk’le Dünya Engelliler Birliği ve BM’deki panellerle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

Turkishny: Dünya Engelliler Vakfı’nı kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

Metin Şentürk: Dünya Engelliler Vakfı (DEV) bizim geçmişe dayalı yaklaşık 20 yıllık bir bilgi ve birikimimizin eseridir. Biz son 10 yılda Türkiye’de engellilik ve engelliler konusunda çok büyük devrimler yapıldığını gördük. Geçmişte 2000’li yılların öncesindeki bütün teşebbüslerimiz hep boşa çıktı. 2000 yılından sonraki dönemde zemin uygunlaştıkça bizim de cesaretimiz arttı. Ve bu iş için tam gaz yola çıkmaya karar verdik.

Turkishny: Vakfın içeriğinden bahsedebilir misiniz?

Metin Şentürk: Biz vakıf olarak bir yardım toplama ve dağıtma vakfı değiliz. DEV bir düşünce ve proje kuruluşudur. Kurulma nedeni İstanbul’da Dünya Engelliler Birliği’ni kurmaktır. Biz bu birliği kurmak için bu vakfı kurduk. Dolayısıyla geçen Mart ayında 43 ülkeden 139 sivil toplum kuruluşunu 3 gün boyunca bu birliğin çalışmalarını yapmak üzere İstanbul’a davet ettik ve ağırladık. Şimdi de ülkeler bize bütün dokümantasyonlarını gönderiyorlar. Birliğe üye olacak birliklerin evraklarının da tamamlanmasının sonuna geldik. 22 Ekim’de yaklaşık 45 ülkeyle birlikte İstanbul’da bu birliği resmen kuracağız.

Turkishny: Vakfın kuruluş aşamasında devletin desteğini gördünüz mü?

Metin Şentürk: Vakfın kurulmasında en büyük pay sahibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Başbakan’ın hassasiyetiyle biz bu cesareti gösterebildik. Devamında koordinasyon kısmında Dışişleri Bakanlığı büyük bir özveriyle bunu devam ettirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de bizi New York’a büyük bir heyet olarak gönderdi. Bunlar çok önemli şeyler. BM’nin de bizim konumuza karşı çok hassas olduğunu biliyoruz. Mart ayında İstanbul’daki toplantımıza Akiko İto da katıldı. Bizler bu şekilde çok doğru yolda olduğumuzu ve emin adımlarla ilerlediğimizi gördük.

BM’de insanlara adalete, sevgiye, kardeşliğe inanarak dünyaya doğru yola çıktıklarını söyleyeceklerini aktaran Şentürk, herkesi bu güce ve onura ortak olun çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Turkishny: DEV’in bir yardım vakfı olmadığını söylediniz. Vakfın işleyişi nasıl olacak?

Metin Şentürk: Bu birliğin bünyesinde oluşturduğumuz projeler var. Mesela engelsiz tatil köyleri, engelli hayvanlar için rehabilitasyon merkezi, ileri yaşam merkezleri gibi projelerimiz var. Özellikle omurilik hastaneleri. Çünkü bedensel engellilerin çoğu omurilik meselesiyle çok bağlantılı. Ülkemizde şu anda büyük bir eksiklik olarak karşımıza çıkıyor. Kurulacak şehir hastanelerinde bunlar planlanmış ama bugüne kadar olan süreçte gerçekten birçok sakatlığın bu nedenle olduğunu görüyoruz. Dünyada az gelişmiş ülkelerde bunun eksikliği hissediliyor.

‘’Bizim Gibi Kuruluşlar Arttıkça, Konu Daha Çok Sorgulanır Hale Gelecek’’

Vakıf olarak Türkiye’nin rol modelliği üzerinden belli başlı projeleri uygulamayı düşünüyoruz. Tüm amacımız bu... Talep edilen projeler de olacak. Üye ülkelerimiz diyecektir ki ya ‘’Şunları da yapalım arkadaşlar’’ ve bu projeler geliştirilecektir. Uluslararası yönetmeliğimiz ve tüzüğümüz uluslararası engelli hukuku bilenler tarafından hazırlandı. O konuda terminolojiye de çok dikkat edildiğini belirtmek isterim.

Vakıf olarak bu projelerin hayata geçirilmesi için ödeneği olan genel ve yerel yönetimlere birlik üzerinden çeşitli baskılar uygulayacaklarını ifade eden Şentürk, bu amaç uğrunda tüm yolları açacaklarını vurguluyor. Dediklerinin çok kolay ve çok basit şeyler olmadığını söyleyen Şentürk, buna örnek olarak da 1982 yılında BM’nin hazırladığı Dünya Eylem Planı’nı veriyor. Üstünden 29 sene geçmiş olmasına rağmen, bu planın ne kadar işlediğinin tartışılır olduğunu sözlerine ekleyen Şentürk, ''Bizim gibi uluslararası kurum ve kuruluşlar çoğaldıkça bu konu daha çok sorgulanır hale gelecek ve ilerlemeyi daha net bir şekilde görebileceğiz.’’ diye konuşuyor.

Turkishny: Son yıllarda engelli insanlar için yaşam şartlarının biraz daha iyileştiğini görüyoruz. Örneğin Türkiye’de daha önce otobüse binemeyen engelli insanlar, şu anda yeni otobüsler sayesinde toplu taşıma araçlarını rahatlıkla kullanabiliyorlar. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Metin Şentürk: Şimdi o konularda çok iyileştirmeler yapılıyor ama yeterli değiliz. Bunu görmek ve konuşmak lazım. Kendimizi çok kandırmayalım derim ben. 10 senelik dönemde yalnızca şunu söyleyebilirim. Cumhuriyet tarihinden 2000’li yıllara kadar gelinen zamandan çok çok büyük mesafe katedildi. Bu şu demek oluyor. Bir 10 sene sonra da özellikle Başbakan’ın vurguladığı 2023 vizyonunda biz mutlaka gelişmiş ülkelerle bu konuda eş düzeye geleceğiz.

Turkishny: Yapacağınız projelerde maddi kaynağı nasıl sağlayacaksınız?

Metin Şentürk: Bu konuda kullanabileceğimiz uluslararası fonlar var. Çeşitli fonlar devreye girecek tabi ama büyük bir organizasyon şirketiyle de bunu paylaşacağız. Türkiye’de ‘’1 Dolar Kampanyası’’ yapmayı düşünüyoruz. Bunu 2 yılda bir üye ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanacağız. 2014 ya da 2015 yılında bunu uygulamaya koyacağız. Dünyadaki 650 milyon engelliyi bir anne ve babadan doğduğunda düşündüğünüzde bu engeller 2 milyar insanın birebir sorunudur. 6 milyarlık dünyada 2 milyar insanın birebir sorunundan söz ediyoruz. Dolayısıyla bu sorunları uluslararası organizasyon şirketleriyle masaya yatırıp konuşacağız. 1 dolar kampanyası 2 yılda bir yapılacak ve hangi ülke ihtiyaca göre en önde ve en acil durumdaysa konular itibariyle o para o ülke için kullanılır hale getirilecek. Uluslararası fonlar, Dünya Bankası vs gibi kurum kuruluşlar, özel sektördeki firmalar da buna dahil edilecek. Çünkü biz sadece sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir vakıf değiliz.

Dünyanın doğusu ve batısı arasında, İstanbul’da dünya için hayırlı bir adım atıldığını belirten Şentürk, ''Bu zamana kadar birçok önemli merkezin Brüksel, Cenevre olduğunu gördük. Biz İstanbul’da sosyal bir irtibat üssü oluşturacağız.’’ diyor.

Başabakan ve Dışişleri Bakanlığı’nın bu konudaki desteklerinin büyük olduğunu söyleyen Şentürk, geçen hafta pazar günü Başbakan’la görüştüğünü ve kendisine vakıfla ilgili tüm bilgileri aktardığını belirterek, BM için gelecek Başbakanlık heyetinde bir aksilik olmazsa yer alacağını da ifade etti.

‘’Hız Rekoru Değil, Hırs Rekoru’nu Kırdım’’

Turkishny: BM’de konser verme fikri nasıl ortaya çıktı?

Metin Şentürk: Görme Engelliler Dünya Hız Rekoru’nu kırmıştım. Bu rekorla Guiness Rekorlar Kitabı’na girdim. BM’deki herkesin çok dikkatini çekti bu olay. Hız rekoru nasıl oldu, hikayesi nedir gibi. Ben bu hız rekorunu aslına bakarsanız ’’hırs rekoru’’ olarak tarif ediyorum. Ben orada Ferrari’nin direksiyonunu değil hayatın direksiyonunu tutuyordum. İnsanlara hayatınızın direksiyonunu isterseniz çok iyi tutabilirsiniz çok iyi yönetebilirsiniz, isterseniz bu hayatı bu trafiğin içinde çok doğru yönlendirebilirsiniz demek istedim. Bunu orada konuşurken şarkı yanım da var benim diye bir de şarkı katın bunun içine dediler. Biz de bizim işimiz bu diyerek tamam dedik. Onun için hem bu hırs rekorunu anlatacağız hem de birkaç şarkıyı seslendireceğiz. Belki çok büyük bir konser gibi algılamamak lazım bunu ama neticede BM’de şarkı söylemek de özel bir durumdur.

Turkishny: Salı günü STK’ların bir org. Olacak. Onların tartışacağı bir platform. Çarşamba gününde TR ilk defa bu anlamda bunu da çok önemsiyoruz. DEV girişimiyle bir paralel etkinlik yapıyor. Bunun ev sahibi Tr.!

‘’Yuvarladığım Kartopu Gün Geçtikçe Büyüyor’’

Turkishny: Metin Şentürk, nasıl bu kadar kendisiyle barışık?

Metin Şentürk: Ben bunu yıllardır ülkede yaparak insanları motive ettiğimi düşünüyorum. Eskiden insanlar benim yakınlarıma ben küçükken işaretle görüyor mu görmüyor mu hiç mi görmüyor gibi sorular soruyorlardı. Benim izlediğim bu yolda şimdi sokakta ''Abi ben nasıl görünüyorum’’ diye espri yapıyorlar. İnsanların bunu kendilerine çok iyi empoze etmeleri lazım. Dünyada en önemli olan şeyin nefes alıp vermek olduğunu bilmeleri lazım. Buradaki tek mesele o iki nefes alıp vermenin arasını doldurmak. Hayatı sevmekle mümkün bu da. Gidene üzülmeyerek kalanı güçlendireceğiz. Bizim yapmamız gereken engelli kader arkadaşlarımızın yapması gereken bu. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Bir kısım insanlar bu anlamda değişti. Bir kısım da değişenlerin sayesinde değişecek. Bu bir döngü ve sabır işi. Ben bir kartopunu yuvarladım şimdi bu kartopu büyüye büyüye gidiyor.

Metin Şentürk, engelli algısını değiştirmek gerektiğini söyleyerek şöyle konuşuyor; Şimdi bana soruyorlar BM’ye hangi unvanlarla katılıyorsun diye. Türkiye’nin iyi bilinen bir sanatçısı, önde gelen bir ismi, Avrupa Birliği Fahri Kültür Elçisi, Görme Engelliler Dünya Hız Rekortmani, Dünya Engelliler Vakfı Başkanı, Engelliler Birliği Başkanı… Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da temsilcisi olarak buradayım. Buradaki etkinlikte öne çıkan bir durumumuz var. O açıdan bunu iyi değerlendirmeye ve sonucunu iyi almaya çalışacağız.

Turkishny: BM’deki panellerin gündeminde neler olacak?

Metin Şentürk: İlk günümüzde sivil toplum kuruluşlarının bir tartışma platformu olacak. Muhtemelen bizi burada biraz baskılayacaklardır. Neden böyle bir şeye gerek duydunuz diye eleştiriler alıyoruz. Böyle bir durumun duplikasyona yol açabileceğini söylüyorlar. Ama bu her yerde olur. Olması da iyidir. Çünkü bizim kendimizi anlatma fırsatını kazanmamızı sağlar. Bizim hakkımızda bu yanlışları düşünenler olup bunu irdelesin ki biz onlara doğruyu anlatalım. Dersimizi iyi çalıştık.

2. gün paralel bir etkinliğimiz olacak. Orada bize katılım bekleyeceğiz. Paralel etkinliğe katılan dinleyicilerimize daha açık sunumlarımız olacak. Birlik şudur, birliğe şu yüzden katılmanızı bekliyoruz gibi. Gelişmiş ülkeler birliğe niye katılır, niye katılmalı, katılırsa ne kazanırlar, gelişmekte olan az gelişmiş ülkeler katılırsa ne gibi gelişmeler olabilir hep bunları göstereceğiz. Yani biz buraya biz birlik kurduk gelin arkadaşlar gibi bir şey yok. Nedenlerini en iyi biçimde açıklayacağız.

3. ve 4. gün de gelişmelere açık olacağız. Müdahale etmemiz gereken yerlerde söz isteyeceğiz. Güzel bir sonuç alarak döneceğiz.

Turkishny: Kaç kişilik bir ekiple çalışacaksanız?

Metin Şentürk: Toplamda 11 kişilik bir ekiple bu panellere katılacağız. Bu anlamda Türkiye’den gönderilmiş en büyük heyet bizim heyetimiz.

Şentürk, bu sayının çok önemli olduğunu söyleyerek ''Şu kadroyla dünyayı kurtarabiliriz.’’ diye de bir espri yapıyor.

Başbakan ve Dışişleri Bakanlığı’nın desteğinin çok büyük olduğunu sözlerine ekleyen Şentürk, geçen hafta pazar günü Başbakan’la birlikte vakit geçirdiğini ve vakıfla ilgili tüm bilgileri kendisine aktardığını belirtti.

Başbakan’ın BM için New York’a gelecek heyetinde yer alabileceğini söyleyen sanatçı, 14 Eylül’de İstanbul’da Somali için bir yardım konseri vereceğini de belirtiyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst