Engellilerin Önündeki Zorluklar Aşılamıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
sa.jpg


Yasaya göre tüm fiziki yapıların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için sadece 2 yıl kaldı. Ancak engelli derneklerin yöneticileri çalışmaların yeterli olmadığını savunuyor

Özürlüler Kanunu'na göre Türkiye'deki tüm fiziki yapıların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için sadece 2 yıl kalmışken, engelli derneklerin yöneticileri çalışmaların yeterli olmadığını savundu. Dernek yöneticileri, "Kamu kurumları ve belediyelerin yöneticileri, fiziki engelleri gidermek için 1.5 yılın dolmasını mı bekliyor" diye tepki gösterdi. Kent genelinde engelli vatandaşların resmi kurumlar, kültür merkezleri, sinemalar ve bankamatiklere ulaşmakta büyük engellerle karşılaşıyor.

Ortopedik engelli öğrenciler İzmir'deki okulların engellilerin erişimine uygun olmamasına, işitme engelliler hastane ve diğer resmi kurumlarda işitme dili bilen personel bulunmamasına isyan ediyor.

Görme engelliler ise trafik lambalarının sese duyarlı olmasını istiyor. Spina Bfida Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Cevval Ulman, 2013'te İzmir'e aldırmayı düşündükleri Dünya Spina Bfida Kongresi'ni yapmayı planladıkları Sabancı Kültür Merkezi'nin engellilere uyumlu olmadığını belirterek, "Şehrin merkezindeki bir kültür merkezini engelliler nasıl kullanamaz" diye tepki gösterdi.

Rampa Ve Tuvaletler

Özürlülerle ilgili yasada değişiklik yapılmasını öngören kanun 2005 yılında yürürlüğe girdi. Yeni yasa, 7 yıl içerisinde tüm resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal kültürel altyapı alanlarıyla, halka açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi şartını getirdi. İzmir'deki eğitim, sağlık kuruluşları ve diğer kamu dairelerinin yetkilileri, bina ve fiziki altyapılarını özürlülerin kullanımına uygun hale getirebilmek için çalışma başlattı. Kamu hastanelerin büyük bölümü inşa edilen rampa, engelli tuvaletleri ve engelliye öncelik tanınması kuralının getirilmesi ile engellilerin fiziksel anlamda sorun yaşamadığı yapılar haline geldi.

Mesajla Erişim Sistemi

İzmir Valiliği Engelliler Koordinatörü Rıza Mutkilioğlu, Türkiye'nin 2009 yılında Birleşmiş Milletler Engelliler Hakkı Sözleşmesi'ne imza atarak taraf olduğunu belirterek, "Bu sözleşmeyle 'erişim' kelimesi rampayla, asansörle sınırlı kaymayacak. Engelliler için erişim kavramı artık sağlıklı insanlar gibi adalete, bilgiye hizmete erişimi içine alıyor. Bir örnek verecek olursak, İzmir'de yaşayan sağır ve dilsiz bir çift, evlerinde yangın çıktığında ne yapacak. İtfaiyeye telefonla haber veremeyecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mesajla erişime olanak sağlayan bir sistemi kurması gerekiyor" dedi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban, İzmir'deki hastanelerin engellilerin kullanımına uygun olduğunu belirterek, "Hastanelerimizin tümünde engelli otoparkı, engelli rampaları ve engelli tuvaleti bulunuyor. Engelli hastalarımızı da öncelik tanınıyor ve sorunları çözülüyor. Ancak engellilere öncelik verilmesi konusunda bazen tartışmalar yaşanabiliyor" dedi.

Ne Dediler

İzmir'deki engelli dernekleri, kentteki resmi kurum ve kuruluşların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmemesine tepki gösterdi.

İzmir merkezli Spina Bfida Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Cevval Ulman:

"Sabancı Kültür Merkezi'nin ana giriş ve salonlarında merdiven var. Tuvaletleri engellilerin kullanımına uygun değil. Dünya Spina Bfida Kongresi'ni 2013'te İzmir'de yapmayı planlıyoruz. Bu amaçla Sabancı Kültür Merkezi'ni gezdik. Ancak yaklaşık 10 yıllık geçmisi olan bu merkez engellilerin kullanımına uygun değil. Merkezin yetkililerine, gerekli düzenlemelerin yapılması isteğiyle bir dilekçe gönderdik" dedi.

Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan:

"Kamu ve özel kurumlarının çoğu engellilerin erişilebileceği durumda değil. Kaldırımlar lokanta ve barlar tarafından işgal edilmiş durumda. Kaldırımlarda ne yürümek ne de tekerlekli sandalyeyle geçmek mümkün. İl Nüfus Müdürlüğü ve Konak Kaymakamlığı'nın merdivenlerinde rampa yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'taki binası da engellilerin kullanımına uygun değil. Tekerlekli sandalye kullanan engellileri hep arka kapıdan alıyorlar. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler engellilerin kullanımına daha uygun. Bankamatiklerin çoğunu taban yükseklikleri nedeniyle kullanamıyoruz."

Yeni Asır
 
Tekerlekli Sandalye
Üst