Engellilerin Erken Emeklilik Şartları Hakları

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Engelli erken emeklilik şartlarını detaylı şekilde açıklayacağımız bu makalemizde konumuza SSK mensubu engellilerin ve Bağ-kur mensubu engellilerin emeklilik şartlarını masaya yatırıp, kaç gün sigortalılık süresi, işe başlama tarihi, sakatlık oranı (yüzdesi) gibi değişkenleri göz önüne alarak örneklerle açıklama yapmaya çalışacağız.

engelli-emeklilik-engelliler.gen.tr.jpg

Engelli Erken Emeklilik Yasası

Malulen Emeklilik Şartları : 5510 Sayılı Kanunda 25. maddesi ile düzenlenmiştir
Erken Emeklilik Şartları : 5510 sayılı Kanunda 28.nci maddesi ile düzenlenmiştir.

Yasal terimlere çok fazla girmeden herkesin anlayacağı dille anlatmaya çalışalım...

SSK Mensubu Engellilerin Emekliliği

SSK Mensubu engelliler ile, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu engellilerin emeklilik işlemlerinde en önemli detaylardan biride sigorta başlangıcı 1 ekim 2008 öncesi olan SSK mensubu engellilerden emeklilikte “Vergi İndirimi Belgesi” almalarının zorunlu kılınmış olmasıdır. Yani SSK mensubu bir çalışan eğer 1 Ekim öncesi işe başlamışsa emeklilik günü yaklaşmadan mutlaka vergi indirimi belgesi almak için başvuruda bulunmalı belgeyi almalıdır. Aksi taktirde emeklilik için müracaat ettiğinde müracaatı kabul edilmez...

Vergi İndirimi Nasıl Alınır Hangi Belgeler İstenir?

-Kendisi özürlü olanlar için;
-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (16/07/2006 tarih ve 26230 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)
-Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya eşi özürlü olanlar için;
Yukarıda sayılan belgelere ek olarak özürlü kişinin bir adet fotoğrafı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve sağlık karnesinin fotokopisi...
Not: Vergi indirimi belgesini sadece aktif çalışma yaşamı içinde olan engelliler alabilir. (özel sektörde çalışan engelliler, 657'ye tabi hemşire, öğretmen gibi kamu çalışanları vb gibi.) İsteğe bağlı sigorta yatıranlar vergi indirimi belgesi alamaz...

SSK'ya Tabi Olarak Çalışan Engellilerin Emeklilik Tablosu

Aşağıdaki tabloya bakarak hizmet yılı, sakatlık oranı, işe başlama tarihi gibi seçenekleri göz önüne alarak SSK mensubu engellilerin emekliliğinin nasıl hesaplandığını öğrenebilirsiniz.

emekliliktablosu.JPG


1 Ekim 2008 Sonrası İşe Giren Engellilerin Emeklilik Tablosu

2008engelliemekli.jpg


Hizmet Yılı Ne Anlama Gelir: Hizmet yılı ilk sigortalılık tarihinden bugüne kadar geçen sürenin hesaplamasıdır.

Engelli Emekliliği Hesaplamasında Örnek Olay İnceleme

06.08.1997 Yılında özel sektörde SSK'lı olarak çalışmaya başlayan Ahmet bey, 97 yılından 2000 yılına kadar aralıksız olarak çalışmış, çalıştığı süre zarfında pirimleri aksatılmadan yatırılmıştır. 2000 yılında işten ayrılan Ahmet bey, daha sonra hiç çalışmamıştır. Bu durumda Ahmet beyin 17 yıl hizmet süresi bulunmaktadır. Şimdide Ahmet beyin emeklilik hesaplamasını yaparak ne zaman emekli olacağını hesaplayalım.

Sakatlık oranı yüzde 80 olan Ahmet beyin, emekli olabilmesi için 15 yıl hizmet yılına ve 3600 pirim gün sayısına ihtiyacı vardır. Ahmet bey hizmet yılını doldurmuş ancak gerekli pirim gün sayısını (sigortalılık süresi) tamamlayamadığı için emekli olamaz. Ahmet beyin emekli aylığı alabilmesi (emekli olabilmesi) için eksik kalan pirim gün sayılarını, bir işte sigortalı olarak çalışıp, askerlik yapmış ise askerlik borçlanması yaparak ve isteğe bağlı pirim ödeyerek tamamlaması gerekmektedir...

Bağ-Kur'lu Engellilerin Emeklilik Tablosu

  • Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün sigortalılık süresi
  • Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün sigortalılık süresi
  • Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.


Engelli Erken Emeklilik veya Malülen Emeklilik İçin Nereye Müracaat Etmelidir?

Özürlülerin emeklilik işlemleri diğer çalışanlarda olduğu gibi ilgili SGK tarafından yapılmaktadır. Özürlüler erken emeklilik ya da malülen emeklilik işlemlerini SGK´a müracaat ederek başlatabilirler.

Önemli Not: Engelli emekliliği için müracaat ettiğinizde SSK mensubu iseniz, SSK mensubu, Bağ-Kur mensubu iseniz Bağ-Kur mensubu olduğunuzu ve “kademeli engelli erken emekliliğinden yararlanmak için müracaat” ettiğinizi özellikle belirtiniz. Zira engelli emekliliği müracaatlarında memurlar emeklilik başvurusu işlemlerini başlatırken “kademeli engelli erken emekliliği” için değil normal emeklilik için başlatabiliyor. Daha sonra bu durumu düzeltmek hem zaman alıyor hemde bir yığın angarya işle uğraşmanıza neden olabiliyor. Aynı şekilde emekli maaşınızı bir kaç ay sonra almanıza neden olabiliyor. Aynı şekilde “malulen emeklilik” için başvuruda bulunduysanız bunuda üstüne basarak belirtmenizde fayda vardır. SGK personellerin yoğun iş temposu, veya dikkatsiziliği emekli maaşı ufak bir dikkatsizlik yüzünden bir kaç ay sonra alan binlerce kişi arasına katılmamak için sizde dikkatli olup haklarınızın ve evraklarınızın takibini elinizden geldiği kadar yapın...

Engelli Çocuğu Olan Babaya Erken Emeklilik Varmı?

Hayır... Mevcut yasal düzenlemelerde “engelli çocuğu olan babaya erken emeklilik” yoktur...

Engelli Çocuğu Olan Anneye Erken Emeklilik Varmı?

Evet var. Bu konuda devlet engelli çocuğu olan babaya tanımadığı hakkı “pozitif ayrımcılık yaparak” engelli çocuğu olan anneye tanımıştır.
Buna göre; sürekli bakıma muhtaç derecede malul (engelli) çocuğu bulunan kadın sigortalıların, kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 1.10.2008 gününden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecektir. Ancak, bu ilavenin yapılabilmesi için çocuğun başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Tekrar söylüyorum; kadın sigortalılara bu hak kanunun yürürlük tarihinden (1 Ekim 2008 tarihinden) sonraki süreler için verilecektir.

Malul çocuğun ölümü veya bakıma muhtaçlığının kalkması halinde, kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakıma muhtaçlığın kalktığına karar verilen sağlık kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetlerin dörtte biri prim ödeme gün sayısına eklenecektir.

Emeklilik yaşından düşülecek

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan analara verilen ilave prim ödeme gün sayısının yanında, bu kadınların emeklilik yaşından da indirim hakları bulunuyor. Yani, 1 Ekim 2008 gününden sonraki çalışma sürelerinin dörtte biri kadar prim günü artacak ve artan prim günü kadar da emeklilik yaşından indirim yapılacak. Diğer bir ifadeyle, kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri emeklilik yaşından düşülecek.

Not: Kamuda 657'ye tabi çalışan engelli memurun emekliliği için buraya tıklayınız> https://engelliler.gen.tr/f11/tum-yonleriyle-engelli-memurun-emekliligi-24172/

Son Olarak…


Arkadaşlar SGK sosyal güvenlik kurumu şartları gereği dilimizin döndüğü kadar engelli erken emekli olma şartlarını anlattık. Lütfen konu altında soru sorarken kendi durumunuzu detaylı şekilde yazınki bizde o bilgilere dayanarak yanıt verelim. Çoğu zaman üyelerimiz eksik bilgi vererek soru trafiği olmasına neden oluyor. Soru sorarken detaylı şekilde sorunuzki bizde detaylı şekilde açıklayalım. Örnek bir soru şablonu:

Kaç yıldan beri sigortalı sınız ( ilk defa sigortalı olduğunuz yıl gün / ay / yıl şeklinde)
Sağlık raporu oranınız. Ssk, bağkur, emekli sandığı hangi kuruma tabisiniz. Malulen emekli, kademeli engelli emekliliğimi istiyorsunuz bunları detaylı şekilde yazınız.

Engelli emeklilik hesabı için pratik yol

Engelliler.gen.tr Platformu tarafından geliştirilip hizmete sunulan ssk ve bağkur lu engellilerin emeklilik hesabı için buraya tıklayınız.
Engelli Emeklilik Hesaplama
 
Son düzenleme:

ahmet bayazit

Üye
Üye
Katılım
Ocak 10, 2012
Mesajlar
86
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
merhaba halil bey öncelikle yaptığınız calışmalardan dolayı size teşekkür ederim birde sorum var daha öncede sormuştum 05,2005 tarihinde asgari ücret ile inşaatta çalıştım 2011,03 tarihinde kaza yaptım sağ kolumda prakial pleksüs hasarı oluştu yani felç oldu engel oranım % 60 önceki sorumda 1800 gün 10 yıl hizmet süresi demiştiniz bu toployu görünçe aklım karıştı acaba benimkinde değişiklik oldumu diye sorayım dedim. teşekkürler..
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Hayır sizin durumunuz daha doğru bir ifadeyle sizin sorunuza yanıtı "malulen emeklilik" kapsamında vermişimdir muhtemelen.
Zira sizin şartlarınız malulen emeklilik için uygun gözüküyor. Malulen emekli olabilmek için en önemli şart, ilk sigortalılık tarihinde maluliyet düzeyinde sakatlığın olmaması (yüzde 60) daha sonra bu oranın maluliyet düzeyi ve üzerine çıkmış olması gerekmektedir. Siz sakatlık oranınızın sonradan yüzde 60 (%) olduğunu söyleyince bende size en yakın, en uygun emekliliğin malulen emeklilik olduğunu söylemişimdir. Ki zaten şimdide aynı şeyi düşünüyorum. Fakat burada bir ayrıntıyıda belirtmeden geçmeyeyim. Şu an elinizde bulunan rapor malulen emeklilik için başvurduğunuzda hiç bir işe yaramaz. Zira malulen emeklilik başvurusunda kurum elde mevcut bulunan raporları dikkate almayıp başvuru yapan kişiyi hastaneye sevk eder. Hastane hastalığa (sakatlığa) dair bulguları yazıp Ankara "maluliyet dairesine" gönderir. Orası "evet bu kişi maluldür" derse başvurunuz kabul olur.

Bu arada elinizdeki rapor "malulen emeklilik başvurusunda bir işe yaramaz" demem sizi ümitsizliğe sevk etmesin. Mevcut rapordaki oran bizim için az çok malulen emeklilik başvurusunda size verilecek "maluldür" hükmü için bir ip ucu demektir.
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil bey merhaba;
Engelliler erken emeklilik şartları hakkındaki konuya göz attım.Benim şartlarım tutuyor.1995 yılı giriş 17 yıl 3920 güne tabiyim.ancak kafamı karıştıran kısım (Yani SSK mensubu bir çalışan eğer 1 Ekim öncesi işe başlamışsa emeklilik günü yaklaşmadan mutlaka vergi indirimi belgesi almak için başvuruda bulunmalı belgeyi almalıdır. Aksi taktirde emeklilik için müracaat ettiğinde müracaatı kabul edilmez...) ben yeni heyet raporuna başvurdum. yeni aldım.şimdi vergi dairesine müracaat edip vergi indirimi alırsam emekli olamıyormuyum.bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılarımla
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Vergi indirimi belgesi alman koşuluyla emekli olursun tabi neden olamayasın ki. Sanırım sen yazılanları yanlış okudun veya yanlış anladın.
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil bey merhaba;
Ben 07.03.2014 tarihinde %40 almış olduğum raporu bağlı bulunduğum vergi dairesine teslim ettim.Birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.1.sorum: Ankara'ya gönderilecek denen raporumun sonucunu ne zaman tarafıma iletirler. 2. sorum:Ben şu an çalışmakta olduğum işyerinden ayrılmam sonucu sıkıntı olurmu?
Saygılarımla;
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Vergi indirimi başvuruları 1-2 ay içinde onaylanır. Vergi indirimi başvurunuz onaylanıncaya kadar çalışmaya devam etmenizde yarar var.
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil bey merhaba;
Son bir sorum olacak.Hakkınızı helal edin.Ancak sizin gibi bilgili ve değerli abilerimizden bilgi alabilmekteyiz. Ankara benim %40'lık raporumu düşürebilirmi? veya başka hastaneye sevk edebilirmi? cevaplarsanız sevinirim.
Saygılarımla;
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Merhabalar,
Vergi indirimi başvurularında "hastanenin verdiği oran geçerlidir" diye verilmiş bir mahkeme kararı var. Eğer başvuru sonucunda oranı düşürürlerse bu karara dayanarak dava açabilirsiniz.
Bu arada dilediğiniz kadar soru sorabilirsiniz. Bu site sorulara yanıt vermek için açıldı...
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil bey merhaba;
Birşey daha soracağım.Duyduğum kadarı ile (ne kadar doğru bilmiyorum) ankara her hastaneden alınan raporu kabul etmiyormuş.Benim rapor aldığım hastane Diyarbakır eğitim ve araştırma hastanesi.Kabul etmeme gibi bir dayanakları olurmu?
Saygılarımla
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Yok öyle birşey. Sağlık kurulu vermeye yetkili tüm hastanelerin raporunu kabul etmek zorunda(lar.)
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil bey günaydın;
Şimdi benim anlamadığım bir konu var. 30 mart 2013 tarihli ve 28603 sayı numaralı resmi gazetede aynen şöyle yazıyor.(Vergi indirimine esas raporlar

MADDE 15 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.) Bu ibarenin yazıldığı resmi gazeteye istinaden neden Ankara iline raporlar onaylanmak için gidiyor ve giderse neden düşürülüyor.Benim şahsi müracaatım oldu.Çok merak ediyorum benim %40 olan raporumu düşürürlermi?
Saygılarımla
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Dediğim gibi rapor oranınızın düşürülme olasılığı düşük. En azından düşürülse ble dava ederek düşürülen oranın kabul edilmesini sağlayabilirsiniz.
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil abi merhaba;
Size Ankara'ya gönderilen vergi indirimi belgesi için bilgi paylaşımı yapmak istedim. 07.03.2014 tarihinde hastaneden almış olduğum %40 raporumu(%35 işitme kaybı,%7 bel ağrısı) Diyarbakır vergi dairesine teslim ettim.Vergi dairesi 13.03.2014 tarihinde üst yazı ile Ankara'ya gönderdi.21.03.2014 tarihinde raporumun akibeti hakkında bilgi almak için 0.312.415.32.05 nolu telefonu aradım.Bir bayan memur arkadaşım t.c. kimlik numaramı istedi ve yaklaşık 5 dakika sonra elimize ulaşan %40 raporunuz onaylanıp 3.derece vergi indiriminden faydalanır yazısını bağlı olduğunuz vergi dairesine gönderdik dedi.10 gün içerisinde vergi dairesinden alabilirsiniz dedi.Allah'ıma şükürler olsun ve darısı bekleyen tüm arkadaşlarımın başına.Şoke olduğum bir konu 14 gün içinde seri bir şekilde ankara raporu onaylıyor ve yüzdelik dilimi düşürmeden gönderiyor.Olumlu gelişmeler oluyor halil abi. Ben vergi dairesinden vergi indirim yazısını alıp nereye müracaat edeceğim emeklilik işlemlerim için. Cevaplarsan sevinirim.Bu süreçte başta siz olmak üzere ve diğer üyelerimize yardımcı olduklarından dolayı teşekkür eder,herşey gönlünüzce olsun.
Saygılarımla;
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Gözünüz aydın sizin adınıza sevindim. Vergi indirimi belgesi ile SGK ya başvurmanız yeterli. Onlar sizi yönlendirecektir.
 

solomon

Üye
Üye
Katılım
Ara 5, 2013
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Teşekkür ederim halil abi.Ben sgk ya başvurduğumda kademeli erken emeklilik için mi başvuracağımı söyleyeceğim memur arkadaşlara birde bağkur primim vardı benim 1.000 gün onuda birleştirecekmiyim hizmetime?
Saygılarımla
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,498
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Başvurunu yaparken 5510 sayılı Kanunda 28.nci maddesi gereği "kademeli engelli erken emekliliğinden faydalanmak" için başvurduğunu özellikle belirt. Yine bağkur pirimlerini söyleyerek "hizmet birleştirmesi yapmalarını iste.
 

safiye1

Üye
Üye
Katılım
Mar 25, 2014
Mesajlar
13
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
merhaba halilbey benim sorunum yeni çalışmaya başladım ve benim hiç pirimim yok %44 raporum var skolyoz kalp romatizması hiper tansiyon karın şişmesi ve ben bir engelli olarak ne zaman emekli olabilirim buzamana kadar hiç akıl edinmedim yaşım 46 cevabınızı bekliyorum saygılar.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,376
Tepkime Puanı
434
Puanları
83
Sizin yapmanız gereken gerçi yazdıklarınızdan ne kadar süredir çalıştığınız belli değil fakat çalışmaya başladıktan sonra en az bir aylık sgk priminiz yattıktan sonra iş yerinizden o işyerinde çalıştığınıza dair bir yazı alarak yine işyerinizin bağlı bulunduğu defterdarlığa vergi indirimi için müracat ediniz.

Sizi sağlık raporu vermeye yetkili bir hastahaneye sevk edeceklerdir oradan alacağınız rapor oranına göre

01.012013 ---31.12.2013----- %40 ile %49 arası engelli --- 18 yıllık sgk lılık süreci içersinde 4 600 gün sgk primi yatırmanız halinde
-----%50 ile %59 arası engelli --- 16 yıllık sgklılık süreci içersinde 4 200 gün primle
-----%60 ve üstü engelli için ise ----15 yıllık sgklılık süreci içersinde 3 960 gün primle emeklilik hakkı kazanırsınız.

01.01.2014---31.12.2014-----%40 ile %49 için 18 yıllık sgklılık süreci ieçrsinde 4 680 gün primle
-----%50 ile %59 için 16 yıllık sgklılık süreci içersinde 4 300 gün primle
---- %60 ve üzeri bir raporla 15 yıllık sgklılık süreci içersinde 3 960 gün primle emeklilik hakkı kazanabilirsiniz.


Sanırım yeni işe başladım dediğinize göre en çok 2013-2014 yılları sgk nız başlamıştır buraya aktardım
 
Tekerlekli Sandalye
Üst