Engellilerin Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Emeklilik denilince ilk akla gelen sorulardan ilk ikisi, emeklilikte yaş hesaplaması ve emekli maaşı hesaplamasıdır... İnsanlar doğal olarak tüm çalışma yaşamı boyunca yaşama dair erteledikleri hayallerini emeklilikte gerçekleştirmenin planlarını kurarlar. Sonuç olarak kurulan hayallerin içerisinde daha erken emeklilik ve emeklilikte alınacak yüksek miktardaki emekli maaşı vardır...

Engelli Emekliliğinde Yaş Hesaplaması

yasa.jpg

Engelli emekliliğini en avantajlı kılan yönlerden biride “engelli emekliliğinde yaş şartı aranmamasıdır.” Bildiğiniz gibi normal yoldan emekli olanlar, olacaklar için emeklilik yaşının 65'e çıkartılması “mezarda emeklilik” sloganıyla eleştirilere neden olmuştu. Ki bu bize görede doğru bir tespittir. Konumuza dönecek olursak, kısa ve net şekilde tekrarlamakta fayda var. Engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaz! Yine normak emeklilikte kadın ve erkek sigortalıların emeklilik başvurularında, daha doğru bir ifadeyle emeklilik sürelerinde farklılık varken bu fark özürlü kadın ve özürlü erkeklerde aranmaz. Her ikiside (özürlü kadın özürlü erkek) aynı sürede emekli olur.

Engelli Emekliliğinde Alınacak Maaşın Hesaplanması

Bir önceki yazımızda ( https://engelliler.gen.tr/f11/tum-yonleriyle-engelli-memurun-emekliligi-24172/ ) bu konuya değinmiş ve orada çoğu kişinin bilmediği önemli bir detayı aktarmıştık. O detay şuydu. Emekli maaşı hesaplanırken “güncellenmiş aylık ortalama kazanç ile gün sayısına göre artan “ABO” (Aylık Bağlama Oranı) bakılır. Demiştik. Yine aynı yazıda ABO hesaplamasında engelli kişinin emekli aylığı hesaplamasında pirim gün sayıları hesaplanırken hesaplamanın “5400 gün” üzerinden yapıldığını belirtmiştik. Konuya açıklamak getirmek adına, 15 yıl, 3600 gün pirim gün sayısıyla emekli edilen bir engellinin emekli maaşı hesaplamasında dikkate alınan gün sayısı “3600 gün” DEĞİL, “5400 GÜNDÜR."

Tüm bunların yanı sıra emekli aylığı hesaplamasında, tüm sigortalılık süresi boyunca üzerinden prim ödenen kazanç tutarları dikkate alınıyor. Primlerinizi yüksek kazanç üzerinden ödemeye devam ederseniz, kazanç ortalamanızı bir miktar yukarıya çekersiniz, bu da emekli aylığınıza olumlu yansır. Amiyane tabirle SGK şunu diyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Yüksek pirim, yüksek kazanç = (eşittir) daha yüksek emekli maaşı. Başa dönecek olursak engelli emekliliğinden faydalanarak emekli olursanız, alacağınız emekli maaşı miktarı yukarda aktardığım kurallara göre değişir, belirlenir.

Engelli Emekliliğinde Maaş Sorgulama

sorgu.jpg

Emeklilikte alınacak maaş miktarını sorgulayan bir çok site var. Ancak bu sitelerinin çok büyük bir kısmı emekli maaşı hesaplamasını doğru yapmıyor. Teorik olarak bu hesaplamanın tam olarak % (yüzde) 100 doğru verileri sunmasıda mümkün değil. Peki sigortalı kişiler, ( özürlü olsun olmasın) “Maaş sorgulamasını” yapacakları bir yer yok mu?

Bu konuda size maaş sorgulaması yapan iki site önereceğim. Bu iki sitede devletin resmi siteleridir. Devlet sitesi olması nedeniyle yaptığınız sorgulamayı en doğru şekilde bu sitelerden alabilirsiniz.

Birinci site: ( 4C(Kamu Çalışanları) İkramiye ve Maaş Hesaplama )
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu

Kamu (devlet) kadrosunda çalışanlar yukardaki bağlantıya tıklayarak sorgulamalarını yapabilir.

Not: Sorgulama sırasında gerekli alanları eksiksiz doldurunuz.

  • Gerekli Alanlar:
  • Derece
  • Kademe
  • Ek Gösterge
  • Hizmet Yılı
  • Hizmet Ayı
  • Kıdem Yılı
  • İkramiye Yılı
  • (1) Maaş ve ikramiyenizin hesaplanabilmesi için; en az Derece, Kademe ve Aylık Tarihini alanlarını seçmek zorundasınız.
  • (2) Makam Temsil Görev Tazminat göstergeniz varsa ilgili alanı(Makam+Temsil+Görev Tazminat Göstergesi) giriniz.
  • (3) Yapılan maaş ve ikramiye hesaplamaları, sadece girilen bilgiler baz alınarak yapılmaktadır. Bilgi amaçlıdır. Resmiyet arzetmemektedir.

İkinci Site: Burada kamu mensubu olmayan kişiler sorgulama yapabilir
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu

Yukarda verilen bağlantıya tıklayarak, gerekli alanları doldurup sorgulamanızı yapınız. ( Tc kimlik no, SSK sicil numarası vb. Gibi)

Kimseyi yanlış yönlendirmemek adına üzerine basarak tekrarlıyorum: Yukardaki sitelerden (her nekadar devletin resmi siteleri olsada) alacağınız dökümler tam olarak doğruyu yansıtmayabilir. Ancak durumunuz hakkında size en yakın TAHMİNİ veriyi sunar.

Tüm bunların yanı sıra bağlı bulunduğunuz ildeki SGK personellerinide emekli olduğunuzda ne kadar ücret alacağınızı hesaplatabilirsiniz. Ancak işlemleri yapacak personel sayısının çok çok az olduğunuda belirtmekte fayda var..

Sakatlık Oranına Göre Alınacak Emekli Maaşı Değişir mi?

maas.jpg

Başka bir merak edilen, sık sorulan soruda sakatlık yüzdesine göre alınacak emekli maaşının değişip değişmeyeceğidir. Forumları takip edenler görmüşlerdir. Sık sık “yüzde 40 engelliyim ne kadar maaş alırım, yüzde 50 engelliyim ne kadar maaş alırım” şeklinde sorular soruluyor. Şunu belirtmekte fayda var sakatlık (engellilik) oranına (yüzde) göre, alınacak emekli maaşı miktarı değişmez. Sakatlık oranının düşük veya yüksek olması alınacak “emekli maaşının miktarını” değil, emeklilik süresini uzatır veya kısaltır. Formül basit. Sakatlık oranı ne kadar yüksek olursa, o yüksekliğe karşılık olarak emeklilik süreside kısalır.

Herkesin daha rahat anlaması adına örnek bir emeklilik süresi hesaplaması vereyim.
06.08.1997 yılında skg girişi olan, sakatlık oranı % (yüzde) 80 ve üstü olan biri 15 yıl, 3600 gün pirimle emekli olurken, aynı tarihte sgk girişi olan sakatlık oranı %40-59 arası olan başka bir kişi 18 yıl 4080 gün pirimle emekli olur. Engellilerin emeklilik süresini etkileyen faktörlere değinmişken bu faktörlerden bir diğeri olan “sgk giriş tarihininde” emeklilik süresini etkileyen bir başka faktör olduğunuda belirtelim.

Özetlemek adına:

Engellilerin Emeklilik Sürelerini (Tarihini) Etkileyen Faktörler

  • 1- Sakatlık oranı (engellilik yüzdesi, rapor oranı)
  • 2- İlk sigortalılık tarihi (sgk giriş tarihi)
  • 3- Tabi olunan sgk kurumu (ssk, bağkur, emekli sandığı -kamu-)

Emeklilik İçin Ne Zaman Başvurmalıyım?

Bir diğer “sık sorulan” soru ise emeklilik için ne zaman başvuru yapılması gerektiğidir. Zaman zaman forumda da görmüşsünüzdür, “emekliliğime bir yıl var şimdiden başvuruda bulunabilirmiyim?” şeklinde sorular geliyor.
Öncelikle şunu belirtelim. Emeklilik için gerekli süreyi doldurmadığınızda başvuruda bulunmanızın bir anlamı yok. Ancak eğer “askerlik borçlanması veya doğum borçlanması” yaptıracaksanız askerlik ve doğum borçlanma sürelerinide göz önüne alarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Not: Doğum borçlanmasına ilişkin devletin kanunlarda yaptığı son değişiklik, başvuru işlemleri, istenen belgeler için şu konuya göz atabilirsiniz: https://engelliler.gen.tr/f43/dogum-borclanmasinda-son-gelismeler-22977/

Engelli emeklilik hesaplamasına ilişkin önemli hatırlatma


SSK mensubu engellilerin ve bağkur mensubu engellilerin ne zaman emekli olacağını hesaplamak için buraya tıklayın.
Engelli Emeklilik Hesaplama
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Engelli Emekliliği

Erken emeklilik ve yaş şartına tabi olmadan emekli olunmasını sağlayan düzenlemelerden birisi de engelli vergi indirim raporu alan kişiler için getirilmiştir. Vergi indrim belgesiyle emeklilik, malulen emeklilikten farklıdır.

Buna göre, emeklilik için gereken sigortalılık süresi, prim gün sayısı şartlarını yerine getiren engelliler vergi indiriminden de faydalanmaları halinde yaş aranmaksızın emekli olabilmektedir. Engelli emekliliğinde kriterlerin belirlenmesi açısından özellikle tarihler önem arz etmektedir.

- 06.08.2003 kritik tarih

1- Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

2- İlk defa 06.08.2003 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendiren engelli sigortalılar için kademeli bir geçiş öngörülmüş olup aşağıda belirtilen sigortalılık süreleri ve prim gün sayılarıyla yaşlılık aylığından yararlanacaklardır. Sigorta başlangıç tarihi 18 yaşın dolduğu tarihten başlar.

1 Ekim 2008 öncesi sigortalılar aşağıda belirtilen işe giriş tarihleri ile çalışma gücü kaybı oranı ve derecesine göre belirli bir prim günü ve sigortalılık süresi ile yaşlılık aylığı bağlanabiliyor.

A- 1 Ekim 2008 öncesi işe girenlerin engelli emekliliği
4af9d151-d4bd-e411-b2d1-14feb5cc1801.jpg

1 Ekim 2008 öncesi işe giren engelli sigortalıların kontrol muayenelerine gönderilmeleri SGK tarafından yapılacak ancak, sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere yine Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderilecek. Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların sağlık kurulu raporları SGK sağlık kurullarına gönderilmeyecek.

B- 1 Ekim 2008 sonrası işe girenlerin engelli emekliliği

53f9d151-d4bd-e411-b2d1-14feb5cc1801.jpg

Bu sigortalılardan talepte bulunanların, 01.10.2008 tarihinden önce alınan sağlık kurulu raporları dikkate alınmayıp, öncelikle hastaneye sevk işlemleri yapılarak, bunların yeni tarihli sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere Kurum Sağlık Kuruluna gönderilecek. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olan engelliler ise aşağıda belirtilen rapor oranı ve derecesine göre emekli olabiliyorlar. SGK tarafından yukarıdaki tablolara bağlı olarak işlem yapılsa da; 1.10.2008’ de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun lehte hükümlerinin uygulamaya alınması; engelli emekliliğini kolaylaştıracak ve birçok kişinin mağduriyetinin önüne geçilebilecektir .
 

hayatyasak

Üye
Üye
Katılım
Ocak 22, 2013
Mesajlar
215
Tepkime Puanı
7
Puanları
18
Selam bir sorum olacak 2016 da Nisan ayında emekli olacak bir arkadaş Mart ayında 3 aylık maaş alsa bir sorun olurmu ... ?
 

istekarz

Üye
Üye
Katılım
Tem 13, 2017
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Merabalar bir sorum olucaktı 15 yıl 3900 gün primle memurluktan emekli olmak ile özel sektörde emekli olmak arasındaki fark nedir ? Saygılar

Casper_VIA_V3 cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Özlem Yıldız

Üye
Üye
Katılım
Ocak 27, 2020
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Merhaba Halil bey, 1993 sigorta baslangicim 6700 prim günü sayım,
Onkoloji hastasıyım over ca ameliyat organ kaybı var.
Engelli emekli olunca maaşım değişir mi ( SGK sitesinde hesapladigimdan)
Malulen emekli olmak daha mı avantajli maaş olarak
Ben hangisini olabilirim..
Teşekkür ederim
 

kosovali1

Üye
Üye
Katılım
Eki 28, 2013
Mesajlar
387
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Mrb iyi gunler ben babamdan yetim maaşı alıyorum başka devlet hastanesinde yüzde 68 çalışabilir raboru aldım maaşım kesilirmi
 

kosovali1

Üye
Üye
Katılım
Eki 28, 2013
Mesajlar
387
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kuruma dilekçe verdim çalıştığın icin kesilmez denildi ama rapordan kesilirmi
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,376
Tepkime Puanı
434
Puanları
83
Septik abi fikrin ne

Taktir edersinizki, bazı sorular için bilgi tazelemek, araştırmak gerekiyor.
Amcanız 1953 doğumluı ve 2383 gün sgk primi olması yaş haddiden emekli olması için yeterli bu konuyu sgk ile görüşmenizi tavsiye ederim. Reşit erkeklerrde önceden % 60 oranında engelli olması yetim maaşı için geçerli iken son değişiklikle %60 malülük aranmaya başladı ( malülük, tek bir hastalıktan, çalılşma gücü kayıp oranı %60 olması ) engel oranı ile iş gücü kayıp oranı farklı şeyler.

MALUL ÇOCUKLARIN YETİM AYLIĞI NE ZAMAN KESİLİR?

Kendisine yetim aylığı bağlanan malul çocuğun (%60 malullük gerekmektedir), ister kız olsun ister erkek, yetim aylığı aşağıdaki hallerde kesilir:

– Çalışmaya başladıklarında
– Herhangi bir aylık almaya başladıklarında (Malul aylığı, yaşlılık aylığı vb.)
– Kontrol muayenesine giren malul çocuğun raporu %60'ın altına düşerse
– Malul çocuk evlense de maaşı kesilmez.

Yukardaki açıklamada olduğu gibi iş gücü kayıp oranının %60 ın altına düşmesi yetim maaşının kesilmesine sebeb olur diye düşünüyorum.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,376
Tepkime Puanı
434
Puanları
83
[MENTION=10265]kosovali[/MENTION]

Sgk,yeni raporun malüllük seviyesi altına düştüğünü farkedince sorun çıkar diye düşünüyorum. Siz, 170 nolu 7/24 hizmet veren sgk danışma hattını arayarak kafanızdaki tüm sorulara cevap alabilirsiniz. Bir konuda uyarı sayın, https://www.alo170.gov.tr/ aradığınızda sadece bilgi almak istediğinizi söyleyin, emin olmamakla beraber kimlik nosu istenirse kişi hakkında resmi işlem yapılabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst