Engellilerin Erişimini Kolaylaştırmak Adına Genelge Hazırlandı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Şimdi bu genelgeyi okuyunca bende kendi düşüncemi yazmadan edemedim. Herşey iyi güzel düşünülmüş fakat bu düşünülenler nekadar hayata geçer, hayata geçse insanlar buna nekadar uyar işte bu noktada kafamda soru işaretleri var. Bu soru işaretleri aslında hiçte yersiz değil daha 2 gün önce ortaya çıkan görüntüler İstanbul gibi Türkiyenin gözbebeği diyebileceğimiz bir şehirde yaşanıyorsa vah halimize demeden geçemeyeceğim.İnsanlar yapması gerekeni bile yapmaya yanaşmazken, insanları rencide etmekten çekinmezken, bir lutuf yapıyormuşcasına pişkince insanların zorluklarıyla adeta dalga geçer gibi davranıyorken bu genelge nekadar etkili olur inanın bilemiyorum .

İşte bahsettiğim konunun detayları
İstanbul'da eve gitmek için otobüs kullanmak isteyen tekerlekli sandalyeli vatandaşın yakını şoförden rampayı açmasını talep etti. Şoför böyle bir zorunluluğu olmadığını söyleyerek vatandaşla tartışmaya girdi.



Şimdi genelgeye bir göz atalım


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarına daha rahat erişebilmesini sağlayacak denetlemelere, yayımlanan genelgeyle yeni ölçütler getirildi. Buna göre, alışveriş merkezleri içerisindeki sinema ve mağazalar engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin umuma açık her türlü yapı ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarını rahatça kullanmasını sağlamak amacıyla belirlenen ölçütler yenilendi.

Bakanlık tarafından, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği'nde 21 Eylül 2016'da yapılan değişikliğin ardından "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi" yayımlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya imzalı genelgeyle, izleme ve denetleme faaliyetlerinde kullanılacak formlar yeniden düzenlendi.

Genelgeyle, denetimlerin nasıl yapılacağı ile ilgili ilkeler belirlenirken, mevcut binaların erişilebilir hale getirilmesinde uyulması gereken ölçütlerde de değişiklikler yapıldı.

Kamu hizmeti için kullanılan resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar yeni ölçütlere göre belirlenen formlarla denetlenecek.

Denetimler sonucu erişilebilir olduğu tespit edilen yerler ve araçlar için valilikler bünyesindeki komisyonlarca, umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının denetim tarihi itibarıyla erişilebilirlik mevzuatına uygun olduğunu gösteren "Erişilebilirlik Belgesi" düzenlenecek.

Diğer yandan, komisyonların denetim sonucu eksiklik tespit ettiği binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçlarına yönelik idari para cezaları da kesilebilecek.

Binalara, yaya kaldırımlarına, yaya geçitlerine, duraklara, otoparklara, halka açık telefon kulübelerine, halka açık tuvaletlere, kent parklarına, sürücü koltuğuna ilave olarak sekizden fazla koltuğu bulunan ve yolcu taşımak amacıyla kullanılan araçlara, raylı sistem taşıtlarına ve gemilere ilişkin formlarda, her birine yönelik ayrı sorular hazırlandı.

105810.jpg

Aynı bahçedeki binalara ayrı denetleme

Hazırlanan formlarda, bazı binaların kullanım türüne göre ne şekilde denetleneceği netleştirildi. Aynı bahçe içinde ana binadaki hizmeti tamamlayıcı nitelikte hizmet veren diğer binaların blok olarak kabul edilerek ayrı bina olarak denetlenmesi, alışveriş merkezlerinin denetiminde ortak kullanım alanları için tüm formda istenen erişilebilirlik koşullarının aranması, mağaza girişleri ve mağaza içi dolaşım alanları için ilgili soruların yanıtlanması istendi.

AVM'lerde bulunan sinemalar için sinema girişleri, sinema içerisinde bulunan tuvaletler, sinema içi dolaşım alanları ve sinema salonları için ilgili sorular ile katlı sinemalarda AVM'nin asansörünün kullanılamadığı durumlarda asansörle ilgili sorular sorulacak. Asansör bulunmayan binalarda engelli tuvaleti zemin katta olacak.

Öğrenci yurtlarına düzenleme

Genelgeye göre, bir kampüste birden fazla yurt bulunması durumunda, en az bir kız ve bir erkek yurdunda engelliler için odalar oluşturulacak, ortak kullanım alanları da yine engellilerin erişimine uygun hale getirilecek.

Diğer yurtlarda ise yemekhane, dinlenme odaları, çalışma odaları ve ziyaretçi salonları gibi ortak kullanım alanları, engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için yeniden dizayn edilecek.

Özellikle hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri ile ilgili standartlara uygun olmayan uygulamaları engellemek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından usul ve esaslar hazırlanacak.

Genelgede, girişi kaldırımdan olan binalarda 1 metreye kadar kot farkları için portatif rampanın, 3 kata kadar olan ve proje onayı veya yapı izni 1999 yılından önce alınmış binalarda, asansör ve rampanın teknik olarak yapılamaması halinde merdiven tırmanma cihazının kabul edileceği de belirtildi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yukarıda bahsettiğimiz olaydaki İETT şoförü görevinden uzaklaştırıldı. Zaten olması gerekende buydu hiç bir insanın işinden olmasına sevinilmez ama insan olanlar için geçerli bu durum böylesi insanlıktan yoksun olanlar için değil. Yaptığının yanına kar kalacağınımı düşünmüştü aceba olması gereken oldu hiç bir insan böyle bir muameleyle karşı karşıya bir daha kalmaması için bence ibret olsun diğer şoförlerede.

106165.jpg

İstanbul'da otobüse binmeye çalışan engelli yakınıyla rampa tartışmasına giren İETT şoförü görevden uzaklaştırıldı. İETT kararı sosyal medyadan duyurdu.

Sosyal medyada paylaşılan ve belediye otobüsünde çekildiği belirtilen görüntüler büyük tepki çekmişti. Görüntüleri çeken şahsın iddiasına göre olay 19 F Fındıklı-Kadıköy hattında meydana geldi. 5 Ocak'ta çekilen görüntülerde bir engelli yakını ile otobüs şoförünün tartışması yer alıyor. Otobüs, şoföründen tekerlekli sandalyenin otobüse çıkmasını sağlayan rampa kapağını açmasını isteyen engelli yakını şoförün, "bunu yapmak zorunda olmadığını" söylemesi ile neye uğradığını şaşırıyor. Kadının, yanındaki çocuğuyla bunu yapamayacağını ve buna gücü yetmeyeceğini söylemesi dikkat çekiyor. Bu sırada yolculardan biri kadın ile şoför arasındaki tartışmayı saniye saniye kaydediyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere kısa sürede çok sayıda yorum gelmişti.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst